Countertop batu - kami menukar bahagian dalam dapur. Ciri aplikasi

Meja meja batu untuk dapur menjadikannya lebih mudah untuk menyediakan, menghiasi bilik, untuk masa yang lama ia melayani pemiliknya. Mari lihat pada pilihan terkini yang dapat menekankan sifat bilik anda.

Kandungannya:

Ciri-ciri batu buatan

Anda boleh bertanya soalan: mengapa kita perlu mempelajari ciri-ciri bahan, ciri-cirinya. Semuanya sangat mudah. Pengilang membuat perabot dari MDF, DSD, kayu, kaca plastik. Tetapi dalam katalog perabot tidak menulis mengenai kekurangan bahan.

Hasilnya, memperoleh "kucing dalam beg" dari masa ke masa perlu menangani acuan pada sendi, bahagian sisi yang mendapat air, membengkak. Saya tidak akan lagi menyenaraikan semua daya tarikan bahan murah.

Memudahkan memasak, menghiasi bilik, lama melayani pemiliknya

Memudahkan memasak, menghiasi bilik, lama melayani pemiliknya

Untuk kerja dapur, perlu memilih perabot yang selamat, tidak memancarkan bahan yang berbahaya, tahan lama, tahan dengan baik untuk kejutan, jatuh hidangan. Mengapa ciri-ciri ini perlu diambil kira? Anda mesti pastikan bahawa tiada cip, retak selepas penyediaan sabun, atau pisau yang jatuh ke permukaan akan muncul di atas meja.

Ada perkara yang lebih penting. Dengan dilengkapi produk bersentuhan, jadi perabot mesti selamat untuk kesihatan. Saya tidak mengatakan tentang keselamatan sia-sia, kerana nama bahan untuk pembuatan: pengikat polimer, aluminium trihydrate, resin akrilik boleh mengelirukan.

Jangan bimbang: semua bahan untuk pengeluaran batu cair diuji dengan teliti dan tidak menjejaskan kesihatan.

Harga tinggi countertop batu semula jadi menjadikannya hanya tersedia untuk unit. Tidak seperti bahan semula jadi, rakan tiruan lebih murah. Bahan semacam itu meniru batu semulajadi dengan baik.

Salutan praktikal

Salutan praktikal

Jenis bahan Kebaikan Cons
Agglomerate Ciri-ciri hiasan: warna tahan. Menentang bahan dan asid yang melelas. Penjagaan tidak rumit (tidak memerlukan detergen mahal). Pandangan wakil yang mahal. Rintangan haba (jangan takut hidangan panas dan sejuk). Tahan lama (tidak kehilangan sifatnya 10 tahun). Meja berat. Pemasangan yang sukar. Pemilihan warna dan tekstur yang kecil. Sendi sukar untuk topeng. Tidak diperbaiki.
Batu cair Warna tahan (bahan tidak pudar, tidak mengubah naungan semasa operasi). Kekurangan jahitan (tidak ada sekatan ke atas meja atas). Gores, kesan pukulan dibaiki. Lihat hiasan. Pengilang boleh membuat bentuk kompleks. Pemilihan warna dan tekstur yang besar. Tidak rumit dalam penjagaan. Harga tinggi Hancur dari tembakan keras. Rintangan lemah terhadap asid. Rintangan panas rendah (sokongan diperlukan). Pemasangan yang sukar. Masa pengeluaran lama lebih daripada 21 hari.
Gabungan sempurna dengan kayu

Gabungan sempurna dengan kayu

kembali ke menu ↑

Pilihan yang unik

Beritahu anda tentang "batu cair." Adakah anda berfikir bagaimana anda boleh menggabungkan kekerasan batu dan sifat aliran bendalir? Pemaju bahan tiruan mengambil sifat-sifat yang bermanfaat bagi bahan-bahan ini. Hasilnya adalah permukaan dapur yang ideal.

Apa yang ia ada:

 • Resin poliester - dari 30 hingga 40 peratus daripada pengikat polimer.
 • Butiran berwarna - 60 hingga 70 peratus daripada pengisi hiasan.

Gaya berteknologi tinggi

Gaya berteknologi tinggi

Pengisi mempunyai nama kedua - cip. Warna, saiz, tekstur mereka mempengaruhi warna dan corak permukaan. Pengeluar menggabungkan granul berwarna dalam tafsiran yang berbeza untuk mendapatkan komposisi warna yang unik.

Proses pembuatan adalah kompleks:

 • Campuran kualiti yang disenaraikan di atas disediakan.
 • Batu cair digunakan untuk permukaan dengan dimensi yang ditentukan, parameter. Mengambil kira tempat sinki itu.
 • Memilih ketebalan lapisan. Saiz standard untuk produk dari 3 mm hingga 15 mm.
 • Proses pengeringan lama.
 • Permukaan yang digilap akhir.

Apa yang membuat tawaran ini menarik kepada anda? Saya akan bercakap tentang tiga arah.:

 • ciri-ciri;
 • hiasan;
 • secara kewangan.

Mari kita mulakan dengan yang terakhir. Batu buatan cecair jauh lebih murah daripada lembaran dan beberapa kali harga lebih rendah daripada yang semula jadi. Pada masa yang sama permukaan kerja untuk dapur tidak hilang penampilan menarik sehingga 10 tahun.

Mengekalkan suhu hingga 180º

Mengekalkan suhu hingga 180º

Countertop mempunyai ciri-ciri yang ideal untuk dapur. Tidak lulus dan tidak menyerap kelembapan (dalam bentuk apa pun). Akibatnya, tidak perlu berurusan dengan acuan. Selamat dari sudut pandangan kebersihan. Tiada liang dalam bahan padat, makanan tetap tidak kekal di permukaan. Akibatnya, bakteria, mikrob mempunyai ruang yang kurang untuk pembiakan.

Apa yang kita dapat pada akhirnya: mudah dibersihkan, kurang pencemaran, tidak perlu membeli deterjen mahal. Segala-galanya dibasuh dengan cepat dan tanpa sebarang masalah.

Mengekalkan suhu hingga 180º. Apa yang lebih baik. Tidak memerlukan coaster.

Pedalaman menjadi lebih kemas dan menyenangkan kepada mata.

Akan bertahan selama bertahun-tahun

Akan bertahan selama bertahun-tahun

Dan kini mengenai perkara utama dari sudut pandang hiasan. Pelbagai warna diperbuat daripada bahan ini.

Baik meniru:

 • granit;
 • marmar;
 • batu pasir.

Bagi pencinta trend reka bentuk moden, pengeluar membuat produk berwarna putih atau hitam. Permukaan kerja dan meja menjadi objek seni.

kembali ke menu ↑

Batu cair buatan

Mari kita bercakap mengenai permukaan akrilik. Batu akrilik, tahan lama, seperti granit dan pigmen digunakan dalam pengeluaran. Sifat penggabungan komposisi ini apabila bercampur membuat mungkin menghasilkan sebarang bentuk:

Selamat dari segi ekologi

Selamat dari segi ekologi

Mari kita bincangkan kelebihan untuk reka bentuk dan operasi:

Bahan hipoalergenik

Bahan hipoalergenik

Baiklah: ada kekurangan.

Ada yang boleh diatasi dengan sendirinya:

 • Yang utama yang menakutkan ialah harga berbanding dengan MDF, permukaan berlamina, papan serpih. Tetapi bahan-bahan murah mempunyai beberapa kelemahan. Salah seorang daripada mereka rapuh. Dan batu buatan mahal adalah tahan lama.
 • Model akrilik tahan suhu rendah. Tetapi ia boleh diselesaikan dengan bantuan berdiri hiasan.
 • Tempoh pengeluaran lama. Ia perlu mematuhi teknologi yang betul untuk mendapatkan bahan berkualiti tinggi.
 • Proses sukar memasang countertop. Kerja-kerja dilakukan hanya oleh pemasang profesional.
 • Sesetengah model dimusnahkan oleh alkali dan asid. Tetapi jika kita menganggap bahawa bahan-bahan ini tidak begitu sering digunakan di dapur, bahaya dikurangkan kepada minimum.

Tiada sekatan ke atas pembuatan apa-apa saiz dan bentuk.

Tiada sekatan ke atas pembuatan apa-apa saiz dan bentuk.

Mungkin anda berfikir bahawa kata-kata: "anda boleh membuat meja apa-apa bentuk" adalah teknik pengiklanan yang biasa.

Biar saya ceritakan tentang kaedah pengeluaran yang dipanggil penyemburan. Pereka bentuk projek dan memilih warna. Campurkan bahan. Pada bilah tempur pra-potong digunakan lapisan oleh lapisan batu cair.

Biarkan pada suhu tertentu untuk pengerasan, kemudian hati-hati digilap dan perlahan-lahan digilap.

Terdapat kaedah sebaliknya. Campuran cecair disembur dengan lapisan nipis di pinggir dan bahagian bawah borang yang disediakan, kemudian beberapa lapisan ditambahkan. Selepas pengerasan separa dalam bentuk tumpukan bahan kerja. Untuk kerja-kerja ini berlaku MDF atau papan serpih.
Ia mempunyai rupa yang mahal dan hiasan.

Ia mempunyai rupa yang mahal dan hiasan.

Untuk mengeluarkan udara dari atas sama rata timbunan beban. Berdirilah satu setengah jam - dua jam. Selepas itu, beban akan dikeluarkan dan keseluruhan struktur dipenuhi dengan penyelesaian untuk penamat akhir.

Selepas ini, proses diulang, seperti dalam kes pertama:

 • pengisaran;
 • pengilangan;
 • menggilap.

Akibatnya, asas atau bahan kerja dilindungi daripada pendedahan kepada persekitaran luaran. Selekoh luar biasa dibuat. Butts kemas. Di bawah ini saya akan bercakap tentang penggunaan pelbagai jenis batu cecair untuk hiasan dalaman. Anda akan faham mengapa bahan ini masih relevan.

kembali ke menu ↑

Moden aglomerat kuarza moden

Agglomerat kuarza sering disyorkan untuk countertop dapur untuk beberapa sebab. Kenapa anda tahu butiran? Adakah saya perlu menyelidiki proses pengeluaran? Ketahui ciri-ciri yang ada pada bahan tersebut?

Agglomerat kuarza

Agglomerat kuarza

Tapi mari kita fikirkan mengapa ada keperluan khusus untuk perabot dapur? Keselamatan penting, ketahanan terhadap tekanan fizikal, rintangan haba.

Pertimbangkan faedah batu:

 • Lebih mudah memilih nada seragam untuk perabot bentuk kompleks, yang terdiri daripada beberapa serpihan. Keindahan pedalaman dan harmoni dijamin. Ini penting di dalam rumah neoklasik rumah-rumah besar, dan di dapur-dapur laconic di rumah panel piawai.
 • Dari bahan mudah untuk memodelkan butir-butirnya. Dia membungkuk dengan baik dan boleh diproses. Tidak ada keretakan dalam proses pengeluaran.
 • Bertahan dengan beban yang sangat tinggi, jadi anda boleh memasang peralatan dapur dengan selamat. Ia tidak ubah bentuk meja.
 • Alat dengar yang tahan lama, berkat kualiti eksklusif bahan, akhirnya berubah menjadi barang-barang antik. Jika anda memilih pilihan klasik, ia tidak akan menjadi bosan untuk masa yang lama dan akan sentiasa berada dalam trend.
 • Rawatan yang baik: mudah memotong lubang di bawah sink atau hob. Beberapa bahan runtuh semasa manipulasi sedemikian, dan kelembapannya berfungsi dan alat dengar jatuh. Nasib sedemikian tidak akan berlaku dengan batu buatan.
 • Tidak takut akan kesan asid dan sebatian klorin yang menghakis yang digunakan untuk pembersihan.
 • Tahan kepada acuan dan cendawan. Kalis air.
 • Rintangan yang baik terhadap penurunan suhu, yang sangat penting semasa memasak.

Mudah untuk memilih nada seragam untuk perabot bentuk yang rumit.

Mudah untuk memilih nada seragam untuk perabot bentuk yang rumit.

Ia tidak mempunyai latar belakang sinaran semula jadi (semulajadi), tidak seperti batu alam.Ciri ini adalah keutamaan untuk perabot dapur. Keluarga mendapat makanan lengkap dan selamat.

Untuk membuat pilihan yang betul belajar tentang kelemahan. Seperti yang kita katakan di atas: siapa yang diperingatkan dilindungi.

Mereka sedikit, tetapi ada:

 • Panjang maksimum papak adalah 3 m Jika perlu untuk menghasilkan perabot yang lebih panjang, tidaklah selalu mungkin untuk menutup topeng bersama. Walau bagaimanapun, masalah ini dapat diselesaikan dengan plat peralihan hiasan atau diisi dengan pigmen berwarna berdasarkan gam.
 • Permukaan tidak dipulihkan. Tapi mari kita terus terang, beberapa pemilik dari pagi hingga petang mengetuk dengan tukul di permukaan perabot.
 • Pengangkutan bahan kerja dijalankan secara eksklusif dalam kedudukan tegak. Tetapi ini lebih daripada masalah pengilang. Mereka menganjurkan pengangkutan dan pemasangan dapur.
 • Plat adalah nipis: dari 20 hingga 30 mm. Sekiranya perlu, tambahkan ketebalan kaedah pemadatan.

kembali ke menu ↑

Permohonan di pedalaman

Ciri-ciri pengeluaran digambarkan untuk menilai ciri-ciri fizikal bahan tersebut. Teknologi pembuatan tidak disebutkan sebentar. Batu buatan adalah pilihan ideal untuk membuat perabot yang berkualiti tinggi dan tahan lama untuk dapur.

Lembaga
Selepas membaca mengenai kebaikan dan keburukan, lebih mudah memilih jenis batu yang sesuai untuk sebuah apartmen atau rumah. Seperti yang anda perhatikan dengan kekuatan yang tinggi, yang lain membuat sambungan monolitik lancar.
Dapur bergaya dan cantik

Dapur bergaya dan cantik

Sekiranya anda perlu membuat jadual sudut, kaunter bar bentuk yang luar biasa, sebuah pulau dapur, untuk mewujudkan sambungan yang indah dari sinki meja, terdapat dilema tentang bahan yang digunakan. Sukar untuk membuat chipboard, MDF, jubin seramik tidak mempunyai kekuatan yang mencukupi, kayu dan batu semula jadi mahal. Kelebihan batu buatan adalah jelas.

Trend moden: worktop dan apron dapur dibuat dalam satu cara. Dalam kes ini, penjagaan lebih mudah. Ketiadaan jubin antara jurang antara jubin memastikan kelihatan bersih dan menarik.

Dapur penjuru diletakkan dalam pelbagai cara. Ia boleh membentuk susunan berbentuk L atau U berbentuk. Menggabungkan kawasan kerja standard dan ambang tingkap boleh dianggap mudah.

Sebahagian daripada countertop digunakan sebagai meja makan.

Bagi pencinta eksklusif terdapat peluang besar untuk meletakkan tempat duduk di model separa bulat. Dalam kes ini, lebih baik memilih periuk elektrik atau induksi dengan dua pembakar. Mereka kelihatan lebih harmoni daripada gas.

1Untuk klasik dalaman membangunkan model dengan ciri-ciri ikonik sejarah. Gabungan hebat: permukaan kerja, makan jadual dan pulau dapur, kaunter bar dibuat daripada meniru bahan hijau malachite, marmar. Bilik mengambil pemandangan yang megah. Untuk hiasan klasik, tiruan ukiran batu dibuat.

2Moden garisan licin yang berbeza. Permukaan kerja seolah-olah mengalir masuk sink. Aksesori meniru motif bunga. Bahagian atas meja dilengkapi dengan baseboards, yang mewujudkan peralihan yang lancar ke jubin seramik dan menghalang serpihan dari memasuki meja.

3Gaya empayar - bentuk ketat dengan geometri warna gelap yang jelas. Aksesori dililitkan, pintu dengan unsur-unsur yang digunakan untuk hiasan. Anda tidak boleh memilih bentuk bulat atau bujur. Austerity menekankan kebesaran.
Moden dibezakan oleh garis halus.

Moden dibezakan oleh garis halus.

4Baroque, Rococo - marmar ringan, bentuk anggun. Lapisan luar biasa di fasad. Untuk Baroque - daun acanthus, Rococo melengkapkan kulit tiruan. Teknik ini memberikan kecerahan dalaman dan pretentiousness lapang.

5Untuk Provencemodel yang sesuai mengulangi struktur pasir atau batu kecil, granit "dikelantang". Ini sepadan dengan ciri utama gaya "cerah".

Setiap gaya adalah manifestasi keperibadian anda.

6Untuk gaya eko warna semulajadi yang sesuai: coklathijau beige dan warna semula jadi yang lain. Dalam kes ini, bentuk ringkas adalah sesuai.

7Loteng Arah urbanistik dibezakan dengan kombinasi halus dari butiran kasar dan perabot yang sesuai. Warna grafit tidak mengalih perhatian dan menekankan hiasan bilik.
Gaya Provence

Gaya Provence

8Seni pop gaya moden yang cerah membolehkan penerbangan fantasi dalam pilihan warna dan bentuk. Ia sama sekali bertentangan dengan gaya klasik yang asas. Arah ini telah membentangkan inovasi dalam ergonomik dan gamut berwarna terang, sedikit menjerit.

Buat pilihan anda secara sengaja, setelah membiasakan diri dengan semua gaya terlebih dahulu.

9Berteknologi tinggi - gabungan teknologi terbaru, promosi estetika bahan dipilih oleh orang-orang yang muda di hati dan lebih suka minimisme dengan menggunakan bahan logam dan bahan buatan moden yang besar.

Di dalam hiasan dalaman yang moden, campuran yang menarik: meja makan putih dan pesawat kerja hitam. Gabungan warna hijau dan coklat menenangkan. Beige mencipta suasana yang santai.
Gaya loteng

Gaya loteng

Memilih warna tablet, mengambil kira beberapa faktor. Ia boleh melengkapkan arah warna keseluruhan reka bentuk, menjadi tempat warna, topeng ketidaksempurnaan bilik (saiz kecil, bentuk memanjang).

kembali ke menu ↑

Penjagaan harian untuk mengekalkan pesanan

Bergantung kepada jenis batu buatan, pilih detergen. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, periksa dengan pengilang. Petua asas di bawah.

Agglomerate tidak takut asid, bahan pencuci kasar dan suhu tinggi. Tidak akan ada masalah dengannya. Anda boleh meletakkan periuk atau kuali panas dengan selamat. Sebatian akrilik mempunyai pelbagai warna dan tekstur yang besar.
Kelihatan mahal dan bohemian

Kelihatan mahal dan bohemian

Dengan batu buatan cair sedikit berbeza.

Lembaga
Elakkan pembersih berasid. Gunakan coaster untuk hidangan. Jangan jatuhkan item di atas meja. Bahan ini tidak tahan terhadap kejutan. Basuh dengan detergen neutral. Sekiranya pencemaran berat, cukup untuk menambah sedikit "Domestos" (atau cara yang serupa).

Pemasangan Countertop

Arahan terperinci

7 Skor Jumlah
Kerja keras batu bergaya

Kerja batu adalah pilihan yang anda tidak akan menyesal. Masa akan lulus, dan penampilan permukaan akan tetap asli. Ketahanan, kebolehpercayaan, keramahan alam sekitar bahan akan membantu anda dalam hal ini. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
7.5
Ketersediaan permohonan
7
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
7
Kebaikan
 • Batu tiruan lebih murah daripada semula jadi
 • Pelbagai warna, pelbagai corak yang meniru bahan semulajadi
 • Hiasan dalaman yang unik
 • Bahan yang boleh dipercayai
 • Selamat
Cons
 • Di dalam bilik besar (jika panjang meja agglomerat kuarza melebihi 3 meter), menyambung lipit adalah ketara
 • Countertop akrilik takut suhu tinggi
Tambah ulasan anda

Avatar

Saya seorang pereka bukan sahaja dengan pendidikan, tetapi juga di bilik mandi. Saya suka mencipta kecantikan dan keselesaan. Nasihat saya akan membantu memahami arah reka bentuk moden dan mewujudkan pedalaman yang bergaya di sekeliling anda.

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk