Menamatkan mandian di dalamnya dengan tangannya sendiri (200+ Foto). Kami menghias bahagian dalaman yang indah

Mandi Rusia mempunyai tiga tujuan utama - untuk memperbaiki tubuh, meredakan jiwa, terjun ke suasana persahabatan.

Kandungannya:

Tidak semua kemudahan akan dapat memenuhi kriteria yang diperlukan, tetapi ia patut dibincangkan tentang pedalaman mandi yang selesa dan praktikal. Sudah tentu, bilik perlu selesa, berfungsi dan pada masa yang sama bergaya. Pedalaman, yang dibuat dengan cara Rusia, adalah klasik.

Bahagian dalaman yang indah

Bahagian dalaman yang indah

Sebenarnya, semuanya disediakan dengan ciri-ciri biasa seperti penyapu, topi, baldi, geng. Hanya dengan mematuhi integriti gaya keseluruhan, memilih aksesori yang diperlukan, anda boleh membuat sauna anda unik dan khusus dalamannya.

Reka bentuk bergantung kepada pilihan bahan

Reka bentuk bergantung kepada pilihan bahan

Bilik dalaman

Tidak ada tempat yang lebih baik untuk berehat pada waktu yang sama selepas minggu kerja yang sibuk, diberi makan dengan harmoni, untuk membersihkan tubuh anda daripada sauna atau mandi, yang lebih dekat dengan semangat Rusia.

Bagi ramai, melawatnya adalah tradisi yang tidak ada generasi penunjang, dan sering ditanamkan dalam keluarga dari zaman kanak-kanak kecil, jadi tidak menghairankan bahawa senegara kita ingin mandi mandian belakang mereka sendiri.

Tempat yang bagus untuk berehat

Tempat yang bagus untuk berehat

Suasana di dalamnya harus memberikan keharmonian, ketenangan. Suasana ini dicapai dengan gabungan semua bahagian pedalaman. Anda tidak boleh berfikir bahawa jenis mandi Rusia adalah bilik stim standard dengan dapur dengan jenis rak yang sama. Interior pereka sentiasa berbeza butiran asli, hiasan, hanya menyedari projek individu, anda boleh mendapatkan bilik yang bergaya untuk pasangan, berehat.

Bilik yang bergaya dengan tangan anda sendiri

Bilik yang bergaya dengan tangan anda sendiri

Kualiti, kemasan yang direka dengan baik dan aksesori yang berkaitan - tiga paus kandungan dalaman yang tidak akan menimbulkan kesulitan kepada anda. Untuk mendapatkan maklumat tentang bagaimana untuk melengkapkan kawasan pedalaman, saya akan memberitahu anda hari ini. Idea ini boleh digunakan di rumah, untuk keperluan peribadi, atau untuk perniagaan.

Penamat canggih adalah kunci kejayaan

Penamat canggih adalah kunci kejayaan

kembali ke menu ↑

Apa mandi?

Saya akan menghabiskan sedikit lawatan ke dalam sejarah. Mandi Rusia pada asalnya adalah bangunan rendah yang berasingan, dengan hanya satu bilik. Di dalamnya, segala-galanya adalah miskin, ketat. Di dalam bilik persalinan hanya bangku dan cangkuk untuk pakaian, geng, penyapu. Bangunan itu hanya digunakan di dalam bilik stim, dan kemudian anda boleh mencelup dan sejuk di dalam sungai, lubang salji atau salji salji. Bagaimana anda menyukai prospek ini?

Pilihan mudah untuk mandi Rusia

Pilihan mudah untuk mandi Rusia

Mandi moden adalah struktur yang terdiri daripada beberapa bilik, masing-masing menyokong fungsi sendiri. Terdapat pelbagai susun atur, ada yang menawarkan pembinaan berskala besar, kadang-kadang walaupun dalam perspektif dua lantai.

Bangunan berbilang bilik

Bangunan berbilang bilik

Tetapi lebih kerap, bangunan yang lebih menonjol, sederhana satu tingkat dengan tiga bilik diselesaikan:

 1. Bilik stim
 2. Mandi (kadang-kadang, ia adalah pakaian yang sama).
 3. Bilik persalinan atau, kerana ia juga dipanggil bilik rehat.
Lounge atau bilik persalinan

Lounge atau bilik persalinan

Di dalam setiap bilik, anda boleh mencipta gaya eksklusif anda sendiri, walaupun penting untuk mengekalkan gabungan harmoni di pedalaman seluruh bilik mandi.

kembali ke menu ↑

Gaya Rusia

Peraturan mandatori mana-mana struktur yang harmoni - di luar, di dalam, anda mesti mematuhi satu gaya. Rumah-rumah mandian gaya Rusia kebanyakannya diperbuat daripada balak kayu, dan oleh itu bangunan moden kelihatan sama seperti datuk nenek kita - struktur yang dibuat dari kayu yang tidak dirawat berukuran 4 × 6 meter dengan ketinggian kira-kira 3.5 meter .

Kami mengekalkan satu gaya

Kami mengekalkan satu gaya

Untuk dianggap gaya Rusia yang asli, perhatikan unsur-unsur seperti:

 • rak peringkat;
 • meja kayu yang besar dengan bangku;
 • perapian aktif;
 • tab mandi air besar, baldi kayu dan baldi;
 • Pemanas dapur bata berwarna merah;
 • papan lantai kayu, penyapu dari hutan yang berbeza, tuala dan lembaran.

Semangat gaya Rusia

Semangat gaya Rusia

Mungkin terdapat banyak butiran yang kecil dan tidak serupa, tetapi bagi mereka terdapat satu ciri umum - semua elemen reka bentuk mandi Rusia mempunyai asal semula jadi dan terdiri daripada bahan semula jadi.

Bahan-bahan semula jadi yang luar biasa

Bahan-bahan semula jadi yang luar biasa

Adalah berbahaya untuk menggunakan bahan sintetik atau plastik, apabila dipanaskan, rak boleh mengeluarkan bahan toksik, mencetuskan luka, keracunan.

Di bilik mandi, bilik persalinan, gunakan bahan kayu, papan, tekstil semulajadi, seramik. Semua ini akan mewujudkan suasana yang selesa, dan perkara yang dibuat dengan tangan akan menambah kehangatan dan keikhlasan.

Perpaduan keselesaan dan kelonggaran

Perpaduan keselesaan dan kelonggaran

kembali ke menu ↑

Bahan untuk reka bentuk

Selepas pembinaan dan penebatan kompleks sudah siap, sudah waktunya untuk sisa selesai. Kemasan kerja melibatkan peraturan tertentu yang mempunyai ciri-ciri penting jika dibandingkan dengan pelaksanaan penamat di bangunan lain.

Reka Bentuk Finland

Reka Bentuk Finland

Kandungan dalaman yang sempurna bukan sahaja memberikan kemudahan luaran, tetapi juga memberi kesan kepada kesihatan pelawat. Gaya dan praktikal harus digabungkan, dan ia bergantung kepada bahan yang digunakan, yang sepadan dengan ciri-ciri berikut:

 • ketahanan;
 • kubu;
 • kebersihan ekologi;
 • pengumpulan dan pengekalan haba;
 • kekonduksian terma yang rendah;
 • rintangan kepada perubahan suhu;
 • keserasian lembapan yang tinggi.

Kemurnian ekologi

Kemurnian ekologi

Bahan tradisional yang memenuhi syarat yang tersenarai untuk susunan, tentu saja, kayu. Di samping itu, estetika kayu menyenangkan dalam tekstur, mempunyai aroma yang halus, sihat, kelihatan organik dan semula jadi.

Pedalaman, di mana bahan semulajadi menguasai, cantik dengan haknya sendiri. Daripada dia datang kehangatan yang menyenangkan, ketenangan, yang membentuk suasana damai. Pasangan boleh dibuat dengan menggunakan satu atau beberapa jenis baka, jenis bahan kayu.

Penggunaan beberapa jenis kayu dibenarkan di dalam bilik stim.

Penggunaan beberapa jenis kayu dibenarkan di dalam bilik stim.

Sudah tentu, pedalaman mandi moden sering wujud bersama dengan bahan lain. Kayu yang rosak, lapisan atau brickwork wujud dengan sempurna dengan batu, bata atau jubin batu. Gabungan tekstur yang berbeza dengan cara khas mengedarkan setiap bilik mandi.

Gabungan tekstur yang berbeza

Gabungan tekstur yang berbeza

Walau bagaimanapun, anda harus tahu bahawa bahan cat tidak digunakan untuk menghias dalaman. Lapisan sedemikian apabila dipanaskan menjadi sumber bahan toksik, kerana mereka tidak dapat menahan perubahan suhu yang ketara.

kembali ke menu ↑

Bilik stim

Bilik wap, sudah tentu, yang paling penting bilik-bilik, dan di Rusia, bilik stim secara amnya yang utama. Selalunya ia terdiri daripada batu bata merah yang terbakar, tetapi anda boleh menggunakan bahan lain, walaupun seramik. Peningkatan suhu, kelembapan di dalam bilik menentukan peraturan khusus untuk mengambil bahan secara tepat.

Menghias dan menghias

Menghias dan menghias

Untuk bilik stim, hanya kayu keras yang sesuai, yang mampu mengekalkan kualiti mereka selama bertahun-tahun (alder, linden, aspen). Lantai diperbuat daripada kayu, jadi dengan menggunakan jubin. Jika boleh, keutamaan harus diberikan kepada jubin, kerana lantai kayu perlahan-lahan akan merosot.

Gunakan jubin di atas lantai

Gunakan jubin di atas lantai

Reka bentuk stim mengesyorkan nada minimalis, kerana tekstur kayu itu sendiri adalah hiasan yang indah. Di dalam bilik stim anda boleh menggunakan tingkap, yang idealnya mencairkan pedalaman dan berguna untuk pengudaraan.

Bilik stim dengan tingkap di dalam

Bilik stim dengan tingkap di dalam

Di lereng bukit batu alam yang menumpuk dan mengekalkan haba. Air mencurah batu panas mencetuskan pembentukan wap basah, tanpa mana-mana intipati bilik stim akan hilang. Kawasan bilik, ketinggiannya mesti kecil untuk mencapai pemanasan dengan cepat dan merata. Pasang bekas air berhampiran dapur.

Satu lagi ciri bilik stim ialah rak. Pasangnya di sudut atau berhampiran dinding. Jika boleh, rak diletakkan di beberapa peringkat. Ia dianggap sebagai cara termudah untuk menahan wap panas di bahagian bawah, dan tidak semua orang boleh berlama-lama di peringkat atas. Akhirnya, ia berada di bawah siling yang sebahagian besar udara panas terkumpul, dan sangat sukar untuk bernafas di sana, tetapi ini adalah manfaat utama prosedur.

Rak - satu sifat setiap mandi

Rak - satu sifat setiap mandi

Jika dimensi kecil, maka anda boleh membuat rak-rak sempit, dengan pembulatan. Sudut tajam yang tajam akan mengambil kawasan yang boleh digunakan. Bahan terbaik dalam penyediaan rak mandi lebih suka linden, larch, yang dibenarkan dari sudut pendekatan praktikal - papan kayu jenis ini tahan terhadap kelembapan, reput, sehingga produk dari mereka dapat dioperasikan selama lebih dari satu dekade.

Bahan terbaik untuk rak - linden

Bahan terbaik untuk rak - linden

Jenis kayu yang paling dapat diakses adalah pain, yang, samar-samar, tidak sama sekali sesuai untuk mengatur rak; ia tidak boleh digunakan di dalam bilik stim, kerana apabila ia dipanaskan ia menghasilkan resin yang boleh menyala dan menyebabkan terbakar.
kembali ke menu ↑

Bilik mandi

Mandi - ini adalah inovasi yang wujud dalam mandi moden, menunjukkan bagaimana anda boleh bersara daripada mata yang bersinar. Ia lebih baik untuk jubin bilik dengan jubin, menambah elemen yang berwarna-warni ke reka bentuk, seperti mozek dan kaca berwarna. Keperluan khusus untuk penutup lantai, ia mesti mempunyai tekstur kasar. Pelbagai peralatan untuk bilik pencucian cukup besar. Pemasangan pancuran mandian, jakuzi, kolam dibenarkan.

Memasang gerai mandi

Memasang gerai mandi

Jika anda membina corak nenek moyang anda, maka bak mandi besar yang dipenuhi dengan air, yang terletak di atas, akan kelihatan lebih harmoni. Sememangnya, ketinggian jiwa yang ditanam di dalam rumah itu mesti melebihi ketinggian orang dewasa. Untuk mendapatkan "pancuran", anda perlu tarik tali, kemudian menyegarkan air terjun yang anda berikan.

Tabung besar dipenuhi dengan air

Tabung besar dipenuhi dengan air

Nah, jika bilik mandi akan dilengkapi dengan rak dan kabinet, untuk menyimpan tuala yang bersih, merasakan topi, kepingan, penyapu dan peralatan lain, tanpa bilik wap itu bukan bilik stim.

Dinding di dalam bilik mandi boleh dicat atau diperbuat daripada kayu, tetapi dalam kes ini jubin akan berfungsi. Seramik di dinding akan menghalang acuan dan cendawan, dan di samping itu, ia mudah dijaga bersih dan disinfektan.

Seramik di dinding dan di atas lantai

Seramik di dinding dan di atas lantai

kembali ke menu ↑

Bilik rehat

Bilik persalinan - bilik pertama yang dilihat oleh seseorang apabila dia memasuki bilik mandi. Ini adalah bilik yang paling luas, yang boleh mengejutkan pelawat dengan keasliannya, sering terdapat tingkap di bilik persalinan. Tidak seperti bilik stim dan pancuran mandian, penciptaan ruang tamu berjenama boleh diperluas, yang akan membolehkan tetamu dengan pendekatan yang luar biasa.

Bilik dengan semua yang anda perlukan

Bilik dengan semua yang anda perlukan

Pedalaman ini perlu untuk berehat untuk membuat rehat antara "sesi stim" selesa. Di dalam dewan sering meletakkan meja, jadi mudah untuk minum teh herba, ingat bahawa minuman panas di dalam bilik mandi adalah kontraindikasi. Bilik ini mempunyai sofa tambahan, kerusi atau bangku.

Jadual untuk teh bersemangat

Jadual untuk teh bersemangat

Sekiranya terdapat kelembapan yang tinggi di ruang menunggu, lebih baik memasang perabot kayu. Sofa tenunan dan kerusi berlengan akan "mengambil" acuan dan jamur dari masa ke masa.

Reka bentuk dan nuansa bilik sauna bergantung kepada pilihan pemiliknya. Ini adalah jenis bilik dengan tujuan pelbagai fungsi. Mandi semasa sering mempunyai ruang masuk, dapur kecil, tandas, kolam renang.

Kolam renang

Kolam renang

Unsur penting dan komponen yang tetap di dalam bilik di dalam bilik mandi adalah hidangan. Perlu diberi perhatian kepada cawan dan plat asli dengan nota rakyat tradisional dalam perhiasannya. Untuk menghiasi meja di dalam bilik mandi, kegemaran orang ramai adalah samovar Rusia yang berwarna-warni.

Kegemaran rakyat - samovar

Kegemaran rakyat - samovar

Aksen hiasan bilik persalinan di dalam bilik mandi, dipakai pada kayu lembut, contohnya, cemara pine atau Nordic. Anda boleh mempelbagaikan elemen kayu dengan batu, bata, jubin atau plastik. Nota moden dalam gaya yang jarang untuk tempat kami, seperti Timur, Inggeris, akan melengkapkan perabot, cermin, lukisan, candelier, fabrik dan butiran aksesori yang lain.

Kemudahan bilik mandi

Kemudahan bilik mandi

Ruang tamu di dalam bilik mandi boleh dianggap sebagai bilik tidur tetamu jika dilengkapi dengan katil penuh dan dilengkapi dengan peralatan tempat tidur, sandal dan jubah mandi.

Reka bentuk mandi

Idea reka bentuk baru

8 Skor Jumlah
Kesimpulannya

Bath - tempat terbaik untuk berehat selepas seharian bekerja keras. Susun tempat supaya anda dan tetamu anda berasa selesa.

Ketahanan
10
Kemurnian ekologi
10
Kos bahan yang tinggi
8
Kebaikan
 • Ketahanan
 • Keramahan alam sekitar
 • Pengekalan haba
Cons
 • Harga bahan
 • Tidak kerap digunakan
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk