Peti besi di pedalaman rumah atau pangsapuri (kecil, tahan api, terbina dalam). Bagaimana untuk memilih? Apa yang perlu dicari?

Peti besi di pedalaman rumah bukan hiasan, tetapi potensi yang selamat. Dari nilai asas ini, kita akan memulakannya. Pertimbangkan nuansa penting yang akan membantu membuat pilihan yang tepat.

Kandungan artikel ini:

Ciri pemilihan

Pemilihan peti besi yang luas di pasaran kadang-kadang boleh membuat kesulitan untuk memilih untuk keperluan penyimpanan tertentu. Terdapat banyak piawaian ujian, spesifikasi teknikal dan penilaian keselamatan. Oleh itu, tujuan panduan ini adalah untuk membantu membuat pilihan produk yang bermaklumat dengan menonjolkan pelbagai isu untuk dipertimbangkan.

Pilihan yang luas untuk kawasan pedalaman anda

Pilihan yang luas untuk kawasan pedalaman anda

Ciri-ciri keselamatan yang berkualiti tinggi:
 • varnis, cat berkualiti tinggi;
 • microzamsha berkualiti tinggi di dalam;
 • belakang pedalaman dilapisi dengan bahan reflektif, meningkatkan keterlihatan;
 • Kotak buatan tangan yang dibuat daripada kayu keras dengan slip ringan;
 • hiasan dalaman individu;
 • lampu bersepadu;
 • pilihan untuk jam berkualiti tinggi, boleh diprogramkan;
 • sensor elektronik atau biometrik (sidik jari) dengan tahap perlindungan yang tinggi.

Pertimbangkan jumlah bilik

Pertimbangkan jumlah bilik

Mereka berbeza dengan saiz dan berat, rintangan api, tapak pemasangan yang dimaksudkan dan tahap rintangan apabila cuba memecahkan. Mereka boleh dilindungi oleh beberapa jenis mekanisme penguncian, baik mekanikal maupun elektronik.
kembali ke menu ↑

Apa yang hendak dibeli?

Pertama sekali, adalah penting untuk mempertimbangkan sifat fizikal item yang perlu dijaga selamat.

Selamat - unsur dalaman pedalaman

Selamat - unsur dalaman pedalaman

Data sulit dan dokumen tidak boleh diganti adalah calon utama untuk perlindungan daripada kebakaran dan bahaya lain. Kriteria ujian dan klasifikasi ditumpukan dalam tiga kategori maklumat dan persembahan utama:

 • dokumen: contohnya, pasport, sijil, polisi insurans, dokumen undang-undang dan wang tunai;
 • media digital: sebagai contoh, kad USB / memori, DVD, CD, kamera digital, iPod, pemain MP3 dan pemacu keras luaran;
 • komputer / media magnetik: contohnya, sandaran komputer, cakera liut komputer (cakera liut), pemacu cakera dalaman tradisional, pita video dan pita suara. Bahan-bahan berasaskan selulosa seperti filem, negatif, ketelusan dan mikrofis hampir sama terdedah kepada api sebagai pembawa data, dan oleh itu mereka perlu disimpan dalam model tahan api.

Dalam versi yang besar anda boleh menyimpan banyak perkara.

Dalam versi yang besar anda boleh menyimpan banyak perkara.

Untuk menentukan sama ada ia harus mempunyai sifat pemadam kebakaran, anda perlu mengambil kira suhu di mana kandungan mula kehilangan sifatnya:
 • kertas: 177 ° C;
 • angka: 120 ° C;
 • filem: 66 ° C;
 • komputer: 52 ° C.

Data komputer juga mesti dilindungi daripada gangguan elektromagnet daripada kebakaran, kerana ini akan merosakkan maklumat.

Melindungi terhadap sebarang kerosakan.

Melindungi terhadap sebarang kerosakan.

Sekiranya berlaku kebakaran, terdapat juga kerosakan akibat asap, api, habuk dan gas panas, dan suhu nyala biasanya meningkat kepada 450 ° C. Walaupun ini mungkin jauh lebih tinggi bergantung kepada jenis api dan bahan yang terbakar.

Walau bagaimanapun, peningkatan tahap kelembapan di dalam juga boleh menjadi bahaya kepada media dan filem yang terdedah.

Tahap kritikal di atas item tersebut mula merosot adalah seperti berikut:
 • filem: kelembapan 85%;
 • komputer: had kelembapan hingga 80%.

Tempat yang menarik untuk meletakkan keselamatan terbina dalam.

Tempat yang menarik untuk meletakkan keselamatan terbina dalam.

Walaupun tegas, tidak ada perkara seperti "tahan api selamat", iaitu selamat sepenuhnya, kebal terhadap kerosakan kebakaran. Istilah ini sering digunakan oleh pemilik rumah dan perniagaan apabila menerangkan, yang akan melindungi nilai mereka jika berlaku kebakaran.

Adalah penting untuk menyedari bahawa tidak kira betapa selamat dan direka untuk melindungi barang berharga anda daripada kebakaran. Paling selamat, keselamatan akan melindungi barang berharga anda dari kebakaran selama beberapa jam.

Atas sebab ini, istilah "fireproof safe" biasanya lebih baik. Dia mengakui fakta bahawa semua peti besi yang direka untuk melindungi daripada kebakaran hanya dapat menahan kerosakan kebakaran untuk jangka waktu tertentu.

Tahan api hanya untuk jangka masa tertentu

Tahan api hanya untuk jangka masa tertentu

kembali ke menu ↑

Jenis-jenis peti besi untuk rumah

Jelas sekali, keperluan keselamatan dari capaian yang tidak dibenarkan di bawah keadaan operasi biasa adalah penting kerana sifat rahsia dan / atau berharga item yang disimpan di dalamnya. Terdapat dua jenis utama peranti mengunci untuk peti besi: kunci mekanikal dan elektronik.

kembali ke menu ↑

Mekanikal

Kunci mereka (kecuali untuk model bawah tanah) biasanya dibekalkan dalam pendua, yang, yang mungkin menjadi masalah, jika, misalnya, salah satu salinan hilang. Senario kes terburuk adalah bahawa keseluruhan kunci perlu diganti. Walau bagaimanapun, ciri-ciri teknikal peranti mengunci itu cenderung menjadi lebih kompleks dan menyediakan tahap keselamatan yang tinggi dengan kunci tradisional.

Pertimbangkan semua syarat sebelum membeli.

Pertimbangkan semua syarat sebelum membeli.

Tahap tambahan perlindungan disediakan oleh kunci gabungan kunci, di mana cakera gabungan terletak di sebelah kunci silinder. Ini memberikan keselamatan berganda, dengan satu pemilik hanya boleh mengenali gabungan itu, dan satu lagi - hanya kunci.

Kunci pertama boleh sama ada roda tetap dipasang pada gabungan tertentu untuk sepanjang hayat, atau kombinasi yang boleh diganti yang lebih mahal.

kembali ke menu ↑

Elektronik

Kunci elektronik dikuasakan oleh bateri, yang boleh terletak sama ada di dalam atau di luar. Dalam kes pertama, apabila bateri terputus dalam keadaan kecemasan, kunci sentiasa ditakrifkan semula, yang membawa kepada menyekat.

Versi elektronik selamat

Versi elektronik selamat

Kelebihan kunci elektronik / digital atas kunci mekanik adalah bahawa banyak orang yang memerlukan akses kepada selamat boleh diberikan kod pad kekunci, yang dapat dengan mudah diubah jika diperlukan. Sama dengan kunci mekanikal, kunci elektronik menyediakan tahap keselamatan yang tinggi, termasuk kemungkinan fungsi kelewatan masa.
Ia juga mungkin bahawa kunci digital dengan kod yang boleh diprogramkan termasuk jejak audit di mana kod kunci individu dikaitkan dengan pengguna individu.

Ini membolehkan anda membuat entri bagi mereka yang beralih kepada selamat dan apabila ia dipaparkan pada skrin bersepadu menggunakan kod kawalan atau, dalam versi yang lebih rumit, dalam bentuk yang boleh dimuat turun pada komputer riba.

Kunci elektronik menyediakan keselamatan yang tinggi

Kunci elektronik menyediakan keselamatan yang tinggi

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kemajuan teknologi telah menyebabkan penciptaan kunci biometrik, yang bergantung kepada pengiktirafan cap jari atau iris. Pengenalan cap jari biometrik boleh menampung sehingga 100 penggunaIni termasuk beberapa model yang tidak mudah terbakar, dan, tentu saja, merupakan teknologi inovatif yang mencipta model untuk masa depan.

kembali ke menu ↑

Tahan api

Bergantung pada model tertentu, tahan api yang selamat boleh menyediakan:

 • 30 minit perlindungan kebakaran (minimum);
 • 60 minit perlindungan kebakaran (sederhana);
 • sehingga 120 minit perlindungan kebakaran (tahap tinggi).

Salah satu pilihan yang popular untuk meletakkan selamat di ruang tamu ruang tamu

Salah satu pilihan yang popular untuk meletakkan selamat di ruang tamu ruang tamu

Semasa menguji model dengan spesifikasi 60 minit dan 120 minit, masa terdedah kepada haba dalam relau pada suhu tinggi, direka bentuk untuk keadaan yang sama atau lebih berbahaya dalam api rumah biasa.

Untuk lulus ujian yang serupa dengan ini, selepas pemanasan dalam relau, ia mesti mempunyai suhu dalaman kurang daripada 176 darjah Celcius. Idea ini adalah kerana kertas mula membara pada kira-kira 232 darjah, selamat yang memenuhi atau melebihi jenis ujian ini akan melindungi dokumen anda di dalam semasa kebakaran di dunia nyata.
Semua di bawah gaya pedalaman

Semua di bawah gaya pedalaman

Peti besi tahan api boleh didapati di pelbagai peringkat rintangan kepada pencurian:
 • Keselamatan asas. Model tahan api yang memberikan hanya tahap asas rintangan kepada keretakan biasanya adalah kotak ringan yang terbuat dari jumlah minimum keluli. Mereka boleh bersaiz padat dan dibina menjadi perabot atau barangan lain di dalam rumah. Jenis ini agak murah dan boleh digunakan untuk melindungi barang-barang berharga daripada kebakaran dan menyimpan barang berharga daripada kakitangan, tetamu, rakan sebilik, dan sebagainya. Walau bagaimanapun, mereka tidak begitu tahan terhadap pencurian dan tidak dapat memberikan tahap rintangan yang mencukupi.
 • Kelas B. Peti keselamatan keselamatan Kelas B lebih dipercayai daripada tahan api, hanya menyediakan keselamatan asas. Mereka mempunyai pintu yang diperbuat daripada keluli dengan ketebalan sekurang-kurangnya 1/2 inci. Badan mereka terbuat dari sekurang-kurangnya 1/4 "keluli. Hampir selalu terdapat 1/2 "lubang utama yang terletak di tengah-tengah pangkalan untuk dipasang di atas lantai. Jenis ini juga sering mempunyai fungsi perlindungan tambahan yang dibina ke dalamnya, seperti peranti mengunci, plat tegar, tahan penggerudian, penguncian besar dan bolt berkualiti tinggi. Kelas B juga mempunyai mekanisme mengunci yang lebih selamat dan boleh dipercayai dengan gabungan kekunci dan papan kekunci.
 • Kelas C adalah sama dengan kelas B, kecuali ia diperbuat daripada keluli tebal. Peti Class C mempunyai pintu yang dibuat sekurang-kurangnya 1 "keluli. Badan mereka terbuat dari sekurang-kurangnya 1/2 "keluli.
 • TL-15 / TL-30 +. Jarang digunakan di premis kediaman, dengan lapisan instrumental, mereka direka untuk mengatasi kerosakan kebakaran dan percubaan mencuri kompleks dalam masa yang singkat.

Mungkin padat dan tidak begitu

Mungkin padat dan tidak begitu

Sesetengah nilai, seperti negatif fotografi, filem analog, dan media sandaran komputer yang sudah lapuk, seperti cakera liut dan pita magnet, amat sensitif terhadap kesan merosakkan haba dan mula merosot pada suhu yang ketara kurang daripada 176 darjah - ujian litmus untuk tahan api yang selamat direka bentuk untuk perlindungan dokumen.

Untuk melindungi jenis nilai ini, ia harus disimpan dalam media yang lebih selamat.

Ini adalah jenis khas yang direka untuk mengekalkan suhu dalaman kurang daripada 65 darjah Celsius. Malangnya, kos menghasilkan media selamat jauh lebih tinggi daripada kos biasa. Atas sebab ini, harga peti besi media, sebagai peraturan, jauh lebih tinggi daripada saiz tahan api yang bersaiz yang sama, yang direka untuk melindungi dokumen.
Pilihan yang boleh dipercayai untuk pejabat

Pilihan yang boleh dipercayai untuk pejabat

kembali ke menu ↑

Tahan air

Melindungi terhadap paras kelembapan kritikal di dalamnya tidak sama dengan rintangan air (walaupun sesetengah peti besi menawarkan ciri terkini). Watertightness merujuk kepada bahaya yang berkaitan dengan air dari sumber luar, seperti penyiram, hos, atau bahkan banjir ke kedalaman beberapa meter. Perlindungan jenis ini dicapai, contohnya, dengan memasang kedap kalis air, kalis air ke pintu-pintu di dalam petak dalaman.

kembali ke menu ↑

Kaedah reka bentuk dan pemasangan

Banyak peti besi direka untuk dipasang pada objek tetap untuk mengelakkan penghapusan mereka semasa percubaan hack. Peti besi yang menahan ketahanan api selama 60 atau 120 minit hanya boleh dipasang di pangkalan, biasanya biasanya melalui lubang tersembunyi yang terletak di pusat pangkalan. Mereka tidak boleh diperbaiki melalui dinding belakang. Ini akan menjejaskan atau menghilangkan pembinaan tahan api.

Sebelum membeli, anda perlu berfikir terlebih dahulu mengenai penempatannya.

Sebelum membeli, anda perlu berfikir terlebih dahulu mengenai penempatannya.

Seperti yang dinyatakan di atas, salah satu masalah yang mungkin timbul apabila menyimpan item ialah jika spesifikasi yang salah dipilih, ia boleh dimusnahkan oleh tahap kelembapan dalaman, dan bukannya haba daripada api.
Ini adalah kerana perlindungan kebakaran direka sedemikian rupa untuk menjadikan pedalaman selesa semasa kebakaran.

Pembinaan yang tipikal mempunyai kes keluli berdinding dua, rongga yang dipenuhi dengan komposit tahan api khas. Walaupun komposisi ini mungkin berbeza antara jenama, ia akan mengandungi hidrat, seperti alum atau gipsum, yang melepaskan wap air apabila dipanaskan. Sebahagian daripada wap air ini diarahkan ke dalam, di mana ia berfungsi untuk mengawal selia suhu dalaman dan untuk menghasilkan tekanan terhadap haba luar dari api.

Pilih spesifikasi yang betul.

Pilih spesifikasi yang betul.

Tahap tekanan / kelembapan dikawal dengan menempatkan lompatan udara secara strategik atau lubang luaran di pelbagai bahagian: contohnya, belakang, atas, bawah dan depan pintu, di bawah fasia.

Ini membolehkan beberapa pasangan untuk keluar ke dalam api. Unsur-unsur struktur ketepatan tinggi ini meningkatkan daya tahan api yang selamat. Ia direka sedemikian rupa sehingga semua jurang dimeteraikan apabila bahan yang digunakan untuk melindungi bahagian dalam bertindak balas terhadap kebakaran. Sebagai contoh, kulit yang dipasang di pintu utama dan di mana-mana petak di dalamnya, serta bahagian dalam pintu, yang membengkak di tengah-tengah api dan hermetically menutup selamat.

Peti besi di pedalaman rumah atau pangsapuri (kecil, tahan api, terbina dalam). Bagaimana untuk memilih? Apa yang perlu dicari?

kembali ke menu ↑

VIDEO: Varian peti besi untuk rumah, kereta dan perjalanan

Peti keselamatan mini

Bagaimana untuk menyimpan barangan berharga dalam perjalanan?

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 50 gambar)

8.3 Skor Jumlah
Selamat untuk rumah: kemewahan atau keperluan?

Selamat dalam apartmen? Lebih dan lebih, tidak lagi mengejutkan orang lain. Jika lebih awal nilai mereka adalah besar, maka hari ini ia mampu untuk ramai. Lagipun, pemeliharaan perkara adalah perkara pertama yang dimiliki oleh pemilik pangsapuri atau rumah. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
8
Kebaikan
 • keselamatan benda berharga;
 • pelbagai model kompak, tertanam;
 • keupayaan untuk "menyembunyikan" selamat di pedalaman dan perabot.
Cons
 • tidak selamat boleh memberikan jaminan penuh mengenai keselamatan benda;
 • semua model, walaupun yang paling maju, mempunyai beberapa kelemahan;
 • Model yang paling boleh dipercayai adalah mahal.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk