Meja Teknologi Untuk Makan Malam - Mengurus orang yang disayangi (225+ Foto)

Tetapan jadual untuk makan malam adalah langkah penting yang tidak boleh diabaikan, perkara utama adalah menghidupkan fantasi.

Kandungannya:

Kenapa anda perlu berkhidmat

Konsep "berkhidmat" datang kepada kami dari Perancis - sebuah negara yang dikenali kerana menetapkan peraturan gaya dan etika. Jika kita menerjemahkan perkataan secara harfiah, kita dapat "penyediaan meja dan barang-barang yang diperlukan untuk makan." Sesetengah orang berfikir bahawa penyediaan adalah masalah orang dari masyarakat yang tinggi, dan purata rata-rata orang tidak mempunyai masa dan tidak perlu membuang masa.

Memasak meja untuk makan malam

Memasak meja untuk makan malam

Mengapa anda memerlukan hidangan untuk makan malam? Berikut adalah beberapa faktor utama:

 1. Kepuasan estetik. Itulah cara orang ramai, bahawa mereka sentiasa mahu segala-galanya menjadi "cantik". Kadang-kadang kita tidak sadar mengambil tindakan untuk mengelilingi diri kita dengan perkara-perkara yang menyenangkan mata. Apabila seluruh keluarga pergi ke hujung minggu melalui makan tengahari atau sedang makan rasmi dengan rakan niaga, atau mana-mana cuti dirayakan, semua ini adalah satu kesempatan untuk menumpukan masa untuk berkhidmat.
 2. Praktikal. Di sesetengah keluarga, di mana ia tidak lazim untuk mempersiapkan diri untuk makan malam, seseorang itu perlu berlari sepanjang masa untuk barangan yang betul. Seseorang akan memerlukan satu sudu lain, yang lain tidak mahu minum kompot dari kaca kecil, yang ketiga akan meminta suplemen. Apabila meja dikendalikan secara kualitatif, segala-galanya berada di tempatnya dan semua orang dapat menikmati hidangan, saling berkomunikasi dengan satu sama lain, sambil tidak memikirkan sesuatu yang hilang.
 3. Faedah untuk perut. Ia mungkin terdengar pelik, tetapi saintis telah lama membuktikan fakta bahawa meja yang indah, dan terutama jika ia dilengkapi dengan sebuah syarikat yang menyenangkan, mempunyai kesan positif terhadap selera makan. Suasana yang selesa tidak dicipta dengan sendirinya, untuk ini anda perlu berusaha. Dan memberi perhatian yang sewajarnya untuk melayani adalah cara yang baik untuk melakukan ini.
Kesan positif terhadap selera makan

Kesan positif terhadap selera makan

kembali ke menu ↑

Alas meja

Tali meja di meja makan tidak boleh menjadi kain minyak, pilihan adalah kain, sebaiknya kapas. Oilcloth direka untuk dapur, ia sangat sesuai untuk memasak, kerana dengan itu anda boleh dengan mudah menghapus sampah dan air. Untuk menggunakannya untuk melayani meja makan tidak menyenangkan secara estetika.

Lebih baik memilih taplak meja kain

Lebih baik memilih taplak meja kain

Bagi warna, jangan sekali-kali kain taplak itu bersatu, kelihatan ceroboh dan menarik perhatian yang berlebihan. Ciri-ciri utama dari mana-mana meja, yang dengan serta-merta menangkap tetamu di mata, dimasak hidangan. Adalah lebih baik untuk memilih kain lap, warna neutral, sebagai contoh, kuning air, tetapi pada masa yang sama ia perlu mengambil kira warna hidangan.

Pilih taplak meja warna neutral

Pilih taplak meja warna neutral

Adalah penting untuk memberi perhatian kepada penyediaan taplak meja: ia mesti dibasuh dan disetrika supaya di mana-mana tempat tidak ada lipatan atau lipatan. Juga, ia sepadan dengan saiznya, tepi hanya boleh turun ke tingkat kerusi kerusi, tidak kurang. Di sudut, ia harus turun di sepanjang kaki, sama rata di setiap sisi.

Ia harus turun ke sudut.

Ia harus turun ke sudut.

Sekiranya terdapat tempat yang kecil di atas meja yang tidak dibasuh atau lubang, janganlah anda meletakkannya di atas meja. Seperti itu Perubahan kecil boleh merosakkan kesan keseluruhan tetamu dari makan malam.
kembali ke menu ↑

Pinggan mangkuk

Meletakkan hidangan memainkan peranan yang penting dalam menyediakan tetamu dengan keselesaan. Yang terpaksa ditempatkan, bergantung terutamanya pada hidangan masak.

Adalah penting untuk memilih apa jenis hidangan yang anda perlukan.

Adalah penting untuk memilih apa jenis hidangan yang anda perlukan.

Peraturan asas apabila memilih bilangan plat dan jenis mereka adalah seperti berikut: harus ada banyak daripada mereka yang anda tidak perlu makan dua hidangan dari satu hidangan dan satu pinggan dan mereka harus sedemikian rupa sehingga makanan dapat dengan mudah diterapkan dan direkrut ke dalam perangkat.
 • Plat pertama digunakan untuk hiasan dan berfungsi sebagai pendirian. Ia bukan untuk makan dan harus saiz yang betul. Kawasan meja, yang jatuh pada satu orang, mengikut piawai adalah 80 cm, jadi plat-pendirian harus diletakkan tepat di tengah-tengah jurang ini.
Plat pertama berfungsi sebagai pendirian

Plat pertama berfungsi sebagai pendirian

 • Plat untuk hidangan kedua diletakkan di atas, dan untuk yang pertama di atas. Ini adalah skim klasik, kerana hampir setiap menu makan tengah hari melibatkan hidangan cair dan yang utama. Jika hanya hidangan kedua yang disampaikan, maka pilihan untuk meletakkan kedua-dua plat hilang.
 • Di sebelah kiri berhampiran atas pinggan untuk roti diletakkan. Ia dipanggil "Pirozhkovaya" dan digunakan sepanjang seluruh hidangan untuk meletakkan apa-apa produk roti di atasnya.
Plat untuk produk roti

Plat untuk produk roti

 • Memutuskan sama ada menggunakan plat makan dan snek, serta nombor mereka, mesti berdasarkan menu. Sekiranya pembuka disajikan dalam hidangan yang direka untuk makan terus dari itu, anda tidak perlu meletakkan plat ini. Sekiranya snek sejuk atau panas disediakan dalam bentuk, sebagai contoh, salad, maka anda perlu menyediakan plat tambahan.

Kami meletakkan pinggan untuk salad

Kami meletakkan pinggan untuk salad

Setelah semua plat disediakan, anda boleh meneruskan penyediaan baki peranti yang diperlukan untuk makan tengahari.

Apabila meletakkan pendirian dan seluruh bahagian atas, anda perlu ingat tentang keselamatan. Jarak minimum ke tepi harus sekurang-kurangnya 2-3 cm.

kembali ke menu ↑

Peranti

 1. Forks diletakkan di sebelah kiri plat, dengan ketat gigi. Berapa banyak daripada mereka, dan apa yang mereka akan kelihatan, bergantung kepada hidangan. Prinsip meletakkan garpu adalah mudah: kanan ke kiri, untuk digunakan. Sebagai contoh, yang paling dekat dengan pinggan akan menjadi garpu untuk yang kedua (dimakan dahulu), terdapat bar snek di dekatnya, dan hidangan pencuci mulut yang lebih lanjut.
 2. Pisau dan sudu dibentangkan pada prinsip yang sama dengan garpu, tetapi sudah di sebelah kanan piring. Adalah penting bahawa semua pisau "melihat" dalam satu arah - ke pinggan. Lebih dekat ke pinggan yang diletakkan pisau, dan di belakangnya sudu.
Forks diletakkan di sebelah kiri plat

Forks diletakkan di sebelah kiri plat

Terdapat juga kaedah yang berasingan untuk bekalan peralatan dengan rempah. Pengisar garam mesti diisi hingga 1/3, dan pepperbox adalah ½, bekas dengan mustard boleh diisi ke pinggir, dengan itu sudu selalu disajikan. Semua rempah cair, minyak zaitun, cuka dan lain-lain, dihidangkan dalam botol kecil (biasanya 100-150 ml).

Jangan lupa tentang rempah-rempah di atas meja

Jangan lupa tentang rempah-rempah di atas meja

Mangkuk sos boleh menjadi bentuk dan jumlah yang berlainan, apabila melayani mereka adalah penting untuk menjaga agar sos mudah diketik, dan ia tidak terbuka sehingga tidak dipakai. Dan peranti dengan rempah, dan saucepans sepatutnya terletak di tengah. Mereka mestilah dalam kuantiti sedemikian sehingga semua orang boleh mencapai item yang dikehendaki.

Hidangkan sos ke meja

Hidangkan sos ke meja

kembali ke menu ↑

Gelas

Gelas yang cantik selalu kelihatan mewah dan memberikan suasana untuk makan malam yang bergaya khas. Kaca utama, yang semestinya ada, adalah satu yang direka untuk air. Ia diletakkan di atas pisau, pada jarak kira-kira 7 cm di atas.

Kacamata ditetapkan seperti yang diperlukan

Kacamata ditetapkan seperti yang diperlukan

Cermin mata yang tinggal ditetapkan berdasarkan minuman berjadual. Lebih dekat kepada yang pertama adalah segelas jus (atau kompos), diikuti dengan wain. Walaupun anda berfikir bahawa ini atau tetamu itu tidak akan diminum, misalnya, wain, anda mesti membekalkan jumlah peralatan yang sama untuk setiap orang.Ini akan menghindarkan momen yang tidak selesa dan tidak akan meletakkan tetamu dalam kedudukan yang janggal.

Kami meletakkan semua jumlah cermin mata yang sama

Kami meletakkan semua jumlah cermin mata yang sama

Sekiranya kanak-kanak hadir di meja, mereka dibenarkan untuk meletakkan gelas yang berasingan untuk jus, mereka boleh dicat atau dihiasi dengan lukisan yang sesuai dengan umur. Dalam semua kes lain, adalah disyorkan untuk menggunakan cermin mata yang sama, warna, corak dan saiz yang sama untuk semua tetamu.

Alkohol jarang digunakan semasa makan malam, kecuali untuk wain. Walau bagaimanapun, jika acara itu menunjukkan kehadiran minuman lain, lebih kuat, boleh meletakkan gelas dan peralatan lain, bergantung kepada pilihan alkohol. Mereka diletakkan di belakang cermin utama.

Ekspos bergantung kepada alkohol

Ekspos bergantung kepada alkohol

kembali ke menu ↑

Napkin

Menggunakan serbet kertas apabila menghidangkan makan malam adalah tanda rasa tidak enak. Mereka kelihatan sesuai ketika makan makanan jalanan atau ketika makan tanpa tamu, misalnya, herring. Apabila cantik, dan bahkan lebih meriah, dilindungi, serbet kain mesti hadir di atasnya.

Lebih baik menggunakan serbet kain

Lebih baik menggunakan serbet kain

Perkara utama yang perlu digabungkan ialah serbuk meja. Terdapat banyak cara untuk meletakkannya dengan cara yang asal, sampul surat yang ringkas atau konvolusi dianggap sebagai varian klasik. Adalah penting untuk mengira mereka supaya tiada tetamu ditinggalkan tanpa serbet.

Pelbagai pilihan bagaimana untuk membuat fail

Pelbagai pilihan bagaimana untuk membuat fail

Satu peranan penting dimainkan oleh koktel, yang boleh mempunyai bentuk dan hiasan yang berbeza, yang kelihatan cantik dan kaya. Tidak sekali-kali tidak meletakkan tuala dalam kaca telus, ia juga tidak disyorkan untuk menggunakan coaster plastik biasa.

Kami buat dalam bentuk sampul surat

Kami buat dalam bentuk sampul surat

Tumpuannya adalah pada tisu bersih: mereka mesti bersih dan disetrika. Sekiranya ia digunakan untuk jangka masa yang panjang, agak mungkin pembentukan skrap, salinan tersebut mesti diganti. Adalah diandaikan bahawa tetamu akan menggunakan serbet kain untuk menutup lutut mereka, dan, oleh itu, mereka mesti kelihatan baik supaya mereka boleh digunakan dengan selamat pada pakaian mereka.

Pembuangan bersih adalah sangat penting.

Pembuangan bersih adalah sangat penting.

Adalah lebih baik menguruskan serbet kain sehingga pada setiap plat terletak sendirian. Disebabkan ini, mudah untuk tidak salah perhitungan dan para tetamu akan segera melihat bahawa anda tidak boleh memikirkan tentang risiko pakaian kotor.
kembali ke menu ↑

Hiasan dan hiasan

Yang paling mudah, tetapi pada masa yang sama, cara untuk menghiasi makan malam adalah untuk meletakkan sekumpulan bunga di tengah. Ia tidak sepatutnya menjadi sejambak besar, kerana tidak ada yang perlu mengalih perhatian perhatian dari hidangan, dan para tetamu harus saling melihat. Oleh itu, lebih baik menggunakan komposisi saiz kecil, yang kelihatan bergaya dan estetis yang menyenangkan, dan juga sesuai dengan reka bentuk keseluruhan, terutamanya dalam warna.

Bunga tidak akan berlebihan

Bunga tidak akan berlebihan

Peraturan yang baik untuk menentukan ketinggian yang dibenarkan dari karangan: ia tidak boleh lebih besar daripada kaca tertinggi yang berdiri.

Dekorasi bertema juga kelihatan bergaya, mereka sesuai untuk digunakan apabila makan malam bercuti. Sebagai contoh, untuk Krismas, yang di kawasan kami dianggap sebagai percutian keluarga, anda boleh menguruskan patung-patung malaikat. Adalah penting untuk memastikan bahawa tidak satu elemen tidak mengganggu penggunaan dan pemindahan hidangan.

Kami menghiasi mengikut

Kami menghiasi mengikut

Lilin adalah hiasan yang sangat baik, yang digunakan tidak begitu banyak untuk pencahayaan seperti mewujudkan suasana yang selesa. Suasana hangat sedemikian akan mempunyai tetamu untuk berkomunikasi, dan tidak semestinya semuanya cahaya, lilin yang indah hanya boleh menjadi hiasan.

kembali ke menu ↑

Peraturan umum

 • Cara terbaik untuk membuat pengalaman makan tengah hari yang buruk adalah dengan menggunakan hidangan yang tidak kemas. Oleh itu, adalah penting untuk memeriksa setiap peranti beberapa kali untuk menghapuskan sebarang kotoran dan kotoran lain yang mungkin juga kekal dari air biasa.
Kami mengkaji semua hidangan sebelum berkhidmat

Kami mengkaji semua hidangan sebelum berkhidmat

 • Lebih baik menggunakan set hidangan, dan bukannya setiap contoh individu yang berbeza dalam penampilan. Jika ini tidak mungkin, anda boleh mengambil beberapa set berbeza, tetapi memilihnya supaya mereka harmoni digabungkan dengan satu sama lain.
 • Kursi perlu sedikit dilanjutkan supaya para tetamu dapat dengan mudah duduk di atasnya.Jarak optimum ialah 40-50 cm dari pinggir. Jika sesuai, kerusi boleh dihiasi dengan kain yang menyatu dengan taplak meja. Sekiranya ia dijahit, anda boleh segera mengurusnya.
Kami menghiasi kerusi dengan kain

Kami menghiasi kerusi dengan kain

 • Jika pada akhir makan malam teh atau kopi sepatutnya, adalah penting untuk menyediakan hidangan untuk mereka terlebih dahulu, tetapi tidak untuk meletakkannya dengan segera. Dia sepatutnya rapat supaya, sebaik sahaja diperlukan, pelayan wanita dapat dengan cepat mendedahkannya.
 • Minuman harus terletak dari hujung yang berbeza, dan jika mereka berada dalam kuantiti tunggal, maka di tengah. Air, jus dan kompot dihidangkan dalam kendi. Wain dan champagne diletakkan di atas seratus pra-tanpa penutup, tetapi ini perlu dilakukan pada akhir persiapan, sebelum ketibaan para tetamu, supaya minuman tidak hilang.
Hidangan minuman beralkohol yang indah

Hidangan minuman beralkohol yang indah

 • Apabila menyusun menu dan menetapkan meja makan, penting untuk menjaga tetamu, kerana tugas pelayan wanita adalah untuk mengatur segala-galanya agar semua orang selesa. Untuk melakukan ini, semua yang hadir mestilah diberi amaran terlebih dahulu mengenai sifat acara, tema, yang akan mempengaruhi walaupun pilihan pakaian mereka. Apabila berkhidmat, perkara kecil tidak berlaku, jadi menjimatkan masa di atasnya tidak berbaloi.

Tetapan meja

Konsep Berkhidmat Elemen

9.5 Skor Jumlah
Hidangkan selera makan

Tetapan meja yang indah segera menangkap mata. Ia memerlukan masa, tetapi hasilnya berbaloi. Bersorak diri dan orang tersayang. Kami telah mengumpulkan dalam artikel ini momen yang paling relevan yang patut diberi perhatian. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Permohonan Kebolehcapaian
9
Pendedahan topik
9.5
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Hiasan cantik
 • Peningkatan mood emosi
Cons
 • Tidak semua orang tahu kapan dan apa yang hendak digunakan.
 • Masa
 • Kos barangan yang dihiasi
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk