Grounding Ground: Ciri-ciri bahan. 180+ (Foto) do-it-yourself trim luar (batu, plastik, kayu)

Bahagian depan, foto rumah yang kelihatannya menarik, adalah produk dengan harga yang rendah dan berkualiti tinggi. Ia kelihatan seperti panel yang dilengkapi dengan sistem pengikat khas. Semasa proses pemasangan, sudah cukup untuk melampirkan hanya satu panel, dan selebihnya untuk mengikat dengannya tidak lebih sukar daripada membina sesuatu dari pereka kanak-kanak itu.

Kandungan artikel ini:

Ciri-ciri penggunaan

Disebabkan kemudahan pemasangan, serta harga manusiawi dan kekuatan tinggi, Siding aktif digunakan dalam pelbagai bidang:

 • kerana menghadapi ruang bawah tanah, yang berikut dari namanya - ia kelihatan cantik, ia mudah digabungkan dengan penebat, dan juga melindungi dinding utama yang meliputi dari kesan persekitaran luaran;
 • hiasan beranda, teres dan sampingan yang serupa;
 • penamat ruang dalaman yang tidak digunakan sebagai kawasan kediaman dan di mana kelembapan yang meningkat berlaku;
 • menghadap bangunan halaman - kelihatan baik, jika tepi sebelah yang sama digunakan untuk reka bentuk ruang bawah tanah rumah, dan untuk semua bangunan lain di laman web ini.

Batu bata berpihak

Batu bata berpihak

Kelebihan khusus berpihak ialah ia boleh dibuat dari beberapa bahan untuk dipilih, dan juga dapat meniru mereka - jika anda ingin membuat rumah yang terlihat kayu, Anda dapat dengan mudah menggunakan tepi plastik dengan tiruan kayu.
kembali ke menu ↑

Bahan

Ia bergantung pada bahan betapa baiknya kebangkitan itu, berapa lama ia akan bertahan dan berapa harganya.

Mudah digabungkan dengan bahan-bahan.

Mudah digabungkan dengan bahan-bahan.

kembali ke menu ↑

Plastik

Panel plastik diperbuat daripada polivinil klorida dalam bentuk tulen atau bersalut dengan lapisan kedua akrilik. Kelebihan kedua-dua penyelesaian adalah kira-kira sama:

 • Rintangan Kimia. Dalam akrilik, ia sedikit lebih tinggi, tetapi jika anda akan membasuh pangkalan dengan remedi rumah biasa, perbezaannya tidak ketara.
 • Rintangan kepada suhu. Vinil boleh digunakan pada suhu antara minus empat puluh ke tambah enam puluh, manakala akrilik boleh menahan suhu dengan maksimum hingga lapan puluh. Untuk Rusia tengah sesuai, dan kemudian, dan banyak lagi.
 • Rintangan terhadap bahaya biologi. Mana-mana perosak tidak berminat dengan plastik sama sekali; tiada rawatan tambahan diperlukan.
 • Tiada kesan toksik. Ia hanya sah untuk akrilik - tidak kira berapa ia dipanaskan, ia tidak akan melepaskan bahan berbahaya.
 • Rintangan kepada elektrik. Plastik, pada prinsipnya, tidak menjalankan elektrik.
Kemasan gabungan

Kemasan gabungan

 • Rintangan kepada api terbuka. Plastik tidak terbakar, hanya smolder, dan jika anda mengeluarkan sumber api dari itu, ia akan sangat cepat hilang dengan sendirinya.
 • Rintangan UV. Terdapat hanya akrilik - tidak kira berapa lama ia akan berada di bawah cahaya matahari langsung, warna itu tidak berubah.
 • Ketahanan. Hayat perkhidmatan plastik adalah sehingga lima puluh tahun. Akrilik boleh bertahan sehingga enam puluh, terutama jika dicat dengan warna-warna yang kaya dengan warna gelap.
 • Harga. Dalam plastik, ia adalah lebih rendah daripada bahan lain. Walaupun akrilik dianggap agak lebih mahal - satu plat bernilai seratus rubel lebih daripada vinil.

Bahagian tepi plastik tidak terbakar, hanya membara

Bahagian tepi plastik tidak terbakar, hanya membara

Kekurangan tepi akrilik adalah minimum - jika ia dibuat sebagai pelanggaran teknologi, maka dari masa ke masa ia akan berubah bentuk dan hilang warna. Jika tidak, mereka sebenarnya tidak mempunyai, kecuali penampilan tertentu: tidak semua orang suka di rumah, dipenuhi dengan asas plastik.
Keburukan vinil lebih:
 • Sensitif kepada bahan kimia sintetik. Ia boleh dibasuh hanya oleh pengilang yang disyorkan khusus.
 • Tidak terlalu sensitif terhadap suhu yang lama. Jika ia membeku, ia menjadi rapuh dan mudah retak dari kesan mekanikal. Sekiranya ia panas, ia menjadi terlalu lembut dan mula berubah bentuk.
 • Mengumpul elektrik. Seseorang tidak akan dicederakan oleh ini, tetapi debu akan tertarik, yang sering perlu dibersihkan.
 • Dalam cahaya matahari secara beransur-ansur memudar. Proses ini boleh diperlahankan dengan memproses yang kerap, tetapi sebenarnya ia lebih mudah untuk membeli tepi akrilik.

Terlalu warna cerah boleh memudar di bawah sinar matahari.

Terlalu warna cerah boleh memudar di bawah sinar matahari.

Lembaga
Plastik baik untuk gaya moden, dan juga untuk belanjawan kecil. Anda tidak perlu mengira dengannya, tetapi anda akan berdiri di dinding.
kembali ke menu ↑

Pokok

Kelebihan kayu mempunyai kelebihannya:

 • Kecantikan. Mungkin ini adalah kelebihan utamanya - pokok itu kelihatan cantik, menarik, bagus untuk sebuah rumah yang dibuat dalam salah satu gaya klasik.
 • Prestasi penebat haba yang tinggi. Lapisan penebat yang lebih nipis akan diperlukan - dan di kawasan panas mungkin tidak perlu sama sekali.
 • Kebolehpercayaan. Dengan rawatan yang kerap, kayu tidak mengalami perubahan suhu, kelembapan, tidak sensitif terhadap perosak dan dapat bertahan selama bertahun-tahun.

Malah, bahagian tepi di bawah pokok kelihatan sangat bagus

Malah, bahagian tepi di bawah pokok kelihatan sangat bagus

Tetapi segala-galanya dilengkapi dengan kekurangan:
 • Keperluan pemprosesan. Jadi pokok itu tidak retak, ia tidak membusuk, supaya bug tidak akan memakannya - ia perlu diproses dua kali setahun. Dan ini bukan ubat penawar.
 • Kekurangan kestabilan di hadapan api. Pokoknya terbakar. Sekiranya lampu tepi menyala, sukar untuk meletakkannya.
 • Kekurangan rintangan kepada kerosakan mekanikal. Retak dengan mudah.

Materi sedemikian boleh retak dari masa ke masa.

Materi sedemikian boleh retak dari masa ke masa.

Lembaga
Pokoknya adalah penyelesaian yang jarang berlaku, hampir eksotik. Ia lebih kerap digunakan untuk hiasan dalaman, tetapi untuk asasnya lebih baik memilih plastik yang meniru kayu.
kembali ke menu ↑

Logam

Panel logam juga mempunyai kelebihan:

 • Kebolehpercayaan. Logam - bahan tahan terhadap hampir segala-galanya. Dia tidak makan perosak, dia tidak pudar di bawah sinar matahari, tidak mengalami air, tidak mencairkan dari suhu tinggi.
 • Ketahanan. Lebih panjang daripada logam, mungkin, hanya batu.

Setiap bahan mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Setiap bahan mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Untuk bahagian tepi digunakan seperti logam yang tidak karat atau teroksidasi, walaupun tanpa pemprosesan tambahan.

Ini sebahagiannya disebabkan kelemahan utamanya:
 • Kos yang tinggi. Panel logam tidak mampu untuk semua orang.
 • Penampilan khusus. Tidak semua rumah akan kelihatan baik jika diselipkan dengan tepi logam.
 • Ketenangan. Sudah tentu, ini bukan batu semulajadi, tetapi pengangkutan, dan kemudian pemasangan boleh menyebabkan banyak pengalaman dan kekuatan.

Bahagian tepi logam lebih mahal daripada banyak bahan

Bahagian tepi logam lebih mahal daripada banyak bahan

Lembaga
Jika anda suka gaya moden, dan bajet tidak memerlukan terutamanya untuk menahan keinginan, logam sebagai bahan utama sangat sesuai untuk anda.
kembali ke menu ↑

Semen serat

Semen serat tentu saja tidak batu semulajadi, tetapi masih sesuatu yang serupa.Ia terdiri daripada simen dan elemen tambahan yang menyediakannya dengan kekuatan tambahan.

Siding simen gentian memberikan perasaan kehangatan

Siding simen gentian memberikan perasaan kehangatan

Ia mempunyai kelebihan yang sepadan:
 • Ketahanan. Ia tidak mengalami perubahan suhu, kelembapan, tidak membakar, mereka tidak berminat dengan perosak - dari tikus untuk membentuk dengan kulat.
 • Tiada ubah bentuk. Walaupun pada suhu tinggi, ia mengekalkan bentuk asalnya, berbeza dengan plastik yang sama.
 • Penebat bunyi. Menyediakan penebatan yang baik dengan sendirinya, lapisan tambahan mungkin tidak diperlukan.

Tidak mengalami perubahan suhu

Tidak mengalami perubahan suhu

Terdapat juga kekurangan:
 • Kekurangan rintangan terhadap tekanan mekanikal. Jika anda memukul panel keras, sekeping mungkin akan melepaskannya.
 • Menyerap kelembapan. Sedikit, kira-kira lima peratus, tetapi jika anda tinggal di kawasan yang mempunyai hujan tinggi, tepi boleh menyerap kelembapan dan cacat.

Juga di dinding, ditutup dengan simen gentian simen, lipit akan dapat dilihat dengan sempurna - tolak ini adalah sedikit sebanyak yang terdapat dalam semua panel, tetapi di sini ia amat jelas.

Menyerap kelembapan dengan baik

Menyerap kelembapan dengan baik

Lembaga
Simen gentian patut diambil jika anda suka secara visual atau jika anda tinggal di kawasan yang panas dan gersang di mana plastik akan panas dan kayu akan retak.
kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk memperbaiki rumah dengan berpihak?

Apabila memilih panel untuk menghadapi pangkalan, anda perlu mempertimbangkan bukan sahaja bahan, tetapi juga penampilan. Dan untuk ini, mula-mula melihat ukurannya.

Dalam ketebalan tebal boleh:

 • Nipis, hingga lima belas milimeter. Ia agak berat, mudah dibengkokkan. Panel seperti itu perlu menyelesaikan rumah, jika anda mempunyai bentuk yang tidak standard - contohnya, separuh bulatan.
 • Purata sehingga dua puluh lima. Ini adalah penyelesaian purata. Ia menimbang dengan sederhana, sederhana dengan tekanan mekanikal. Biasanya memerlukan cuaca tambahan.
 • Tolstoy, lebih daripada dua puluh lima. Panel sebegini agak berat, tetapi juga cukup tebal sehingga anda tidak perlu memasang penebat tambahan atau penebat bunyi - bahagian tepi itu sendiri akan mengimbangi segala-galanya.
Siding mungkin bervariasi dalam ketebalan

Siding mungkin bervariasi dalam ketebalan

Lebar dan panjang kriteria adalah yang lain:
 • «Papan". Panel seperti itu agak kecil, sehingga setengah meter. Dengan bantuan mereka, anda boleh meniru kerja keras atau dinding papan. Ia mudah untuk menggantikan unsur gagal, dan kestabilan keseluruhan struktur adalah lebih besar. Tetapi lebih sukar untuk berbaring.
 • «Panel". Sehingga satu setengah meter panjang. Panel-panel ini luas, licin. Ia mudah untuk meletakkan mereka, untuk menggantikan juga.
 • «Jahitan". Selalunya persegi, kira-kira dua setengah meter. Benarkan bahagian dinding sepenuhnya ditutup.

Ia adalah mungkin untuk menyusun unsur-unsur secara mendatar, ia mungkin secara menegak, tetapi ini tidak banyak mempengaruhi ciri-ciri prestasi. Tetapi ia mempengaruhi persepsi - dengan pemasangan menegak rumah kelihatan lebih tinggi, dengan satu lagi mendatar.

Keputusan yang paling neutral adalah batu bata.

Warna juga memainkan peranan:
 • Warna cahaya. Buat rumah lebih visual, biasanya digunakan untuk gaya moden. Mungkin ada masalah dengan mencuci - serpihan kecil pada cahaya dapat dilihat dengan lebih baik. Gabungkan baik dengan warna gelap bumbung dan unsur-unsur lain.
 • Warna gelap. Mereka mungkin kelihatan suram, tetapi mereka boleh menjadi menarik, berair. Mereka membenarkan anda mengabaikan pencemaran kecil lebih lama, pada makanan tertentu mereka hanya sesuai untuk gaya klasik.

Warna-warna cerah membuat rumah kelihatan hebat.

Warna-warna cerah membuat rumah kelihatan hebat.

Terdapat juga panel dengan corak, tetapi kadang-kadang lebih mudah untuk melukis diri daripada mencari.

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk memilih penyongsang tertentu?

Setelah memutuskan apa yang sepatutnya berpihak, ia tetap hanya untuk pergi ke kedai dan memerintahkan kuantiti yang diperlukan. Dalam proses ini, ingat peraturan asas dengan baik:

 • Kualiti. Panel harus lancar, tanpa penyok dan protrusions, tidak ada knot, jika kita bercakap tentang pokok. Tiada retak, tiada ubah bentuk, tiada perubahan warna. Sekiranya ada sesuatu, ia bermakna bahawa kualiti meninggalkan banyak yang dikehendaki. Pada masa yang sama, adalah dinasihatkan untuk memilih panel dari tengah-tengah pakej untuk pemeriksaan - jadi ada kemungkinan bahawa penjual akan cuba menipu anda.
 • Docking. Ambil dua panel dan cuba dok mereka. Ini sepatutnya berlaku dengan mudah, tidak perlu ada jurang. Jika ini bukan simen gentian, sendi-sendi itu seharusnya tidak boleh dilihat. Pemotongan item juga harus mudah.
 • Lubang. Dalam kebanyakan elemen terdapat lubang untuk skru. Mereka mestilah saiz yang sama, jika tidak, anda perlu sama ada meningkatkan bahagian atau berurusan dengan air yang telah menembusi di bawah tepi.
 • Ketebalan. Sepanjang keseluruhan elemen itu mesti ketebalan yang sama. Jika tidak, maka ia cacat, tidak berbeza dalam kualiti istimewa.

Dengan memasang mendatar rumah kelihatan lebih luas.

Dengan memasang mendatar rumah kelihatan lebih luas.

Lembaga
Nah, jika kedai akan disahkan. Adalah lebih baik untuk menggunakan saranan rakan-rakan yang telah menggunakan perkhidmatan tersebut, tetapi anda juga boleh mengakses Internet. Hanya pastikan ulasan tidak jenis yang sama - ada peluang bahawa mereka disesuaikan.

Anda boleh menyerahkan diri sendiri, anda boleh memesan penghantaran dari penjual. Yang pertama adalah lebih mudah jika anda mempunyai kereta anda, yang kedua lebih tenang, kerana jika item di jalan rosak, tiada siapa yang akan mengimbangi anda untuk ini apabila diangkut sendiri.

Pilih bahan dengan teliti sebelum membeli.

Pilih bahan dengan teliti sebelum membeli.

Di samping itu, tidak semuanya berpihak kepada kereta penumpang biasa. Untuk logam, anda biasanya perlu menyewa trak.

Di samping itu, apabila anda bosan melihat rumah anda, anda sentiasa boleh mengubah arah dan tidak hidup di bangunan kayu, tetapi di bangunan bata atau logam, bergantung pada apa yang anda mahu kali ini.

Panel mudah diubah, mudah dibaiki - ia sentiasa lebih baik untuk memasangnya daripada tidak memasang, terutamanya jika bajet membenarkan.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bagaimana anda boleh menggunakan bahagian bawah tanah?

Memihak Ground

Proses perhimpunan

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 180 gambar)

8.5 Skor Jumlah
Potongan tepi

Sisi hiasan rumah adalah pilihan yang baik, yang mempunyai banyak kelebihan. Ia boleh dibuat di bawah pokok, di bawah logam, di bawah simen gentian. Yang mana yang patut dipilih - keputusan itu adalah milik anda. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • Siding meningkatkan kehidupan perkhidmatan dinding luar, kerana semua kesan alam sekitar jatuh ke atasnya;
 • Di bawahnya, anda boleh menjahit penebat bersama dengan penebat bunyi, yang bermaksud bahawa rumah akan menjadi lebih senyap dan hangat;
 • ia kelihatan cantik dan tidak perlu bergantung kepada bahan dari rumah itu.
Cons
 • anda perlu meletakkannya dengan berhati-hati, jika tidak, air akan meresap di dalam dan semua usaha akan turun ke longkang;
 • anda perlu membuang masa untuk pemasangan sendiri, atau memerintahkan bantuan pakar;
 • Siding sahaja membiayai wang.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk