Tetapan meja perayaan (280+ Foto): Teknologi dan peraturan untuk mengatur makan

Sekiranya anda memerlukan tetapan meja asal, teknologi dan imaginasi akan membantu mengaturkan makanan.

Kandungannya:

Kriteria Pemilihan

Penetapan jadual yang kompeten - tahap akhir penyediaan untuk perayaan yang akan datang. Ia membolehkan anda menyemarakkan keaslian hidangan yang dihidangkan, menekankan rasa seni dan membantu mewujudkan suasana yang meriah atau bersahaja. Berkhidmat adalah perlu untuk sarapan pagi di dalam keluarga, dan untuk makan malam yang serius pada ulang tahun, dan untuk resepsi untuk menghormati pertunangan.

Buat suasana perayaan

Buat suasana perayaan

Alasan untuk perayaan ini adalah faktor utama yang menentukan bilangan tetamu undangan dan format mesyuarat. Ia bergantung kepada pilihan makanan yang disajikan, tekstil, pinggan mangkuk dan peralatan makan. Sebagai contoh, untuk makan malam keluarga Ahad, anda boleh memilih reka bentuk yang lebih mudah daripada ulang tahun atau ulang tahun perkahwinan.

Kami membuat tema perayaan

Kami membuat tema perayaan

Semasa mencari pilihan hidangan, pertimbangkan:

 • Masa hari Semasa bersiap untuk sarapan pagi, gunakan piring cerah dan tekstil cerah yang diperbuat daripada kapas atau linen. Tali pinggang dan tuala yang diperbuat daripada kain padat warna mulia - burgundy, biru tua atau emas adalah sesuai untuk makan malam perayaan.
 • Musim tahun ini. Untuk menghiasi meja pada musim bunga atau musim panas, pilih warna yang cerah dan cerah, dan pada musim sejuk atau musim luruh - lebih tepu dan nada. Selaras dengan musim, anda boleh mengambil bunga dan aksesori lain untuk hiasan.

Untuk sarapan pagi, lebih baik menggunakan pinggan putih.

Untuk sarapan pagi, lebih baik menggunakan pinggan putih.

Reka bentuk serba boleh adalah putih. Hidangan putih boleh digunakan untuk setiap hari dan untuk perayaan meja perayaan. Lapisan meja putih kelihatan dengan saksama dalam kombinasi dengan kain yang sama yang diperbuat daripada kain, dan dengan kertas berwarna - segar dan mudah.
Warna putih putih

Warna putih putih

Tetapan meja

Bagaimana untuk membuat cepat dan cantik

kembali ke menu ↑

Peraturan asas

Berkhidmat dilakukan mengikut urutan. Pematuhan dengan teknologi akan membolehkan anda dengan pantas, dengan pantas meletakkan semua yang anda perlukan untuk perayaan yang akan datang. Senarai item yang digunakan harus dipilih sesuai dengan kesempatan, waktu perayaan atau penerimaan.

Melayani item bergantung pada kesempatan itu

Melayani item bergantung pada kesempatan itu

Semasa proses penyajian, anda mesti melakukan perkara berikut:

 • Sebarkan alas meja, yang perlu digantung kira-kira 20-30 cm. Pakaian panjang ke lantai boleh digunakan dalam penyediaan makan malam gala. Dalam kes ini, adalah lebih baik untuk melengkapkan mereka dengan kain kecil kecil teduhan yang berbeza, yang tersebar di atas yang utama.
 • Letakkan pinggan. Gabungan mereka, jumlahnya bergantung kepada jumlah tetamu, skala cuti dan menu yang dirancang.Set standard termasuk hidangan, bar snek dan hidangan pencuci mulut, dan apabila menghidangkan hidangan cecair anda akan memerlukan yang dalam.
Skim susun atur anggaran

Skim susun atur anggaran

 • Letakkan pinggan mangkuk. Mereka diletakkan di atas taplak meja: di sebelah kiri plat ada garpu, dan ke kanan adalah sudu dan pisau. Instrumen meletakkan bahagian cekung.
 • Letakkan hidangan untuk minuman. Ia diletakkan tepat di sebelah kanan plat, dari gelas jumlah yang lebih besar ke item yang lebih kecil. Pilihan kuantiti dan jenis hidangan dipengaruhi oleh senarai minuman yang disajikan pada hari raya.
 • Letakkan tuala. Bergantung kepada sebab untuk berkhidmat, mereka boleh menjadi kain atau kertas. Untuk majlis-majlis khas, anda boleh menghiasi tuala dengan reben, cincin khas, atau melipatnya dalam bentuk sampul, busur, kipas, atau bentuk lain.
Kami melipat serbet indah

Kami melipat serbet indah

Di penghujung menghiasi berkhidmat menggunakan bahan yang berbeza. Untuk Tahun Baru dan cuti Krismas, pain, spruce, bola dan lilin akan menjadi penambahan yang sesuai. Pada pesta untuk menghormati ulang tahun pernikahan atau ulang tahun, gunakan bunga, komposisi buah untuk menghiasi.

Gunakan bunga segar

Gunakan bunga segar

Untuk berkhidmat hanya emosi positif, kutleri, pinggan mangkuk, tekstil mesti bersih sekali. Barang-barang yang diperbuat daripada kaca atau kristal dipoles sebelum disajikan dengan serbet atau tuala yang diperbuat daripada linen atau kain penyerap kelembapan yang lain.
Kaca mesti digilap sebelum disajikan

Kaca mesti digilap sebelum disajikan

Belajar untuk berkhidmat

Konsep asas yang perlu diketahui oleh semua orang

kembali ke menu ↑

Reka bentuk untuk pihak kanak-kanak

Berkhidmat untuk kanak-kanak pada hari lahir atau acara lain mempunyai ciri-ciri peraturan. Untuk mengaturkan seorang anak, para tetamunya bercuti ceria, cerah, menjaga suasana yang mesra dan mesra. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk memastikan keselamatan anak-anak yang dijemput, untuk menjelaskan dengan produk-produk ibu bapa mereka yang tidak diingini untuk digunakan.

Kami mengatur percutian yang cerah

Kami mengatur percutian yang cerah

Pendaftaran bermula dengan pilihan tema pesta. Ia mentakrifkan warna hidangan, tekstil, aksesori, serta senarai, hiasan hidangan. Mencantumkan subjek acara bersama wira acara tersebut atau mempertimbangkan kecanduannya.

Kami membuat kajian mengenai cuti

Kami membuat kajian mengenai cuti

Pilihan popular termasuk:

 • Cuti berdasarkan kartun, filem atau buku kegemaran anda. Anda boleh memilih karya klasik seperti "Cinderella", "Little Red Riding Hood", atau yang moden: "Heart Cold", "Cars", "Toy Story", yang lain. Untuk menghiasi meja, gunakan angka watak kegemaran anda, warna persekitaran mereka.
Kami menggunakan watak-watak kegemaran kami untuk hiasan.

Kami menggunakan watak-watak kegemaran kami untuk hiasan.

 • Perayaan dengan penekanan pada profesion yang luar biasa atau bidang aktiviti. Apa jenis tema bergantung pada minat dan keutamaan anak anda. Hobinya dapat dipukul dengan aksesori dan hiasan dalam gaya yang sesuai.
 • Perayaan di mana suasana era atau budaya yang berlainan. Percutian yang dikelilingi oleh kesatria zaman pertengahan atau lanun, peri ajaib, puteri akan diingati untuk jangka masa yang panjang, seperti lebih banyak makan tengahari atau makan malam yang biasa. Tekankan tema yang anda boleh reka bentuk bilik, warna yang tegas.

Parti lanun

Parti lanun

Apabila berkhidmat untuk remaja, anda boleh memberi tumpuan kepada skema warna kegemaran anda atau mengaturkan pesta dalam gaya negara, yang lazat masakannya seperti wira acara tersebut. Untuk makan malam dalam bahasa Jepun - sushi itu, petang di Itali tidak dapat difikirkan tanpa pasta dan pizza, dan untuk mewujudkan suasana mesra Mexico pada perayaan itu akan memerlukan taco dengan burritos.

kembali ke menu ↑

Melawat hari jadi dan ulang tahun

Hari Lahir adalah percutian yang bertanggungjawab. Agar atmosfera membangkitkan emosi positif dari para tetamu, wira acara itu, saya masih ingat untuk waktu yang lama, perlu berhati-hati untuk mempersiapkan perayaan. Meja perayaan yang indah dan bergaya akan meninggalkan kesan yang menyenangkan, akan menjadi satu lagi sebab untuk suasana yang menyenangkan dan menyeronokkan.

Sebab untuk diingat

Sebab untuk diingat

Apabila memilih perayaan reka bentuk, pertimbangkan musim sambutan tersebut.Anda boleh menyerlahkan warna musim luruh atau musim panas di luar tingkap atau membuat suasana yang berbeza kerana dekorasi musim bunga pada musim sejuk. Untuk melakukan ini, gunakan tekstil, hidangan warna tertentu, komposisi bunga, buah-buahan, dan aksesori lain.

Cairkan dengan warna-warna cerah

Cairkan dengan warna-warna cerah

Untuk cuti musim bunga di bulatan sempit di negara atau di rumah negara, anda boleh menetapkan meja di nada-nada yang lembut di beranda. Lukisan lembut hidangan digariskan dengan pasu telus, bunga rapuh. Susunannya dimulakan dengan meja salji putih, serbet linen yang sama dengan tepi renda.

Lukisan lembut dalam gaya klasik

Lukisan lembut dalam gaya klasik

Apabila menyusun pesta untuk mereka yang dilahirkan di musim panas, gunakan warna-warna terang dalam hidangan. Tali pinggang dan tuala berwarna kuning, oren, hijau atau merah kaya digabungkan dengan hidangan salji putih dan cermin telus. Tekankan suasana bunga percutian warna yang sesuai.

Harmoni dengan warna hangat yang kaya

Harmoni dengan warna hangat yang kaya

Anda boleh menghiasi meja untuk perayaan musim luruh dengan bunga daun dan cendawan yang jatuh. Skema warna tekstil yang digunakan disarankan oleh alam semulajadi itu sendiri. Terracotta dan warna emas sesuai untuk mewujudkan suasana musim luruh. Pelengkap meja dengan hidangan dengan hiasan dan gelas dalam warna gangsa atau emas.

Kami melengkapkan hiasan yang elegan

Kami melengkapkan hiasan yang elegan

Untuk hari ulang tahun musim sejuk, apabila menetapkan meja, pilih tekstil dan pinggan warna sejuk. Tapak alas biru gelap dengan sempurna dengan alat makan perak, porselin salji putih dan gelas kristal. Sebagai suplemen, anda boleh menggunakan serbet terbuka dalam bentuk salji dan lilin salju yang sepadan dengan warna.

Selalunya gunakan lilin untuk hiasan

Selalunya gunakan lilin untuk hiasan

Tema penganjuran pesta boleh dipilih mengikut keutamaan wira acara tersebut. Bagi pencinta laut, berkhidmat dengan meja dengan hidangan dalam warna biru dan putih, dan gunakan hiasan dalam bentuk bintang laut dan kerang sebagai hiasan.

Hidangan biru dan putih

Hidangan biru dan putih

Ulang tahun agak berbeza dari hari jadi biasa, jadi berfikir tentang penetapan jadualnya dengan berhati-hati. Pilihan idea reka bentuk jadual bergantung pada kehendak hari jadi, umur dan bilangan tetamu jemputan.
Kami mengambil kira citarasa dan kehendak

Kami mengambil kira citarasa dan kehendak

kembali ke menu ↑

Hiasan meja romantik

Pertemuan romantis membayangkan suasana dan privasi yang luar biasa, yang boleh ditekankan dengan bantuan tetapan meja yang betul. Apabila memilih gaya reka bentuk, pertimbangkan keutamaan dan pilihan warna pilihan anda atau sayangku. Untuk hiasan ini, anda tidak perlu menunggu Hari Valentine: dengan hidangan dan aksesori yang sangat disenangi akan mengubah makan tengah hari atau makan malam yang paling biasa.

Buat dengan cinta

Buat dengan cinta

Sebagai peraturan, pertemuan romantis melibatkan makan malam bersama. Untuk berkhidmat, gunakan tekstil atau pinggan warna merah dan lilin yang akan membuat senja di dalam bilik. Natur romantis akan menyukai aksesori dalam bentuk hati dan komposisi mawar.

Pelbagai aksesori tidak akan berlebihan

Pelbagai aksesori tidak akan berlebihan

Jika anda suka penyelesaian yang tidak standard dan mempunyai sikap yang keren untuk warna merah dan banyak hati, tetapkan jadual untuk sarapan romantis. Lilin dan bunga diperlukan, dan skema warna dipilih sesuai dengan pilihan anda dan rasa tetamu. Di samping itu, hati boleh dibuat dari serbet, buah dan juga roti bakar.

Bunga sebagai sifat yang diperlukan

Bunga sebagai sifat yang diperlukan

Terutama terdapat sajian sarapan pagi di atas dulang khas, yang anda mengejutkan dan menggembirakan setengah anda pada waktu pagi. Untuk melakukan ini, anda memerlukan sedikit imaginasi untuk mencipta kehidupan yang menarik dari secangkir teh atau kopi, jus, buah dan roti segar dengan jem.
Kehidupan masih menarik

Kehidupan masih menarik

kembali ke menu ↑

Pertubuhan pesta untuk ulang tahun perkahwinan

Ulang tahun perkahwinan adalah peringkat penting dalam kehidupan setiap keluarga. Ada yang meraikannya dengan senyuman dan gembira, menjemput saudara-mara dan kawan-kawan pada hari raya. Orang lain menganggap hari ini menjadi acara peribadi dan meraikan dengan keluarga.

Tetapan jadual untuk ulang tahun perkahwinan

Tetapan jadual untuk ulang tahun perkahwinan

Tidak kira bagaimana anda membuat keputusan untuk meraikan ulang tahun perkahwinan anda, anda memerlukan tetapan meja yang lebih serius daripada reka bentuk makan siang atau makan malam harian anda. Format acara bergantung kepada bilangan tetamu undangan dan tempat perayaan. Selaras dengan ini menentukan menu, jenis hidangan, tekstil dan senarai aksesori.

Pendaftaran untuk perkahwinan linen

Pendaftaran untuk perkahwinan linen

Anda boleh memilih skema warna dan konsep hiasan, dengan mengambil kira nama ulang tahun perkahwinan, yang bergantung pada bilangan tahun yang lalu. Sebagai contoh:

 • Calico. Beliau merayakan setahun selepas perkahwinan. Untuk meraikan acara ini, anda boleh membuat meja dengan kain kain berwarna terang, gunakan kertas atau kain serbet dengan corak bunga dan hidangan asli untuk menghias.
 • Kayu. Sebab untuk perayaan itu timbul selepas lima tahun perkahwinan. Untuk menghidangkan meja, anda boleh memilih kain lap linen dan tuala warna pastel, peralatan kayu atau aksesori.
 • Merah jambu Sepuluh tahun telah berlalu sejak hari pernikahan, dan mereka yang hadir semasa penciptaan keluarga biasanya diundang untuk pesta itu. Untuk menghidangkan meja, gunakan tekstil atau pinggan warna merah jambu, dan sebagai hiasan - bunga atau komposisi mawar.
Perkahwinan merah jambu

Perkahwinan merah jambu

 • Ruby. Empat puluh tahun adalah tarikh yang layak, yang biasanya diraikan di suasana restoran atau kafe. Sekiranya anda menganjurkan jamuan di rumah, gunakan gelas berwarna ruby ​​yang mulia atau tekstil nada claret untuk hidangan, tambah plat salji putih kepada mereka.
Warna ruby ​​mulia

Warna ruby ​​mulia

Menu ini biasanya dipilih mengikut majlis hari raya. Walau bagaimanapun, dengan suasana yang kompeten dan asli untuk ulang tahun perkahwinan, walaupun hidangan paling mudah akan kelihatan baik di atas meja.
kembali ke menu ↑

Tetapan meja untuk jadual Tahun Baru

Tetapan meja untuk pesta Malam Tahun Baru mempunyai tradisi tertentu. Untuk hidangan seperti ini dicirikan oleh penggunaan warna merah, hijau dan emas. Anda boleh menekankan suasana percutian dengan lilin, komposisi dari cawangan cawangan dan bola dan aksesori lain.

Kami menggunakan aksesori Krismas

Kami menggunakan aksesori Krismas

Gabungan apabila menetapkan meja tekstil dua warna utama perayaan Tahun Baru - tuala merah dan alas meja hijau kelihatan bergaya. Mereka dilengkapi dengan gelas hijau, hidangan salji putih dan patung-patung rusa yang dihiasi sebagai hiasan.

Seperti tanpa barangan tahun baru

Seperti tanpa barangan tahun baru

Tidak kurang popular adalah reka bentuk meja dalam warna biru-perak. Untuk hidangan seperti itu, gunakan piring putih dan cermin telus dengan ukiran yang indah. Ketenangan hiasan itu dimulakan oleh serbet biru-putih dan angka keperakan pohon cemara.

Warna biru-biru dalam tema bercuti

Warna biru-biru dalam tema bercuti

Jadual Tahun Baru

Tetapan meja cantik

9 Skor Jumlah
Kesimpulannya

Tetapan meja adalah asas penerimaan yang indah. Reka bentuk yang lebih halus adalah lebih banyak lagi yang akan dikenang oleh semua orang.

Keaslian
10
Kos
7
Suasana itu
10
Kebaikan
 • Meja yang dihiasi dengan indah
 • Emosi positif
Cons
 • Tidak selalu mempunyai semua barang dalam stok
 • Melayan masa
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk