Simbiosis masa kini dan masa lalu! Asap dapur Rusia di pedalaman rumah

Sepuluh tahun yang lalu, perapian mula dihasilkan secara massal - ini adalah fireboxes yang indah dari pelbagai saiz, dibuat dengan pelbagai hiasan dekoratif. Oleh kerana pelbagai jenis portal, perapian tersebut mula dipasang di hampir semua rumah persendirian. Kecantikan dan keselamatan mereka yang tinggi (firebox ditutup di bawah kaca) menarik ramai. Selama beberapa tahun, mereka berjaya menggantikan dapur lama Rusia. Sehingga hari ini ...

Kandungannya:

Beberapa sejarah dan fakta.

Relau adalah sebahagian daripada cerita rakyat Rusia! Tidak ada maklumat yang tepat apabila prototaip pembinaan ini mula-mula muncul. Walau bagaimanapun, pada mulanya mereka kelihatan berbeza, sedikit menyerupai Rusia yang kami gunakan. Dan baru-baru ini, orang mula membina mereka dalam reka bentuk dan minda mereka yang serupa dengan rakan-rakan mereka. Hari ini, struktur seperti itu adalah sebahagian daripada rumah-rumah di kampung-kampung Rusia, di mana hanya terdapat pemanasan dapur dan bukan gas. Mereka dipanaskan oleh orang ramai rumah itu, mereka masak, makanan panas dan bakar.

Relau adalah sebahagian daripada cerita rakyat Rusia.

Relau adalah sebahagian daripada cerita rakyat Rusia.

kembali ke menu ↑

Apakah kompor tradisional Rusia dengan tempat tidur matahari terdiri daripada?

Kompor Rusia agak besar, beratnya mencapai beberapa ratus kilogram, jadi ia memerlukan asas. Di zaman dahulu, peranannya dilakukan oleh batu-batu lama dan balak, yang diletakkan di dasar. Hari ini ia adalah konkrit bertetulang atau batu batu bata.

Adalah lebih baik untuk merancang pembinaan pada peringkat mewujudkan projek untuk sebuah rumah. Jika struktur sudah ada, asas itu masih perlu dibuat tahan lama!

Elemen asas:

 • Bahagian bawah adalah pangkalan. Ia mempunyai ruang untuk menyimpan peralatan dapur atau dapur. Dengan pangkalan ini, kebuk pembakaran diangkat ke ketinggian yang dikehendaki.
 • Potongan teratas meliputi peti besi. Lapisan pasir atau tanah liat dituangkan di atasnya. Teknologi sedemikian akan digunakan untuk menjaga haba.
 • Bahagian bawah firebox (bawah) dibuat dengan sedikit kecenderungan ke arah dinding belakang. Ini dilakukan supaya bahan api terbakar secara sama rata di dalam ruang.
 • Kompor relau terdiri daripada dua bahagian: ruang memasak dan firebox. Ruang memasak bersih tanpa kayu balak dan abu, kerana bahan api dimasukkan ke dalam ruang jauh - firebox.
 • Di atas firebox terdapat peti besi - ini adalah pertindihan yang memisahkan firebox dan bahagian bawah sunbed.
 • Sunbed boleh dibina sepanjang sepanjang firebox. Apabila terdapat api, matahari merebak ke tempat duduk.
 • Cerobong itu dipasang di atas ruang pertama, di mana makanan disediakan.Pada gilirannya, injap dipasang dan tetingkap tontonan. Dengan menggunakan flap, keamatan pembakaran dalam relau dikawal.

Ketuhar Rusia agak besar

Ketuhar Rusia agak besar

Bergantung kepada ciri reka bentuk mungkin mempunyai langkah-langkah yang membawa kepada kerusi berjemur. Juga, sering di sepanjang cerobong, rak kecil dibuat untuk memasang hiasan di sana.

kembali ke menu ↑

Kompor Rusia moden: apa khabarnya?

Mungkin berbeza dengan saiz dan fungsi. Pilihan tradisional mempunyai dimensi: panjang - 2.5 meter, lebar - 1.5 meter. Produk boleh terdiri daripada saiz yang berbeza:

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, relau boleh dibina untuk saiz tidak standard.

Tetapi beberapa orang tua berpuas hati - pandangan yang tidak menarik, kemungkinan memasak hanya di dalam perapian, peluang terhad. Terima kasih kepada karya tuan dan perubahan reka bentuk, kompor Rusia mendapat populariti. Mereka mempunyai semua yang anda perlukan untuk memanaskan rumah, memasak dan banyak lagi.

Pilihan moden

Pilihan moden

Oleh itu, penambahan terkini:

 • dilengkapi dengan lantai memasak. Reka bentuk sedemikian adalah pelbagai fungsi dan boleh menggantikan apa-apa permukaan memasak dan dapur;
 • dengan perapian. Pilihan ini adalah trend baru. Keanehannya adalah bahawa dinding belakang bangunan firebox dibawa ke bilik lain melalui dinding. Oleh itu, ternyata bahawa dalam satu reka bentuk dua digabungkan: perapian dengan kesan api dan semua bunyi kayu api yang hebat, serta dapur Rusia klasik yang memanaskan rumah, mempunyai dapur untuk memasak dan dapur untuk memasak;
 • dengan bangku simpanan. Dalam versi klasik, ia sangat besar. Di atas kerusi boleh memuatkan tiga orang. Analog mempunyai tempat duduk, tetapi hanya berkurang. Ia cukup untuk mengatur satu orang yang selesa. Walau bagaimanapun, kelemahan ini boleh dengan mudah diberi pampasan oleh katil tambahan jerami.

Mengikut peraturan keselamatan kebakaran, semua perabot dan perkakas harus berada pada jarak 1 meter dari firebox!
Reka bentuk sedemikian adalah pelbagai fungsi.

Reka bentuk sedemikian adalah pelbagai fungsi.

kembali ke menu ↑

Kebaikan dan keburukan reka bentuk

Selain keindahan dan kehangatan, mereka mempunyai beberapa kelebihan:

 • pulangan seragam haba dan pengumpulannya;
 • tahap kecekapan yang tinggi;
 • pemanasan yang lebih rendah Pilihan klasik telah dirampas ini. Hanya selepas beberapa ketika, pembina mengubah relau, menjadikannya lebih praktikal untuk digunakan. Ciri ini memungkinkan untuk memanaskan bilik secara keseluruhan;
 • keselamatan yang tinggi. Oleh kerana semua struktur diletakkan di atas bata, dinding relau tidak memanaskan suhu sedemikian untuk menyebabkan api atau terbakar;
 • dapur terbina dalam. Ia memberikan suri rumah peluang untuk menyediakan makanan dengan cara yang biasa untuk mereka;
 • hayat perkhidmatan yang panjang. Reka bentuk yang dibuat dengan baik dapat berkhidmat lebih daripada 30 tahun.

Cons:

 • akan perlu mendapatkan bahan api pepejal untuk musim sejuk;
 • kayu bakar perlu dikeringkan, kerana tidak mungkin untuk meletakkan lembab ke dalam kotak api;
 • Apabila rumah dipanaskan oleh dapur Rusia, serpihan bahan api yang berlebihan timbul.

Tempat tidur hangat dan selesa

Tempat tidur hangat dan selesa

Tidak mustahil untuk memanggil relau Rusia peranti yang ideal - ia mempunyai sisi positif dan bukan penghantaran. Sebagai contoh, untuk belajar bagaimana memasak di dalamnya, pelayan wanita perlu menjalani latihan yang panjang. Pencucuhan akan memerlukan kayu api, yang perlu dituai. Ini, tentu saja, bukan dandang elektrik atau gas yang semua orang digunakan. Tetapi, dapur Rusia mempunyai banyak aspek positif:

 • mempunyai peluang untuk memasak hidangan hebat. Mereka sangat lazat dan berbeza dari yang dimasak di atas dapur;
 • Bergantung kepada ciri-ciri reka bentuk, dapur Rusia boleh dilengkapi dengan katil matahari, yang memungkinkan untuk berehat dengan selesa semasa musim sejuk. Ia juga boleh mempunyai rak;
 • dan akhirnya kesan api, bunyi keretakan balak dan api berkedip - tiada peranti boleh menggantikan ini.

kembali ke menu ↑

Kompor Rusia di kawasan pedalaman

Walaupun perkembangan teknologi dan penampilan di pasaran fireboxes besi tempur yang bergaya, yang dibingkai dalam pelbagai portal hiasan, dapur Rusia masih tetap popular. Sudah tentu, ia telah berubah bukan sahaja secara luaran, tetapi juga secara struktural. Ia telah menjadi lebih praktikal, mudah dan selamat, di samping itu, apabila ia direka, teknologi pembinaan dan bahan digunakan yang boleh meningkatkan kecekapan dan juga komponen estetika.

Ia mempunyai kelebihan dan kekurangan

Ia mempunyai kelebihan dan kekurangan

kembali ke menu ↑

Faedah

Rumah kayu - asas seni bina Rusia purba. Dan, walaupun pembangunan teknologi dan kemunculan bahan binaan bangunan yang mana bangunan sedang dibina, pokok itu masih mempunyai tempat yang istimewa. Rumah-rumah seperti ini dipenuhi dengan keselesaan, dan dapur Rusia hanya melengkapkan suasana rohani yang luar biasa. Pemasangan dapur Rusia di rumah kayu mesti dilakukan dengan mematuhi keperluan keselamatan yang ditetapkan oleh undang-undang kami.

kembali ke menu ↑

Bata

Bata adalah klasik. Sebelum ini, struktur tersebut didirikan dari bata tanah liat buatan sendiri, yang dipanggang di atas api. Produk besar disebabkan oleh kehadiran hob, petak penaik, kerusi untuk rehat.

Versi bata adalah klasik

Versi bata adalah klasik

Faedah:

 • Bata lebih tahan lama daripada semua bahan lain. Kompor yang dibina daripada itu akan memberi haba lebih lama selepas pengecutan api. Akibatnya, bilik-bilik akan tetap hangat untuk waktu yang lama.
 • Pembinaan besar boleh memanaskan rumah walaupun beberapa lantai. Ini mungkin jika ia dipasang di tengah-tengah rumah, dan cerobong itu dipaparkan ke atas di dalam dinding yang membahagikan bilik-bilik di tingkat dua. Hari ini, cerobong itu tidak lagi diperbuat daripada kerja keras biasa. Ia diperbuat daripada paip galvanized atau tahan karat yang berjalan di tengah-tengah petak yang terletak di dalam dinding. Dan jika dalam cerobong untuk membuat kisi pengudaraan dalam petak-petak, maka haba yang dikeluarkan dari paip itu akan tersebar ke seluruh premis.
 • Bata tidak memanaskan suhu yang mampu menghasilkan api. Bahan binaan ini agak tahan lama dan praktikal. Ia boleh digunakan sebagai asas untuk memohon plaster hiasan, menapis jubin dan bahan penamat lain. Lebih-lebih lagi, dia dapat berkhidmat tanpa pemulihan selama 30 tahun.
 • Kos reka bentuk ini tidak tinggi berbanding dengan pembelian firebox cast-iron dan portal marmar. Perlu diingat bahawa kebanyakan kos diberikan kepada penciptaan asas yang berkualiti.

Moden dan bergaya

Moden dan bergaya

Malangnya, seperti yang lain, batu bata itu tidak tanpa cacat. Kepada yang utama boleh dikaitkan dengan fakta bahawa perlu untuk membangun landasan yang kukuh untuk pembinaan batu bata. Ini mungkin struktur konkrit monolitik atau bertetulang. Jika anda memasang bata tanpa asas, lantai di bawah jisimnya boleh merosot.

Langkah berjaga-jaga keselamatan

Dapur bata Rusia tidak boleh dipasang di semua bahagian rumah. Lokasi secara langsung bergantung kepada ciri struktur bangunan. Lebih baik apabila idea pembinaan muncul di peringkat reka bentuk rumah. Maka ia mungkin untuk mengira lokasi dengan betul, serta menjadikan asas yang sesuai.

Sekiranya rumah itu telah dibina, maka anda perlu membongkar lantai di tempat tempat perapian akan dipasang ke tanah dan membuat perancah.
Kisah dongeng Rusia di rumah anda

Kisah dongeng Rusia di rumah anda

kembali ke menu ↑

Pilihan lain

Antara pelbagai pilihan pemasangan di rumah-rumah kayu sistem pemanasan, perlu dibezakan dua yang utama:

Dapur perapian - firebox besi dengan tingkap tontonan yang besar. Mereka mungkin mempunyai dapur dan tidak dibingkai. Minus - dinding struktur sangat panas dan boleh menyebabkan kebakaran atau api.
Tembok api besi - perapian yang indah yang boleh memanaskan bilik besar.Banyak pengeluar membuat firebox dengan saiz yang berbeza, dengan mekanisme mengangkat untuk membuka firebox, kaca pelindung boleh menjadi bujur, prisma atau lurus. Tungku dilengkapi dengan injap pintu, satu mekanisme untuk menyesuaikan intensitas pembakaran. Minus - kos relau tinggi dan portal.
Jubin yang indah

Jubin yang indah

Baru-baru ini, pilihan ini kurang digunakan untuk pemasangan di rumah persendirian. Walaupun daya tarikan mereka, mereka dalam banyak cara lebih rendah daripada dapur Rusia tradisional.

kembali ke menu ↑

Potong hiasan

Bahan binaan menyediakan peluang untuk menyelesaikan relau dalam pelbagai gaya. Di samping itu, mereka mempunyai kesan yang baik terhadap kestabilan batu bata, serta penyelesaian yang digunakan dalam meletakkannya kepada pelbagai pengaruh negatif.

kembali ke menu ↑

Sesungguhnya gaya Rusia: wattle dan daub

Pada zaman dahulu, secara tradisinya satu bahan digunakan - ia adalah smear (plaster dibuat berdasarkan tanah liat). Kemudian dia ditutup dengan kapur biasa. Kaedah penamat ini tidak tahan lasak, seperti semasa menyalakan api, asap itu menetap di permukaan, menjadikan kelabu kapur. Walaupun anda perlu menyerlahkan keindahan lukisan seperti relau, daya tarikan dan gaya Rusia yang benar-benar. Pada masa ini, jarang sesiapa yang menggunakan kaedah hiasan ini, kerana mereka lebih suka praktikal.

Trim batu

Trim batu

Pilihan klasik yang paling biasa ialah dekorasi dengan bantuan unsur seramik yang dibuat dalam bentuk kotak. Kelebihan utama bahan ini adalah daya tarikan, serta kepraktisan. Jubin mampu mengekalkan rupa asal mereka untuk jangka masa yang lama. Kelemahan utama adalah harga yang tinggi.
.

Ciri-ciri:

 • lapisan diletakkan bawah-up;
 • Kompaun grouting khas digunakan untuk grouting;
 • Pelbagai corak jubin berada di pasaran. Ia boleh menjadi kedua-dua jubin licin, dan pelepasan dengan corak yang berbeza.

Menggunakan jubin, untuk hiasan, adalah mungkin untuk memilih warna yang dikehendaki, pola, pelepasan supaya ia sesuai gaya keseluruhan bilik. Ini adalah bahan terbaik untuk dapur penyediaan dalam gaya Rusia.
Cladding sesuai dari bawah ke atas

Cladding sesuai dari bawah ke atas

kembali ke menu ↑

Bahan-bahan moden

Pelbagai bahan memungkinkan untuk menghias dapur Rusia dalam sebarang gaya. Semua ini membolehkan ia harmoni sesuai ke dalam mana-mana bahagian dalaman. Antara yang paling biasa adalah:

 • menghadapi bata;
 • seramik jubin atau stoneware porselin;
 • batu buatan pelbagai jenis;
 • kayu semulajadi boleh digunakan untuk hiasan;
 • batu semulajadi;
 • plester dan cat.

Bahan-bahan ini sangat praktikal dan boleh dipercayai. Untuk memberi mereka wajah yang baru, hanya sapu permukaan dengan kain lembap. Walau bagaimanapun, mereka tidak tanpa cacat. Sesetengah, sebagai contoh, seperti jubin seramik atau granit tidak boleh harmoni sesuai dengan gaya apa pun.

Anda boleh memasak banyak hidangan lazat di dalamnya.

Anda boleh memasak banyak hidangan lazat di dalamnya.

kembali ke menu ↑

Plaster dan cat

Plaster dan cat kelihatan sangat cantik. Cara penamat ini untuk dalaman dalam gaya minimalis. Dalam kes ini, pilihan warna dan tekstur hanya terhad dengan penerbangan mewah dan gaya umum bilik. Dengan bantuan cat dan plaster, anda dapat mengurangkan saiz relau secara visual dan, sebaliknya, meningkatkannya. Plaster dan cat sering digunakan untuk membuat hiasan dalam gaya Rusia. Ia membolehkan anda membuat pelbagai lukisan dan corak di permukaannya.

kembali ke menu ↑

Kembali tradisi

Ia tidak boleh dikatakan bahawa dapur Rusia di dalam rumah adalah sekeping muzium yang tiba-tiba kembali dari masa lalu. Malah, ia tidak hilang di mana-mana, lebih-lebih lagi, ia adalah sebahagian daripada kedalaman Rusia yang tidak biasa dengan gas utama.

Pulangan besar jururawat basah Rusia ke rumah-rumah yang dimanjakan oleh tamadun bukan penghormatan kepada fesyen.Kemungkinan orang ramai untuk berasa selesa dan selesa di dalam rumah memainkan peranan di sini, untuk mengisi dengan aroma penaik yang menyenangkan dan bertemu dengan keluarga di hadapan perapian api terbuka untuk makan malam yang lazat yang disediakan di dalam oven Rusia sebenar. Lagipun, tidak ada keajaiban teknologi yang tidak akan memberikan sensasi dan emosi yang dialami oleh orang-orang di pemandangan api.

Ia akan membantu untuk berasa selesa dan selesa di dalam rumah.

Ia akan membantu untuk berasa selesa dan selesa di dalam rumah.

Kompor Rusia, selesai dengan bahan berkualiti, tidak kelihatan seperti orang asing di dalam rumah. Hari ini ia menjadi lebih padat, praktikal dan tahan lama. Kompor kayu terbakar, bergantung kepada ciri reka bentuknya, diletakkan bukan sahaja dapurtetapi juga dalam ruang tamuruang makan. Sarjana untuk kemudahan tuan rumah mengintegrasikan semua yang mereka perlukan ke dalamnya, sehingga ke tudung.

Kompor Rusia tanpa hobs terbina dengan mudah boleh mengambil tempat utama di perpustakaan, bilik tidur. Kursi kerusi boleh dengan mudah menggantikan kerusi coziest atau bahkan sofa.

Untuk memilih projek yang paling sesuai untuk rumah, anda perlu mempertimbangkan secara terperinci beberapa pilihan. Mereka berbeza dengan saiz, fungsi, dan kos tentu saja.

Susunan dapur Rusia di sebuah rumah negara adalah pekerjaan hanya untuk para profesional. Terlepas dari kemahiran dalam pembinaan, pembinaan struktur semacam itu memerlukan bukan sahaja kemahiran, tetapi juga pengetahuan tentang ciri, serta teknologi.

Penyelesaian reka bentuk yang menarik

Penyelesaian reka bentuk yang menarik

kembali ke menu ↑

"Ala-rus" - pereka melanda

Model ini mempunyai saiz yang agak padat. Ia tidak mempunyai peralatan tambahan, seperti tempat tidur, tempat tidur matahari yang besar atau keupayaan untuk memerhatikan kesan nyalaan. Pilihan ini sesuai untuk dapur kecil. Relau sedemikian dihiasi dengan elemen hiasan yang dikaitkan dengan Rusia. Dia kelihatan ringan dan menawan di sebuah rumah kayu. Ciri khas:

 • walaupun kesederhanaan utama dekorasi, ketuhar ini tidak boleh dibebani dengan aksesori. Ia akan mencukupi beberapa perhiasan;
 • ia boleh dipasang bukan sahaja di bawah dinding. Oleh kerana padatnya, ia akan kelihatan baik di tengah-tengah dapur, jika ruang membenarkan.

Pilihan ini adalah anggaran. Dan jika anda mahu dapur Rusia di rumah, tetapi dana tidak membenarkan kemewahan, anda boleh terus menggunakan pilihan ini.

Sesuai untuk rumah negara

Sesuai untuk rumah negara

kembali ke menu ↑

Rusia izba - gaya klasik

Reka bentuk ini lebih sesuai untuk rumah dalam gaya desa. Ini boleh menjadi bangunan dari rumah kayu, kayu, atau mempunyai kawasan yang sesuai. Gaya klasik adalah tanur buatan batu, dihiasi dengan unsur hiasan.

Pilihan yang bagus adalah menggunakan jubin. Mereka dapat menghias dapur dan memberikannya rasa asli Rusia. Ketuhar ini berfungsi - terdapat sebuah lobi, sebuah kerusi yang besar dan selesa. Anda boleh memasangnya sedemikian rupa sehingga bahagian berfungsi di dapur, dan petak hiasan di dalamnya ruang tamu. Ini akan memberikan peluang untuk menikmati kesan nyalaan terbuka dan keropok sedikit kayu api.

kembali ke menu ↑

Terem - kekayaan dan kemewahan

Sebuah kompor besar Rusia, menyerupai ilustrasi dari cerita dongeng lama Rusia. Reka bentuk, dibuat dalam gaya ini - aksen terang di mana-mana bilik. Ia akan kelihatan cantik di dalam kedua-dua hiasan klasik dan moden.

Gaya negara

Gaya negara

Ciri-ciri:

 • membenarkan hiasan dengan sebilangan besar jubin. Mereka hanya memberikan reka bentuk hebat;
 • Reka bentuknya agak besar, jadi ia hanya sesuai untuk bilik-bilik besar;
 • boleh menggunakan perhiasan hiasan lain yang mereka tidak akan membebankan reka bentuk.

Model ini boleh dilengkapi dengan tempat duduk, kerusi besar, yang boleh dihiasi dengan kain ringan. Selalunya, pereka menawarkan untuk memasangnya di dekat dinding dan bahagian pemanas untuk membuat di bilik sebelah. Ini akan memberikan peluang untuk mendapatkan kedua-dua dapur Russia yang pelbagai fungsi di dapur dan perapian yang indah di ruang tamu.

kembali ke menu ↑

Di mana hendak memasang dapur Rusia?

Hari ini sukar untuk mengejutkan seseorang dengan kehadiran perapian atau firebox cast-iron. Hampir semua rumah negara dibina dengan struktur ini dalam fikiran. Tetapi di sini dapur Rusia akan menyebabkan bukan sahaja mengejutkan, tetapi juga kekaguman.

Pilihan yang menarik untuk reka bentuk produk

Pilihan yang menarik untuk reka bentuk produk

Pada masa itu, apabila timbul pertanyaan mengenai memasangnya di sebuah rumah negara, nuansa timbul dengan segera, yang tidak pernah ada yang difikirkan sebelumnya.

Lebih baik apabila pemasangan dapur Russia diputuskan pada peringkat perancangan rumah negara, kerana terdapat nuansa yang lebih baik diselesaikan dengan segera.
kembali ke menu ↑

Di ruang tamu

Ruang tamu adalah kad perniagaan bagi apa-apa jenis penginapan dan rumah persendirian tidak terkecuali. Di dalam bilik ini, ia akan menjadi aksen terang yang menarik mata. Oleh itu, tidak perlu mencari pilihan reka bentuk terlalu sederhana. Saiznya harus dipilih bergantung pada kawasan bilik ini.

Semua keping perabot mesti disimpan dari reka bentuk.
Di pedalaman ruang tamu

Di pedalaman ruang tamu

Bergantung pada bahagian dalam dan saiz bilik, ketuhar boleh menjadi reka bentuk yang berbeza dengan kehadiran permukaan memasak dan tanpa itu. Ketuhar boleh dipasang di ruang tamu:

 • Jika ia besar dan mempunyai reka bentuk yang agak terang, sebagai contoh, dihiasi dengan jubin, selebihnya perabot di ruang tamu harus ditekan nada. Anda tidak boleh menggunakan hiasan cerah, warna tepu. Kemudian mereka tidak akan mengalih perhatian dari unsur utama di dalam bilik ini. Katil boleh dihiasi dengan selimut buatan tangan, cantik dan cerah bantal. Cahaya adalah lebih baik untuk menggunakan pengedap. Mereka mempunyai rak tambahan dan bangku kompor besar. Tiada permukaan memasak dan kompartmen penaik - hanya satu petak untuk memasak.
 • Kompor Rusia di pedalaman perlu kelihatan lebih sederhana. Untuk penamat, anda boleh menggunakan batu buatan, porselin, jubin. Reka bentuk dapur yang ketat adalah selaras dengan perabot mahal. Reka bentuk sedemikian tidak sepatutnya mempunyai permukaan memasak dan petak untuk penaik. Tetapi kehadiran sebuah katil besar wajib.
 • Bahagian utama dapur ada di dapur, dan bahagian relau dibawa masuk ke ruang tamu. Bahagian relau boleh dibingkai dalam marmar, jika bahagian dalam ruang tamu sepadan dengan atau menjadikannya sama dengan perapian. Di samping itu, anda boleh memasang set khas untuk perapian: drovnitsa, besom, knockoff, poker. Di sekitar kawasan itu di lantai anda boleh meletakkan yang cantik permaidani atau set lembut dan selesa sofa. Walau bagaimanapun, jangan lupa tentang peraturan keselamatan kebakaran. Jika firebox terbuka, anda perlu memasang mesh atau kaca pelindung.

Reka bentuk dapur ketat selaras dengan perabot mahal

Reka bentuk dapur ketat selaras dengan perabot mahal

kembali ke menu ↑

Pemasangan di dapur

Pilihan dapur Rusia untuk dapur bergantung kepada saiz bilik. Sekiranya ia besar, anda boleh memasang ketuhar yang besar yang akan menjadi pelbagai fungsi:

 • petak penaik;
 • memasak permukaan beberapa dapur;
 • petak untuk hidangan;
 • katil besar untuk beberapa orang.

Jika anda memilih reka bentuk untuk rumah kayu, lebih baik untuk memberi pilihan kepada gaya Rusia yang benar-benar. Hiasan ini boleh dibuat dalam beberapa cara: menggunakan bahan binaan (plaster dan cat) atau mortar tradisional. Reka bentuk sedemikian akan kelihatan harmoni dan mengisi dapur dengan kesenangan dan keselesaan.

Dapur adalah tempat yang sempurna untuk produk ini.

Dapur adalah tempat yang sempurna untuk produk ini.

Ciri-ciri dan nuansa:

 • Jangan pasang perkakas rumah di kawasan berhampiran dapur. Ini boleh menyebabkan kebakaran.
 • Makan tengah hari hendaklah dalam penyingkiran. Jika tidak, ia akan menjadi sangat panas untuk berada di belakang jadual.
 • Dapur harus terang dan luas. Oleh itu, dengan dimensi yang tidak mencukupi, adalah lebih baik untuk meninggalkan idea pembinaan.
 • Kompor Rusia di dapur tidak boleh dibebani dengan elemen hiasan yang berlebihan. Dia sendiri akan menjadi aksen yang terang.
 • Sekiranya bilik ini cukup luas, anda boleh menggunakan hiasan terang di atas dapur. Ini boleh menjadi hiasan dalam gaya Rusia atau jubin dengan lukisan yang indah.

kembali ke menu ↑

Kesimpulannya

Sebuah dapur Rusia di rumah negara adalah peluang untuk mengisi dengan hangat dan selesa. Walau bagaimanapun, sebelum pembinaannya anda perlu merancang dengan teliti segala-galanya, terutamanya jika pembinaan akan dijalankan di rumah kediaman.

Membawa bukan sahaja warna, tetapi juga banyak kemungkinan.

Membawa bukan sahaja warna, tetapi juga banyak kemungkinan.

Perangkap yang boleh dijumpai semasa pembinaan:

 • Reka bentuk ini akan kelihatan harmoni hanya di dalam bilik dengan kawasan yang besar. Jika tidak, ada peluang untuk menghidupkan dapur atau ruang tamu ke dalam bilik yang memalukan estetik.
 • Anda tidak boleh memanjakan diri dengan harapan bahawa struktur seperti itu boleh dibina sendiri tanpa kemahiran dalam pembinaan. Berikut adalah beberapa contoh bagaimana satu langkah yang salah dapat merosakkan seluruh penciptaan. Cerobong itu harus berada pada jarak tertentu dari rabung, dan bergantung pada ini, mempunyai panjang tertentu. Jika tidak, semua asap dan wasap tidak akan berada dalam paip, tetapi di dalam bilik anda. Yayasan itu harus dikira dengan terperinci terkecil, jika tidak anda berisiko integriti jantina anda.
 • Kerana ini, pembinaan harus dipercayai hanya kepada para profesional. Anda hanya boleh memilih reka bentuk relau, kehadiran fungsi tertentu.

Harmoniously melihat di bilik-bilik dengan kawasan yang besar.

Harmoniously melihat di bilik-bilik dengan kawasan yang besar.

Kompor Rusia di rumah membawa bukan sahaja warna, tetapi juga banyak kemungkinan, tetapi hanya jika ia dibina oleh profesional. Kelebihan dapur Rusia di rumah:

 • Makanan yang dimasak di dalam relau tidak dapat dibandingkan dengan rasa yang lain. Tidak ada restoran tunggal di Rusia yang akan memasak pastri yang begitu lazat atau hidangan lain.
 • Jika dapur dibina dengan betul, ia boleh memanaskan bukan sahaja lantai pertama rumah anda, tetapi juga kedua, ketiga. Tetapi hanya di sepanjang cerobong itu. Walau bagaimanapun, lantai pertama, walaupun dalam fros yang teruk akan menjadi panas.
 • Kompor Rusia akan memanaskan bilik lebih cepat daripada perapian, pemanasan gas atau lain-lain.

Jika anda berfikir tentang susunan dapur di rumah anda, berhati-hati merancang segala-galanya, fikirkannya. Hanya pendekatan yang betul untuk pembinaan dapur Russia akan memberikan hasil yang diharapkan. Kerja ini harus diamanahkan kepada profesional yang mempunyai pengalaman dalam pembinaan dan mengetahui semua tentang pembinaan dan pemasangan struktur tersebut.

Pembinaan ketuhar bata memerlukan pilihan bahan yang betul, mortar untuk batu. Sekiranya ia dibarisi, anda perlu memilih bahan lapisan yang betul dan penyelesaian yang akan memegang batu atau mozek.

Dapur Rusia

Pilih pilihan yang sesuai

8 Skor Jumlah
Kompor Rusia di rumah

Pembinaan tanur bata memerlukan pilihan bahan yang betul, mortar untuk batu. Sekiranya ia dibarisi, anda perlu memilih bahan lapisan yang betul dan penyelesaian yang akan memegang batu atau mozek. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8
Ketersediaan permohonan
6.5
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • Pulangan seragam haba dan pengumpulannya
 • Kecekapan tinggi
 • Pemanasan bawah
 • Dapur terbina dalam
 • Hayat perkhidmatan yang panjang
Cons
 • Perlu menuai bahan api pepejal untuk musim sejuk
 • Kayu api perlu dikeringkan, kerana ia tidak dibenarkan dimasukkan ke lembaran api
 • Apabila memanas rumah dengan dapur Rusia, serpihan bahan api yang berlebihan berlaku.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Majalah Harian pada Reka Bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk