Hiasan dalaman di bawah batu (215 Gambar): Rahsia bahagian "kuat"

Hiasan dalaman di bawah batu - salah satu cara kegemaran saya untuk mengubah pedalaman.

Penyelesaian ini membolehkan anda untuk menekankan keperibadian, kehadiran rasa dan kekayaan bahan pemilik rumah atau apartmen, dan juga membentuk suasana yang luar biasa selesa dan iklim mikro dalaman yang menakjubkan. Alat yang hebat untuk membuat reka bentuk dengan watak dan kekuatan.

Kandungannya:

Apa itu batu buatan dan apa kelebihannya

Tiga jenis batu buatan digunakan untuk hiasan dalaman apartmen: agglomerate, batu permata porselin dan batu berasaskan simen. Saya cadangkan yang terakhir, kerana ia dicirikan oleh sifat-sifat hiasan yang luas, kaedah pengeluaran yang agak mudah dan berperilaku baik semasa proses pemasangan.

Terdapat banyak jenis batu buatan.

Terdapat banyak jenis batu buatan.

Antara kelebihan utama batu tiruan adalah kualiti berikut:

 • ketahanan - mengekalkan penampilannya selama beberapa dekad;
 • kekuatan tahan terhadap beban mekanik;
 • keramahan alam sekitar - sepenuhnya selamat untuk kesihatan manusia dan alam sekitar;
 • ketahanan api - tidak terbakar;
 • pelbagai warna dan tekstur - membolehkan anda membuat apa-apa jenis dalaman;
 • harga yang berpatutan - ditawarkan dalam kategori harga yang berbeza dan jauh lebih murah daripada semula jadi

Ia mungkin berbeza bukan sahaja dalam warna tetapi juga dalam bentuk.

Ia mungkin berbeza bukan sahaja dalam warna tetapi juga dalam bentuk.

Batu tiruan bukan sahaja membolehkan bilik lebih ekspresif dan terang, tetapi juga untuk memperbaiki sifat teknologi dan fungsinya. Ia sesuai dengan gaya yang paling moden, sangat mudah alih dan menggabungkan dengan baik dengan kaedah lain hiasan dalaman.

kembali ke menu ↑

Jenis batu semulajadi dan ciri-ciri mereka

Batu semulajadi agak berliku-liku di tempat kerja, tetapi pada masa yang sama bahan tersebut mempunyai tekstur dan warna yang unik, tahan lama dan stabil, mesra alam dan sangat mewah. Banyak pedalaman sukar dibayangkan tanpa keputusan gaya seperti itu.

Kadang-kadang mustahil untuk membayangkan interior masa depan tanpa batu.

Kadang-kadang mustahil untuk membayangkan interior masa depan tanpa batu.

Terdapat beberapa jenis batu semula jadi, popular untuk hiasan dalaman:

 • marmar - berbeza dalam pelbagai bunga, ketahanan dan harga yang tinggi;
 • granit - mudah dibersihkan dan tahan kerosakan mekanikal;
 • travertine - tahan kelembapan, popular untuk bilik mandi yang menghias;
 • batu kapur - dibentangkan dalam pelbagai warna, mudah di tempat kerja, agak murah, tetapi juga sangat rapuh;
 • batu perisai - dicirikan oleh kehadiran struktur poros, rapuh, memerlukan liputan tambahan dengan bahan khas;
 • tuff - mempunyai sifat penebat haba yang tinggi, mudah dilihat, ia tidak stabil untuk kelembapan.

Granit sering digunakan sebagai bahan asas untuk countertops.

Granit sering digunakan sebagai bahan asas untuk countertops.

Petua! Agar dalaman di dalam bilik dengan batu menjadi harmoni, ia mesti dicairkan dengan bahan yang lebih lembut. Ia boleh menjadi plaster hiasan, kertas dinding, dinding dicat, dan lain-lain. Banyak permukaan kasar di dalam bilik boleh menghasilkan kesan yang tidak diingini, menjadikan suasana sejuk dan tidak selesa.
Cairkan dengan plaster hiasan agar pedalaman tidak kelihatan sangat kasar

Cairkan dengan plaster hiasan agar pedalaman tidak kelihatan sangat kasar

kembali ke menu ↑

Cara menggunakan di pedalaman

Saya ingin berkongsi dengan anda beberapa petua tentang penggunaan batu hiasan untuk hiasan dalaman:

 • yang asas yang menyatukan keseluruhan gaya sebuah apartmen atau rumah adalah pelongsor tingkap dan bukaan pintu. Di sini anda boleh meniru tiruan batu bata, yang sesuai dengan apa-apa keputusan gaya;
 • Latar belakang yang besar untuk TV besar di ruang tamu akan menghiasi sekeping dinding. Jika bilik mempunyai perapian, maka ia boleh dipertimbangkan semula dengan bahan tersebut. Ini adalah pilihan win-win, membawa beban gaya yang kuat;
 • untuk hiasan mana-mana bilik, tiruan dari bata Flemish akan sesuai, yang membolehkan anda membuat suasana istimewa di dalam bilik;
 • ia digabungkan dengan pelbagai serpihan hiasan, plaster, kertas dinding dan dinding dicat dengan permukaan berbatu;
 • Apron dapur boleh dirombak dengan batu, mewujudkan ruang yang padat dan pedalaman yang sangat bergaya. Dalam kes ini, adalah perlu untuk merapikannya untuk memudahkan pembersihan harian dan untuk menekankan struktur bahan yang dipilih.
Win-win - lapisan perapian

Win-win - lapisan perapian

kembali ke menu ↑

Menamatkan peraturan

Apabila keputusan yang memihak kepada batu hiasan dibuat, perlu mengambil kira beberapa peraturan yang mudah, pemeliharaan yang akan membolehkan anda membuat dalaman yang benar-benar mewah.

Ia penting! Anda perlu berhati-hati mempertimbangkan pilihan untuk pencahayaan yang betul permukaan, di mana akan ada batu buatan. Di dinding anda boleh memasang lampu kecil yang sesuai dengan konsep pedalaman.
Zon pencahayaan tambahan dengan trim batu

Zon pencahayaan tambahan dengan trim batu

Petua yang lain adalah gabungan batu dengan tanaman pasu. Bahan ini dalam keharmonian sempurna dengan hijau. Jika anda meletakkan bunga pasu yang indah di dekat dinding yang dihiasi, maka hiasan dengan batu hiasan akan menjadi sangat megah.

Ia penting! Pencahayaan secara langsung memberi kesan kepada penampilan dan persepsi manusia tentang struktur bahan penamat. Pencahayaan tambahan lampu dinding yang dihiasi, lantai atau siling akan menghasilkan kesan reka bentuk yang unik. Insiden sinaran cahaya di permukaan batu secara visual meningkatkan struktur dan kecantikan bahan yang dipilih.
Pencahayaan tambahan menggunakan siling

Pencahayaan tambahan menggunakan siling

Sekiranya kita menggunakan batu untuk menghadap dinding di lorong, maka lampu harus berada di kedua-dua dinding. Apabila mustahil untuk mencipta reka bentuk pencahayaan sendiri, anda boleh beralih kepada bantuan pakar. Saya tidak penat untuk menekankan bahawa sistem pencahayaan secara radikal boleh mengubah pedalaman dan persepsi.

kembali ke menu ↑

Bilik-bilik yang mana boleh menggunakan batu hiasan

Batu hiasan ennobles mana-mana bilik, menjadikannya terutamanya atmosfera dan bergaya. Hari ini mereka mula berani menggunakan bahan ini untuk menghias bilik kanak-kanak, balkoni dan mandian. Selalunya ia digunakan di bilik-bilik berikut:

 • pintu masuk - hiasan dinding. Pilihan ini menunjukkan status yang tinggi dan rasa rasa pemilik apartmen. Ia disyorkan untuk digunakan untuk menghias satu atau beberapa zon, atau untuk mengulangi semula satu dinding. Bergantung pada warna, kesan visual yang berbeza dapat dicapai: jadi cahaya secara visual memperluas ruang, sedangkan gelap menyerapnya;
Batu popular yang menghadap ke lorong

Batu popular yang menghadap ke lorong

 • ruang tamu - pengukuhan zon individu.Tempat untuk berehat, pendiangan, perpustakaan, TV atau pusat muzik - penggunaan terpilih membolehkan anda membuat kesenangan dan keselesaan di ruang tamu, menjadikannya mewah dan moden;
 • dapur - menonjolkan tempat makan atau ruang kerja, mencipta dapur "apron". Batu hiasan tahan terhadap kelembapan dan pasangan. Hanya menjaga dia, dan ia sesuai dengan sempurna ke mana-mana dapur saiz;
Sangat mudah untuk mengekalkan dan tahan kelembapan

Sangat mudah untuk mengekalkan dan tahan kelembapan

 • bilik tidur Dibuktikan bahawa bahan penamat seperti itu mempunyai kesan yang besar terhadap kelonggaran kesedaran, membantu mengatasi peredaran pemikiran dan tidur lebih cepat. Pada masa yang sama, ia juga boleh digunakan untuk menghiasi kabinet, kerana, dalam hal menggunakan warna yang lebih cerah dan lebih tepu, sebaliknya, meningkatkan kapasiti kerja dan meningkatkan imaginasi.
Menggalakkan suasana tenang dan selesa

Menggalakkan suasana tenang dan selesa

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk memilih batu untuk pedalaman

Kemunculan batu di pedalaman bergantung pada saiz, warna dan koreksi. Apabila memilih satu atau pilihan lain, mengambil kira gaya keseluruhan bilik.

Kami mengekalkan gaya keseluruhan di pedalaman

Kami mengekalkan gaya keseluruhan di pedalaman

Saya akan memberikan beberapa saran dari pakar, yang membolehkan anda membuat pilihan yang tepat:

 • jika bilik itu mempunyai sisi gelap, maka lebih baik menggunakan bahan cerah dengan warna oranye cerah;
 • Jika pilihan hijau, kelabu atau biru, maka mereka boleh berhadapan dengan tidak lebih daripada 2/3 ketinggian dinding. Kegagalan untuk mematuhi peraturan ini akan menyebabkan bilik kelihatan secara visual lebih kecil, dan keadaan di dalamnya akan menjadi lebih sukar dan membosankan;
 • apabila menggabungkan warna yang berbeza, peralihan di antara mereka harus dibuat lancar dan tepat;
 • apabila memilih warna keluli mencairkannya dengan objek cahaya: perabot, hiasan, dll.

Banyak batu tidak berlaku di ruang tamu

Banyak batu tidak berlaku di ruang tamu

Ia penting! Batu-batu hiasan berbeza-beza dengan pelbagai corak dan menghasilkan kesan yang berbeza. Ribbing yang rendah sangat sesuai untuk sebarang reka bentuk. Ribbing kuat mempunyai kesan visual yang kuat dan benar-benar boleh memberi perhatian kepada dirinya sendiri, oleh itu, memerlukan kedekatan dengan unsur-unsur hiasan dan hiasan yang lebih sederhana.
Perlu memberi perhatian kepada kelancaran permukaan batu-batu

Perlu memberi perhatian kepada kelancaran permukaan batu-batu

kembali ke menu ↑

Batu trim dalam pelbagai gaya

Batu hiasan sesuai dengan penyelesaian dalaman. Walau bagaimanapun, bergantung kepada gaya yang dipilih, bahan penamat seperti itu harus mempunyai ciri-cirinya sendiri:

 • Gaya Loft - gaya kejam dan sangat popular yang kejam dalam masyarakat moden. Sulit untuk dibayangkan tanpa kerja keras, yang boleh dibuat dalam pelbagai warna, dari warna cahaya ke kelabu dan warna oren;
Tembok bata di gaya loteng

Tembok bata di gaya loteng

 • Gaya pedesaan seperti Provence dan Negara. Kawasan-kawasan ini adalah berdasarkan penggunaan bahan-bahan semula jadi, cuba untuk menggabungkan kerja keras kayu dengan kayu semula jadi, memilih warna semulajadi neutral. Ini akan mewujudkan suasana unik keselesaan keselesaan yang mudah dan selesa;
Gaya Negara

Gaya Negara

 • minimalism adalah gaya bijak yang mengenakan keperluannya sendiri terhadap penggunaan batu. Dalam kes ini, adalah penting untuk memilih batu yang paling tepat, dengan berhati-hati mengelap lapisan dan sendi;
 • eklektik adalah gaya untuk percubaan. Ia berkembang dari kesan pencampuran alat hiasan yang berbeza. Di sini anda boleh menggunakan warna terang dengan kombinasi warna asas neutral.
Eklektikisme yang terang tidak dapat mengubah perhatian mereka

Eklektikisme yang terang tidak dapat mengubah perhatian mereka

Ia penting! Tiada cetakan pada batu hiasan. Ini adalah penyelesaian yang hebat untuk mana-mana bilik.
Dengan bahan ini, anda boleh menyembunyikan banyak kelemahan.

Dengan bahan ini, anda boleh menyembunyikan banyak kelemahan.

kembali ke menu ↑

Penggunaan tidak standard

Bagi orang-orang yang percaya bahawa menghias dinding dengan batu hiasan adalah penyelesaian yang terlalu mudah, terdapat lebih banyak cadangan yang berani:

 • menghias siling. Kaedah ini membolehkan untuk mencapai kesan zaman dahulu. Oleh kerana gabungan yang tepat dengan barangan dalaman dan unsur hiasan, anda boleh mencipta perasaan istana abad pertengahan atau rumah lama yang kaya.Dalam kes ini, lampu titik kelihatan berfaedah;
Buat perasaan istana abad pertengahan

Buat perasaan istana abad pertengahan

 • pintu di bawah batu. Pilihan yang bagus untuk menutup pintu ke pejabat atau mana-mana bilik lain. Untuk melakukan ini, gunakan ubin hiasan dengan corak yang sesuai;
 • niche bertekstur. Keputusan yang sangat baik untuk bilik tidur, mewujudkan perasaan bahawa orang itu tertidur dalam sebanyak mungkin keadaan semula jadi. Saya suka relung batu di ruang tamu, bilik makan dan dewan;
Membuat ceruk batu untuk bilik tidur - keselesaan dan kesenangan dipastikan

Membuat ceruk batu untuk bilik tidur - keselesaan dan kesenangan dipastikan

 • taman musim sejuk. Tidak ada kombinasi yang lebih baik daripada bunga, batu dan pokok. Mengikut sifat teknikalnya, bahan ini sesuai untuk hiasan dalaman taman musim sejuk;
 • membingkaikan cermin. Pilihan ini akan masuk ke kawasan pedalaman. Kesan kerangka juga boleh digunakan apabila bekerja dengan akuarium, tingkap, lukisan dan pelbagai bukaan;
 • mewujudkan panel hiasan di dinding di bilik tidur, ruang tamu, lorong, dan sebagainya. Dengan bantuan batu hiasan, anda dapat mengungkapkan imaginasi anda dan mendapatkan lukisan yang luar biasa yang akan menjadi tambahan luar biasa ke pedalaman anda.
Terlihat cantik di dinding batu

Terlihat cantik di dinding batu

kembali ke menu ↑

Lebih baik untuk menggantikan

Terdapat cara yang baik untuk menyelamatkan dan mencipta permukaan di bawah batu - penggunaan plaster hiasan. Dalam penampilan, kesamaan meletakkan pilihan ini boleh dibandingkan dengan batu semula jadi. Ia membolehkan anda membuat permukaan kelegaan yang dikehendaki.

Tiruan batu yang tidak boleh anda ketahui

Tiruan batu yang tidak boleh anda ketahui

Kelebihan bahan ini jelas: kemudahan pemasangan, harga berpatutan, pelbagai warna dan tekstur. Sesuai untuk dinding, lantai, siling dan perabot yang menghias. Ia mewujudkan permukaan yang cantik seragam tanpa lipit dan sendi dan selamat untuk kesihatan manusia.

Sangat mudah dan praktikal, tetapi kesannya

Sangat mudah dan praktikal, tetapi kesannya

Sebagai peraturan, untuk menggunakan plaster hiasan tidak diperlukan untuk menyusun terlebih dahulu dinding. Cara lain ialah dengan menggunakan panel plastik dengan kesan batu, jubin, kertas dinding 3D, dan sebagainya.

Adalah penting! Apabila memilih bahan untuk memberi perhatian kepada gaya bilik, saiz bilik, skema warna yang dipilih. Batu hiasan boleh merosakkan suasana. Warna dan tekstur yang tidak betul menjadikan bahagian dalaman lebih berat, menjadikannya sejuk, kelabu dan berat untuk persepsi.
Perkara utama adalah untuk tidak keterlaluan dengan penamat, agar tidak kelihatan sukar

Perkara utama adalah untuk tidak keterlaluan dengan penamat, agar tidak kelihatan sukar

Batu buatan

Bagaimana untuk mengemas kini bahagian dalam dengan batu hiasan

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk