Wenge di pedalaman: kombinasi warna 160+ (Foto) dengan perabot (reka bentuk ruang tamu, bilik tidur, lorong)

Interior dalaman Wenge adalah yang pertama dan paling utama permohonan untuk status, kerana kita bercakap terutamanya tentang warna mulia yang anda pilih untuk rumah anda. Menamatkan warna wenge di pedalaman mempunyai peraturan tertentu, melihat corak paling menarik dengan bahan.

Kandungan artikel ini:

Ciri-ciri Bahan

Yang paling produktif di Afrika Tengah, pokok gelap ini terkenal kerana digunakan dalam alat muzik dan perabot halus. Walaupun terdapat keprihatinan mengenai kelestarian spesies kayu ini, fesyen untuknya kelihatan dalam bentuk yang mesra alam.

Warna yang unik dan penampilannya yang bertaburan berfungsi sebagai bahan untuk pereka lamina moden yang paling indah. lantai, perabot, barangan untuk hiasan. Walaupun semua ini tidak biasa dibuat dari wenge semula jadi, tetapi sebaliknya dibuat dari jenis kayu yang lebih tahan, gambar ini membawa ia dengan imej dan rasa reka bentuk yang luar biasa. Mari mengetahui lebih lanjut mengenai mengapa Wenge adalah inspirasi.

Interior dalaman Wenge adalah di atas semua permohonan untuk status

Interior dalaman Wenge adalah di atas semua permohonan untuk status

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Ciri Pilihan Putih Dada 200+ (Foto) (berkilat, dengan laci, tiada pemegang)

kembali ke menu ↑

Sejarah asal

Pokok Wenge adalah spesies pokok eksotik yang berasal dari Afrika Barat. Ia dapat dilihat dalam naungan yang menyenangkan dari oren hingga gelap.coklat. Selama tiga puluh tahun yang lalu, penduduk pokok ini telah dibelah dua, akibat eksploitasi hutan yang tidak terkawal, ketika semua habitat pokok alami dieksploitasi.

Akibatnya, pokok Millettia laurentii, yang mana Wenge dibuat, telah menjadi salah satu spesies terancam sesuai dengan Kesatuan Pemuliharaan Dunia dan sumber organik. Faktor-faktor ini membuat pokok Wenge menjadi mahal dan tidak begitu banyak pilihan bunyi alam sekitar.

Wenge paling terkenal dengan kualiti bunyi, itulah sebabnya ia popular di dunia instrumen sebagai bahan yang digunakan untuk membuatnya. Secara tradisinya, nama wenge dipanggil pokok kacang Millettia laurentii, yang ditanam untuk drum di tempat-tempat seperti Gabon, Cameroon, Congo.
Warna wenge menghias di pedalaman mempunyai peraturan tertentu

Warna wenge menghias di pedalaman mempunyai peraturan tertentu

Nya pokok itu berat, ia juga sangat padat, yang bermaksud ia mencerminkan bunyi yang baik. Instrumen-instrumen yang biasanya dibuat dari Wenge termasuk bukan sahaja gendang, yang mendapat manfaat daripada sifat-sifatnya yang mendalam, tetapi juga gitar.

Wenge sering digunakan untuk bahagian-bahagian gitar yang memerlukan ketumpatan dan sokongan, juga nada muzik - ini leher, leher. Bahan ini digabungkan dengan jenis kayu yang lebih ringan, seperti maple, untuk menyediakan alat dengan kestabilan dan kemudahan.

Warna kelihatan sangat bergaya

Warna kelihatan sangat bergaya

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Sofa dan kerusi-kerusi di pedalaman ruang tamu - Bagaimana untuk mengatur perabot yang menarik dan bergaya? 200+ Foto dalam gaya moden

kembali ke menu ↑

Ciri-ciri Utama

Wenge juga kelihatan sangat bergaya, jadi corak tersendiri sangat popular di pasaran reka bentuk dalaman hari ini. Corak ikal yang indah itu sama dengan warna bulu partridge berbulu. Kesan ini ditunjukkan dalam bahagian utama Wenge dan partisi, di mana kontras kayu antara gentian coklat gelap dan sederhana ditunjukkan dengan kontras yang lebih tinggi.

Ciri-ciri bahan:
 • Warna / Kemunculan: Inti adalah coklat sederhana, kadang-kadang dengan warna merah kemerahan atau kekuningan, dengan jalur hampir hitam. Apabila penamat (terutamanya menggunakan minyak) kayu boleh menjadi hampir hitam.
 • Grain / tekstur: bijirin lurus, dengan tekstur yang sangat kasar. Kurang bersinar semula jadi.
 • Kalianan: serbuk berlubang, besar dan sangat besar, tetapi liang jarang tanpa lokasi tertentu. Kadang-kadang terdapat pukulan coklat gelap; ray sederhana, tidak dapat dilihat tanpa kanta, berada pada jarak purata antara satu sama lain. Parenchyma adalah vazicentric, menggabungkan, dengan jalur lebar, sebagai peraturan, tebal, dengan liang-liang.
 • Kekuatan dan kestabilan. Wenge sangat berat, bahan padat. Ciri-ciri ini memberikan kekuatan bahan, yang menjelaskan mengapa Wenge sangat popular untuk lantai dan perabot. Kayu berdiri ujian masa.

Bahan yang sangat berat, padat

Bahan yang sangat berat, padat

 • Penampilan Laconic. Ia mempunyai kayu langsung untuk kerja, reka bentuk dan reka bentuk dipermudah dengan ketara, jadi mudah untuk bekerja dengannya ketika datang ke penampilan.
 • Rintangan kerosakan: sangat tahan lama, tahan terhadap perosak.
 • Keamatan buruh: sukar untuk mengendalikan secara manual atau dengan mesin. Melontar tepi alat. Sanding tidak merata kerana perbezaan ketumpatan antara kawasan cahaya dan gelap. Sangat pecah - penjagaan perlu diambil apabila mengendalikan kayu yang belum selesai dengan tangan kosong, kerana serpihannya mempunyai peningkatan risiko jangkitan.

Liang-liang yang sangat besar boleh menjadi sukar untuk diisi, tidak sesuai jika terdapat kelancaran / penamat yang sempurna.
Kayu boleh menjadi hampir hitam apabila selesai

Kayu boleh menjadi hampir hitam apabila selesai

 • Bau itu: Wenge mempunyai bau samar, sedikit pahit ketika bekerja.
 • Alergi / Ketoksikan: Walaupun reaksi yang teruk agak jarang, penyedutan debu kayu dari pokok ini, seperti yang dilaporkan, menyebabkan tindak balas sistem saraf pusat, kekejangan di dalam perut, kerengsaan kulit, mata, adalah sensitif. Di samping itu, serpihan itu, sebagai peraturan, menyembuhkan lebih lama dan juga mungkin memukul kawasan yang lebih besar daripada serpihan dari baka lain.
 • Harga / Ketersediaan: terdapat dalam papan lebar dan lembaran veneer. Harga adalah tinggi dan berkemungkinan kekal sehingga bekalan dikurangkan.
 • Ketahanan: jenis kayu ini tidak tersenarai dalam Lampiran CITES, tetapi terdapat di Senarai Merah IUCN. Ia disenaraikan sebagai terancam oleh pengurangan lebih daripada 50% sejak tiga generasi yang lalu disebabkan oleh pengurangan dalam jangkauan semula jadi dan eksploitasinya.

Ia mempunyai penampilan ringkas

Ia mempunyai penampilan ringkas

Pokok dengan kekuatan dan kekerasan yang sangat baik, juga cukup gelap untuk digunakan sebagai pengganti kayu hitam.
 • Penggunaan biasa: Veneer, Plating oleh panel, perabot, jam, patung-patung dan hiasan lain. Selain menamatkan bahan, pintu, mengendalikan pintu, alat muzik. Warna gelap mulia bukan sahaja dapat menekankan geometri bilik, tetapi juga membawa kemewahan dan kemuliaan kepada imej pedalaman.

Wenge mempunyai kesan visual pada orang lain kerana warna coklat coklatnya. Ia juga memberikan kontras yang hebat dalam reka bentuk premis, bersama-sama dengan hutan yang lebih ringan dan lebih kontras.
Pokoknya sangat tahan lama, tahan terhadap perosak

Pokoknya sangat tahan lama, tahan terhadap perosak

Ia akan menjadi menarik untuk anda:KAJI: Pembaikan perabot rumah sendiri (lembut, dapur, kayu): Sebelum dan Selepas (150+ Foto)

kembali ke menu ↑

Wenge warna di pedalaman

Warna Wenge telah menjadi popular sekarang kerana minat baru dalam mahogany dan lain-lain jenis kayu yang lebih gelap dalam reka bentuk dalaman. Kerana Wenge begitu unik dalam spektrum warna dan kedalaman dari warna coklat dan hitam, ia juga digunakan sebagai pengganti untuk kayu hitam.

kembali ke menu ↑

Dinding dan lantai

Apabila ia datang kepada nilai reka bentuk lantai atau panel kayu anda, warna dan gaya kayu kayu keras tidak dapat diabaikan. Imej ini menakjubkan, dan dari sudut pandangan kejuruteraan, lantai, yang bergantung pada palet gelap dan juga mempunyai bijirin keras, akan memperbaiki rumah anda dengan sempurna, terutama jika anda perlu mencari rupa yang sangat moden.

Ini adalah pokok yang memerlukan khalayak, tetapi pada masa yang sama, variasi nada yang subtlety dan rendah bermakna bahawa ia akan sesuai dengan hampir semua skema reka bentuk.

Warna gelap mulia dapat menekankan geometri bilik.

Warna gelap mulia dapat menekankan geometri bilik.

kembali ke menu ↑

Perabot

Kayu Wenge tidak hanya menyediakan lantai laminat yang hebat, tetapi juga berfungsi sebagai bahan yang sangat baik kabinet di rumah anda. Dari meja dan kerusi dan kabinet di bilik mandi, kayu ini pasti dapat melengkapkan rupa mana-mana rumah.

Alasan populariti ini adalah gabungan ketahanan, warna dan jenis tekstur, yang bergantung kepada bagaimana bahan tersebut dipotong. Ia adalah kayu yang sangat baik yang boleh menjadi sebahagian daripada reka bentuk apa pun.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Perabot bilik tidur apa yang akan menjadi bergaya pada 2018 (165+ Foto)? Bagaimana hendak mengatur?

kembali ke menu ↑

Gabungan warna

Warna apa yang sesuai untuk nada coklat gelap ini? Berikut adalah beberapa contoh cara mencampurkan perabot dan warna Wenge tanpa melihat wajah yang suram di dalam bilik.

Kayu dengan kekuatan dan kekerasan yang sangat baik

Kayu dengan kekuatan dan kekerasan yang sangat baik

Kayu Wenge mempunyai warna coklat gelap dengan urat hitam. Bergantung kepada kaedah pemprosesan, bahan ini juga mungkin mempunyai garis sempit, kuning dengan peralihan ke hitam. Pokok wenge paling kerap digunakan gelap, dan ia boleh menjadi hitam sepenuhnya dengan kilauan berminyak. Hari ini terdapat pilihan melamin yang sangat luas di kedai-kedai. MDFyang menghasilkan banyak warna, termasuk Wenge.

Lembaga
Untuk menyampaikan bayangan gelap pokok Wenge yang terbaik, campurkan perabot dengan hangat kuning, oren, merah dalam nada. Hijau akan memberikan sentuhan segar ke ruang angkasa.

Apabila menentukan pilihan naungan perlu diingat bahawa kuning atau hijau tidak selalu digabungkan dengan warna merah. Semak warna yang diilhami oleh savana Afrika jika anda ingin membuat rumah anda dalam gaya etnik.

m

Ia mempunyai kilauan semula jadi yang lemah

Lembaga
Gaya etnik sesuai dengan gaya wenge, kerana bahan itu mempunyai rupa otentik yang tersendiri yang sering dijumpai di alam semula jadi. Oleh itu, ternyata hiasan "bumi" yang realistik.

Apabila anda lebih suka nada semulajadi, disenyapkan, nada krim, nada sutera-kelabu akan dilakukan. Menjauhkan diri daripada nada kelabu gelap dan coklat gelap, seperti antrasit, coklat coklat, yang boleh memberi kesan suram di dalam bilik. Permukaan putih berkilat putih juga memberikan kontras yang baik dengan kayu Wenge berwarna coklat gelap.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Warna perabot apa yang boleh dipilih untuk dapur? Tergesa-gesa untuk mengetahui idea-idea segar untuk pedalaman (280+ Foto)

kembali ke menu ↑

Bilik tidur

In bilik tidur Wenge mempunyai banyak butiran tradisional dan moden, seperti garis lurus, bangkit, perabot panjang dan rendah, serta pelbagai komponen seperti kulit, kain linen dan kayu.

Bilik tidur yang bergaya dan cantik

Bilik tidur yang bergaya dan cantik

Dengan latar belakang yang gelap, hiasan yang dihiasi dengan baik di dalam warna perak dan putih, yang memberikan interiornya kelihatan elegan.

Jika anda mempunyai saiz bilik kecil, tambahkan bujur perak cerminkatil yang terang dan permaidani membantu membuat zon lebih besar daripada yang sebenarnya. Satu lagi aspek yang relevan - putih laci dada dengan kaki terbuka, panjang lampu dalam bentuk sejambak bunga. Potong perak akan memberikan rasa kecanggihan, terutama apabila digabungkan dengan tempat tidur berlapis yang berkilat, pelbagai gaya yang bergaya bantal.

Jika gaya hidup pilihan anda bersih dan rapi, maka gaya bilik tidur moden akan sesuai dengan anda. Ciri khas gaya ini adalah kesucian reka bentuk.

Reka bentuk keseluruhan menggunakan banyak garis lurus yang bersih untuk sudut tajam dan tepi lurus. Palet gaya ini adalah berdasarkan penggunaan nada latar belakang neutral dan bilangan aksen minimum.

Dalam gaya minimalis

Dalam gaya minimalis

Reka bentuk bilik tidur moden boleh melepaskan diri dari minimalis ke arah lebih konservatisme, tetapi ia tidak kelihatan membosankan. Kaca atau cermin adalah bahan-bahan yang sangat sering dan digunakan secara meluas dalam bilik tidur moden kerana penampilan dan pemantulan yang bersih. Bilik-bilik tidur wendung moden sering termasuk tingkap besar dan kaca atau dinding cermin.

Tempat tidur di dalam bilik tidur moden memberikan reka bentuk kegemaran untuk garis lurus dan tajam.

Lembaga
Jika anda ingin menambah gaya yang lebih tradisional kepada gaya bilik tidur, maka bukan bingkai yang diukir elegan katilCuba gunakan backrest hiasan.

Secara umum, perhiasan perabot dan perhiasan dalam jenis bilik tidur ini umumnya moden dalam gaya dan reka bentuk elegan. Warna terang boleh disertakan, terutamanya dalam reka bentuk abstrak, tetapi penjagaan mesti diambil untuk menyesuaikan perasaan yang jelas dan bersih dari seluruh bilik.

Bilik tidur Wenge mempunyai banyak butiran tradisional dan moden.

Bilik tidur Wenge mempunyai banyak butiran tradisional dan moden.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Perabot bilik mandi: Ciri-ciri pilihan tenggelam dengan kekaki - bagaimana tidak boleh disalah anggap? (190+ Foto)

kembali ke menu ↑

Ruang tamu

Anda ruang tamu - ini adalah tempat di mana anda menghabiskan banyak masa. Di sini anda berehat, menghabiskan masa bersama keluarga anda atau menghiburkan tetamu. Bergantung pada lokasi rumah anda, ruang tamu boleh merangkumi pelbagai fungsi yang berbeza. Ia sering digunakan sebagai kawasan rekreasi rasmi, tempat untuk ditonton. tv atau komunikasi.

Sebagai peraturan, ruang tamu akan menjadi selesa. sofa, kerusi, meja kopipusat hiburan dan mungkin perapian. Bilik ini juga boleh berfungsi dengan wenge dari reka bentuk yang minimum hingga moden, serta dari tradisional hingga mewah.

Bahan yang sangat baik untuk digunakan di ruang tamu

Bahan yang sangat baik untuk digunakan di ruang tamu

Perabot coklat gelap akan memberi kawasan itu perasaan keselamatan lelaki, yang menawarkan kedamaian dan keselesaan. Permaidani yang besar akan memberikan penghalusan dan ruang untuk bilik. Perapian putih akan menjadi pusat yang akan memberikan aksen yang betul. Ia akan sentiasa berguna untuk menggunakan tingkap besar di dalam bilik yang menawarkan lebih banyak cahaya dan gambaran yang bagus. Mereka amat diperlukan jika bilik mempunyai perabot atau hiasan gelap.

kembali ke menu ↑

Idea Reka Bentuk

Siling tinggi. Cara terbaik untuk mencipta siling adalah dengan menggunakan balok kayu terbuka. Ketinggian siling membolehkan anda meningkatkan jumlah untuk lebih banyak lampu aksen, seperti lampu atau lampu.

Perabot gelap coklat akan memberi ruang kepada perasaan keselamatan lelaki.

Perabot gelap coklat akan memberi ruang kepada perasaan keselamatan lelaki.

Pintu Perancis atau tingkap besar. Sebagai pusat rumah, ruang tamu harus menjadi ruang kehangatan dan ringan. Tingkap besar atau perancis pintumenghadap taman atau di atas berandaunsur-unsur luar biasa dari mana-mana ruang tamu mewah. Memiliki tingkap besar dengan landskap, ia akan menjadi sangat menyenangkan untuk menggunakan ruang tamu, menghadap pemandangan atau panorama yang baik.

Perapian terbina dalam dengan dapur. Perapian untuk pemanasan rumah serta-merta menambah kelas ke mana-mana ruang tamu. Membuat perapian di batu atau batu bata akan memberikan ruang tema yang lebih tersendiri.

Lantai kayu yang panas dan tikar lantai. Papan lantai kayu dalam warna-warna ringan dan hangat membantu untuk memastikan ruang tamu dengan perpaduan dengan seluruh rumah.

Permaidani adalah cara terbaik untuk menyerlahkan zon, terutamanya dalam pelan terbuka, apabila ruang tamu disambungkan ke dapur, ruang makan dan lobi.
Ide yang menarik untuk dinding di ruang tamu

Ide yang menarik untuk dinding di ruang tamu

Upholstery. Tiada ruang tamu tanpa sofa dan kerusi berlengan. Perabot untuk ruang tamu datang dalam kain yang berbeza yang direka untuk memadankan gaya dan era yang ingin dicapai oleh rumah. Ini terutamanya pelbagai jenis tekstil kulit dan lembut yang berfungsi dalam gaya yang berbeza dari Modern to Neo Classical and Italian Gothic.

Meja kopi - lebih daripada sekadar tempat di mana anda boleh meletakkan kopi, minuman dan dulang hidangan, meja kopi adalah pusat utama ruang tamu moden.

Sebagai tambahan kepada pemilihan bahan dan profil yang sesuai untuknya, penting juga untuk memonitor kandungan meja, dari majalah menarik ke aksesori, menceritakan kisah atau memberi inspirasi kepada perasaan yang baik.
Kawasan makan yang bergaya

Kawasan makan yang bergaya

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Bagaimanakah anda dapat mengatur perabot dengan betul dan indah di dalam bilik? 150+ Foto Perancangan untuk prestasi maksimum dan keselesaan

kembali ke menu ↑

Dapur

Salah satu aspek penting dari hiasan yang perlu dipertimbangkan ialah warna kabinet dapur. Tidak kira apa gaya yang anda suka - berani dan cerah atau minimal dan pastel.

Menggunakan lebih daripada satu teduh boleh membuat kedalaman atau titik fokus di dapur anda - mengapa tidak mempertimbangkan pulau dapur yang berani, menarik? Sebaliknya tidaklah terlalu keras, malah warna halus dapat memberikan kedalaman ke ukuran dapur. Sebagai contoh, untuk Wenge, anda boleh memilih warna krim yang berbeza dengan sempurna dan melengkapkannya.

Dapur yang selesa dalam gaya klasik

Dapur yang selesa dalam gaya klasik

Lembaga
Dapur anda perlu diperbuat daripada bahan tahan lama untuk berkhidmat selama bertahun-tahun. Cuba kombinasi wenge dan kayu ceri yang akan memberi inspirasi kepada anda untuk membuat dapur dengan gaya anda sendiri.

Wenge dan kayu ceri terkenal dalam reka bentuk dapur, kerana mereka dianggap kayu keras, mempunyai rupa yang cantik dan cukup stabil digunakan. Di samping itu, ceri mudah dipotong dan direkabentuk, mempunyai permukaan licin. Wenge dan hutan ceri dikenali kerana ketahanan mereka terhadap lelasan dan kesan.

Wenge dengan kayu coklat abu-abu yang gelap mempunyai rupa yang sangat unik dan bergaya.

Reka bentuk dalaman yang selesa dapur wenge memberikan minat yang selesa, termasuk pengedaran warna, pengumpulan objek, penyertaan dalam perspektif komposisi dan reka bentuk, supaya semua faktor digabungkan menjadi kumpulan bersama.
Sebaliknya warna di dapur tidak boleh terlalu keras.

Sebaliknya warna di dapur tidak boleh terlalu keras.

Laconisme perabot kayu, bersama-sama dengan tema dan komponen yang tidak rumit, adalah syarat utama untuk reka bentuk yang selesa, ciri khas yang kuat yang berfungsi sebagai perhiasan dan harmonisasi idea reka bentuk.

Visualisasi dalaman yang selesa, konsistensi, garis-garis bersih dan kesederhanaan kritikal membuat dalaman dapur yang bergaya. Jika anda perlu merancang dapur anda sendiri, biarkan hasilnya menunjukkan keperibadian anda. Cat dan aksen boleh digunakan dalam sebarang kombinasi untuk mencapai rupa yang anda perlukan semasa berada dalam anggaran.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bagaimana warna wenge boleh mengubah reka bentuk

Wenge di pedalaman

Memilih warna perabot

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 160 gambar)

8.6 Skor Jumlah
Wenge di pedalaman

Wenge mempunyai banyak warna. Coklat yang pelbagai boleh harmoni sesuai dengan mana-mana bahagian dalam. Ini adalah pilihan yang baik untuk menjadikan rumah anda sebagai gaya dan unik yang mungkin. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • kekuatan;
 • kehebatan;
 • kemudahan merangka.
Cons
 • memerlukan ruang terbuka, seperti warna gelap lain;
 • sayang asal;
 • ruang yang lebih berat.
Tambah ulasan anda

Novozhenina Anna

Hai, saya di sini kerana reka bentuk dalaman adalah kelemahan saya. Saya kerap merasakan daun melalui hauz, mencari inspirasi demi kepentingan dan tidak melupakan Ikea))

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk