Berada di rumah (+210 Foto): Tips untuk penggunaan ruang yang optimum

Beranda yang dilekatkan pada rumah harus harmoni digabungkan dengan interior dan luaran bangunan. Reka bentuk yang canggih akan membantu menjadikan bilik ini salah satu tempat kegemaran di rumah anda.

Kandungannya:

Selesai salun

Apabila bahagian luar selesai beranda harus mengambil kira gaya keseluruhan kawasan tempatan dan bangunan berdekatan. Bergantung pada jenis bahan yang digunakan untuk reka bentuk fasad, siding, bata, plester fasad, kayu pepejal yang mesra alam: larch, pain, abu, beech atau oak digunakan untuk dekorasi luar teras.

Penamat luar dengan kayu semula jadi

Penamat luar dengan kayu semula jadi

Ia menggabungkan dengan sempurna dengan kaca, polikarbonat, logam palsu, batu semula jadi atau tiruan dan jubin. Sangat menarik adalah kebaharuan yang telah muncul di pasaran, yang dipanggil wallpaper fasad - bahan berasaskan akrilik bergulung. Pada mulanya, ia mempunyai warna putih dan boleh dicat dalam mana-mana warna warna.

Rumah yang harmonis di rumah yang selesa

Rumah yang harmonis di rumah yang selesa

kembali ke menu ↑

Jenis grid

Kisi hiasan dibuat dalam bentuk kayu atau ditempa secara melintang, jalur menegak atau melintang. Jarak antara mereka boleh berbeza-beza - beranda boleh hampir sama sekali terbuka atau dihiasi dengan kerap berlari lamellae.

Panel pinus atau abu sering dirawat dengan noda berwarna untuk memberi mereka teduhan kayu mulia. Untuk melindungi daripada kelembapan, cat mereka di atas varnis.

Menghias beranda dengan bar

Menghias beranda dengan bar

Petua! Tumbuhan hiasan yang memanjat kisi beranda akan menjadi keselamatan dari panas pada musim panas. Mereka akan melegakan udara dari kekeringan yang berlebihan dan melindungi dari habuk dan angin.
kembali ke menu ↑

Pencahayaan luar

Untuk pencahayaan luaran dan pencahayaan beranda tak terang, gunakan pita neon kalis air atau fleksibel. Mereka boleh dipasang di sekitar perimeter bangunan atau sama rata di rel, sokongan atau sisi pintu. Jenis lampu ini akan menghabiskan minimum elektrik dan akan bertahan lebih lama daripada biasa. Anda boleh menggunakan dan dinding atau fasad luar bangunan.

Gunakan lampu belakang ais

Gunakan lampu belakang ais

Langkah-langkah pencahayaan tempat bukan sahaja kelihatan luar biasa, tetapi juga membolehkan anda untuk menerangi dengan sempurna pendekatan ke rumah. Pilihan yang menarik - reka bentuk beranda dari riben warna jalanan. Untuk ini, kami menasihatkan anda untuk membeli peranti kawalan pengawal.

kembali ke menu ↑

Menghias beranda tanpa unggun

Terdapat keperluan khusus untuk bahan-bahan untuk menunaikan daun terbuka atau tidak panas. Lagipun, bilik ini dikendalikan paling intensif.

Memilih bahan untuk penamat di bawah gaya keseluruhan

Memilih bahan untuk penamat di bawah gaya keseluruhan

kembali ke menu ↑

Perlindungan lantai

Selain kelembapan dan rintangan beku yang tinggi, lantai di beranda terbuka sepatutnya meningkatkan ketahanan terhadap lelasan. Sebagai penutup lantai, lebih baik memilih bukan kayu, yang perlu diperiksa atau dilukis setiap tahun, melainkan laminate kelas yang lebih tinggi kekuatan (sekurang-kurangnya 31-33) atau papan teres, kadangkala dipanggil dek. Ia mempunyai rintangan yang paling tinggi terhadap lelasan, tidak takut kulat dan perubahan suhu secara tiba-tiba, sementara ia kelihatan sangat rapi.

Di lantai lebih baik menggunakan lamina.

Di lantai lebih baik menggunakan lamina.

Anda boleh mengurangkan lantai dan jubin lantai persegi, segi empat tepat atau bentuk berbentuk. Dengan menggabungkan pilihan gaya, anda boleh mencipta corak yang menakjubkan dengannya. Adalah lebih baik untuk mengambil jubin untuk beranda dengan permukaan kasar atau pelepasan ketara - apabila pulang dari jalan pada musim sejuk, salji sering diletakkan di atas kaki anda dan anda akan tergelincir ke atas bahan yang terlalu halus.

Jubin, sebagai pilihan untuk beranda

Jubin, sebagai pilihan untuk beranda

Linoleum dalam bilik yang tidak panas tidak boleh diletakkan. Oleh kerana bahan ini tidak dapat bernafas, akibat turun naik suhu dan kelembapan, lantai di bawahnya dan substrat longgokan linoleum itu sendiri akan mula reput dan cepat menjadi tidak dapat digunakan.

Plus, apabila dibekukan, ia menjadi terlalu licin. Jika rumah dipasang di kawasan yang mempunyai kelembapan yang tinggi, tidak disyorkan untuk menggunakan linoleum walaupun di premis yang dipanaskan - rasuk lantai di bawah bahan tersebut akan membusuk dengan cepat.

Interior yang indah menggunakan jubin catur

Interior yang indah menggunakan jubin catur

Petua! Jika beranda terletak di sebelah cerah, lebih baik menggunakan penutup lantai ringan - ia akan kurang dipanaskan oleh matahari.
kembali ke menu ↑

Hiasan dinding. Perabot

Sebuah beranda terbuka paling mudah terdedah kepada keadaan cuaca, bukan sahaja lantai, tetapi juga bahan-bahan yang digunakan untuk dekorasi, serta perabot harus tahan kelembapan, tidak takut perubahan suhu, pendedahan kepada radiasi ultraviolet dan memudar sebanyak mungkin di bawah matahari:

 • Beranda berenda boleh dihiasi dengan perabot plastik atau produk tempa yang boleh bertahan tanpa batas; logam lebih sering digabungkan dengan kayu, kaca, batu tiruan atau semulajadi; Corak palsu yang elegan kelihatan ringan dan elegan dan tidak menghalang laluan cahaya matahari;
Perabot logam untuk anjung yang tidak biasa

Perabot logam untuk anjung yang tidak biasa

 • perabot kayu yang tidak berwarna lebih sesuai untuk beranda tertutup atau untuk digunakan hanya pada musim panas; bantal lembut dan cerah pada sofa, kerusi, bangku dan kerusi, kain lapang yang berwarna-warni, bunga segar, tuala yang bersulam digabungkan dengannya dengan sempurna;
 • produk yang diperbuat daripada rotan tiruan atau semulajadi (pokok sawit), buluh atau rod adalah ringan dan boleh dimuatkan ke dalam pelbagai jenis dalaman - dari zaman dahulu hingga ke gaya Jepun atau gaya Provence; asalnya rotan semulajadi putih dicat dalam madu, cognac, zaitun, warna kopi;
Kami menggunakan rotan warna yang berbeza

Kami menggunakan rotan warna yang berbeza

 • pada musim panas, tempat tidur gantung boleh digantung di antara pendukung - ia tidak akan mengambil banyak ruang; Anda boleh membuatnya dalam bentuk kerusi atau ayunan dan melampirkannya ke siling;
 • Dalam kes beranda, produk sintetik yang dibuat dari rotan buatan atau rotan lebih disukai - mereka terbakar kurang di bawah sinar matahari, tidak meledingkan, dan mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang; untuk musim sejuk mereka tidak lagi perlu membersihkan.

Petua! Untuk sofa dan kerusi lebih baik menggunakan bantal yang boleh ditanggalkan - lebih mudah untuk membersihkannya dari debu.
Gunakan bantal boleh tanggal

Gunakan bantal boleh tanggal

kembali ke menu ↑

Interior berhias kaca

Pilihan reka bentuk untuk bilik tersebut tidak terhingga. Gaya bahasa Inggeris yang bersuara, sebuah empayar atau klasik di beranda terbuka jelas tidak akan menjadi apa-apa. Untuk menghiasi bahagian dalaman bilik itu, lebih masuk akal untuk menggunakan kayu, batu semula jadi atau tiruan, batu bata, kaca dan logam:

 • balok siling gaya desa yang besar akan kelihatan agak harmoni terhadap latar belakang tetingkap kaca tetingkap kaca moden; salah satu dinding bilik boleh dipangkas di bawah bangunan batu, membawa kehidupan luar bandar tetap ke dalam suasana moden;
Rasuk kayu di pedalaman

Rasuk kayu di pedalaman

 • Tingkap hitam yang intensif sering digunakan untuk mencipta gaya minimalis; beberapa tempat warna terang di latar belakang pelapis perabot dan langsir warna pastel yang tenang hanya akan memberi ruang daya tarikan istimewa;
 • Gaya etnik Jepun, Scandinavia, Mediterranean atau Provence luar bandar dan muzik negara akan sesuai di beranda; mereka akan membantu mewujudkan suasana yang selesa dan santai;
Gaya negara ringan di pedalaman

Gaya negara ringan di pedalaman

 • cahaya semulajadi juga perlu diambil kira - jika beranda terletak di sebelah tenggara cerah, gaya Mediterranean dengan banyak bunga biru dan putih, perabot ringan dan tirai Rom akan berjaya; penggunaan warna biru-hijau dalam hiasan dan warna perabot akan memberi rasa kesejukan; dalam kombinasi dengan kayu dan batu yang hangat, ia akan memberi kesan luar biasa;
 • Warna-warna cahaya Provence atau gaya Skandinavia lebih sesuai untuk hiasan bilik, tingkap yang menghadap ke timur atau sebelah utara yang teduh.

Adalah penting untuk tidak keterlaluan dengan perabot dan gaya.

Adalah penting untuk tidak keterlaluan dengan perabot dan gaya.

Petua! Perhatikan bahawa perabot tidak boleh dipaksa terlalu banyak di beranda - ia harus tetap ringan dan luas.
kembali ke menu ↑

Zon zon

Ia tidak menguntungkan untuk menggunakan bilik besar hanya sebagai lorong - lebih baik untuk membahagikannya kepada beberapa zon. Sebagai contoh, menggabungkannya dengan ruang tamu dan melengkapkannya dengan ruang makan, tempat untuk tetamu berehat, taman rumah, pejabat, bengkel atau bilik permainan untuk kanak-kanak.

Kami berehat dengan keselesaan dan pemandangan jalan

Kami berehat dengan keselesaan dan pemandangan jalan

Pisahkan ruang makan berasingan dalam beberapa cara atau gabungannya:

 • dengan bantuan susunan perabot: untuk tujuan ini, tidak semestinya perlu menggunakan almari besar - cukuplah, misalnya, untuk menghidupkan sofa kembali ke meja makan;
 • dengan penggunaan partisyen mudah alih atau pegun yang ringan, hiasan yang bersesuaian dengan penyelesaian seni bina umum beranda; mereka boleh tinggi atau rendah dalam gaya bar; mereka boleh dibuat daripada drywall, logam, batu bata, plastik, kaca, dan sebagainya;
Lebih baik mengatur segala sesuatu dalam satu gaya.

Lebih baik mengatur segala sesuatu dalam satu gaya.

 • siling pelbagai peringkat;
 • podium: lantai di ruang makan naik sedikit lebih tinggi;
 • pintu gelangsar lut;
 • gerbang segi empat tepat, separuh bulatan atau lengkung yang dibuat daripada apa-apa jenis bahan;
 • skrin mudah alih yang boleh dilipat dan tersembunyi pada bila-bila masa;
 • ditenun, langsir kapas, langsir diperbuat daripada tali jut, dan sebagainya;
 • Menonjolkan warna: masa-masa apabila dinding turun dalam rentang warna yang sama, tenggelam ke dalam kelalaian, pereka hari ini sering menggunakan kombinasi warna dan tekstur untuk membezakan zon; jangan lupa bahawa kedua-dua warna zon mesti serasi.

Aksen terang di beranda biasa

Aksen terang di beranda biasa

kembali ke menu ↑

Dewan Veranda

Perabot di lorong beranda sepatutnya mencukupi agar bukan sahaja rumah tangga, tetapi juga tetamu boleh meletakkan pakaian luar, topi dan kasut. Tetapi untuk membebankan bilik tidak seharusnya - hanya almari atau penyangkut, berdiri untuk payung dan rak untuk kasut. Untuk kemudahan, sebuah bangku dipasang di pintu masuk. Di sini, berhampiran pintu masuk, harus ada cermin dan rak untuk kunci.

Semua yang anda perlukan sentiasa ada.

Semua yang anda perlukan sentiasa ada.

Bilik luas boleh ditambah dengan mezzanine untuk barang-barang bermusim. Supaya beranda tidak kelihatan berantakan, pilih kabinet untuk dipadankan dengan dinding - jadi mereka akan kurang mencolok. Tidak kira bagaimana majalah-majalah berkilat memberi jaminan kepada kami, beranda, di mana terdapat debu dan kotoran yang cukup dari jalan, tempat itu tidak terlalu bersih.

Tidak semestinya memerlukan almari di lorong

Tidak semestinya memerlukan almari di lorong

Oleh itu, semua jenis lapisan, terutamanya yang bersebelahan dengan pintu masuk, harus mudah dicuci dan tahan terhadap lelasan.Bilik sedemikian boleh ditambah dengan lukisan dalaman, langsir cahaya yang elegan, permaidani tidak terlalu berat atau penutup lantai, yang boleh dibersihkan dengan mudah, dan sebagainya.

Semua jenis salutan harus mudah dijaga.

Semua jenis salutan harus mudah dijaga.

Petua! Di beranda yang luas boleh dilengkapi dengan bekas untuk pembersih vakum, papan seterika. Untuk ini terdapat almari pakaian kecil atau kotak dalam bentuk dada.
kembali ke menu ↑

Ruang makan Veranda dan beranda ruang tamu

Perhatikan bahawa beranda hanya boleh sebahagiannya, terutamanya pada musim panas, berfungsi sebagai ruang makan dan ruang tamu. Oleh itu, lebihan perabot dan hiasan di kawasan ini untuk apa-apa.

Relaksasi dan keselesaan dari minimalism

Relaksasi dan keselesaan dari minimalism

Satu set perabot standard dari sepasang sofa lembut atau bangku, kerusi, meja dan sekurang-kurangnya dekorasi dan hiasan cukup. Bilik yang luas akan mewujudkan perasaan yang banyak cahaya dan udara segar.

Set perabot santai standard

Set perabot santai standard

Ia adalah mungkin untuk menambah pedalaman seperti itu dengan pendaki dan tekstil yang terang. Tumbuh-tumbuhan boleh diletakkan di dalam pot tergantung atau duduk di dalam tabung. Air pancut kecil mudah alih pada hari musim panas yang panas akan menenggelamkan bilik dengan kelembapan.

Banyak tumbuhan tidak ada di sini

Banyak tumbuhan tidak ada di sini

Petua! Pemilik rumah sering memasang perapian di beranda yang dipanaskan - di sini anda dan rumah anda boleh memanaskan badan pada hari musim sejuk dan mengagumi melalui tingkap yang luas ke landskap sekitarnya.
Memasang perapian di kawasan yang dipanaskan

Memasang perapian di kawasan yang dipanaskan

kembali ke menu ↑

Beranda kanak-kanak

Sudut kanak-kanak di dalam bilik dengan tingkap terbuka dan pencahayaan yang sempurna akan paling dialu-alukan. Bagi isi rumah kecil, anda boleh mengatur kawasan anda sendiri dengan banyak bantal lembut, buaian, rumah kanak-kanak dan tokoh kartun berwarna-warni.

Kadang-kadang kotak biasa sudah cukup.

Kadang-kadang kotak biasa sudah cukup.

Tidak perlu memaksa teres cahaya perabot tidak boleh - perabot kabinet kecil yang cukup dan kotak untuk mainan. Seorang artis kecil boleh menetapkan kuda dan menghiasi dinding karyanya, dan kekasih muzik - alat yang sesuai.

kembali ke menu ↑

Bilik Veranda

Walaupun di beranda kecil, anda boleh melengkapkan sudut dengan kerusi yang selesa, lampu lantai dan rak dengan buku. Meja dengan komputer riba atau komputer juga sesuai di sini.

Tempat yang selesa untuk tinggal

Tempat yang selesa untuk tinggal

kembali ke menu ↑

Gimnasium Veranda

Jika ruang bilik membenarkannya, anda akhirnya boleh memenuhi impian yang lama dan memisahkan tempat untuk sukan di beranda. Anda hanya memerlukan simulator, cermin untuk memantau ketepatan latihan, TV mudah alih atau sistem stereo kecil. Adalah lebih baik untuk menyediakan penebat bunyi untuk lantai beranda di lokasi sudut sukan walaupun semasa fasa pembinaan.

Memperuntukkan tempat untuk sukan

Memperuntukkan tempat untuk sukan

Pilihan untuk menghiasi beranda adalah banyak. Dalam video ini, pencipta program "Untuk rumah dan keluarga" disampaikan kepada penonton lebih daripada sepuluh pilihan reka bentuk untuk ruangan tersebut:

Reka bentuk Veranda

Pilihan untuk mengatur beranda, yang dipasang di rumah

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk