Gaya retro di pedalaman (130+ Gambar) - Semua yang mereka ingin tahu, tetapi takut untuk bertanya tentang reka bentuk

Sama ada anda mahu mempesonakan, atau serius dibawa dengan tema retro - belajar tentang era ganas ini, yang membentuk pedalaman di bawah cara hidup. Mari kita membuat interior retro mengikut peraturan, walaupun pada hakikatnya gaya itu agak rumit dan pelbagai lapisan.

Kandungan artikel ini:

Apakah gaya retro?

Saya tidak tahu mengenai anda, tetapi apabila saya menyebut gaya retro, saya dengan serta-merta ingat filem-filem Kusturica, dengan jaket, manik, tirai, dan cara hidup yang gila, yang tidak masuk akal. Gaya retro dalam reka bentuk dalaman adalah kecerahan, suasana ceria dan keaslian. Idea reka bentuk yang paling ketara dari pertengahan XX adalah dicerminkan dengan tepat di bahagian dalaman yang dihiasi dengan gaya retro.

Dalam banyak industri, termasuk muzik, fesyen dan reka bentuk, perkataan "retro" digunakan untuk menggambarkan tiruan trend lama dan gaya. Dalam dunia reka bentuk dalaman, "retro" biasanya merujuk kepada perabot yang telah biasa selama beberapa dekad antara tahun 1950-an dan 1980-an.

Sebahagian daripadanya boleh menjadi vintage dan asalnya dikeluarkan pada era ini, atau hanya mengambil inspirasi dari bentuk dan warna yang mencirikan gaya masa itu.Ciri khas gaya retro adalah perpaduan eklektik lama dan baru: reka bentuk klasik bergilir dengan kerja-kerja baru digabungkan untuk mewujudkan satu, pandangan menyeluruh.

Retro adalah kecerahan, suasana ceria dan keaslian.

Retro adalah kecerahan, suasana ceria dan keaslian.

Dalam reka bentuk hari ini, "retro" adalah gaya yang yakin menggabungkan rupa yang tulen dengan teknologi moden yang terbaik, sambil kekal nostalgia.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Gaya mudah dan banyak negara di pedalaman sebuah rumah negara. 200+ Foto reka bentuk semulajadi dan kesederhanaan

kembali ke menu ↑

Sejarah gaya retro

Gaya retro telah tersebar luas di Jerman, England, Amerika Utara sejak tahun 1950. Tetapi konsep ini telah agak popular selama bertahun-tahun. Pada masa kini, ia juga popular dan sedang dicipta semula oleh banyak pereka. Digunakan gaya ini sebagai inspirasi, khususnya, syarikat-syarikat seperti Walter Knol, Rolf Benz.

Walau bagaimanapun, sukar untuk menentukan di mana garisan antara Vintage, Mid-Century Modern dan Retro bertindih. Ketiga-tiga gaya itu sepenuhnya dipisahkan mengikut kaedah mereka, tetapi mereka mempunyai satu perkara yang sama: cinta untuk idea-idea reka bentuk masa lalu. Pernyataan bahawa reka bentuk retro anda akan terlalu samar-samar, tetapi ia berfungsi kerana ia menggabungkan sejumlah gaya reka bentuk yang sesuai.

Diterima secara meluas di Jerman, England, Amerika Utara sejak tahun 1950

Diterima secara meluas di Jerman, England, Amerika Utara sejak tahun 1950

Ciri ciri gaya retro dalam reka bentuk dalaman pangsapuri dan premis lain:
 • Memfokuskan pada fesyen trend 50-70-ies dari abad XX.
 • Penggunaan bahan sintetik (plastik, kain sintetik, PVC, dll).
 • Warna terang.
 • Unsur hiasan vintaj (rekod vinil hiasan, tekstil lama, lampu, pasang abad yang lalu);
 • Perabot bentuk yang luar biasa;
 • Trend ke arah stylization, bentuk abstrak.

Gaya retro dalam reka bentuk dalaman adalah bentuk mewah, kombinasi warna, tekstur. Ia ditentukan oleh kecerahan, keaslian: angka plastik dengan rekod vinil, lukisan dengan gambar-gambar bandar, lampu lava dengan bibir sofa, gabungan kaca, plastik, logam dengan sintetik (kulit tiruan terutamanya, baldu), bersulam dengan manik langsir dan corak asimetik.

Bentuk mewah, kombinasi warna, tekstur

Bentuk mewah, kombinasi warna, tekstur

kembali ke menu ↑

Ciri khas

Retro adalah gaya 50-an yang meriah, 60-70s terang. Ini adalah gabungan fesyen hipster dengan pakaian dan daya tarikan mereka yang cantik, pakaian hippie berwarna-warni dengan tema bunga dan cetakan pelangi, dengan disko letupan terang dengan warna asid dan pelbagai bentuk.

Gaya retro di pedalaman membayangkan penekanan pada masa lalu, menyebut tradisi, trend fesyen abad lalu: grafik bunga, chevron krom, tikar sintetik, kulit paten berkilat, poster filem dengan watak-watak tahun-tahun itu, perabot asli, penolakan semua yang membosankan dan biasa.

Tahun 1950-an memperkenalkan pemegang krom pada kabinet, kaki meja dan kerusi. Upholstery di kerusi yang dibuat daripada kulit berkilat tiruan, kombinasi warna:

Gaya - fokus pada masa lalu

Gaya - fokus pada masa lalu

Pada tahun 60-an, gerakan hippie (bunga, simbol keamanan, pelangi) adalah relevan. Warna yang sedikit lebih terikat dan corak geometri (bersama dengan motif bunga) berada pada puncak populariti pada masa itu.

The 70s - era disko: warna sebelumnya diperluas dalam emas, biru, cerahhijau. Glitter, kecerahan, keseronokan - ini adalah bagaimana anda dapat menggambarkan suasana masa itu. Ada yang besar dalam fesyen sofanajis bar kabinet, sideboards, jurnal jadualottomans.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Gaya Minimalism dalam Interior (185+ Foto) - Art Space. Menghilangkan sempit dan dikekang

kembali ke menu ↑

Di manakah gaya retro?

Gaya ini popular di bandar-bandar besar, ia digunakan secara meluas untuk hiasan pangsapuri, kafe, hotel, pawagam. Reka bentuk dalaman restoran dalam gaya retro atau reka bentuk dalaman sebuah kafe menyiratkan kecerahan, ciri-ciri asal, najis bar yang bergaya, meja, permukaan kabinet licin, bar kaunter.

Gaya ini popular di bandar-bandar besar.

Gaya ini popular di bandar-bandar besar.

Reka bentuk dalaman apartmen dalam gaya retro adalah keselesaan, daya tarikan yang menawan, suasana ceria. Perabot berbentuk luar biasa, langsir manik, patung-patung kuno, poster dengan wira tahun-tahun lalu, warna-warna cerah - semua ini mewujudkan mood retro gaya khas: terang dan hangat.

Reka bentuk dalaman moden dalam gaya ini dilihat oleh pereka seperti berikut:
 • Warna kaya, kombinasi warna yang berani.
 • Gabungan bahan yang mahir (PVC, sintetik, plastik) mencipta suasana ringan dan menyenangkan.
 • Mengisolkan keperibadian pedalaman dari penggunaan perabot dan hiasan yang luar biasa.

Warna kaya, kombinasi warna yang berani

Warna kaya, kombinasi warna yang berani

Laras, penyelesaian reka bentuk yang tidak dijangka: pelbagai warna candelierberwarna-warni langsir, perabot yang cerah, pengadun yang selesa dengan permukaan pelapis berkilat dan pelapis kulit. Pelbagai warna, foto individu dalam gaya retro.

kembali ke menu ↑

Gaya Interior: Gambaran Keseluruhan dan Contoh

Gaya retro mewujudkan sikap khas: keberanian, ceria, terang, unik. Ini adalah suasana yang bergaya, menyenangkan, gabungan barangan antik dan bahan buatan yang luar biasa.

Cetakan yang paling biasa:
 • tema bunga;
 • "Timun timur";
 • geometri;
 • abstraksi;

Warna sebenar:

 • hijau terang;
 • merah jambu;
 • putih;
 • merah;
 • hitam;
 • kuning;
 • emas;
 • turquoise;
 • oren;
 • gelapbiru.

Lebih banyak warna yang terkawal - zaitun, krim, mustard.

Aksesori:
 • bingkai cermin vintaj;
 • set meja;
 • pasu kristal, decanters;
 • plat;
 • lukisan atau gambar dalam bingkai kayu;
 • model kereta yang popular pada tahun-tahun tersebut;
 • angka plastik.

Untuk lampu digunakan:

 • lampu lantai;
 • candelier dengan renda;
 • lampu dengan lampu lampau;
 • dihiasi dengan pinggiran.

Gaya retro popular kerana mood yang terang yang meresap setiap bahagian dalam gaya ini. Penolakan penyelesaian standard dan pilihan reka bentuk yang membosankan menjadikan gaya ini popular di kalangan mereka yang menghargai keperibadian, kecerahan, dinamik. Ia juga merupakan pilihan bagi mereka yang muda di hati, mereka yang berusaha untuk mewujudkan suasana yang bergaya dengan unsur-unsur trend moden - di rumah atau di tempat kerja.

Gaya popular kerana moodnya yang cerah.

Gaya popular kerana moodnya yang cerah.

Gaya retro di kawasan pedalaman adalah panggilan terang, pemandangan yang segar, segar dan asli pada perkara-perkara biasa.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Loft-style interior Loft-style interior apartment: 215+ Design photos of space unlimited for Self-expression

kembali ke menu ↑

Ciri-ciri perabot retro

Gaya perabot retro berasal dari gaya tradisional Bauhaus. Ia timbul kerana keperluan pasaran untuk perabot berkualiti tinggi, selesa, tetapi murah.

Dengan teknik pengilangan baru dalam 60-an-70, perabot dengan lubang berlubang atau lubang pun muncul sebagai elemen reka bentuk hiasan pada fasad logam. Semakin banyak kerusi dikurangkan kepada fungsi segera. Bahagian belakangnya lebih pendek - dalam kebanyakan kes mereka tidak melebihi panjang bahu. Lengan lembut lembut dikeluarkan, supaya perabot dengan kaki filigree, walaupun upholsteri yang selesa, mendapat penampilan keseluruhan yang sangat terang.

Nada terang, menyegarkan

Nada terang, menyegarkan

kembali ke menu ↑

Ciri-ciri perabot utama

Perabot retro dari tahun 1950-an pada tahun 1970-an pada asalnya dalam bentuk reka bentuk yang agak rumit dan ringkas dari pangkalan. Bergantung pada sekeping perabot, ia sama ada dibuat dengan kaedah salutan baru (contohnya, dengan lipatan bulat atau melintang di belakang), atau bahan bercampur, jadi kabinet boleh mengandungi kaki logam dengan bingkai kayu, sering dengan laci atau fasad pelbagai warna.

Kombinasi bahan-bahan juga memberi tumpuan kepada meja kopi dan meja makan - bangunan kayu atau logam yang besar dengan bingkai logam emas, yang diliputi dengan papak marmar berat - campuran bahan adalah penentu trend dalam reka bentuk perabot retro.

Almari pakaian telah diredamkan, sebagai contoh, kotor berwarna kuning, hijau laut, kuning air, coklat, tetapi juga pada tahun 1950-an dan 1960-an timbul oren timbul. Jenis kayu yang popular adalah warna merah, seperti ceri, walnut, oak, beech.

Pilihan dapur

Pilihan dapur

Pada lantai adalah struktur geometri yang jelas. Corak papan hitam hitam dan putih adalah trend, dan linoleum digunakan sebagai lapisan baru yang tidak rumit dalam pelbagai warna dan corak. Kertas dinding agak dihalang pada tahun lima puluhan. Selalunya ia adalah penutup kain kain dengan corak bunga kecil, kadang-kadang dengan berkilau sutera nipis. Juga tipikal untuk 50-an adalah motley kertas dinding hampir mudah, serta perabot dalam warna-warna yang disenyapkan.

Juga baru adalah pemegang logam (bulat, kuboid, tirus) dalam warna yang berbeza untuk selebihnya (sering tembaga emas dengan hitam). Mereka sesuai terutamanya dengan kaki perabot yang lebih tinggi diperbuat daripada kayu atau gabungan logam berkayu.

kembali ke menu ↑

Idea hiasan

Interior retro boleh diintegrasikan sebagai serpihan yang berasingan atau sebagai solek retro lengkap untuk bilik tertentu, seperti ruang tamu atau dapur. Anda boleh membuat keputusan untuk mengubah reka bentuk keseluruhannya rumah ituUntuk mencerminkan nostalgia tempoh ini - semuanya bergantung pada tahap komitmen anda.

Ia bukan untuk pengsan hati atau orang yang lebih suka hiasan klasik yang lebih tertangguh.Retro tulen akan kelihatan seperti anda belum mengemaskini dekorasi anda dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Dekorasi vintaj yang benar sangat diperlukan, jadi jika anda mempunyai beberapa lampu di bawah tanah atau loteng, sudah tiba masanya untuk membersihkan dan mengintegrasikannya ke dalam projek baru.

kembali ke menu ↑

Idea untuk menghias mengikut tempoh

Tidak semua projek retro dibuat sama, setiap tempoh mempunyai sikap yang berbeza. Belajar untuk membezakan antara tempoh yang berbeza dalam hiasan dalaman retro, yang boleh terdiri dari semata-mata moden untuk psychedelic.

Hiasan bilik makan yang terang

Hiasan bilik makan yang terang

Abad pertengahan moden: 1920-an-1960an

Pergerakan ini bermula pada tahun 1920-an sebagai tindak balas kepada gaya art deco dan berlangsung selama beberapa dekad. Peralihan dari "vintaj" hingga "pertengahan abad" mungkin sedikit lebih perlahan daripada perubahan reka bentuk kemudian, tetapi ia adalah peralihan yang jelas dari dekorasi yang bersih dan ultra ketat untuk sesuatu yang lebih selesa. Selepas akhir Perang Dunia II, industri reka bentuk berpindah dari titik permulaan di mana ia berhenti pada tahun 40-an, dengan keputusan bahawa 50-an menjadi ekspresi gaya reka bentuk mereka sendiri, yang membawa gaya dalaman ke tahap yang baru.

Perkara utama:
 • Licin dan minimalis: Ia mempunyai bentuk licin dengan butiran minimum.
 • Dikenali untuk pereka hari ini: Pereka terkenal ialah Eames (Charles dan Ray), Mies van der Rohe dan Iero Saarinen, yang juga arkitek.
 • Kerusi retro: Item klasik seperti kerusi Barcelona atau kerusi Womb diperlukan untuk koleksi retro yang serius.

Perabot menarik dalam gaya ini

Perabot menarik dalam gaya ini

Bentuk geometri, perhiasan dengan garis lurus, lengkung lembut, motif asimetri kelihatan cantik dengan aksen logam, kaca, konkrit, kayu di dalam bilik, yang direka dalam gaya abad pertengahan. Suis dan pemegang pintu lama, lampu dan jam dinding retro membantu menambah nostalgia ke rumah-rumah moden.

Berikut adalah beberapa idea:
1Corak. Pengaruh budaya pop, gerakan hippie, semangat untuk corak bunga membawa simbol-simbol damai dan cetakan bunga ke reka bentuk dalaman. Langsir langsir di pintu masuk atau digunakan sebagai partition adalah satu lagi idea hebat untuk menghias pedalaman dalam gaya abad pertengahan.
2Warna dalaman. Perabot kayu coklat dengan merah, hitam, merah jambu, kuning, biru, laut - pilihan yang baik untuk hiasan. Nada merdu semua warna utama sangat baik untuk menghiasi. Mereka mencipta reka bentuk yang selesa, memberikan perasaan semula jadi ke ruang hidup.
3Idea reka bentuk dalaman moden. Ciri menarik gaya pertengahan abad ialah reka bentuk tidak mempunyai batasan yang ketara pada kombinasi warna atau tekstur. Interior boleh melihat eklektik, mencampurkan dan sepadan dengan persekitaran lama dan baru, idea-idea. Kesederhanaan, fungsi, keselesaan yang elegan adalah elemen reka bentuk.
Kerusi yang luar biasa - kemuncak dalaman

Kerusi yang luar biasa - kemuncak dalaman

Gaya 50-an membawa masa lalu ke masa kini, dan para pereka menambah gaya moden atau futuristik ke rumah-rumah. Ini meningkatkan kesan mewujudkan dalaman yang unik, berfungsi dan moden. Diilhami oleh koleksi foto indah gaya abad pertengahan ini, ambil idea kegemaran anda ke rumah anda.

Reka bentuk dapur tahun 1950-an

Skim warna: Skim warna popular termasuk lantai berkulit hitam dan putih dari jubin, dengan aksen berani, seperti merah jambu ceri, turquoise, merah jambu panas.

Bahan tipikal: Bahan utama untuk perabot dan kemasan lain ialah kayu ringan, krom, vinil, countertops Formica, plexiglass (kaca organik).

Gaya Diner: kerana tempoh ini dihasilkan dengan baik dalam reka bentuk dapur, pertimbangkan untuk menambah kerusi bangku ke dapur atau beberapa najis bar dari bar snek 50-an kepada anda jadual untuk sarapan pagi.

Gaya 50-an

Gaya 50-an

Bertentangan 1960-an

Kemajuan dalam teknologi telah membawa kepada penambahbaikan rumah, yang secara radikal mengubah arah reka bentuk dalaman, mengambil pusingan baru pada 60-an. Rangkaian peralatan berwarna-warni yang baru membantu mewujudkan asas yang kukuh untuk reka bentuk rumah.

Warna yang berbeza juga memainkan peranan yang besar, memberikan setiap bilik personaliti yang berbeza. Kombinasi lumut hijau dengan hitam dan putih atau ungu dan ungu dengan chartreuse kuning berada di puncak populariti.

Palet baru ini menawarkan perubahan tempo menarik untuk rumah. Bukan sahaja skim warna berkembang, terdapat juga corak. Bunga meluas, cetakan dinamik. Projek-projek yang menarik ini merupakan tanda masa ketika dunia berjalan lancar.

60s gaya

60s gaya

Warna popular: hiasan dengan alpukat hijau, tembaga, oren atau mustard kuning dengan kuning air.

WallpaperA: Wallpaper telah menjadi sangat popular dalam tempoh ini, terutamanya wallpaper kawanan. Hari ini, terdapat banyak hasil semula tahun 1960-an, seperti Paisley atau bunga.

Perabot ciri khas: Perhatikan plastik yang dibentuk, kerusi segi empat, serta perabot kayu Denmark yang diselaraskan, termasuk meja, meja kopi, kabinet.

Aksesori lain: Selesaikan penampilan anda dengan seni pop inspirasi Andy Warhol, serta permaidani berambut panjang. Jika anda benar-benar mahu menghasilkan semula retro 60, anda memerlukan lampu lava dengan kerusi binbeg yang besar.

1970-an berirama

Dekorasi 1970-an mempunyai banyak persamaan dengan tahun 60-an, sebagai tempoh pembentukan sesuatu yang baru. Hanya beberapa dekad yang lalu, reka bentuk adalah sama untuk semua orang, dan kini "70-an" menawarkan gaya individu untuk semua orang. Sekarang tiada projek standard. Warna terang, corak liar berkembang menjadi populariti yang sangat besar, mengisi rumah dengan tenaga penting baru.

Warna terang, corak liar

Warna terang, corak liar

Reka bentuk tahun 70-an sering disebut sebagai "psychedelic", ini betul, kerana warna-warna terang, corak liar untuk itu dibuat seperti dalam kaleidoskop. Rumah itu dipenuhi dengan pelbagai tekstur - dari tidur panjang di atas karpet ke kerusi lucista, dari baldu ke krom.

Warna yang lebih cerah: Wallpaper tahun 1970-an diperbuat daripada kerajang berkilat, corak buluh, rumput.

Permaidani yang menarik: panjang longgokan permaidani telah meningkat, dan corak padanya telah menjadi lebih berani.

Warna dapur: Musim luruh musim luruh seperti oren, karat, coklat, gandum sangat diperlukan. Pastikan peralatan dapur anda sesuai untuk menjadi mandatori.

Perubahan Bahan: Kemasan permukaan yang popular termasuk panel dinding kayu, draping tebal dengan sempadan berlapis empuk, kayu gelap berwarna, perabot rotan, barangan rapi, cetakan paisley untuk hampir semuanya.

Gaya 70-an

Gaya 70-an

Apabila tahun 70-an berakhir, pedalaman psychedelic mula beralih ke projek baru "funky" tahun 80-an. Kurang gila, bahagian dalaman ini menjadi lebih kohesif. Projek-projek telah menjadi lebih organik, bukan "rewel." Ia adalah pada masa ini bahawa pelbagai trend mula menggabungkan, dunia reka bentuk dalaman sedang dalam perjalanan ke evolusi yang berterusan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Gaya Scandinavia: 240+ Foto-gambar sifat laconicism dan kawalan dalam reka bentuk. Apa yang menjadikan Gaya ini di pedalaman ini?

kembali ke menu ↑

Warna dalam gaya

Anda boleh menambah corak retro ke hiasan anda menggunakan warna retro, fabrik, perabot, peralatan seni dan rumah.

kembali ke menu ↑

Warna retro

Apabila kita berfikir tentang rumah-rumah pada pertengahan abad ke-20, warna istimewa datang ke minda. Alpukat hijau sangat popular, jadi menambahnya kepada hiasan adalah salah satu cara terpantas untuk mewujudkan asas yang kukuh untuk mencipta gaya retro anda.

Warna hijau sangat popular.

Warna hijau sangat popular.

Antara warna lain yang popular:

 • mustard kuning;
 • oren;
 • coklat;
 • gandum;
 • gelombang laut.

Mana-mana warna ini boleh digunakan untuk membuat reka bentuk retro yang berkesan dan mengikat reka bentuk anda kepadanya.

kembali ke menu ↑

Teknologi retro

Dalam teknologi retro, bentuk, bahan, warna adalah penting. Semasa tahun 1950-an dan 1960-an, pusingan bulat adalah wajib bagi instrumen. Untuk contoh yang baik, lihat peti sejuk Smeg retro. Cari pinggir-pinggir ini juga pada teknologi moden.

Lembaga
Anda boleh menggunakan tema ini untuk semua perabot anda.

Juga, teknik ini mencerminkan reka bentuk kereta yang terkenal.Periuk, ketuhar, peti sejuk meminjam banyak barang dari kereta popular pada tahun 50-an dan 60-an.

Peti sejuk retro merah

Peti sejuk retro merah

Chrome adalah yang terbaik untuk bahan dan warna. Krom Chrome, countertop, meja, dapur - ia tidak akan banyak. Sekiranya anda ingin membuat perubahan, gantikan beberapa perkakas krom dengan yang sepadan dengan warna tempoh itu - plat alpukat atau mesin pencuci pinggan merah juga kelihatan hebat.

kembali ke menu ↑

Elemen reka bentuk tambahan

Aksen, mengendalikan, memangkas Chrome memberikan rupa yang istimewa dan menawan. Perabot rumah, sofa, kerusi dengan bingkai berfungsi dan bantal minimalis, meja dapur, kerusi dengan kaki tiub logam krom, poster di dinding - semua ini adalah bilik bergaya retro.

Unsur-unsur reka bentuk retro lain yang akan menghidupkan rupa anda termasuk:

 • permaidani longgokan panjang;
 • pusingan lampu bulat;
 • kain dengan corak geometri, warna-warna cerah seperti merah jambu, turquoise, kuning, hijau limau;
 • lantai jubin seramik (hitam dan putih, merah dan putih, merah dan hitam, biru hitam);
 • kerusi binbeg.

Kertas dinding yang menarik - elemen reka bentuk yang bergaya.

Kertas dinding yang menarik - elemen reka bentuk yang bergaya.

Kenal pasti era yang anda sukai. Kemudian buat rancangan reka bentuk - bermula dari dinding dan lantai, dan kemudian pilih perabot dan aksesori.

kembali ke menu ↑

Petua

Pertama, sentiasa ingat bahawa gaya retro itu menyeronokkan dan meriah. Ini bermakna anda boleh memasukkan banyak warna terang dalam tema reka bentuk tanpa kehilangan sensasi.

Lembaga
Jangan takut untuk mencuba projek-projek liar yang memberikan ruangan anda penampilan yang baru dan luar biasa. Bersenang-senang, meriah, berani.

Pilih palet yang merupakan campuran warna-warna cerah. Selamatkan koleksi perasaan yang betul:

 • merah jambu;
 • merah;
 • biru;
 • perak;
 • bunga ungu.

Malah, ini adalah salah satu daripada gaya yang boleh digunakan kombinasi warna-warna yang terletak di sisi yang sama bertentangan dengan spektrum. Untuk menangkapnya, tumpukan pada kain dan tekstur yang digunakan dalam tahun 60an dan 80an.

Bahagian dalaman yang menyeronokkan dan meriah

Bahagian dalaman yang menyeronokkan dan meriah

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu meletakkan warna yang kuat untuk membuat tema.

Anda juga boleh memilih skema warna yang monoton, yang sangat popular. Sebagai contoh, jika anda suka menggunakan hitam dan putih, maka ia benar-benar organik.

Dalam bahagian interior yang diilhami retro terdapat simbol yang cantik, mural besar, poster yang diletakkan di dinding. Ingatlah bahawa anda tidak perlu membuang segala-galanya di satu tempat. Merancang idea anda selangkah, pilih perhiasan yang sesuai dengan baik. Jika anda ingin menarik simbol di dinding, maka pastikan ia sesuai dengan keseluruhan reka bentuk dalaman.
Ingat bahawa bahagian dalaman retro tidak mempunyai banyak perabot kayu. Anda mesti memilih perabot yang diperbuat daripada plastik, logam, kaca atau getah.

Objek seperti binbeg, kerusi bulat atau kerusi kepompong boleh mencipta paparan retro yang menarik ini. Tambah a bantal, sebuah kerusi kaki yang besar untuk menambah kemegahan dan warna ke bilik. Pertimbangkan saiz bilik apabila meletakkan barang-barang ini supaya mereka tidak kelihatan tidak sesuai.

Merancang idea anda selangkah demi selangkah

Merancang idea anda selangkah demi selangkah

Reka bentuk dalaman dalam gaya retro memerlukan perhatian terperinci. Anda mesti memilih tekstur, warna dan bentuk objek yang akan kelihatan unik dan, tentu saja, menggabungkan dengan sempurna antara satu sama lain. Perkara yang baik tentang perabot retro ialah ia sangat tahan lama dan selesa, ia boleh diambil dari tangan kedua.

Beberapa keping perabot dan aksen boleh didapati di tempat-tempat di mana benda-benda lama disimpan.. Mereka mempunyai bentuk dan warna yang luar biasa yang akan menjadikan ruang anda unik. Sekiranya anda ingin mengubah dapur, bilik mandi atau rumah anda dengan gaya retro, ingat bahawa topik ini adalah mengenai pencampuran warna dan bentuk yang berani, jadi jangan takut untuk mencuba "dengan semua kekuatan anda".

kembali ke menu ↑

VIDEO: Sedikit gaya retro untuk pedalaman

Retro di pedalaman

Kami mengemas kini reka bentuk

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 140 gambar)

8 Skor Jumlah
Kembali ke masa lampau

"Retro" adalah reka bentuk masa lalu, ia mungkin bukan gaya bergaya yang kita impikan hari ini, tetapi ia adalah sebahagian daripada sejarah reka bentuk dalaman dan masih menawarkan banyak inspirasi. Jika anda lebih suka retro klasik dari 50-an dan 60-an, atau sesuatu yang benar-benar ekspresif, berpunca dari tahun 70-an dan 80-an, "retro" adalah cara yang baik untuk menarik sedikit sejarah reka bentuk dalaman ke dalam rumah anda. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
7.5
Kebaikan
 • Ketangkasan, dinamik, kreativiti
 • Kemungkinan gabungan ideologi dari pelbagai perkara, termasuk "nenek-nenek"
 • Pemilihan warna yang besar untuk skema ini
Cons
 • Sesetengah "obsesi" disebabkan oleh banyaknya bunga
 • Mungkin tidak sesuai perangai melankolis
 • Rasa berlebihan idea yang mudah membawa kepada rasa tidak enak
Tambah ulasan anda

Novozhenina Anna

Hai, saya di sini kerana reka bentuk dalaman adalah kelemahan saya. Saya kerap merasakan daun melalui hauz, mencari inspirasi demi kepentingan dan tidak melupakan Ikea))

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk