Reka bentuk gaya oriental: Rahmat dan kegembiraan di pedalaman. 215+ (Foto) reka bentuk yang canggih (di dapur, ruang tamu, bilik tidur)

Penerapan gaya Oriental di pedalaman rumah moden menunjukkan gabungan harmoni tradisi budaya negara-negara Timur dengan konsep keselesaan Eropah. Pilih gaya ini untuk ruang tamu, bilik mandi atau bilik tidur anda, dan suasana selesa dan selesa dijamin untuk anda. Jangan lupa tentang ciri-ciri reka bentuk. Semua ini terperinci lagi dalam artikel.

Kandungan artikel ini:

Ciri ciri gaya ini

Konsep "gaya Timur" boleh diwakili oleh beberapa budaya negara-negara Asia dan Arab (Maghribi, India, Turki, Iran, Jepun, China), masing-masing mempunyai ciri-ciri dan karakteristiknya sendiri.

Suasana keselesaan rumah

Suasana keselesaan rumah

Tujuan utama reka bentuk premis dalam gaya bahasa Arab adalah untuk mewujudkan perasaan damai untuk bersantai dan bersantai.
Ciri-ciri ciri pedalaman dalam gaya oriental:
 • warna terang dan warna yang berbeza yang digunakan untuk hiasan dinding, siling, perabot dan perhiasan hiasan (warna primer - kuning, pirus, merah);
 • tidak ada garis lurus dan permukaan;
 • siling berkubah tinggi;
 • dalam reka bentuk banyak produk hiasan kayu dengan benang, perhiasan dengan perhiasan;
 • Banyak perhatian dibayar kepada tekstil di upholsteri perabot, tirai, banyak permaidani, bantallangsir multilayer dan langsir;
 • barang-barang hiasan yang sangat dihargai yang diperbuat daripada seramik, unsur-unsur mosaik; mengejar buatan tangan;
 • permainan cahaya dan kelimpahannya.

Ciri-ciri siling yang tinggi

Ciri-ciri siling yang tinggi

Perbezaan gaya Asia adalah minimalisnya, i.e. bilik itu harus mempunyai jumlah minimum perabot dan dekorasi, tetapi pencahayaan harus maksimum. Bahagian dalaman China mengalu-alukan warna-warna cerah (merah, kuning, biru), dan dalam bahasa Jepun pada pendaftaran hanya pelbagai jenis warna yang dibenarkan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Dapur dengan karakter: reka bentuk dalaman dalam gaya Scandinavia (190+ Foto)

kembali ke menu ↑

Bilik gaya Asia

Ciri ciri dalaman China - tepu cahaya dan jumlah minimum perabot. Semua item biasanya rendah, diperbuat daripada kayu semula jadi.

Barang kebangsaan barang kemas:

 • tikar buluh di atas lantai;
 • tanglung merah tradisional Cina;
 • gambar dengan lukisan grafik, motif Cina (burung, batang buluh, ikan emas, naga oriental, bunga, hieroglif);
 • peminat, yang menurut kepercayaan Cina, membantu menukarkan tenaga negatif menjadi positif.

Tidak banyak motif Cina

Tidak banyak motif Cina

Bilik gaya Jepun dibezakan dengan garis ketat dan warna lembut (coklat, warna krim) menggunakan aksen (merah) terang.Untuk pencahayaan, lampu merah digunakan, diredam dengan naungan kertas.
Lukisan di dinding mengandungi gambar pagoda, istana Jepun, matahari, teratai dan samurai.

Warna kebangsaan akan membantu membuat skrin kertas, dihiasi dengan motif Jepun, di dinding yang anda boleh menggantung senjata tradisional.

Nada merdu dan tidak terlalu terang

Nada merdu dan tidak terlalu terang

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Gaya moden di bahagian dalam apartmen (185+ Foto) - Kesederhanaan mewah reka bentuk yang canggih

kembali ke menu ↑

Bilik tidur dalam gaya Arab

Bilik dalam gaya Arab, yang dimaksudkan untuk berehat dan tidur, boleh menjadi ilustrasi kisah dongeng oriental "1000 dan satu malam". Sebuah bilik yang menyerupai bilik tidur padishah di istana Maghribi akan memukau dengan kemewahan dan banyak hiasan.

Elemen utama pedalaman - tempat tidur, semestinya luas dan rendah, diperbuat daripada pokok baka berharga. Perbezaan utamanya adalah kepala katil besar dengan unsur-unsur ukiran, dihiasi dengan inlays. Untuk identiti lengkap, anda boleh menyediakan kanopi yang diperbuat daripada baldu atau kain sutera.

Elemen utama dekorasi adalah tempat tidur

Elemen utama dekorasi adalah tempat tidur

Di atas katil biasanya terdapat banyak bantal cerah berwarna-warni yang boleh digunakan di lantai untuk duduk.

Semua unsur tekstil dihiasi dengan sulaman, rhinestones dan tassels yang diperbuat daripada sutera.

Sekitar katil biasanya mempunyai kepingan kecil perabot: ottomans, meja tepi katil, jadual, dada, dsb. Pada mereka, anda boleh mengatur beberapa lampu yang dibuat dalam gaya oriental. Lampu loket Maghribi juga digunakan untuk pencahayaan. lekapan lampu besi tempa.
Pilihan katil dengan kanopi telus

Pilihan katil dengan kanopi telus

Di lantai dan dinding menggantung sejumlah besar sutera berwarna-warni atau karpet bulu, yang akan membantu mewujudkan kemewahan bilik tidur sye oriental.

Lembaga
Jika bilik tidur Ia juga digunakan untuk menerima tetamu, bahawa di pedalamannya adalah perlu untuk menyediakan sudut kecil dalam niche. Ia ditetapkan rendah sofakain kerusi kain, meja teh, ottomans kulit.
Tidak ada banyak karpet di sini

Tidak ada banyak karpet di sini

Bahagian integral dari pedalaman Arab adalah aksesori dan elemen hiasan:
 • corak kayu ukiran untuk hiasan meja meja;
 • kepingan duit syiling;
 • pasu;
 • hidangan;
 • Catur dalam gaya kebangsaan;
 • hookah.

Selalunya terdapat banyak aksesori di pedalaman ini.

Selalunya terdapat banyak aksesori di pedalaman ini.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:KAJIAN: Interior Provence Bilik tidur: 150+ (Foto) Idea untuk mencipta kecantikan dan keselesaan

kembali ke menu ↑

Ruang tamu

Ruang tamu di mana-mana rumah adalah tempat yang dimaksudkan untuk mengadakan acara keluarga: makan tengah hari di dalam lingkaran sempit, percutian, penerimaan tetamu. Oleh itu, penampilannya adalah "kad panggilan" pemilik dan seluruh rumah.

Reka bentuk ruang tamu dalam gaya oriental membantu memberikan ruang yang nyaman, dan pada masa yang sama, kemegahan dan kemewahan, sama dengan dewan utama Sheikh Parsi. Bilik yang dibuat dalam warna Maghribi, menggabungkan warna pirus, terracotta, menggunakan nada pasir, suasana matahari dan pantai berhampiran laut.

Sandy hues dan terracotta diguna pakai

Sandy hues dan terracotta diguna pakai

Perabot dipasang hanya rendah:
 • sofa;
 • jadual;
 • ottomans;
 • kerusi tetamu.

Unsur-unsur utama dekorasi di pedalaman Arab adalah tekstil, tirai, produk besi tempa (lampu, piring), bantal dan permaidani dengan corak kebangsaan, perabot kayu asli. Untuk mewujudkan suasana "istana paderi" mereka menggunakan warna-warna yang berbeza di dalam perabot, tirai di tingkap (ungu, krim, warna merah).

Selalunya - ia adalah perabot yang rendah.

Selalunya - ia adalah perabot yang rendah.

Untuk penciptaan visual persekitaran oriental, fabrik berat yang banyak (beludru, brokat), dihiasi dengan tassels dan pinggir, lampu kerja terbuka digunakan.

Pusat komposisi ruang tamu boleh menjadi siling tergantung dari kain, tumbuh-tumbuhan di dalam tiub kayu, diletakkan di dalam bilik.

Apabila digunakan di pedalaman motif Jepun, orientasi minima mereka diambil kira: pada latar belakang warna lembut, elemen tradisional dapat ditekankan (permaidani dengan perhiasan, kerusi yang terang, dan sebagainya).

Timur di sebuah apartmen biasa

Timur di sebuah apartmen biasa

Jumlah perabot di ruang tamu adalah terhad - ini adalah sofa, kusyen lantai, meja rendah untuk upacara minum teh. Adalah lebih baik untuk menggantung gambar di dinding dengan imej alam (buluh, dahan pokok, bunga sakura), hieroglif.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Gaya retro di pedalaman (130+ Foto) - Semua yang mereka ingin tahu, tetapi takut untuk bertanya tentang reka bentuk

kembali ke menu ↑

Dapur gaya Asia

Dalam reka bentuk masakan Oriental, anda boleh menggunakan gaya Arab (Maghribi) dan Asia.

Sebilangan besar aksesori timur

Sebilangan besar aksesori timur

Ciri-ciri utama reka bentuk dapur dalam gaya ini:
 • hanya menggunakan bahan semulajadi (logam, kayu, seramik, sutera);
 • tidak ada sudut tajam, kehadiran bentuk mudah;
 • pelbagai elemen hiasan yang akan membantu menekankan gaya.

Lembaga
Jika kawasan dapur membenarkan, maka disarankan untuk melakukan zon ke 2 atau 3 bahagian: ruang makan (ruang makan), kawasan rehat dan tempat kerja yang direka untuk proses memasak.
Warna-warna ciri gaya Asia di dapur:

Semua perabot hendaklah putih, meja dapur - diperbuat daripada kayu atau kaca.

Cantik, terang dan tidak dapat dilupakan

Cantik, terang dan tidak dapat dilupakan

Apabila membuat dapur menggunakan gaya Jepun:
 • buluh;
 • kertas beras;
 • sutera;
 • produk dari rotan;
 • camphor kayu.

Untuk zon Anda boleh memasang partisi dalaman "shoji" atau skrin "fusumi."

Lembaga
Dalam masakan Jepun, anda boleh meletakkan taman kecil atau menggunakan bonsai. Pencahayaan adalah lebih lembut, semulajadi.
Anda boleh menambah sedikit bonsada

Anda boleh menambah sedikit bonsada

Apabila mencipta gaya Cina, warna utama adalah hitam dan merah, dalam dekorasi mereka menggunakan percetakan skrin sutra, seramik, porselin, meja berbentuk bulat dan kerusi, untuk hiasan - jubin dengan perhiasan oriental.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Gaya mudah dan banyak negara di pedalaman sebuah rumah negara. 200+ Foto reka bentuk semulajadi dan kesederhanaan

kembali ke menu ↑

Dapur gaya Arab

Ciri-ciri gaya Arab dalam reka bentuk dalaman dapur:

 • tingkap dan pintu - melengkung;
 • siling dibuat dalam bentuk hemisfera;
 • pelbagai warna: kuning emas, oren, merah, hijau nada;
 • semua keping perabot adalah rendah, jongkok, bukannya kerusi itu lebih baik menggunakan bantal untuk duduk;
 • untuk zon pemalsu atau sekatan kayu dan gril;
 • di lantai, hanya batu semulajadi atau bahan pengganti, yang meniru dengan corak (jubin, porselin, dan sebagainya), di ruang makan meletakkan permaidani;
 • Menyelesaikan perabot kerusi dengan fabrik yang mahal: brokat, tapestri, sutera.

Dapur moden

Dapur moden

Penting di pedalaman mempunyai elemen hiasan:
 • hiasan, aksesori buatan tangan;
 • arabesque, i.e. perhiasan tumbuhan-geometri yang dibarisi dengan mosaik atau dengan pengulangan unsur-unsur, yang digunakan untuk menghiasi permukaan lantai, dinding, unsur hiasan;
 • untuk pencahayaan mereka menggantung candelier kristal mewah di tengah atau lampu loket yang bergaya dengan kain lampu sulaman kain;
 • Aksesori Oriental: bantal dengan sulaman, papan catur, pasu dan mangkuk dicat, jagung tanah liat, hookah, porselin dengan skrip Arab.

Kami menghias dengan barangan buatan tangan

Kami menghias dengan barangan buatan tangan

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Gaya Minimalism dalam Interior (185+ Foto) - Art Space. Menghilangkan sempit dan dikekang

kembali ke menu ↑

Reka bentuk bilik mandi

Pada pendaftaran bilik mandi Anda boleh menggunakan beberapa gaya oriental, masing-masing mempunyai ciri-ciri sendiri dan perbezaan tersendiri.

Ciri-ciri gaya Arab (Maghribi, Turki, dll) di bilik mandi:

 • Bilik mandi Arab - adalah contoh mewah, kekayaan, penggunaannya di kawasan pedalaman hanya mungkin dengan banyak imajinasi dan pelaburan kewangan.
 • Mesir - Berbeza dalam skala warna ciri (warna kuning muda, coklat, penamat dengan penyepit).Paip dipilih hanya dengan bentuk melengkung yang lancar, menggunakan unsur-unsur hiasan (kaki mandi dalam bentuk kaki haiwan, patung-patung, papirus, dll.), Jubin di lantai dan dinding dengan lukisan dan perhiasan Mesir.
 • Gaya Maghribi dibangunkan di bawah pengaruh tradisi dan budaya beberapa negara (Berber nomad, Perancis, dll.). Unsur gaya tersendiri adalah jubin kecil Zullyge (Zeleidzh) dalam bentuk segi empat atau roman, dihiasi dengan perhiasan mozek, dan plaster tadelakt dengan sifat-sifat penahan air yang baik. Warna tradisional: ocher, biru, putih, merah. Lampu yang diperbuat daripada tembaga dengan corak berlubang dan dihiasi dengan kaca berwarna digunakan sebagai perhiasan hiasan.
 • Bilik mandi Turki - contoh mewah dalam warna-warna cerah, elemen utamanya adalah hiasan negara "timun Turki", yang digunakan pada jubin atau butiran dalaman.

Warna-warna utama: merah, coklat dan warna mereka; kuning, biru, hijau, kemasan gilt dibenarkan.
Bilik mandi adalah barang mewah

Bilik mandi adalah barang mewah

Ciri-ciri gaya bilik mandi Asia:
 • Warna India di bilik mandi dikaitkan dengan alam semula jadi: bahan asli dan warna asli (gamma merah-coklat, biru, hijau, oren), kehadiran unsur-unsur hiasan (patung, vaz) dari agama Buddha dan Hindu.
 • Apabila reka bentuk dalaman dalam tradisi Cina harus mengikuti peraturan Feng Shui, mengikut mana bilik mandi dianggap sebagai tempat rehat dan relaksasi. Mesti hadir cermin di dinding yang bertentangan yang mewujudkan "portal" untuk memasuki "dunia lain", paip dipasang dengan bentuk lembut yang mengalir, tidak boleh diterima menggunakan hiasan dengan imej orang, burung dan haiwan, tetapi hanya dengan benda mati (pokok, dll.), bahan semula jadi. Warna utama berwarna merah.
 • Bilik mandi Jepun dicirikan oleh gaya minimalis: warna-warna yang disenyapkan (biru, kuning muda, kelabu, merah jambu, pic), pertapaan, kesopanan keadaan. Lagipun, prinsip asas budaya ini adalah introspeksi dan peningkatan diri, berdekatan dengan sifat murni.. Pintu biasanya gelongsor, di kawasan pedalaman ada yang kecil kabinet, mezanin, tikar, jumlah hiasan adalah minimum (hieroglyphs, lukisan), pusat bilik itu boleh menjadi mandi kayu negara "Ofuro", terbuat dari kayu cedar.

Reka bentuk gaya oriental: Rahmat dan kegembiraan di pedalaman. 215+ (Foto) reka bentuk yang canggih (di dapur, ruang tamu, bilik tidur)

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: "Gaya moden" di pedalaman pangsapuri: dari Modern to Contemporary

kembali ke menu ↑

Siling

Kemuncak di pedalaman Arab adalah hiasan siling. Selalunya ia menjadi gelap (plaster atau kain), dan pada latar belakangnya "langit bintang malam" dicipta. Dalam tafsiran moden, ia boleh ditutup dengan perhiasan, menggunakan kertas dinding dengan corak oriental atau membuat panel regangan.

Warna utama:

 • putih;
 • warna kuning;
 • coklat.

Siling yang mengagumkan dengan rupa yang kaya

Siling yang mengagumkan dengan rupa yang kaya

Perhiasan menggunakan biru, merah, kuning air dan emas.

Cara yang popular untuk reka bentuk siling dalam gaya oriental:
 • permukaan licin yang dicat, dihiasi dengan buaian yang indah di sekeliling perimeter;
 • jumlah pembinaan plasterboard, yang ditutup dengan perhiasan oriental;
 • kain tirai, yang diperkuat atau di tengah (prinsip "khemah"), di mana genggaman indah digantung candelier, atau selari dengan dinding;
 • siling yang digantung dengan hiasan Arab;
 • struktur yang digantung diperbuat daripada buluh atau kayu lain, ciri gaya Asia.

Membuat rumah anda sendiri dalam gaya oriental mencadangkan kombinasi harmoni di pedalaman pelbagai tradisi Timur yang wujud dalam budaya negara-negara Arab atau Asia dengan prinsip-prinsip keselesaan Eropah.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Cantik dan selesa di timur di rumah atau apartmen kami

Gaya Oriental

Nota pedalaman yang indah

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 215 foto)

8 Skor Jumlah
Elegan timur di pedalaman

Tidak cukup semangat di pedalaman? Ingat gaya oriental dengan tekstil bergaya dan sebilangan besar aksesori. Tambahkan sentuhan di timur ke reka bentuk untuk suasana selesa dan selesa. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
7
Pendedahan topik
8
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • pedalaman Arab membolehkan anda mewujudkan suasana dongeng, kekayaan dan kemegahan di dalam bilik;
 • hanya bahan semulajadi yang dibenarkan dalam perabot dan hiasan;
 • berbeza dalam pelbagai elemen hiasan menggunakan ukiran kayu, unsur-unsur palsu, tekstil.
Cons
 • Ia mewujudkan kelonggaran yang berlebihan di pedalaman dan hiasan bilik, oleh itu ia tidak sesuai untuk semua orang;
 • Motif Jepun di dalam bilik mungkin nampak membosankan dan terlalu terkawal;
 • Penggunaan gaya sedemikian dalam reka bentuk rumah memerlukan banyak kos kewangan.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk