Apron kaca, kulitali untuk dapur - Pemilihan idea dan panduan gaya (140+ Foto)

Apron kaca adalah peluang untuk melihat dapur anda dengan cara yang baru. Tidak seperti cara baru untuk penamat, tetapi tidak penuaan. Selepas melihat gambar-gambar yang menakjubkan, anda akan tahu apa yang kelihatan seperti dapur impian anda.

Kandungan artikel ini:

Terdapat beberapa cara untuk mencipta reka bentuk dapur yang tidak dapat dilupakan, salah seorang daripada mereka akan melihat. Tetamu program ini adalah bahan cemerlang yang tidak akan keluar fesyen sekurang-kurangnya beberapa dekad. Apron kaca: tanpa mengira sama ada anda memilih sesuatu yang neutral, diredamkan atau terang, ia pasti akan menambah kemas kini yang unik. Hanya pastikan bahawa item yang anda pilih berfungsi dengan baik dengan penampilan keseluruhan dapur.

Apron kaca tidak hanya untuk kecantikan dan kejutan

Apron kaca tidak hanya untuk kecantikan dan kejutan

Jenis panel dapur baru

Alternatif baru untuk reka bentuk jubin adalah kaca. panel. Kaca boleh mempunyai warna dan warna, begitu banyak kemungkinan dibuat oleh kreativiti.. Lokasi boleh dipilih di sebelah dapur atau mesin basuh, tanpa rasa takut kerosakan akibat haba atau air.

Jadi kenapa mereka suka:

 • mudah dikekalkan dengan mengelap kain lembap;
 • rintangan kepada air, noda, lemak;
 • rintangan haba, bagus untuk kawasan berhampiran dengan perkakas dapur;
 • pemilihan warna yang tidak berkesudahan dengan tekstur permukaan yang berbeza untuk reka bentuk kreatif;
 • bahan yang bersih, mesra alam;
 • peningkatan visual dalam ruang disebabkan oleh pemantulan;
 • mudah dipasang dan dipasang.

Pilihan yang menarik dengan warna yang berbeza.

Pilihan yang menarik dengan warna yang berbeza.

Panel boleh dipasang dengan tiga cara: secara berasingan, dengan bantuan kontraktor atau syarikat khusus. Anda boleh mengecat bahagian belakang panel menggunakan cat akrilik.

Lembaga
Jika anda suka corak, anda boleh menggunakan bahan telus di atas kertas dinding, atau membuat skinali - apron yang mempunyai coraknya sendiri. Jika bentuk kawasan yang anda merancang untuk ditutup adalah agak mudah (dan juga agak kecil), anda boleh menjadikannya sendiri.

Pada masa yang sama, jika anda bercadang untuk melukis diri anda, anda mesti menggunakan cat vinil UV khas, yang direka untuk digunakan pada kaca, kerana cat lain akan retak dan mengelupas dari masa ke masa. Sekiranya struktur dipasang di dekat papak, ia perlu menggunakan kaca marah, yang mempunyai rintangan haba.

Mudah dijaga dengan mengelap kain lembap.

Mudah dijaga dengan mengelap kain lembap.

kembali ke menu ↑

Kenapa tren baru menggantikan jubin?

Selain fakta bahawa kaca boleh dicat dengan warna apa-apa supaya produk siap sepadan dengan hiasan bilik, ia mempunyai satu lagi kelebihan penting - kelancaran estetik, tiada pelekatan. Ia adalah kualiti hiasan yang semakin bernilai dalam reka bentuk rumah dan rumah moden. Lebih menyenangkan kepada mata, pada tahap persepsi, adalah penggunaan unsur-unsur lancar, yang mata hanya tidak tersandung. Selain panel, ini juga termasuk dapur. perabot tanpa pegangan, dinding biasa, garis-garis yang jelas, dan teknik lain yang "reka bentuk bersih".

Gelas itu tahan air, noda, gris

Gelas itu tahan air, noda, gris

Skinali tahan lama, bersih, serba boleh. Anda boleh memilih warna palet yang luas dengan warna-warna yang standard, adalah mungkin untuk memerintahkan mana-mana naungan individu untuk menekankan reka bentuk dapur. Dipasang dengan beberapa cara:

Ya, kaca boleh lebih mahal daripada seramik, tetapi hasilnya mengejutkan. Ini bersinar moden yang anggun dengan warna yang menggabungkan kabinet, countertop, peralatan.

Tahan panas, bagus untuk kawasan berhampiran dengan perkakas dapur

Tahan panas, bagus untuk kawasan berhampiran dengan perkakas dapur

Di samping itu, kegemaran baru tidak memerlukan pengedap, tidak akan dicat, tahan terhadap acuan dan bakteria. Dengan sebilangan kecil jahitan, tanpa grouting ia juga sangat mudah dibersihkan, menjaga dia. Ia tidak haus.

Apabila anda perlu membersihkannya, semata-mata lap dengan agen pembersih yang tidak kasar - permukaan akan menjadi baru seperti ketika dipasang pertama - walaupun beberapa dekad kemudian.

Bahan separa bersaiz lebih rendah, besi untuk panel belakang dapur biasanya digunakan.. Sebilangan kecil besi dalam komposisi membolehkan untuk mencapai warna tulen, serta ketiadaan warna kehijauan khas kaca.

Bahan mesra alam, mesra alam

Bahan mesra alam, mesra alam

Panel dapur sedemikian boleh meniru sebarang bahan:

 • pokok;
 • keluli;
 • marmar;
 • tembaga;
 • konkrit, dsb.

Tetapi sebab utama mengapa orang memilih bahan ini adalah kesederhanaannya. Ia menyediakan reka bentuk yang ringkas dan minimalis, mengandungi beratus-ratus kombinasi warna untuk mencipta satu yang sesuai untuk setiap dapur.

Akhirnya, panel ini lebih murah daripada kebanyakan bahan lain yang biasa digunakan untuk dapur apron. Dengan mereka, anda akan mempunyai masakan terbaik pada harga yang rendah.

Peningkatan visual ruang disebabkan oleh pemantulan

Peningkatan visual ruang disebabkan oleh pemantulan

kembali ke menu ↑

Kaca terbaja lebih baik dan lebih selamat

Kaca toughened paling sering digunakan untuk apron kerana dua sebab:

 • ia mempunyai rintangan haba yang baik;
 • lebih tahan lama, selamat.

Juga, sebagai tanda dagangan Luminarc peralatan masak yang terkenal, ia mempunyai keupayaan untuk merosot halus jika pukulan itu terlalu kuat, tidak meninggalkan cip yang tajam.

Untuk dipadamkan, ia dipanaskan pada suhu yang tinggi, dan kemudian disejukkan dengan segera. Rawatan ini benar-benar mengubah struktur kaca, yang memastikan pemusnahan dengan pisau selamat..

Kelebihan ini akan melegakan bahaya yang membawa serpihan yang tajam, yang sangat penting jika terdapat anak di rumah.

Walau bagaimanapun, apron yang keras akan sukar dipecahkan - kestabilannya sama dengan plastik. Tetapi jangan berfikir bahawa sekarang anda boleh menyimpan - plastik tidak kelihatan kemas dan bergaya, permukaannya lebih sukar untuk dibersihkan. Jika anda menggunakan telefon lama dengan skrin plastik, maka anda tahu berapa cepat plastik tercalar, ia menjadi tidak sedap dipandang.

Kaca toughened paling sering digunakan untuk apron.

Kaca toughened paling sering digunakan untuk apron.

kembali ke menu ↑

Aprons dengan imej

Skinali adalah pilihan yang paling mudah di dapur moden, kegemaran dalam penjualan kerana rupa futuristiknya, sangat diperlukan apabila anda perlu menyampaikan warna tertentu dengan tepat. Variasi warna tidak terhad, anda boleh memilih nada untuk memadankan dinding atau tinggal di apron yang kontras - kedua-dua pilihan ini sama-sama dalam permintaan. Cat gelap lebih praktikal, kerana ia lebih baik menyembunyikan cap jari, percikan, kotoran, dan oleh itu memerlukan kurang pembersihan.

Mudah dipasang dan dipasang.

Mudah dipasang dan dipasang.

Panel dicat mempunyai lapisan cat di bahagian belakangnya. Oleh kerana hanya bahagian belakang dicat, permukaan yang terdedah tetap utuh. Ini bermakna kecemerlangan kaca yang kekal, pemindahan warna yang tepat. Dinding anda, warna produk itu sementara dilindungi dari percikan yang tidak dapat dielakkan dari memasak.

Lembaga
Apabila membuat pesanan, pastikan untuk menentukan sama ada lukisan itu dibuat di kilang. Lukisan kilang memastikan bahawa pigmen tidak dikupas atau berwarna kemudian.

Berhati-hati: usaha percetakan diri biasanya gagal dalam keseragaman dan ketahanan. Menggantikan dengan acrylics juga tidak berfungsi dengan baik, kerana akrilik mudah tercalar, cacat, tertakluk kepada penggantian cepat.
Pilihan yang paling mudah di dapur moden

Pilihan yang paling mudah di dapur moden

kembali ke menu ↑

Apron telus

Anda boleh memasang kaca yang jelas di dinding yang telah dicat dalam warna yang dikehendaki, tetapi perlu berhati-hati. Ia lebih murah, kelihatan hebat, tetapi perlu diingat bahawa apa-apa kecacatan atau habuk yang mungkin jatuh di belakangnya akan dapat dilihat dari hadapan.

Oleh itu, jika diputuskan untuk memasang jenis apron jenis ini, pastikan untuk membuat struktur dilepaskan untuk pembersihan selanjutnya. Panel telus (termasuk matte) mempunyai kaedah pengikat yang terhad - tanpa penggunaan gam, kerana ia akan bersinar.

Mereka dipasang dengan pengikat. Pengikat yang lebih dipercayai daripada gam kerana mereka membaiki dengan baik pembinaan. Kaedah ini universal, sesuai walaupun untuk permukaan yang sedikit tidak rata. Walau bagaimanapun, jurang antara apron dan dinding dengan kaedah pengikat ini akan lebih besar daripada apabila menggunakan gam.

Sekatan pada gam bukan sahaja untuk reka bentuk warna, jadi mereka, walaupun mereka lebih mahal, tetap menjadi pilihan terbaik kerana mereka tidak perlu diganti. Latar belakang mereka menyembunyikan semua kecacatan dinding, yang tidak dapat dielakkan menyumbat sepanjang masa, seperti debu dan kotoran masuk ke jurang dinding. Blok cat mana-mana pandangan dan panel berwarna lebih mudah dipasang di dinding untuk mengelakkan jurang ini.

kembali ke menu ↑

Jenis panel kaca

Warna dan reka bentuk apron sangat pelbagai. Berikut adalah beberapa jenis biasa.

Dapur bergaya dan moden

Dapur bergaya dan moden

kembali ke menu ↑

Pepejal

Ini adalah panel lancar homogen yang mempunyai penampilan yang lebih cantik daripada pemasangan pelbagai struktur. Sudah tentu mozek mampu membuat dapur cantik, tetapi aura yang dibuat oleh apron monolitik tidak sama. Pilihan terbaik untuk bahan ini akan menjadi dapur mudah tanpa aksen yang terang, di mana struktur monolitik akan dapat mewujudkan

kembali ke menu ↑

SLR

Istilah ini tidak memerlukan penjelasan, tetapi kesan sebenar memasang apron cermin di dapur anda boleh dirasakan hanya apabila anda dapat melihatnya dalam realiti. Dapur yang sesuai untuknya adalah kecil. Cermin di dinding, ia dikenali untuk menambahkan kedalaman dan dengan itu membuat bilik lebih besar daripada yang sebenarnya. Oleh itu, jika dapur anda kecil dan anda mahu kelihatan lebih besar, lihat panel cermin.

Panel lancar untuk dapur

Panel lancar untuk dapur

 

kembali ke menu ↑

Artificially aged

Ini adalah permukaan cermin yang telah menjalani prosedur tertentu untuk kelihatan seperti dari zaman dahulu. Walaupun ini adalah trend, tetapi menghias dapur dengan jenis bahan ini tidak mudah. Anda perlu membuat gabungan dengan perabot antik dan penampilan umum dapur agar apron kelihatan baik.

kembali ke menu ↑

Terukir

Engraving dan sandblasting pada kaca kelihatan hebat di apron. Ini termasuk kaca es, yang kelihatan bukan sahaja cantik, tetapi juga memerlukan penyelenggaraan yang kurang. Oleh kerana kesan matte, cap jari akan kurang kelihatan di permukaan.

Gaya berteknologi tinggi

Gaya berteknologi tinggi

kembali ke menu ↑

Jubin Mosaic

Imitasi mosaik - satu format panel kaca dengan saiz kecil, dipanggil jubin kaca. Corak mozek berbeza daripada pengeluar yang berbeza. Corak yang berjenama, terkenal tidak terhad kepada bentuk segi empat, tetapi mempunyai segi enam dan struktur yang berbeza. Trend fesyen meniru batu, terdapat jubin bawah tanah kaca. Berikut adalah beberapa trend utama:

 • Untuk menambah sedikit kesederhanaan moden untuk masakan tradisional, pertimbangkan Mochachino moxagonal mozek. Jubin heksagon yang memanjang ini adalah mozek kaca berwarna yang terdiri daripada nada kelabu sejuk dan hangat. Oleh kerana perbezaan warna, jubin geometri ini juga suka warna coklat, kuning air pada kabinet dan countertop.

Apron dalam warna ungu

Apron dalam warna ungu

 • untuk dapur putih supaya kelihatan lebih terang dan lebih lapang, pertimbangkan untuk memilih mozek jenis metro kaca putih warna. Jubin gelas kaca ini mempunyai warna putih lembut, membantu mencerminkan cahaya semulajadi, mengadun dengan indah dengan nada putih yang lain.
 • Untuk kawasan aksen yang terang sesuai dengan jenis jubin metro Desert Mirage. Ini adalah campuran mosaik dari empat unsur yang berbeza: jubin batu berwarna krim semulajadi, serta biru muda, beigegelapcoklat jubin kaca. Gabungan bahan yang dipesan secara rawak menambah kedalaman, watak.
 • Untuk rupa yang lebih subur yang menggabungkan beberapa gaya, lihat jubin heksagon 8 mm Monterra Blend. Campuran batu semulajadi dengan jubin kaca berbentuk segi enam mempunyai gabungan yang menyenangkan. kelabu dan hijau nada dengan krim, krim. Butiran batu benar-benar dibuat dari batu semula jadi dan mempunyai urat yang melengkapi warna dan warna unsur kaca. Susunan warna secara rawak akan menekankan corak, memberi pergerakan, hidup bahkan kepada masakan tradisional yang paling neutral.

Dalam warna putih dan coklat

Dalam warna putih dan coklat

 • Jika matlamat anda adalah untuk mencapai penampilan monokrom, maka pilihan untuk memilih mozek kaca hampir tidak berkesudahan. Satu cara untuk meningkatkan minat di dapur adalah pilihan bahan yang akan mensimulasikan kabinet dan countertop.

Metro jubin logam kaca - satu lagi projek fesyen kegemaran. Glazed dengan kaca, ia digunakan dalam naungan sederhana kelabu terutamanya di ruang masakan minimalis. Selalunya diserlahkan dengan garis putih yang berbeza pada lipatan.
kembali ke menu ↑

Jubin kaca

Pereka bersetuju dengan mozaik faktor trend. Sehingga 2010, jubin mozek jenis metro dalam warna Aqua digunakan sebagai tanda "dapur moden". Oleh itu, dalam masa yang lama jubin kaca lutut besar metro popular. Oleh itu, kaca itu sendiri adalah bahan yang boleh diterima.

Cetakan yang mengangkat selera makan

Cetakan yang mengangkat selera makan

Kerosakan tidak sengaja bukan masalah untuk apron kaca, kerana ia adalah kawasan menegak yang tidak menerima banyak beban sebagai tablet. Anda secara tidak sengaja boleh memukul jubin dengan bekas berat daging beku, contohnya - kemungkinan bahawa ia akan pecah tidak mungkin.

Lembaga
Cuba campurkan kaca dengan bahan lain. Jangan berfikir bahawa keseluruhan ruang apron anda mesti hanya kaca.

Salah satu trend popular ialah pemasangan jubin kaca seramik dan heksagon konvensional dengan julat tetap. Biasanya seramik menggariskan perimeter apron, di dalamnya adalah bahan kaca. Ini adalah jalur satu atau dua inci lebar, pergi enam inci dan sejajar dengan tablet, tetapi variasi adalah mungkin.

Dapur putih

Dapur putih

kembali ke menu ↑

Mosaic

Lihat pelbagai saiz penuh. Tidak setiap jubin kaca adalah mozek. Anda boleh menemuinya dalam pelbagai saiz - batu kecil, 2 "x 2", 4 "x 4", dan sebagainya.

Untuk memudahkan pemasangan, pilih jubin kaca yang telah dipasang.

Terdapat dua jenis jubin yang membuat perbezaan besar ketika datang ke masa pemasangan: jubin yang dipasang dan tidak terpasang. Selalunya, mereka dipasangkan berdasarkan grid, yang memberikan struktur yang konsisten, memastikan pengedaran seragam. Biasanya kawasan pembinaan adalah kira-kira 3/4 ", walaupun saiz ini mungkin berbeza-beza.

Kelihatan segar dan elegan

Kelihatan segar dan elegan

kembali ke menu ↑

Jubin kaca yang tidak dipadam

Ubin, yang dipanggil kaca berwarna, biasanya datang tanpa grid. Mereka mengambil masa yang lebih lama untuk memasang, jadi merancang masa anda dengan sewajarnya. Berita baik dengan kaca berwarna adalah bahawa anda mempunyai lebih banyak pilihan dalam corak dan warna, seperti yang anda bermula dari awal.

Juga digunakan untuk dekorasi kaca kitar semula, yang paling popular di kalangan orang-orang yang positif alam sekitar. Sebagai tambahan kepada hakikat bahawa bahan kitar semula mempunyai manfaat alam sekitar, ia juga mempunyai watak pedesaan tertentu yang tidak dapat dijumpai di jubin baru.
Aksen dapur yang terang

Aksen dapur yang terang

kembali ke menu ↑

Pemasangan dan pemasangan

Semua apron, kecuali telus dan matte, biasanya dilekatkan pada dinding dengan gam dan diletakkan pada tepi. Pemasangan dan pemasangan mereka memerlukan berhati-hati, ketepatan. Ia boleh menjadi sukar untuk membuat tepat dengan mengawal lubang untuk soket, paip dan halangan lain, sambil mengelakkan kerepek dan retak.

Lembaga
Pilih syarikat profesional yang mahir dalam kerja-kerja sedemikian. Sekiranya mungkin, lebih baik meletakkan outlet dan kedai lain di tempat lain.

Jika panel terdiri daripada bahagian-bahagian, semua sambungan mesti dirawat dengan sealant silikon untuk melindungi daripada kelembapan.

Kaca untuk melindungi panel kayu

Kaca untuk melindungi panel kayu

kembali ke menu ↑

Pemasangan sendiri

Jika anda melihat kekuatan dan keazaman untuk melakukan kerja ini sendiri, fikirkan dua kali mengenai keputusan anda. Pertama, bergantung pada saiz dapur anda dan bentuk ruang di antara meja dapur dan kabinet, memasang apron kaca boleh jadi cabaran. Anda tidak mampu lagi satu milimeter pengukuran tidak betul.

Di samping itu, apabila anda perlu memasang panel kaca pepejal, kemalangan meningkat. Di samping itu, selalu ada risiko menjatuhkan kaca di lantai dan membelinya sekali lagi untuk menggandakan kos pemasangan. Walaupun apron yang terbuat dari kaca terbaja bukanlah teknologi paling selamat.

Tidak dapat diterima bahawa kanak-kanak atau orang dengan kaki kosong secara tidak sengaja tersandung pada panel kaca pecah.

Lembaga
Sarjana tidak mencadangkan panel padu dengan panjang lebih daripada 2.5 meter: sendi itu sendiri tidak akan ketara, dan dengan masalah pemasangan kaca lebih kurang.

Pemasang profesional mempunyai pengalaman dan alat, jadi mereka boleh memasang semuanya jauh lebih cepat. Mintalah mereka nasihat mengenai jenis kaca apa yang sesuai untuk dapur anda. Anda perlu tahu kebaikan dan keburukan setiap jenis untuk membuat pilihan seimbang.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bagaimana untuk memilih apron kaca?

Skinali di dapur

Buat pilihan

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO

8.8 Skor Jumlah
Skinali di dapur - mewah atau segala-galanya boleh didapati?

Apron kaca adalah pelaburan yang bergaya di estetika dapur anda. Mereka berwarna-warni, tahan lama, cantik dan memerlukan penyelenggaraan minimal dalam dapur moden. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

8.5Skor pakar
Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
8
9Kedudukan pengguna
Relevan maklumat
10
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
10
Kebolehpercayaan maklumat
8
Kebaikan
 • mudah dibersihkan, basuh;
 • Anda boleh memilih mana-mana warna dan teduh;
 • Kelihatan segar dan elegan.
Cons
 • jika digunakan secara tidak betul, ia boleh pecah atau retak;
 • pemasangan yang sukar;
 • Ia sering mustahil untuk membuat luka bebas untuk keluar, terutamanya pada kaca marah.
Tambah ulasan anda  |  Baca ulasan dan ulasan

1 komen
 1. 4.5
  Relevan maklumat
  100
  Ketersediaan permohonan
  80
  Pendedahan topik
  100
  Kebolehpercayaan maklumat
  80

  Artikel hebat pada apron kaca. Semua jenis kemasan dinding dapur dipaparkan.

  + Kelebihan: Maklumat meluas
  Membantu(0) Tidak baik(0)Anda telah mengundi

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk