290+ Foto pilihan yang indah untuk tangga ke tingkat dua di sebuah rumah persendirian (kayu, logam, konkrit)

Adakah anda pasti tahu apa jenis tangga yang anda perlukan ke tingkat dua? Semak sendiri.

Kandungannya:

Tangga dalam ruang tamu ruang tamu

Tangga dalam ruang tamu ruang tamu

Tangga adalah unsur seni bina yang berfungsi, reka bentuk yang indah dan gaya hidup yang indah. Estetika, kualiti, kreativiti, reka bentuk dan inovasi adalah faktor kritikal untuk kesan keseluruhan.

Sekarang anda mungkin tertanya-tanya apa reka bentuk sempurna akan memastikan keharmonian mutlak bilik anda? Atau adakah anda sudah mempunyai idea untuk tangga atau pagar yang anda mahu terisi di rumah anda? Apabila anda memerlukan penyelesaian yang luar biasa untuk mendapatkan ke tingkat dua, dapatkan inspirasi daripada idea-idea yang menakjubkan ini.

Cara untuk berpindah ke tingkat dua sebagai obyek seni

Melihat baru pergerakan menegak di dalam rumah merangkumi reka bentuk yang jelas, piawaian artistik yang tinggi. Reka bentuk moden, bahan yang sesuai, serta penerbangan tangga, pagar dibuat oleh pereka, artis untuk memberikan suasana yang selesa dan bergaya. Struktur konsol yang mencerminkan semangat masa yang sangat popular di seluruh dunia.

Tangga tanpa tangga dengan langkah-langkah kayu

Tangga tanpa tangga dengan langkah-langkah kayu

Lif kaca

Lif kaca tidak kurang popular, mereka secara visual meningkatkan ruang bilik. Dinding kaca memberikan ketelusan, ringan.

Reka bentuk konsol kaca mengagumkan

Reka bentuk konsol kaca mengagumkan

Langkah kayu

Bagaimanapun, logam, langkah kayu menyediakan kestabilan yang tinggi. Untuk menyelesaikan keharmonian membawa gabungan bahan-bahan yang berbeza. Tidak kira sama ada ia tetap, berdiri bebas atau digantung - sudut, panjang, lebar dirancang secara individu.

Tangga adalah satu reka bentuk yang selalu menggabungkan keselesaan yang tinggi, ketahanan. Model-model tersebut yang tidak mempunyai dinding tambahan dan beban, dicirikan oleh satu pusat gunung, langkah rapuh. Bergantung pada reka bentuk, bahan, jenis reka bentuk moden tangga tidak praktikal tanpa had.

Reka bentuk asal tangga arca

Reka bentuk asal tangga arca

Kami bersetuju dengan pedalaman umum

Apabila merancang anda perlu menyelaraskan unsur-unsurnya dengan reka bentuk dalaman keseluruhan, jika anda mahu, lihatlah beberapa projek siap sedia. Contohnya, dalam ruang minimalis, tangga hiasan kelihatan tidak sesuai.

Sebaliknya, jika anda ingin mengubahnya menjadi objek tumpuan, anda akan memilih reka bentuk artistik yang hebat dengan bentuk yang luar biasa, warna atau pagar yang menarik.

Tangga terang ke tingkat dua

Tangga terang ke tingkat dua

Ingat bahawa keselamatan sangat penting, reka bentuk tangga anda harus selesa dan selamat untuk anak-anak muda atau ahli keluarga tua.

kembali ke menu ↑

8 jenis yang berbeza untuk setiap rumah

Terdapat pemasangan yang berbeza, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Apabila membina atau membaik pulih sebuah rumah yang memerlukan pergerakan menegak, adalah penting untuk mempertimbangkan jenis angkat yang paling sesuai untuk pembinaan, serta untuk rasa pemilik.

Tangga modular dengan langkah-langkah kaca

Tangga modular dengan langkah-langkah kaca

Ketika datang untuk memilih reka bentuk untuk rumah, anda perlu melihat bentuk ruang di mana ia akan berdiri, seberapa sering ia akan digunakan, dan tujuannya (utama atau tambahan).

Sesetengah pereka akan memberitahu anda dengan segera: jenis tangga adalah perkara pertama yang perlu difikirkan. Terdapat banyak gaya, hiasan, bahan yang boleh digunakan untuk memperibadikan pedalaman, tetapi pertama-tama kami akan melihat hanya jenis tangga yang paling sesuai untuk ruang yang berbeza.

Baca kira-kira lapan jenis tangga yang popular, dari model tanpa embel-embel hingga struktur kompleks. Tunjukkan kegemaran terpilih kepada kontraktor anda untuk membincangkan pilihan yang paling penting di rumah.

kembali ke menu ↑

Garis lurus

Contoh tangga lurus

Contoh tangga lurus

Pemasangan langsung adalah yang paling biasa, popular, kerana ia mudah, berfungsi, paling kos efektif. Dalam reka bentuk klasik ini, tapaknya terletak di jalan lurus dengan pengagihan seragam. Bentuk lurus mempunyai satu garis lurus tanpa mengubah arah.

Memandangkan reka bentuk yang paling murah dan mudah, pertimbangkan tangga lurus, yang tidak akan menjadi pilihan yang salah. Ia amat sesuai untuk rumah-rumah minimalis dan dalaman kerana kesederhanaan yang wujud.

Walau bagaimanapun, jenis ini menduduki banyak ruang linier, tanpa penghalang antara lantai, yang tidak mewujudkan privasi.

kembali ke menu ↑

Berbentuk L (sudut)

Tangga sudut kayu

Tangga sudut kayu

Sudut pada dasarnya adalah tangga lurus dengan perubahan arah di tengah. Langkah-langkah linear dilengkapi dengan platform yang mengubah arah gerakan dengan 90 darjah. Jenis pemasangan mempunyai nama kedua popular L berbentuk, ia boleh mempunyai lebih dari satu laman apabila terdapat lebih daripada satu perubahan orientasi diperlukan.

Jenis ini sangat selesa dan selamat daripada lurus, kerana pendaratan, yang menyediakan tempat untuk berehat di pergerakan naik atau turun. Tangga ini ergonomically sesuai ke dalam susun atur sudut, kerana ia sangat sesuai dengan ruang reka bentuk rumah.

Ini adalah penggunaan ruang yang sangat logik, yang boleh menjadi lebih menarik secara visual daripada jenis langsung. Kelemahannya adalah bahawa ia lebih sukar untuk dibina, dan sokongan sokongan tambahan biasanya diperlukan, yang menjadikannya lebih murah.

kembali ke menu ↑

Hibrid

Tangga hibrid di pedalaman

Tangga hibrid di pedalaman

Ini adalah jenis yang kurang selamat, yang tidak termasuk pendaratan pada giliran dalam 90 atau 180 darjah. Bentuknya dikompensasi oleh langkah berbentuk baji di sekeliling giliran.

Jenis menarik secara visual, kerana ia menghasilkan garis-garis halus, halus, peralihan yang lancar dari satu tahap ke tahap yang lain. Ciri-ciri sedemikian menjadikannya popular di rumah baru, ia mudah dipasang di tempat-tempat yang paling tidak selesa.

Model hibrid memerlukan ruang yang kurang, tetapi ia rumit dalam reka bentuk, memerlukan pengiraan yang sangat tepat, perancangan. Penyempitan langkah-langkah berbentuk baji juga menjadikan lebih sukar untuk menavigasi, berbahaya untuk langkah yang tidak dijawab.

kembali ke menu ↑

Berbentuk U (putar)

Tangga berbentuk U di sebuah rumah negara

Tangga berbentuk U di sebuah rumah negara

Peranti ini membolehkan anda menukar arahnya dengan 180 darjah. Ini juga dicapai dengan bantuan platform, yang biasanya membahagikan langkah-langkah ke bahagian yang sama, membentuk separuh putaran dengan jarak selari.

Pemasangan sedemikian fungsional, lebih selamat, kerana kemungkinan luas penerbangan tangga mengehadkan bilangan langkah di mana seseorang boleh jatuh. Jenis ini juga mempunyai kepentingan arkitek yang hebat dalam reka bentuk apa pun, dengan mudah boleh dimuatkan ke dalam pelan kebanyakan rumah. Walau bagaimanapun, ia sesuai untuk rumah yang mempunyai siling tinggi atau semasa merancang, apabila terdapat beberapa tingkat lorong di dalam rumah.

kembali ke menu ↑

Spiral

Tangga spiral yang elegan

Tangga spiral yang elegan

Reka bentuk padat di sini berpusat di sekitar satu tiang, jadi jika anda melihatnya dari atas, anda akan melihat bulatan yang sempurna. Tetapi beberapa perkara perlu dipertimbangkan di sini: tangga berbentuk baji yang sempit tangga tangga bukanlah yang paling mudah untuk dilalui.

Walau bagaimanapun, ini adalah reka bentuk yang paling menarik. Ia mempunyai arka spiral, menyerupai bentuk musim bunga. Semua langkah berbentuk baji, tetapi tidak seperti jenis hibrid, melengkung, mereka mempunyai saiz yang konsisten. Terdapat sokongan menegak pusat di mana langkah-langkahnya terletak.

Tangga spiral palsu

Tangga spiral palsu

Spiral didapati terutamanya di pangsapuri-pangsapuri bandar dengan loteng, disebabkan oleh ruang penggunaan ekonomi, kemudahan pemasangan, dan batasan kapasiti. Spiral tidak sesuai digunakan secara kerap kerana ia mempunyai kawasan yang terhad yang sukar untuk bergerak.

Hanya satu orang yang boleh bergerak bersama sekaligus, sukar untuk membawa objek besar ke atas atau ke bawah. Itulah sebabnya banyak kod bangunan tidak membenarkan penggunaan lingkaran sebagai pintu masuk utama ke tingkat dua bersaiz penuh.

kembali ke menu ↑

Melengkung

Tangga yang melengkung adalah keunggulan keanggunan dan imej pertama yang masuk ke dalam pikiran adalah pemikiran seorang diraja yang turun bersama-sama. Langkah-langkahnya berbentuk baji, tetapi disebabkan bentuk busur, penyempitan langkah tidak begitu ketara.

Tangga melengkung di antara lantai hotel

Tangga melengkung di antara lantai hotel

Oleh kerana penampilan elegan lengkungan, ia sering terletak di lobi hotel dan penginapan yang mahal. Ini adalah cara untuk menghiasi bilik, yang bernilai memilih ketika anda mencari komposisi pusat atau kesan pertama rumah. Kelemahan reka bentuk ini adalah yang paling sukar untuk merancang dan membina, kerana semua butirannya (termasuk pegangan tangan) mesti dibengkokkan.

kembali ke menu ↑

Bifurcated

Bentuk berbentuk Marmar T di dalam dewan

Bentuk berbentuk Marmar T di dalam dewan

Versi terbaharu tangga terbelah adalah gaya tangga terkenal di Titanic. Ia termasuk satu rentang yang luas, yang kemudiannya menjadi dua rentang kecil yang berjalan dalam arah yang bertentangan.

kembali ke menu ↑

Alternatif

Pemilik rumah kecil terdesak untuk walaupun meter persegi tambahan terkecil untuk menjadi berkesan. Oleh itu, model padat sedang digunakan dengan lebih banyak, bersama dengan pertumbuhan projek rumah yang kecil dan lebih praktikal. Cara alternatif pada dasarnya ialah tunggangan tangga, yang berlaku dengan reka bentuk yang boleh dilepaskan.

Dilipat tangga ke tingkat dua atau loteng

Dilipat tangga ke tingkat dua atau loteng

Walaupun mesra alam dan reka bentuk yang bertanggungjawab, model padat mempunyai banyak kelemahan. Ini sangat tidak selesa dan tidak sama sekali ergonomik. Ketumpatannya dipastikan dengan keselamatan dan akses mudah. Tangga padat tidak boleh digunakan dalam peranan utama, kerana ia tidak cukup kuat. Ia digunakan di bilik-bilik di mana tidak banyak pergerakan.

Pada peringkat ini, anda harus mempunyai idea jenis mana yang terbaik untuk rumah anda. Sekarang anda boleh mula memikirkan bagaimana menggunakan ruang yang akan diwujudkan sebagai sebahagian daripada fungsi ini.

kembali ke menu ↑

Reka bentuk apa yang hendak dipilih?

Bergerak ke tingkat dua harus direka supaya sesuai dengan hayat benda tersebut. Ia berfungsi sebagai elemen penting yang memberikan kemudahan di dalam rumah, jadi patut dipertimbangkan sama ada rumah anda akan berfungsi lebih baik jika anda menukar kedudukan tangga. Memusnahkan dinding di antara bilik-bilik, memperluas atau mengubah tujuan bilik boleh bermakna perubahan arah pergerakan. Apabila merancang, fikirkan bilik mana yang paling sesuai untuk ditempatkan.

Tangga gaya minimalis

Tangga gaya minimalis

Tips Reka Bentuk:

 1. Dengan susun atur terbuka, penerbangan tangga boleh dilihat di seluruh ruang, jadi anda boleh menjadikannya ciri.
 2. Penerbangan tangga tanpa penjuru mempunyai langkah yang disokong oleh penyerang tersembunyi di dinding dan kelihatan seolah-olah mereka terapung di udara untuk membuat cahaya, kelihatan terbuka.
 3. Penerbangan spiral atau melengkung tangga memberikan faktor wow segera, tetapi berfungsi dengan baik dalam ruang yang besar. Spiral mengalir di sekeliling tiang tengah dan baik untuk ruang kecil, tetapi mereka tidak boleh digunakan untuk kanak-kanak, orang tua atau orang lemah.
 4. Tangga tangga konkrit mungkin lebih murah pada peringkat reka bentuk, tetapi pada akhirnya mereka boleh lebih mahal daripada kayu dan keluli, kerana masalah dengan pemutus dan ketepatan.
 5. Rentang kayu dan keluli adalah gabungan yang popular. Mereka boleh dibuat dengan ketepatan milimeter, direka untuk tangga terbuka. Rangka konkrit, besi boleh dipenuhi dengan kayu, batu atau marmar, dan anda akan ingin mempertimbangkan tangga yang dibuat daripada MDF jika anda akan membuat lantai sedemikian.
 6. Kayu mempunyai kehangatan semula jadi dan keindahan, dan terdapat banyak jenama dan kemasan untuk dipilih untuk langkah-langkah dan pegangan tangan. Rel kayu keras lebih mahal daripada kayu lembut, tetapi mereka lebih tahan lama dan sentuhan.
 7. Pelekap kaca menyampaikan pencahayaan dengan baik, tetapi habuk dan cap jari lebih terlihat. Periksa bagaimana gelas akan dipasang pada pegangan tangan - reka bentuk tersuai tidak akan mempunyai pengikat yang kelihatan. Dua jenis kaca biasanya digunakan - kaca standard dengan warna hijau sedikit dan kaca rendah karbon yang lebih mahal dengan kualiti optik yang sangat baik dan naungan yang dikurangkan.
 8. Pada zaman Georgia, tangga-tangga itu langsing dan elegan, dan kesan yang sama dapat dicapai menggunakan bingkai keluli.
 9. Tangga dari era modenis dibezakan oleh lengkungan dan lekukan yang diilhamkan oleh alam, seperti bunga besi, daun, dan tendrils.
 10. Gaya Art Deco memberi isyarat kepada peralihan kepada pembinaan yang lebih stabil dan besar dengan garis tajam dan kuat.
Reka bentuk asal tangga besar

Reka bentuk asal tangga besar

Projek tangga dan kerja pemasangan telah meningkatkan keperluan keselamatan, oleh itu, mematuhi kod bangunan dan piawaian.

kembali ke menu ↑

Reka bentuk kreatif pereka

Di samping fungsi yang boleh dipercayai dan reka bentuk yang relevan di tangga adalah kemuncak seni bina. Cara mengubah rumah tidak menjadi letih untuk mengejutkan.

Corak yang menarik dan tekstur, warna-warna yang luar biasa, kecenderungan untuk menggunakan fabrik - pendekatan pereka untuk reka bentuk tangga sering istimewa, mereka sangat menyukainya. Lihat projek dan idea mereka yang akan membuat tangga anda lebih berbakat.

kembali ke menu ↑

Bunga dan bunga berwarna

Langkah-langkah berwarna-warni - aksen yang terang di pedalaman

Langkah-langkah berwarna-warni - aksen yang terang di pedalaman

Satu trend telah mendapat populariti tahun-tahun kebelakangan ini - peruntukan tapak menggunakan warna. Sebelum ini, orang cuba menggabungkan tangga mereka dengan persekitarannya, tetapi sekarang banyak pemilik rumah, sebaliknya, cuba untuk mengasingkan tangga dan membezakannya.

Untuk mencapai kesan ini, skema warna ombr atau kecerunan boleh diterima. Ombre bermakna bahawa warna bermula dengan warna yang lebih gelap dan berakhir dengan warna yang lebih ringan atau sebaliknya. Kecerunan mempunyai struktur yang sama, tetapi dapat berjaya menggabungkan warna yang berbeza.Gambar setiap riser berbeza di bawah naungan untuk rupa yang menarik dan diperibadikan. Pilih cat di mana anda boleh menambah kuning air atau putih. Sesetengah kedai cat juga menawarkan warna yang berbeza untuk anda.

kembali ke menu ↑

Perhiasan yang menarik

Melukis atau menggunakan corak mozek membuat kenyataan yang sangat penting. Kesan ini memberikan contoh yang baik untuk tangga yang unik. Melekat pada palet warna yang sama sepanjang reka bentuk.

Tangga dengan mosaik emas

Tangga dengan mosaik emas

Lihatlah bilik-bilik bersebelahan untuk inspirasi. Gunakan jalur, chevrons, bentuk geometri, titik polka, dan sebarang bentuk yang kelihatan menyeronokkan dan unik. Jika anda berfikir menggunakan cat, gunakan pita pelekat untuk menutup kawasan sebelum mula cat.

Secara aktif menggunakan stensil atau pelekat dengan rintangan haus yang meningkat. Perkara yang menarik tentang pelekat adalah bahawa mereka boleh dikeluarkan, yang menjadikannya mudah untuk menyewa rumah.

Menghias tangga dengan pelekat

Menghias tangga dengan pelekat

kembali ke menu ↑

Jadilah yang asli dan unik

Anda boleh menemui banyak idea reka bentuk tangga yang menarik di majalah, laman web dalaman. Walau bagaimanapun, selain inspirasi yang mereka buat untuk anda, anda harus berusaha untuk memastikan idea anda mencerminkan personaliti unik anda dan reka bentuk rumah anda yang sedia ada. Terdapat banyak cara untuk menyesuaikan reka bentuk untuk anda.

Reka bentuk tangga kayu tulen mempunyai rupa nostalgia, terutama apabila digabungkan dengan aksesori vintaj. Menggunakan teknik penuaan tiruan bahan dan cat, tangga boleh membuat ruang seolah-olah anda telah bergerak dalam masa.

Tangga kayu yang besar

Tangga kayu yang besar

Pilihan lain ialah bunga padding, kain tahan lama yang tahan lama. Ia akan menambah kelembutan ke permukaan yang keras. Jangan ragu untuk menggunakan fabrik yang terang, berwarna-warni, permaidani.

Pastikan bahawa apa-apa kain yang anda letakkan di atas permukaan telah diperbaiki dengan betul untuk menghalang hiasan baru daripada menjadi traumatik. Penerbangan unik dari tangga membuat warna-warna terang, corak halus.

kembali ke menu ↑

Penyimpanan di bawah tangga

Penyimpanan di bawah tangga adalah satu lagi cara yang berjaya untuk menguntungkan dengan menggunakan ruang dan menjadikannya unik. Di bawahnya, anda biasanya boleh mendapat banyak ruang. Reka bentuk kreatif dengan paparan storan bukan standard kelihatan menang-menang dan selalu mempunyai kelebihan praktikal yang besar. Sebaik sahaja anda membuat tangga dengan cara yang anda mahu, teruskan fokus pada ruang di bawah. Idea simpanan asli ini kreatif, membantu, membantu anda menjaga rumah anda bebas dari kekacauan dan membolehkan anda mengakses perkara yang anda perlukan setiap hari.

kembali ke menu ↑

Penyimpanan kasut

Ini adalah cara yang hebat untuk menggunakan simpanan anda di bawah tangga. Ia boleh meningkatkan hiasan, kecekapan ruang di dalam rumah. Gunakan idea ini untuk menghentikan pertikaian rumah yang tidak berkesudahan tentang keperluan untuk mengeluarkan kasut anda - hanya dapatkan tempat untuknya dari matanya. Anda boleh membuat banyak fungsi yang berbeza untuk ini, dari rak ke kotak.

Tangga ke tingkat dua boleh digunakan secara praktikal.

Tangga ke tingkat dua boleh digunakan secara praktikal.

kembali ke menu ↑

Kotak di bawah langkah-langkah

Letakkan laci di bawah langkah untuk menyimpan dan nikmati pemandangan. Kotak ini bukan sahaja berguna, tetapi juga menambah sentuhan personaliti yang luar biasa. Ini adalah bentuk penyimpanan yang teratur, dengan zon untuk pelbagai perkara.

kembali ke menu ↑

Dapur dapur di bawah tangga

Barang dapur, produk dengan jangka hayat yang lama sering mengganggu, tidak sesuai di dapur. Mereka boleh diletakkan di bawah tangga tangga - ruang yang boleh digunakan untuk kegunaan terbaik. Bentuk yang luar biasa boleh membuat storan biasa agak rumit. Buat rak mudah untuk menyimpan makanan kering.Ia akan menjadi mudah untuk mendapatkan akses kepada mereka, selain mempunyai ruang penyimpanan yang luas di bahagian utama rumah itu sangat mudah.

kembali ke menu ↑

Perpustakaan di bawah tangga, tempat membaca

Mini-perpustakaan di bawah tangga

Mini-perpustakaan di bawah tangga

Sifat yang selesa dan bersifat rahsia ruang di bawah tangga anda boleh menjadikannya salah satu tempat terbaik untuk dibaca dalam privasi. Jika reka bentuk anda terbuka, idea itu akan berfungsi dengan baik, kerana anda akan mempunyai akses cahaya ke kawasan bacaan.

Pasang rak buku dan kerusi berlengan yang selesa (atau puak) untuk menjadikannya tempat yang sesuai untuk dibaca.

kembali ke menu ↑

Buka

Terbuka tangga sangat minimalis, moden. Pemandangan mereka yang agak sedih, lebih tegas membantu membuka ruang secara visual. Pilihan ini membawa rupa yang sangat menyegarkan ke ruang.

Buka tangga dengan tangga

Buka tangga dengan tangga

kembali ke menu ↑

Kayu

Tangga kayu kelihatan klasik walaupun dengan reka bentuk luar biasa, mereka bekerja di hampir mana-mana bilik. Walau bagaimanapun, banyak bergantung kepada jenis kayu yang anda pilih. Pastikan pokok itu dimeteraikan dan diproses dengan betul sebelum dipasang supaya struktur selesai akan berlangsung lama.

kembali ke menu ↑

Hiasan ubin

Untuk paparan yang lebih eksotik, diperibadikan, cuba gunakan jubin berwarna tangan. Pelbagai jubin yang ada memastikan bahawa anda boleh menyesuaikan tangga dengan hampir apa-apa cara: dengan permukaan neutral atau berwarna-warni, matte atau berkilat, atau sebarang kombinasi. Cuba menggabungkan corak yang berbeza untuk kelihatan menarik dan eklektik.

Menghias tangga jubin

Menghias tangga jubin

kembali ke menu ↑

Kaca

Untuk reka bentuk moden, pasangkan tangga kaca. Gaya ini membolehkan anda menggunakan jumlah maksimum cahaya di dalam bilik. Campurkan kaca dengan kayu atau keluli siap untuk memberikan sedikit tekstur.

kembali ke menu ↑

Permaidani

Hangat, lembut dan mudah disentuh, permaidani adalah pilihan yang baik untuk rumah dengan kanak-kanak. Tangga ini tidak akan menjadi licin dan hangat, walaupun pada musim sejuk. Ini adalah pilihan yang hebat untuk mana-mana gaya di dalam rumah. Pelbagai jenis dan warna permaidani yang terdapat di pasaran memastikan bahawa anda mempunyai banyak pilihan gaya.

Permaidani untuk tangga

Permaidani untuk tangga

kembali ke menu ↑

6 reka bentuk untuk konkrit

Konkrit digunakan secara meluas untuk bangunan, rumah dan seni bina, serta tangga, kerana ketahanan dan kebolehaksesannya. Kebanyakan orang lebih suka menggunakan konkrit, kerana ia dapat menahan operasi lebih lama daripada bahan lain yang digunakan dalam pembinaan. Untuk tangga, konkrit boleh digunakan dalam apa jua bentuk atau reka bentuk yang ingin dimiliki oleh pemilik rumah. Pereka dan pemilik rumah semakin lebih suka konkrit untuk tangga atau laluan pejalan kaki, kerana ia menghasilkan kedua-dua pembinaan lurus yang ringkas dan model skru.

Sebagai peraturan, pelbagai jenis tangga konkrit termasuk:

 • tangga pasukan;
 • pelakon;
 • berehat di atas lantai;
 • outboard.

Terlepas dari jenis struktur konkrit untuk tangga, bentuk dan gayanya selalu membawa keanggunan dan penghalusan ke rumah.

Tangga konkrit dalam proses pembuatan

Tangga konkrit dalam proses pembuatan

Lihatlah 6 idea untuk tangga konkrit yang cantik yang menambah keanggunan dan keanggunan di rumah anda. Sebahagian daripada mereka dibuat dengan tambahan marmar, sementara yang lain adalah konkrit semata-mata. Hanya lihat dan terinspirasi oleh projek-projek ini supaya anda boleh memilih yang sesuai dengan anda.

Projek menarik

 1. Langkah-langkah konkrit terapung pada tangga jenis terbuka akan mewujudkan perasaan yang tidak konsisten bahawa "terapung" konkrit yang sejuk dan tidak dirawat di udara. Penambahan pagar logam mengasah perasaan asal dan menekankan kesederhanaan pembinaan seolah-olah tidak bersembunyi, namun kemahiran kejuruteraan.
 2. Tangga lurus jenis tertutup, "seperti di tangga," juga boleh mencipta luaran yang indah untuk bilik ini, jika projek ini disambungkan dengan reka bentuk Loft, siling yang direka dengan menarik dan kehadiran pencahayaan tempatan yang pelbagai. Ide yang menarik dan ringkas yang kelihatan cantik.
 3. Langkah-langkah konkrit terbuka dalam kombinasi dengan pagar kaca membuat gabungan warna yang mudah tetapi cantik dan kontras dengan reka bentuk. Struktur semacam itu harus disokong oleh dinding yang kuat yang mengandung pengikat utama, tidak dapat dilihat dengan mata dan memberikan kesan favorit "melambung di udara".
 4. Alternatif kepada konkrit yang tidak dirawat adalah marmar: menggunakannya untuk struktur yang diperkemas separuh bulat tanpa sudut. Balustrades kaca dan pegangan kayu akan sesuai dengan reka bentuk ini.
 5. Bagi pencinta reka bentuk minimalis yang sesuai dengan tangga konkrit - ia akan menjadi perwujudan pandangan anda terhadap kehidupan, kerana dalam reka bentuk minimalis terdapat sejumlah besar bentuk untuk konkrit mentah, yang kelihatan sangat menakjubkan. Gabungkan tangga dengan kaca dan pagar kayu. Warna neutral akan memberikan reka bentuk harta yang mudah tetapi menarik.
 6. Marmer dengan logam adalah satu lagi kombinasi maju, yang penting terutamanya untuk tangga. Marmer perlu diselaraskan, tidak mengandungi sudut tajam. Barangkali tangga anda akan diselaraskan dengan langkah-langkah marmar, reka bentuk skru dan kerangka keluli tahan karat sejuk dengan cara minimalis untuk menekankan struktur dan warna batu sebaliknya.
Tangga marmar dengan pagar logam

Tangga marmar dengan pagar logam

Seperti yang ditunjukkan di atas, tangga ini benar-benar indah untuk direnungkan. Terdapat susun atur yang mudah, canggih dan elegan. Ini adalah wajah baru yang konkrit dan tidak diragukan lagi konsep itu akan tersebar.

kembali ke menu ↑

Struktur konsol

Kesan tangga pada reka bentuk dalaman rumah sangat besar. Reka bentuk yang tidak berjaya boleh merosakkan keseluruhan rupa dan nuansa rumah. Pembinaan yang betul akan menjadi "reka bentuk anchor" di mana semua unsur-unsur hiasan dalaman akan disusun.

Tangga cantilever berdiri selain dari semua jenis tangga yang lain, mencipta ilusi langkah terapung, tidak disokong dan tanpa berat. Dia berjaya menjadi minimalis dan pada masa yang sama mewujudkan impak yang besar dan menawarkan pelbagai besar dari segi konfigurasi dan bahan.

Tangga tanpa tangga dengan langkah bercahaya

Tangga tanpa tangga dengan langkah bercahaya

kembali ke menu ↑

Konsep

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, reka bentuk tangga telah muncul dan berkembang pesat, yang mempunyai bentuk seni bina yang luar biasa, dipanggil "konsol". Konsol adalah rasuk, tetap hanya pada satu hujung, yang membolehkan struktur menonjol digantung tanpa sebarang pengikat atau sokongan yang dapat dilihat.

Reka bentuk konsol yang dipermudahkan, sebelum ini digunakan untuk bangunan, jambatan, dan kapal terbang, telah dipindahkan ke tangga untuk membuat pelbagai langkah "terapung".

Tangga minimalis di ruang tamu

Tangga minimalis di ruang tamu

Peralihan dari tangga standard kepada seseorang yang tidak memerlukan sokongan yang kelihatan bermanfaat untuk mewujudkan ruang terbuka yang menunjukkan rupa "melambung tinggi" yang unik, sangat estetik.

Struktur terapung

Reka bentuk terapung kerana strukturnya. Kerana sifatnya, adalah penting bahawa dinding yang bersambung itu cukup kuat dan boleh dipercayai untuk menahan beban. Pemasangan konsol tersedia dalam jenis berikut:

 • lurus;
 • Berbentuk L;
 • lingkaran;
Tangga ke tingkat dua di sebuah rumah kecil

Tangga ke tingkat dua di sebuah rumah kecil

 • melengkung.

Bersama dengan majoriti projek seni bina, pilihan bahan untuk tangga konsol hampir tidak terbatas. Salah satu gaya baru yang paling popular termasuk kayu, kaca dan keluli tahan karat. Menggunakan kaca kaca membuat ruang di dalam rumah, membolehkan lebih banyak cahaya masuk ke dalam bilik.

Tangga konsol kaca dengan cahaya

Tangga konsol kaca dengan cahaya

Patuhi peraturan keselamatan

Pemilihan bahan mesti mematuhi piawaian keselamatan, tetapi tren fesyen yang sentiasa berubah dalam seni bina membolehkan anda meletakkan bahan yang berbeza di atas asas keluli - contohnya, anda boleh memilih langkah LED yang akan bersinar dari dalam.

Baru-baru ini terdapat peningkatan mendadak dalam minat dalam bahan mentah seperti keluli dan konkrit. Sebagai tambahan kepada bahan-bahan ini, orang menggabungkan mereka dengan kulit berwarna atau kerangka eko-kulit untuk membuat kenyataan yang berani.

Gabungan bahan dan pencahayaan yang berbeza dalam reka bentuk tangga

Gabungan bahan dan pencahayaan yang berbeza dalam reka bentuk tangga

Mencapai prestasi yang betul dalam reka bentuk tangga tertentu adalah lebih daripada sekadar estetika. Memandangkan pelbagai komponen teknikal dan elemen reka bentuk, adalah perlu bahawa reka bentuk yang telah terbukti dipilih, dan kerja itu diamanahkan kepada pemasang dengan pengalaman dan pengetahuan yang diperlukan.

kembali ke menu ↑

Bagaimana mungkin ini?

Walaupun mereka seolah-olah menentang graviti, tangga cantilever pasti disokong - walaupun dengan cara yang menyembunyikan semua lekapan.

Pemasangan tiub cantilever konkrit

Pemasangan tiub cantilever konkrit

Prostes yang membuat tangga dilekat sama ada pada tali yang dilekatkan atau di dalam dinding, atau pada bingkai logam atau poket di dinding. Terdapat beberapa cara di mana ini dilakukan, bergantung kepada projek dan kaedah yang diluluskan oleh pembekal.

Salah satu cara yang paling berfungsi adalah berdasarkan pada hakikat bahawa pentas dipasang atau dipasang di dinding yang padat. Kadang-kadang lembaran pengukuhan juga diperlukan. Dalam kes tembok konkrit bertetulang keluli, "poket utama" pasang siap biasanya dipasang di dinding sebelum konkrit dicurahkan.

Walau bagaimanapun, dalam perhimpunan moden, kancing sering digunakan dengan tali keluli, plat asas dan "poket utama" yang dipasang sebelum melepa dinding di dalam lantai dan dinding untuk menyokong langkah-langkah. Akhirnya, seringkali perlu untuk mengedarkan berat langkah-langkah, menyokong mereka di satu sisi dengan bingkai di dalam dinding, dan di sisi lain dengan ranggunan atau lekapan kaca.

kembali ke menu ↑

Apa yang mereka buat?

Gabungan kaca dan kayu dalam reka bentuk tangga konsol

Gabungan kaca dan kayu dalam reka bentuk tangga konsol

Tangga Cantilever menawarkan kemungkinan reka bentuk yang luar biasa. Pilihan bahan popular termasuk:

 • batu (semula jadi atau pelakon);
 • kaca;
 • kayu;
 • logam;
 • bahan komposit seperti konkrit atau keluli.

Jelas sekali, bahan yang anda pilih akan memberi kesan kepada cara anda menyokong, dan beberapa bahan, seperti kayu keras dan batu, lebih berat daripada yang lain. Pilihan bahan anda juga akan menjejaskan kos tangga - kayu cenderung lebih murah daripada kaca, walaupun kayu berbeza.

kembali ke menu ↑

Kelemahan

Kurang tangga cantilever - tiada pagar

Kurang tangga cantilever - tiada pagar

Tangga konsol mempunyai kelemahan yang ketara - ia boleh dipasang hanya dengan baik pulih utama. Ia adalah paling mudah untuk dipasang pada peringkat awal merancang rumah. Selain itu, pemasangan di bangunan yang sedia ada boleh merosakkan memandangkan sokongan struktur yang diperlukan.

Pengiraan struktur adalah penting untuk semua tangga, tetapi dalam hal tangga cantilever sangat penting, sebagai dinding pendukung menjadi bagian tak terpisahkan dari tangga.
Menaiki tangga konsol ke dinding

Menaiki tangga konsol ke dinding

Tangga tangga - keselamatan?

Walaupun tangga cantilever sering dikagumi kerana keupayaan mereka melayang di udara, ramai yang prihatin tentang keselamatan mereka dan bagaimana mereka akan mematuhi kod bangunan.

Mengenai kestabilan langkah-langkah - mereka berpuas hati dengan keperluan minimum dari segi fakta bahawa mereka mengandungi sejumlah pengikat yang mencukupi untuk pengancing dalaman tangga, tetapi kebanyakan orang prihatin terhadap kurangnya handrails.

Tangga kaca dengan pelekap konsol ke dinding

Tangga kaca dengan pelekap konsol ke dinding

Mengikut peraturan keselamatan, rentang harus mempunyai pagar sekurang-kurangnya pada satu sisi jika mereka kurang dari satu meter lebar, dan di kedua sisi jika mereka lebih dari satu meter lebar.Handrails di sebelah dua tangga bawah tangga tidak diperlukan. Ketinggian minimum handrails harus 900 mm. Selain itu, mengikut kod bangunan, tidak ada lubang dalam langkan, dengan diameter lebih besar daripada 100 mm.

Oleh itu, untuk struktur konsol, mungkin sesuai, mungkin, untuk memasang skrin kaca pepejal sebagai balustrade yang akan memenuhi keperluan dan reka bentuk minimalis.

Tangga konsol dengan skrin kaca

Tangga konsol dengan skrin kaca

Pastikan anda melihat seberapa baik tangga anda memenuhi pendaftaran bangunan, dan pertimbangkan risiko keselamatan jika anda mempunyai anak kecil.

kembali ke menu ↑

Faedah

Kos tangga cantilevered bergantung pada keperluan individu, bahan dan saiz. Menurut para pakar, mereka biasanya lebih mahal daripada rentang lurus standard, tetapi lebih murah daripada desain lingkaran.

Gabungan penempaan, kayu dan permaidani dalam reka bentuk tangga

Gabungan penempaan, kayu dan permaidani dalam reka bentuk tangga

Merancang tangga baru biasanya bermakna akses terhad antara lantai semasa pembinaan. Walau bagaimanapun, dalam hal tangga cantilever, langkah sementara boleh dipasang di tempat untuk memudahkan akses.

Memilih tangga

Idea Reka Bentuk

9.5 Skor Jumlah
Tangga indah ke setiap rumah

Orang ramai semakin bersedia untuk mengambil bahagian dalam reka bentuk rumah mereka dan memainkan peranan aktif dalam pembangunan pelbagai aspek reka bentuk, menambah keperibadian dan watak mereka kepada hiasan dan hiasan. Dalam urat ini, mereka bentuk tangga, dengan perhatian yang mencukupi, boleh menjadikan rumah standard menjadi salah satu yang paling berjaya. Pastikan anda menggunakan pengetahuan anda untuk membina tangga sempurna anda. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
10
Kebaikan
 • Pedalaman yang kaya
 • Pelbagai bahan dan jenis
 • Cara mudah untuk menyambungkan lantai
Cons
 • Risiko kecederaan
 • Kos
 • Masa
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk