Lampu lantai di rumah: elemen hiasan atau cara untuk mencipta gaya dan keselesaan? 200+ (Gambar) pilihan lantai untuk ruang tamu, bilik tidur dan dapur

Lampu lantai - lampu lantai, dengan tempat teduh dan kaki, untuk setiap bahagian dalaman anda boleh memilih model anda. Bagi seseorang untuk berehat secara psikologi dan fizikal selepas hari yang sibuk, dia memerlukan senja. Di rumah mesti ada tempat di mana anda ingin tinggal dan melupakan segala-galanya. Ini boleh dilakukan dengan sconces, lampu dan lampu lantai. Yang kedua mempunyai kelebihan tertentu. Bagaimana untuk memilih lampu lantai? Bagaimana untuk memilih mengikut gaya? Semua idea yang paling menarik lagi dalam artikel itu lebih terperinci.

Kandungan artikel ini:

Memilih lampu lantai

Lampu lantai moden bukanlah teduhan "nenek" dengan pinggir. Mereka sangat berbeza, anda boleh memilih seperti lampu untuk reka bentuk bilik. Lampu tambahan ini juga memainkan peranan dalam reka bentuk bilik.

Lampu lantai memainkan peranan yang besar dalam menghias bilik

Lampu lantai memainkan peranan yang besar dalam menghias bilik

Teduh lampu dapat dibuat dari bahan yang berbeda:
 • dari logam;
 • kapas;
 • kertas kerja;
 • kain;
 • kaca;
 • plastik;
 • seramik.

Ia boleh mempunyai bentuk yang paling berbeza, lebih kerap kerucut, silinder, kurang kerap memilih bentuk hemisfera, bola atau tunas bunga. Lampu lantai boleh mempunyai satu kap lampu atau lebih, sama berlaku untuk kakinya.

Bentuk mereka boleh menjadi sangat berbeza.

Bentuk mereka boleh menjadi sangat berbeza.

Bergantung pada bentuk teduhan lampu, bahan dari mana ia dibuat, lampu lantai boleh dibahagikan kepada orang-orang yang mempunyai lampu arah, tersebar dan tercermin. Setiap tujuannya sendiri.

Untuk memudahkan untuk membaca rangkaian di sebelah buku, pilih model sedemikian, cahaya dari mana akan diturunkan, dengan kemungkinan menukar arahnya.

Untuk mencipta model yang selesa dengan cahaya tersebar. Tudung lampunya hendaklah menyalurkan cahaya secara terang-terangan.

Anda boleh melakukannya sendiri tanpa sebarang masalah.

Anda boleh melakukannya sendiri tanpa sebarang masalah.

Sekiranya aliran cahaya dari tudung lampu diarahkan ke dinding, siling dan ia dicerminkan, maka bilik menjadi sama rata. Secara visual, walaupun siling kelihatan lebih tinggi. Lampu sedemikian mencerminkan cahaya.

Apabila memilih lampu lantai di pedalaman anda, anda perlu menjelaskan semua nuansa ini. Pilihan dibuat berdasarkan tujuan peranti pencahayaan. Dan pastikan untuk mengetahui di mana aliran cahaya dari model lampu yang berlainan.
Pastikan anda mempertimbangkan di mana aliran cahaya diarahkan.

Pastikan anda mempertimbangkan di mana aliran cahaya diarahkan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Lampu chandelier moden dan lampu sesuai untuk dewan / dapur / bilik tidur? 205+ Pilihan Foto dengan siling regangan

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Mengekalkan gaya

Apabila memilih mana-mana peranti pencahayaan, anda mesti mengambil kira gaya dalaman anda.

Lampu lantai biasanya kelihatan dengan jelas, jadi jika ia kelihatan dari reka bentuk keseluruhan, ia akan menjadi ketara.Tetapi, anda juga boleh memberi penekanan di dalam bilik mengenai subjek ini, menjadikannya tumpuan. Tetapi supaya ia tidak kelihatan tidak masuk akal, tidak perlu menyeberangi garisan, semuanya mesti dipikirkan.

Kelengkapan lampu dalam gaya akan sesuai sempurna ke dalam pedalaman moden. art deco. Bentuk siling mereka berkembang ke atas, mereka juga boleh dalam bentuk trapezoid. Model gaya ini nipis dan tinggi.
Baik untuk membaca

Baik untuk membaca

Terdapat lampu lantai pada pendirian melengkung. Pendirian sedemikian biasanya diperbuat daripada logam. Mereka boleh digunakan untuk bahagian dalaman bilik gaya seperti minimalisme, loteng, berteknologi tinggi. Reka bentuknya adalah futuristik, lampu tersebut juga dipanggil "melengkung". Tangki lampu alat sedemikian boleh dibuat sebagai bola kaca, atau silinder plastik. Mereka biasanya dihasilkan putih, kelabu, hitam warna, tetapi jika anda mencari, anda boleh mencari model terang, langkah ini akan membantu untuk menekankan bahagian dalam bilik.

Bagi glamor atau neo-baroque, adalah sesuai untuk menggunakan lampu mewah mewah, yang akan membawa bersama mereka bukan sahaja kecerahan, tetapi misteri, mistisisme tertentu.

Menaiki pedalaman dengan cahaya yang tenang

Menaiki pedalaman dengan cahaya yang tenang

Dalam pembuatan model sedemikian boleh digunakan bahan-bahan seperti:
 • rhinestones;
 • kaca;
 • kristal;
 • keluli tahan karat.

Skema warna kebanyakannya putih, kelabu, perak.

Interior klasik, di mana perabot antik dipilih, mencadangkan pilihan lampu lantai yang sama. Ia sepatutnya mempunyai pangkalan tembaga, dan tekstil teduhan kerucut. Apabila menghias tudung lampu itu boleh menyertai pinggiran, manik, sulaman.

Sebuah vintaj kecil untuk reka bentuk

Sebuah vintaj kecil untuk reka bentuk

Lampu lantai boleh dimasukkan ke dalam bilik kanak-kanak. Tetapi, di sini adalah perlu mengambil sesuatu yang menarik, terang, dan menyeronokkan. Sekiranya ini bilik lelaki, maka tangki lampu dapat dicari dengan bola berwarna, bola. Sekiranya terdapat seorang gadis yang tinggal di dalam bilik, anda boleh mengambil lampu merah jambu cahaya dengan bunga, kacang, atau sesuatu yang neutral.

Lembaga
Sekiranya sukar untuk memilih lampu lampiran yang sesuai dengan ruang dalaman, lebih baik menumpukan pada model skema warna neutral, dalam bentuk tradisional. Lampu sedemikian boleh dimuatkan ke dalam mana-mana gaya bilik.
Pilihan yang menarik untuk bilik kanak-kanak

Pilihan yang menarik untuk bilik kanak-kanak

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Bagaimana memilih kandil dan lampu di tapak semaian untuk lelaki dan perempuan? (180 + siling foto, LED dan luar biasa)

kembali ke menu ↑

Pilihan

Terdapat pelbagai gaya di mana lampu lantai direka. Inilah gambaran mereka:

 • Klasik gaya. Terdiri daripada logam lurus atau melengkung, kaki kayu. Teduh lampu terbuat dari kain padat dari teduhan terpelihara, kadang-kadang ia dihiasi dengan pinggiran. Lampu mungkin beberapa.
 • Hi-tech, minimalism. Lampu tidak mempunyai butiran yang tidak perlu, ia kelihatan mudah dan berfungsi. Terdiri daripada bingkai logam, siling bentuk yang betul. Reka bentuk ini sesuai dengan peranti pencahayaan yang fleksibel yang mempunyai mekanisme pivoting.
 • Loteng. Tangki lampu mungkin menyerupai lampu sorot, dan bingkai - paip air. Tiada unsur hiasan. Satu lampu, tanpa lampu tayar kelihatan menarik.
 • Provence, muzik negara. Model sedemikian mempunyai bingkai palsu atau kayu. Dia menyampaikan sedikit gaya desa dengan motif vintaj. Teduh lampu terbuat dari kain, dengan hiasan bunga atau bunga.
 • Retrovintaj. Kaki lampu itu terbuat dari kayu, kaca, dan kelihatan sangat elegan. Pisau lampu terdiri daripada bingkai logam yang ditutup dengan kain padat dan dihiasi dengan pinggiran.
 • Gaya Oriental. Tangki lampu seperti lampu lantai dibuat dari sutera tebal, kaca berwarna, rotan. Bingkai lampu lantai terdiri daripada logam kuning, gangsa, tembaga.

Memilih gaya bilik

Memilih gaya bilik

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Cahaya Moden di pedalaman: 175+ (Gambar) Siling, Dinding, Memusing

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Lampu lantai hiasan

Lampu sedemikian berbeza dengan lampu lantai tradisional kerana tujuan penggunaannya adalah apabila menonjolkan ruang. Dari segi pencahayaan, mereka mungkin tidak memainkan peranan khas.Model sedemikian menarik perhatian, mereka tidak biasa.

Model popular mempunyai kaki dalam bentuk arka. Lampu lantai berdiri dengan mantap kerana asas berat.

Lampu nipis dan lampu lantai dengan permukaan krom sangat sesuai dengan reka bentuk bilik berteknologi tinggi dan eklektik.

Lampu lantai dalaman

Lampu lantai dalaman

Termasuk boleh dijual beberapa lampu lantai. Mereka boleh diletakkan di kedua-dua belah sofa, tingkap atau berdekatan kerusi berlengan, perkara utama yang ia simetris. Set boleh menjadi lampu dinding, dibuat dengan gaya yang sama, warna, dan lampu lantai. Set lampu ini membantu mewujudkan dekorasi yang selesa dan harmoni. Terima kasih kepada ini, anda boleh menghadapi sendiri tanpa berpaling kepada pereka.

Terdapat beberapa lampu yang boleh dipanggil dengan selamat objek seni. Fungsi utama mereka tidak sama sekali menerangi. Mereka cenderung mempunyai bentuk dan rupa yang luar biasa. Lampu lantai sedemikian membantu untuk mencipta watak di dalam bilik, untuk menyerlahkan keperibadiannya.
Buat aksen yang betul dengan nada tunggal

Buat aksen yang betul dengan nada tunggal

Dengan bantuan lampu lantai, anda boleh memberi tumpuan kepada mana-mana subjek, gambar dinding, cermin, atau barangan dalaman yang lain. Untuk melakukan ini, mengarahkan aliran cahaya dari lampu lantai pada subjek.

Bergaya adalah lampu dalam bentuk lampu meja besar. Dia mempunyai tripod tetap dan tudung lampu besar. Mereka boleh ditempatkan di ruang tamu, pejabat. Dengan cara ini, terdapat lampu sorot khas untuk membaca, dengan fungsi tempat, lampu lantai seperti mengarahkan cahaya ke arah yang ketat.

Pencahayaan buatan tangan

Pencahayaan buatan tangan

Model lampu lantai ini sesuai dengan gaya seperti:
 • minimalisme;
 • berteknologi tinggi;
 • Kontemporari;
 • eklektikisme.

Untuk gaya klasik atau retro sesuai beberapa model lampu lain. Model pada pendirian laras boleh didapati yang boleh berputar, bengkok, angkat dan rendah.

Dalam bentuk lampu meja besar

Dalam bentuk lampu meja besar

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Meja Lampu: Aksesori Penting dalam Setiap Interior (160+ Foto untuk bilik mandi, dapur, ruang tamu)

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Menempatkan lampu lantai di pedalaman

Lampu lantai diperlukan apabila mengatur tempat berehat, membaca. Tempat sedemikian boleh diperuntukkan bilik tidur, ruang tamudi dewan dapur.

Di kawasan rekreasi adalah kerusi, sofa kecil, supaya seseorang dapat selesa dengan selesa selepas kerja keras hari. Berdekatan adalah kecil jadual dan, tentu saja, lampu lantai. Anda boleh menjimatkan ruang untuk membeli lampu lantai dengan yang besar sudah dilengkapi dengannya. rak. Mungkin ada beberapa, rak akan berfungsi sebagai meja kopi.
Untuk penempatan di bilik tidur

Untuk penempatan di bilik tidur

Tempat di atas kerusi boleh ditempatkan di rak dinding untuk buku. Zon seperti itu akan menjadi selesa, dan lampu lantai akan memainkan salah satu peranan utama dalam hal ini. Di sini anda boleh membaca buku, duduk dengan komputer riba atau bersatu. Sekiranya bayi mempunyai bilik sendiri, maka zon tersebut boleh diatur untuk keperluan seperti di nurseri.

Anda boleh meletakkan perlawanan pencahayaan di ruang tamu dengan cara yang berbeza, selagi mereka tidak mengganggu laluan. Oleh itu, lampu diletakkan, jika perlu untuk membuat senja di dalam bilik atau membuat aksen yang terang.

Letakkan supaya tidak mengganggu laluan

Letakkan supaya tidak mengganggu laluan

Lampu lantai digunakan untuk mengisi kekosongan ruang, untuk mewujudkan keselesaan. Sebagai contoh, apabila terdapat tempat di kedua-dua belah sofa, tempat perapian, rak. Penempatan pada kedua-dua sisi secara visual mewujudkan simetri, dan keteraturan tertentu.

Lampu-lampu ini diletakkan di dalam bilik tidur untuk menerangi ruang berhampiran katil. Jika anda memilih model dengan rak terbina dalam, tidak memerlukan meja sisi katil. Lampu sedemikian memberi lebih banyak cahaya daripada lampu sisi kecil.

Boleh diletakkan di kedua-dua belah katil.

Boleh diletakkan di kedua-dua belah katil.

Jika katilnya dua kali, maka lampu lantai kecil boleh diletakkan di kedua-dua sisi, jika ia satu katil tunggal, boleh ada meja di satu sisi, tempat tidur malamdan di lampu lantai lain. Langkah sedemikian akan menjadi menarik, berfungsi dan mudah.Apabila memilih lampu lantai untuk bilik tidur, anda perlu memberi perhatian kepada kawalan tahap cahaya terbina dalam.

Pencahayaan di ruang makan mencipta suasana istimewa. Untuk tujuan sedemikian, lampu dengan warna hangat, "buah" bunga dipilih, sebagai contoh, aprikot, cahaya merah, pic. Bukan sahaja bilik, tetapi hidangan akan kelihatan lebih berselera, lebih cantik di sini.

Cahaya untuk ruang makan sangat penting.

Cahaya untuk ruang makan sangat penting.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: TINJAUAN: Peraturan Reka Bentuk Lampu: Lampu meja untuk jadual. Pilihan terbaik yang sesuai dengan semua orang

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Idea menarik

Dengan setiap perabot, hiasan, lampu, anda boleh "bermain" di pedalaman, ini juga berlaku untuk lampu lantai:

 • Penekanan. Lampu seperti itu sendiri adalah objek yang dapat dilihat. Ini bukan sahaja boleh digunakan, tetapi juga diperkuat. Sebagai contoh, di dalam bilik dihiasi dengan warna-warna neutral, anda boleh meletakkan peranti cahaya dengan warna yang terang.
 • Lampu kumpulan. Anda boleh membeli beberapa lampu lantai, yang mempunyai fungsi menyesuaikan ketinggian asas, dan meletakkannya berdekatan. Di samping itu, masing-masing lebih rendah atau dinaikkan, supaya semua lampshades mempunyai tahap yang berbeza. Mereka akan kelihatan asli bukan sahaja pada waktu petang dengan lampu, tetapi pada siang hari.

Penambahan kecil hanya akan menambah semangat ke bilik anda.

Penambahan kecil hanya akan menambah semangat ke bilik anda.

 • Pengumpulan lampu. Sesetengah pengeluar menghasilkan keseluruhan koleksi lampu dengan gaya dan warna yang sama. Anda boleh membeli kit sedemikian dan memasang lampu lantai, lampu dinding dan lampu meja di bahagian yang berlainan di dalam bilik. "Keluarga" seperti itu akan menggabungkan bahagian-bahagian bilik yang berbeza dan menjadikannya satu.
 • Main dengan cahaya. Anda boleh menambah cahaya ke bilik atau memilih lampu lantai, jika anda meletakkan cermin di sebelahnya, satu atau lebih. Ia boleh diletakkan di luar atau hanya rendah. Cahaya dari itu akan tercermin, mewujudkan kesan yang diingini.
 • Dalam satu warna dengan perabot. Ia kelihatan menarik kapak lampu warna yang sama dengan sofa, kerusi berlengan, langsir, perkara utama adalah untuk mengatur elemen-elemen ini di sisi bertentangan bilik. Anda boleh memilih warna lampu untuk dipadankan dengannya kertas dinding, perkara utama tidak meletakkannya dekat dengan dinding. Teduh lampu teduhan mungkin berbeza dengan beberapa warna dari warna dasar perabot.

Tugas utama lampu lantai adalah untuk memberikan tahap pencahayaan yang diperlukan di dalam bilik atau di bahagian tertentu. Tetapi, ini bukan semua fungsi lampu ini, perkara utama adalah memilih secara bertanggungjawab.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Apakah lampu lantai dan cara menggunakannya?

Lampu lantai di pedalaman

Memilih untuk hiasan bergaya

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 200 gambar)

8.9 Skor Jumlah
Lampu lantai untuk pedalaman

Tambahkan sedikit cahaya dalam bentuk lampu lantai di dalam bilik, dan anda akan melihat bagaimana ia berubah. Jangan takut dengan pilihan yang besar, beli beberapa. Hiasan tidak akan mengganggu, jika anda memilihnya dalam gaya keseluruhan bilik. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
9.5
Kebaikan
 • Lampu lantai tidak perlu dipasang di dinding. Mereka hanya membelinya dan meletakkannya di atas lantai, perkara utama ialah terdapat soket berdekatan.
 • Ini adalah perlawanan mudah alih. Ia boleh diangkut ke mana-mana bahagian apartmen, bergantung pada keperluan dan kehendak penyewa.
 • Untuk memasangnya tidak memerlukan perabot, tidak seperti lampu malam dan lampu meja. Ia hanya meletakkan di lantai di sebelah segala-galanya, tanpa berdiri dan kabinet.
Cons
 • keperluan untuk ruang bebas.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk