Sifat dan pemilihan Filem kaca berwarna pada kaca: Pilihan 145+ (Foto) (telus, dengan corak, lencongan diri). Bagaimana untuk melekat dan mengeluarkan?

Sekarang di hiasan dalaman adalah tingkap kaca berwarna. Kaedah yang paling mudah untuk pembangunan kreativiti adalah filem kaca berwarna khas pada kaca. Pertama anda perlu memeriksa semua butiran, fikirkan konsep hiasan tingkap.

Kandungan artikel ini:

Hiasan pangsapuri

Kaca berwarna klasik mempunyai struktur yang kompleks, yang dipamerkan oleh teknologi khas. Unsur-unsur warna yang terpaku dikumpulkan secara keseluruhan gambar atau corak tertentu. Walaupun prestij, teknologi mahal. Ia juga kelihatan tidak wajar dalam keadaan kecil pangsapuri. Untuk melakukan ini, lebih menguntungkan untuk menggunakan bahan khas.

Satu alternatif kepada kaca berwarna adalah bahan filem.

Satu alternatif kepada kaca berwarna adalah bahan filem.

Polimer berkualiti tinggi dengan betul terpaku pada permukaan kaca akan kelihatan terhormat, luar biasa. Berbanding dengan kaca berwarna klasik, mereka lebih menguntungkan, praktikal. Di dalam bilik kecil, hiasan membantu untuk melengkapi langsir pada tingkap, atur aksen utama. Di bangunan negara yang luas seperti hiasan yang unik dan hebat boleh digunakan untuk tingkap panorama, sekatan kaca dan dinding seluruh diciptakan darinya. Hiasan yang kompleks ini dapat memodifikasi ruang sekitar.

Sekarang banyak variasi kanvas telah dibangunkan:

 • Bahan ahermal. Melindungi terhadap sinar inframerah.
 • Lapisan kaca berwarna untuk cermin mata. Ia digunakan dalam perhiasan pada permukaan kaca tingkap.
 • Filem pelindung diri pelindung. Ia boleh digunakan dalam penciptaan tingkap kaca berwarna, perlindungan pelbagai bahagian dari kerosakan mekanikal, retak.
 • Dengan lapisan pelekat dengan corak.
 • Lapisan statik, yang biasanya dijual dalam gulungan lebar 90 cm, tidak mempunyai asas gam, dipasang pada permukaan dengan lekatan statik.

Kelihatan dihormati, luar biasa

Kelihatan dihormati, luar biasa

Kualiti yang berbeza, ciri-ciri kaca berwarna patri memastikan penggunaannya dalam banyak idea. Meningkatkan penampilan, memanjangkan hayat perkhidmatan tingkap.

kembali ke menu ↑

Komposisi, klasifikasi produk

Tingkap kaca berwarna kaca ini terdiri daripada lapisan kertas atas atas, hiasan yang lebih rendah.

Untuk pengeluaran lapisan pertama digunakan vinil, poliester atau polimer lain dengan corak bercetak, corak. Lapisan kedua adalah substrat, memberikan gluing ke kaca tanpa menggunakan peralatan khas, pelekat, alat.

Ini memudahkan teknologi bahan, menjadikannya mudah.

Terdiri daripada lapisan kertas atas atas, hiasan yang lebih rendah

Terdiri daripada lapisan kertas atas atas, hiasan yang lebih rendah

Kos produk hiasan juga bergantung pada kualiti. Terdapat model pelekat elit sendiri pengeluar Eropah, analog murah dari domestik, pengeluaran Cina. Memandangkan hakikat bahawa tingkap kaca berwarna dengan gambar dengan cepat dapat bosan, dan pemasangannya cepat, tidak perlu membayar wang yang besar untuknya. Lebih baik menukar salutan lebih kerap, memilihnya mengikut musim, ke kertas dinding baru. Benar, bahan mahal lebih lama, diwakili oleh pilihan salutan yang berlainan.

Bahan hiasan mempunyai banyak kelebihan:

 • Operasi yang ada.
 • Kos rendah.
 • Penggantian mudah.

Ia mempunyai banyak kelebihan di antara bahan-bahan lain.

Ia mempunyai banyak kelebihan di antara bahan-bahan lain.

Ciri-ciri unik, sifat-sifatnya membolehkan kita memohon tujuan yang dimaksudkan, dalam perwujudan gagasan reka bentuk yang berlainan untuk dekorasi rumah luaran, dalaman.

Ia mempunyai aplikasi yang berbeza. Mudah untuk dilekatkan:

Juga kaca kaca berwarna berjaya digunakan dalam pengiklanan.

Hiasan cantik untuk kabinet

Hiasan cantik untuk kabinet

Ia boleh dibahagikan dengan ciri-ciri berikut.Oleh hartanah:

 • Telus, legap. Selalunya, versi pertama menyerupai permukaan tanah beralun, mempunyai corak yang agak ketara, mirip dengan hoarfrost. Filem berukir mempunyai kombinasi warna yang berbeza, termasuk mereka yang serupa dengan tingkap kaca berwarna asal dengan jalur plumbum. Pengguna lebih suka menghiasi permukaan dengan imej tumbuhan, haiwan, semula. gambar. Menggunakan teknologi moden, gambar saudara-mara dan saudara-mara boleh digunakan untuk bahan tersebut. Bilangan keputusan adalah berbeza, hanya terhad oleh fantasi.
 • Tiga dimensi, bertekstur, matte. Coatings berbeza dalam kajian tekstur, kualiti corak yang digunakan, perhiasan. Produk tiga dimensi lebih sering dibuat untuk pesanan, dan yang bertekstur sering mempunyai satu warna, permukaan yang tidak rata.

Ruang tamu yang selesa

Ruang tamu yang selesa

Menurut kaedah permohonan dibahagikan kepada kumpulan:
 • Permukaan dengan imej siap pada plat kaca keseluruhan dibeli siap untuk parameter kaca diproses.
 • Kosongkan matriks digunakan untuk memotong bahagian individu yang membentuk perhiasan atau imej yang dihasilkan oleh aplikasi. Terdapat poli, monokrom.

Pembuatan kaca berwarna dipermudahkan menggunakan stensil yang boleh dimuat turun dari Internet.

Terdapat lapisan yang disemprotkan pada permukaan basah. Pra-film juga dibasahkan dengan air. Pertama, gunakan bahagian atas bahan kerja ke permukaan, secara beransur-ansur turun, laraskan kanvas.
Filem - unsur asal hiasan

Filem - unsur asal hiasan

Terdapat juga bahan dengan lapisan pelekat.. Untuk melekatkannya, keluarkan salutan pelindung kertas, diterapkan pada kaca. Kemudian bahagian atas disalirkan dengan tuala kering, menghapuskan sisa-sisa lem, pelbagai kecacatan.

kembali ke menu ↑

Filem kaca patri sendiri

Filem menghiasi meniru kaca berwarna yang sebenar boleh digunakan di lokasi yang berlainan menggunakan pelbagai kaedah. Di samping menamatkan bilik makan, dapur, tiruan kaca berwarna digunakan:

 • Loggia hiasan, balkoni. Ruang menjadi lebih berwarna dan bergaya. Jumlah cahaya yang mencukupi menembusi bilik, dan penglihatan dari jalan menjadi minimum.
 • Penambahan reka bentuk bilik mandi atau bilik mandi bilik di mana ada tingkap kecil.

Fabrikasi dipermudahkan menggunakan stensil.

Fabrikasi dipermudahkan menggunakan stensil.

 • Melemparkan tingkap apartmen pada ¾ atau 2/3 kanvas. Kaedah ini bertujuan untuk pangsapuri yang terletak di tingkat pertama. Teknologi ini digunakan di sektor swasta untuk melindungi diri dari mata yang berselang, tanpa menggunakan tekstil berat.
 • Pintu dalaman hiasan, diperbuat daripada kaca marah.
 • Tiruan corak yang kompleks, kaca berwarna pada permukaan telus (tingkap panorama, dinding yang diperbuat daripada kaca akrilik, pintu telus atau unsur kaca rumah hijau).

Hiasan indah akan kelihatan di kotej negara apabila rumah mempunyai sekatan telus, kaca berganda.

Corak kaca berwarna pada permukaan telus

Corak kaca berwarna pada permukaan telus

Di samping tingkap, salutan kaca berwarna boleh dipaku pada keras. kacaakrilik pokok itu, Papan cip, cermin, jubin. Dengan memilih skema warna, anda boleh mencapai perasaan yang sejuk.. Ini diperolehi menggunakan warna biru dan hijau. Anda juga boleh membuat bilik selesa dengan memohon kuning warna. Peranti sedemikian akan dibenarkan apabila orang berjalan di jalan boleh melihat bahagian dalam apartmen.

kembali ke menu ↑

Telus

Bahan telus tidak dimaksudkan untuk pendaftaran. Ia mempunyai fungsi perlindungan, mempunyai permukaan matte tanpa bersinar berkilat. Lebar kanvas adalah 90 cm, dijual dalam gulungan masing-masing 15 meter.

Permukaan pelekat sedemikian digunakan untuk melindungi produk lancar, bahan dari kerosakan mekanikal, calar semasa pengangkutan dan penyimpanan. Mereka digunakan untuk reka bentuk yang berbeza.
Hiasan bilik mandi

Hiasan bilik mandi

Lapisan telus tidak membuat perhiasan, lukisan pada kaca, membuat imej yang lebih keruh. Apabila memproses cermin hilang kualiti reflektif.

Sifat-sifat positif bahan termasuk:
 • ketelusan optik;
 • rintangan cahaya;
 • perlindungan anti-vandal;
 • Mengelakkan serpihan dari menumpahkan;
 • pemasangan mudah;
 • membongkar.

kembali ke menu ↑

Selesai matte

Pilihan utama lapisan matte adalah untuk melindungi bahagian dalam apartmen dari sinaran matahari, pandangan, mengurangkan kesan radiasi ultraviolet pada kulit. Selain harga yang rendah, filem matte mempunyai kelebihan lain:

 • kemungkinan mengemas kini, reka bentuk menghias;
 • visual, ketat cahaya;
 • peningkatan ketumpatan permukaan kaca, perlindungan terhadap penampilan calar kecil;
 • penjagaan tidak bersahaja;
 • prestasi cemerlang semasa operasi.

Tingkap sedemikian boleh mengemas kini mana-mana bahagian dalaman yang membosankan.

Tingkap sedemikian boleh mengemas kini mana-mana bahagian dalaman yang membosankan.

Cermin mata yang luar biasa sangat popular untuk masa yang lama. Kaedah yang paling terkenal ialah rawatan sandblasting.

Di bawah tekanan tinggi, kanvas berkilat terdedah kepada jet pasir halus dengan pembentukan calar. Tetapi rawatan sedemikian mahal, jadi filem matte telah menjadi penyelesaiannya. Mereka mudah digunakan, boleh melekat pada kaca dalam 30 minit.

Jumlah cahaya yang dihantar bergantung kepada ketebalan salutan. Semakin tebal, semakin rendah transmisi, lebih jelasnya garis besar gambar. Sesetengah lapisan mempunyai pemantulan, jangan memancarkan sinar inframerah. Juga dijual adalah filem anti-vandal dengan struktur pelbagai peringkat. Komposisi polimer lapisan tersebut memberikan kelikatan.

Jumlah cahaya yang dihantar bergantung kepada ketebalan salutan.

Jumlah cahaya yang dihantar bergantung kepada ketebalan salutan.

kembali ke menu ↑

Filem bercorak

Ramai orang memilih penyelesaian yang dijual dalam bentuk siap. Ia hanya perlu melekat pada permukaan yang disediakan.

Dengan bantuan filem berwarna, anda boleh membuat komposisi asal. Ini bukan hanya salutan hiasan, perlindungan permukaan kaca. Strukturnya memancarkan sinar, bergantung pada jenis warna.

Anda boleh melekat salutan pada satu sisi atau kedua-dua belah pihak, membuat komposisi yang berbeza dan meningkatkan kekuatan masukkan kaca. Ia tidak boleh dibasuh, boleh digunakan pada tahap kelembapan yang tinggi.

Filem dengan corak sesuai untuk menyisipkan pintu masuk, cermin, dinding di bilik mandi. Ketebalan lapisan adalah 75 mikron, dan ketelusannya bergantung kepada warna, penunjuk kaca yang sama.

Ruang tamu gaya moden

Ruang tamu gaya moden

Filem ini mempunyai corak-corak utama warna, ketebalan, jadi imej menjadi lebih tahan lama dan hiasan. Tingkap kaca patri filem tidak akan membebani bingkai tingkap, membentuk permukaan yang rata.

Menggunakan hiasan yang indah dan luar biasa, anda boleh membuat pedalaman lebih menarik.

Pengilang menawarkan reka bentuk berikut:
 • Motif semulajadi, landskap. Ini adalah motif yang indah dari alam, lanskap dalam gaya Venetian, yang sesuai untuk menghias pintu, tingkap, pancuran.
 • Perhiasan geometri. Dalam geometri dalaman moden lebih popular. Corak geometri digambarkan pada tekstil rumah, kertas dinding, jubin dan permukaan lain. Hiasan ini sesuai untuk premis kediaman dan pejabat.
 • Kaca berwarna dengan unsur-unsur kecil.Berkesan akan melihat pilihan dengan gambar dari kaleidoskop.

Motif dan corak lain. Pelekat didasarkan pada templat, termasuk foto. Ini menekankan watak dan gaya pedalaman, mewujudkan iklim istimewa.

kembali ke menu ↑

Liputan merit

Tidak ada perbezaan dalam komposisi kaca berwarna oleh parameter visual. Hanya dengan pemeriksaan yang teliti, dengan sentuhan boleh seseorang menentukan tiruan corak, komposisi kaca.

Komposisi kaca berwarna tidak mempunyai perbezaan dalam parameter visual.

Komposisi kaca berwarna tidak mempunyai perbezaan dalam parameter visual.

Kelebihan utama filem dengan corak termasuk:
 • Praktikal.
 • Pelbagai besar (anda boleh memilih untuk menutup sebarang warna, saiz, konfigurasi).
 • Ketahanan liputan dengan hayat perkhidmatan sehingga 15 tahun.
 • Harga rendah, ketersediaan.
 • Kemudahan penggunaan, penjagaan lanjut.
 • Rintangan kepada bahan kimia isi rumah, bahan agresif lain.
 • Rintangan kepada perubahan mendadak dalam kelembapan, suhu, tidak takut persekitaran masin, radiasi ultraviolet, pelbagai bahan cemar.

Produk berkualiti tidak kehilangan warna asalnya untuk jangka masa yang panjang, mengekalkan tekstur dan bentuknya. Mereka boleh dengan mudah dibongkar.

Mempunyai pelbagai jenis

Mempunyai pelbagai jenis

Apabila pecah kaca, filem itu tidak membenarkan serpihan runtuh. Bagi kerosakan kecil (keretakan), kecacatan itu tidak akan ketara. Apabila memohon salutan hiasan pada kaca terbakar atau akrilik, petunjuk kekuatan akan menjadi penting.

Kelemahan lapisan berlapis adalah petunjuk luaran paling buruk berbanding dengan kaca berwarna semula jadi. Selain itu, bahan itu mudah terbakar, ia perlu melindungi ia daripada bersentuhan dengan objek panas.
. kembali ke menu ↑

Pilihan untuk hiasan

Pelbagai jenis filem kaca berwarna dibuat akan memudahkan untuk membeli hiasan yang akan memenuhi kehendak dan kehendak pengguna. Tetapi kadang-kadang sukar untuk mencari pilihan yang baik, jadi anda harus mengikuti aturan dasar.

Tidak ada model universal filem yang sama-sama sesuai ruang tamudapur Untuk setiap bilik untuk memilih hiasan. Selain cahaya, dimensi, mengambil kira parameter tingkap, ketinggian siling.
Ketahanan liputan dengan hayat perkhidmatan sehingga 15 tahun

Ketahanan liputan dengan hayat perkhidmatan sehingga 15 tahun

Untuk memilih bahan binaan yang betul, anda perlu mempertimbangkan kriteria berikut:
 • Bilik pelantikan. Untuk bilik tidur, ruang tamu, dapur, anda boleh menggunakan perhiasan yang berbeza. Tiada syarat khusus untuk pemilihan mereka. Hanya permintaan pemilik yang diambil kira.
 • Penginapan Jika tingkap terletak di sebelah selatan atau di jalan yang bising, rasional untuk gam di atasnya filem kaca berwarna dengan fungsi pengekalan sinaran matahari dan penyerapan bunyi. Ini akan memberikan keselesaan perumahan.
 • Untuk bilik tidur, warna-warna lembut dan lembut yang sering digunakan, di dalam dewan - pilihan yang berwarna-warni dan terang.

Untuk menghiasi permukaan dipilih mana-mana imej.. Oleh itu, sebagai tambahan kepada julat warna, imej sedang dibangunkan (abstrak, haiwan atau tumbuhan).

Lembaga
Warna salutan perlu digabungkan dengan reka bentuk, ia boleh mengekalkan suasana umum atau menjadi tempat yang berbeza yang akan menyegarkan dan menggariskan atmosfera. Bantuan dalam pilihan warna dapat foto dari Internet.
Harga rendah, ketersediaan

Harga rendah, ketersediaan

Berikan bilik sejuk, ringan akan mendapat skema warna sejuk:
 • hijau zamrud;
 • ungu;
 • biru;
 • biru

Untuk menambah nota keselesaan warna hangat disediakan:

Peranan penting ialah magnitud butiran yang termasuk dalam komposisi. Corak yang dibuat daripada elemen kecil akan secara visual mengembangkan ruang dan sebaliknya. Oleh itu, untuk bilik kecil tidak perlu mengambil gambar dari bahagian besar.

Tekstur visual juga dipengaruhi oleh persepsi visual. Permukaan berkilat mempunyai pemantulan yang rendah, jadi ia menyumbang kepada pengembangan visual ruang. Tingkap kaca berwarna patuh akan mengurangkan kawasan kaca diproses.
Kemudahan penggunaan, penjagaan lanjut

Kemudahan penggunaan, penjagaan lanjut

kembali ke menu ↑

Permohonan reka bentuk bilik yang berbeza

Untuk memodenkan reka bentuk, anda boleh gam filem kaca berwarna ke bahagian tertentu.Mereka memotong pintu masuk kaca (di kedai atau pejabat), supaya pelawat dari bahagian dalam menghayati keaslian reka bentuk. Pintu dalaman boleh digabungkan dengan tingkap kaca berwarna yang sama atau untuk melukis lukisan yang berbeza yang dibuat dalam satu julat warna.

Anda boleh menyingkirkan cahaya yang berlebihan dengan bantuan tingkap kaca berwarna.

Lembaga
Sekiranya cahaya semulajadi tidak mencukupi, salutan yang telus dengan permukaan yang mendung akan sesuai, yang akan kelihatan luar biasa.
Rintangan kepada bahan kimia isi rumah dan bahan-bahan agresif yang lain

Rintangan kepada bahan kimia isi rumah dan bahan-bahan agresif yang lain

Di dalam bilik tidur terdapat hiasan yang tidak mengganggu tanpa warna dan lukisan yang besar. Anda boleh bermain di sini pada kecerunan tekstur, warna, ketelusan. Di dalam dewan tetamu akan tertarik dengan tingkap yang dihiasi dengan bunga besar atau gambar terang. Unsur-unsur duplikat akan kelihatan hebat.

Dapur mengambil tema sayur-sayuran, buah-buahan, produk. Untuk menambah ruang kepada lampu, pemilihan dihentikan pada jingga, tingkap kaca berwarna kuning.
Kekuatan kabinet akan memberi liputan dengan tema keagamaan, pembiakan lukisan artis. Di pejabat, mereka sering melekatkan filem monophonik atau menambah iklan.
Tahan perubahan mendadak dalam kelembapan, suhu

Tahan perubahan mendadak dalam kelembapan, suhu

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk melancarkan filem pada kaca?

Teknik melekatkan pelekat filem sederhana, tidak memerlukan pengetahuan dan kemahiran khusus. Adalah wajar untuk melakukan kerja pada suhu lebih daripada 5 darjah supaya salutan itu tetap teguh pada pangkalan tangki.

Lakukan kerja dalam fasa tertentu:
 • Potong kanvas di bawah parameter kaca (dengan margin 1-2 centimeter) dengan pisau alat tulis atau gunting. Pada aplikasi kosong matriks butiran berasingan yang membuat corak yang kompleks, imej itu disediakan.
 • Permukaan kerja degreased dengan air sabun.
 • Sekitar 5-10 cm dari pinggir filem mesti dipisahkan dari lapisan pelindung, tekan bahagian belakang kaca. Sehingga tidak ada gelembung udara yang muncul di permukaan, ia dilapisi dengan kain flanel dan kemudian pengikis getah. Sekiranya gelembung muncul, mereka tidak boleh dikeluarkan, maka kita menusukkannya dengan jarum nipis.
 • Jika kualiti gluing tidak mencukupi, pengering rambut digunakan untuk memanaskan permukaan pelekat, melicinkan lapisan filem.

Pelekat peralatan sederhana

Pelekat peralatan sederhana

Penjagaan filem kaca berwarna tidak sukar. Lap permukaan dengan kain yang sebelum ini dibasahkan dengan sabun.

Kadang-kadang perlu menyembunyikan filem dengan cip, kerosakan. Untuk melakukan ini, pita pelekat terpaku pada kedua-dua belah di kawasan retak, bahan filem digunakan.

kembali ke menu ↑

Pelucutan filem

Kadang kala melekat pada kanvas, ia tidak dapat diselaraskan, tanpa menutup permukaan yang diperlukan. Nuansa tertentu akan membantu untuk membetulkan keadaan:

 • Kain melekat pada larutan sabun.
 • Dipanaskan dengan pengering bangunan, dan kemudian mengangkat satu hujung, dengan teliti dikeluarkan.
 • Dengan menggunakan pelarut. Meningkatkan komposisi bulu kapas, menaikkan satu sisi kanvas, di bawahnya cecair titisan. Secara beransur-ansur, ia harus dikeluarkan.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Segera dan secepat mungkin untuk gam filem kaca berwarna

Filem kaca berwarna

Gunung filem itu

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 145 gambar)

8.8 Skor Jumlah
Tingkap kaca berwarna cantik

Penggunaan kaca patri filem adalah berbeza. Ia boleh digunakan pada pintu, sekatan, tingkap. Hasilnya adalah perubahan dalam pedalaman, penambahan komposisi uniknya. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Perlindungan matahari.
 • Hiasan bilik.
 • Kemudahan penjagaan.
Cons
 • Ia adalah perlu untuk memilih bilik tertentu.
 • Peraturan pelekat pematuhan.
 • Pilihan liputan kualiti.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk