Bagaimana untuk membuat kolam di rumah negara Tangan (165+ Gambar)? Bingkai, dalaman, konkrit - Mana yang lebih baik?

Pada hari musim panas yang panas, sambil bersantai di negara ini, sangat menyenangkan untuk terjun ke kolam sejuk. Nah, jika terdapat kolam atau sungai yang berdekatan. Dan jika tidak? Di sinilah kolam anda sendiri diperlukan. Adakah saya memerlukannya sebagai lebih besar di Istana Sukan? Tidak, tujuan reservoir buatan dacha adalah untuk bersenang-senang, bukan untuk menetapkan rekod untuk berenang.

Kandungannya:

Ramai yang ingin mempunyai kolam di pondok musim panas mereka sendiri. Jika belanjawan membenarkan, pemilik mengundang organisasi khusus, menunjukkan tempat dan menunggu dengan sabar sehingga semua kerja selesai. Apabila tidak ada bahan penting seperti itu atau anda hanya mahu melakukan sesuatu dengan diri sendiri, anda perlu memahami arah mana anda perlu meletakkan usaha anda. Dan kemudian impian memiliki takungan tiruan akan mendapat penjelmaan sebenar.

Apakah kolam negara?

Kolam renang untuk memberi

Kolam renang untuk memberi

Jenis kolam yang terdapat di kotej musim panas:

 • dari bahan bekas;
 • bingkai;
 • dari kayu dan filem;
 • dari polipropilena;
 • dari blok cinder;
 • daripada konkrit;
 • daripada plastik komposit.

Antara jenis ini yang manakah bergantung kepada pilihan makanan pemilik, pengalamannya dengan bahan yang digunakan. Kedalaman dacha takungan buatan untuk orang dewasa biasanya tidak melebihi 1.5 m, dan untuk kanak-kanak mandi - 0.5 m.

Perubatan yang terbaik pada hari yang panas

Perubatan yang terbaik pada hari yang panas

Sekiranya kawasan pinggir bandar mempunyai cerun, kolam lebih baik untuk dipasang pada titik tertinggi. Lokasi tidak boleh berada di sekitar pokok dan pokok renek.

Dalam kes versi pegun yang terkubur, sistem akar dapat merosakkan integriti struktur dan memecahkan kalis air dan ketatnya.

Adalah lebih baik untuk mengarahkan takungan buatan di sepanjang arah angin yang berlaku di atas tanah. Susunan sedemikian akan menghalang daun kering, rumput dan debu dari memasuki air.

Semasa pembinaan kolam pada dacha menyediakan tangga, gangways dan tangga. Mereka akan memberikan kemasukan selamat dan keluar dari takungan buatan dari luar dan dalam.

Perhatian tambahan perlu dibayar kepada sistem mengisi kolam dengan air dan mengosongkannya. Biasanya dalam pembersihan automatik takungan buatan automatik digunakan, apabila air dilalui melalui kitaran tertutup melalui sistem penapis. Ini membolehkan masa yang panjang untuk tidak menukar air.
Untuk memberikan kolam kecil akan mendekati

Untuk memberikan kolam kecil akan mendekati

Sekiranya komunikasi kejuruteraan disambungkan ke kampung musim panas - bekalan air dan pembetungan, anda boleh menggunakan keadaan gembira ini. Walau bagaimanapun, sambungan langsung memerlukan projek dan kebenaran dari organisasi yang menyediakan sumber. Sambungan yang tidak dibenarkan ke rangkaian ini tidak boleh diterima dan boleh dihukum dengan denda yang besar.

Untuk bekalan kuasa pam, penapis, peranti untuk pemanasan air dan untuk pencahayaan di waktu petang atau pada waktu malam - perlu menyediakan sistem bekalan kuasa.

Lembaga
Menyambung peralatan elektrik adalah lebih baik untuk mengarahkan profesional. Ini akan melindungi daripada kejutan elektrik yang tidak sengaja, semasa hubungan dan semasa operasi kolam.
Model yang kreatif dan selesa

Model yang kreatif dan selesa

kembali ke menu ↑

Bingkai

Kolam karkas termasuk struktur yang diperbuat daripada, dipasang dengan padang, tiang menegak dan bar mengikat mendatar. Mereka boleh bergerak dan dilipat, iaitu, yang boleh dibongkar pada bila-bila masa atau berpindah ke tempat lain.

Rak menegak kolam pegun tegar ke dalam tanah. Pada masa yang sama, sama ada lubang lubang terbuka atau telaga digerudi digunakan. Rak boleh berupa paip logam atau salur - saluran, sudut, balok saya, konkrit - seksyen bulat atau segi empat tepat, kayu - dalam bentuk balak atau kayu.

Jamming dilakukan menggunakan mortar konkrit atau simen-pasir. Unsur-unsur kayu sebelum digunakan harus diperlakukan dengan cara yang mencegah keretakan, kerosakan kulat dan melindungi terhadap serangga yang memakan kayu. Untuk mengurangkan kelenturan rak apabila mengisi takungan tiruan dengan ketinggian lebih daripada 50 cm menyusun struts.

Boleh bergerak dan dilipat.

Boleh bergerak dan dilipat.

Jalur mendatar dilekatkan pada rak dengan bolt atau skru mengetuk diri, mewujudkan sama ada perisai pepejal atau jarang jika jurang membujur ditinggalkan di antara papan untuk menyimpan bahan (dalam kes ini kekuatan tegangan filem yang digunakan diambil kira). Selalunya, selat mendatar diperbuat daripada papan bermata kayu.

Pilihan bingkai

Pilihan bingkai

Dalam kes yang paling mudah, mangkuk dalam dilapisi dengan filem polipropilena atau polivinil klorida (PVC). Terdapat filem-filem yang dihasilkan khusus untuk kolam renang yang mempunyai warna biru kaya. Dalam versi yang lebih mahal, untuk operasi pegun jangka panjang, propylene lembaran digunakan, lipit yang dikimpal dengan pengeringan konvensional. Kemasan di luar juga boleh dibuat dengan pelapisan plastik atau tepi plastik, yang, untuk tujuan hiasan, telah dicat dengan corak atau warna.

Jika kolam luaran pegun diatur, ia harus memastikan bahawa cawannya dilindungi daripada hujan pada musim sejuk dalam bentuk hujan dan salji, serta kotoran dan habuk yang disebabkan oleh angin. Jadi persediaan untuk permulaan operasi akan diminimumkan. Dengan perlindungan sedemikian, anda boleh menggunakan satu set beberapa perisai kayu yang sama sekali bertindih dengan mangkuk kolam dengan polietilena atau filem polipropilena yang diletakkan di atasnya.

kembali ke menu ↑

Dalaman

Kolam renang dalaman di pondok mempunyai banyak kelebihan berbanding dengan luar. Perkara utama ialah anda boleh berenang pada bila-bila masa sepanjang tahun. Untuk melakukan ini, ia mesti dilengkapi dengan sistem pemanasan dan penghawa dingin. Kolam buatan dalaman adalah bersih - tiada habuk, hujan, daun kering, objek asing lain. Ia mungkin untuk menukar air kurang kerap.

Pilihan ini mempunyai banyak kelebihan.

Pilihan ini mempunyai banyak kelebihan.

Secara struktur, penutup kolam dilakukan dengan pelbagai cara. Ini mungkin bangunan atau lanjutan berasingan ke rumah utama. Pengilangannya adalah sama dengan pembinaan bangunan satu tingkat dengan ruang bawah tanah, berdasarkan asas jalur.

Perbezaannya adalah bahawa di tumpang tindih lantai pertama ada potong di bawah kolam renang, dan ia sendiri terletak di ruang bawah tanah bangunan atau lanjutan.

Penamat kolam dan strukturnya biasanya dibuat daripada keramik. jubinkawasan rekreasi dibuat, dan kadang-kadang satu bilik untuk mandi atau sauna diperuntukkan.
Anda boleh berenang pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Anda boleh berenang pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Pilihan lain adalah pembinaan ringan dari logam (biasanya aluminium) profil, yang sama ada ditutup dengan panel kaca telus telus atau ditutup dengan filem PVC.

Sebagai rak dan ikat pinggang atas atau gerbang, paip, termasuk plastik, yang digunakan untuk paip, profil logam boleh digunakan, kecuali produk bergulung yang paling umum, bahagian berbentuk kotak atau "C" berbentuk dibenarkan.

Sambungan mendatar dan salib untuk kekakuan dibuat dalam bentuk logam atau jalur plastik.

Pertama, kolam renang disediakan, maka struktur pelindung dipasang di sekelilingnya. Untuk mengelakkan keruntuhan struktur sedemikian dari beban yang berlaku di atasnya, sebelum pembuatannya, lebih baik untuk melakukan pengiraan kapasiti penyimpanan.
Versi bergaya reka bentuk terbuka dengan sauna

Versi bergaya reka bentuk terbuka dengan sauna

Secara struktural, pembinaan cahaya di atas kolam boleh mempunyai konfigurasi gable dengan pediment, pinggul, bulat - dalam bentuk khemah atau yurt, sistem melengkung atau separa melengkung. Rel sisi boleh:

 • gelongsor;
 • boleh tanggal.

Dalam sesetengah kes, hanya disusun dalam bentuk kanopi atau kelopak yang melindungi daripada luluhawa dalam bentuk hujan atau cahaya matahari langsung.

kembali ke menu ↑

Dari bahan bekas

Kolam jenis ini sangat mudah, dan begitu, yang mana ia memerlukan banyak masa dan usaha.

Cara yang paling cepat dan paling mudah ialah membuat kolam renang, setelah disesuaikan untuk tujuan ini bekas bekas sudah mempunyai bahagian bawah dan dinding. Ia boleh menjadi mandi cast besi lama, bekas logam dengan bahagian atas terbuka. Mereka boleh diatur seperti tersembunyi ke dalam tanah, dan ditetapkan secara langsung di atas tanah. Pengisian kolam jenis ini dengan air dijalankan dengan bantuan hos, dan penyaliran - dengan menggunakan alat tangan atau menggunakan pam tangan.

Dari bekas logam keretapi

Dari bekas logam keretapi

Kadang-kadang sebagai takungan buatan menggunakan tayar roda besar pengangkutan kapasiti muatan besar yang telah memenuhi penggunaan istilah.

Kolam ini disusun di atas dasar konkrit, tertutup ke dalam tanah dengan ketebalannya sendiri (untuk versi terbuka), atau ketinggian tayar ditambah kepadanya - untuk pilihan yang menyediakan penembusan penuh ke dalam tanah.

Selepas pemasangan, kolam ini boleh dicat atau dipangkas dalam pelbagai cara. Ia sangat sesuai untuk permainan dan hiburan kanak-kanak.

Terdapat kolam renang yang diperbuat daripada bekas logam keretapi, dengan bahagian atas terputus ke ketinggian yang dikehendaki. Kolam sedemikian boleh diisi sepenuhnya atau sebahagiannya di tanah atau dipasang di kawasan tanah yang dirancang.

Untuk digunakan di sepanjang dinding dan bahagian bawah kolam, kalis air disusun di bahagian dalam, dan mereka sendiri dihiasi dengan jubin seramik yang diletakkan pada mortar simen-pasir atau filem polipropilena.
Daripada cincin konkrit

Daripada cincin konkrit

Pilihan lain ialah kolam peranti dengan bingkai dipasang dari palet kayu - palet, yang melayani untuk memuat dan pengangkutan pelbagai barangan. Konfigurasi kolam sedemikian bergantung kepada kawasan yang diperuntukkan untuk tapaknya.

Bilangan palet yang diperlukan untuk pembuatan kolam adalah empat atau lebih. Dan dia sendiri boleh mempunyai pandangan pelan dari persegi sederhana hingga poligon yang lebih kompleks dengan nombor-nombor sisi yang ganjil dan ganjil. Pada asas yang disediakan, adalah lebih baik jika ini adalah platform konkrit yang rata, poligon yang diperlukan dipasang dari palet palet, dan kemudian ditarik dalam tahap 3 atau 4 dengan pita plastik yang melakukan fungsi yang sama seperti gelung logam dalam laras kayu.

Bahagian bawah dan dinding kolam yang dihasilkan dipenuhi dengan filem polipropilena. Kolam sedemikian ternyata lipatan. Ia mudah diuraikan ke dalam komponen yang boleh dikeluarkan di dalam bilik tertutup untuk musim sejuk, diangkut ke kawasan lain, dan lain-lain.

Pilihan ini boleh dilakukan dengan tangan

Pilihan ini boleh dilakukan dengan tangan

Kadang-kadang mereka mencari cadangan - lipat dinding kolam keluar dari plastik lama. botol. Nasihat ini nampaknya sangat meragui sebab-sebab kebersihan dan kebersihan, kerana jumlah yang betul dari "bahan" ini diperlukan walaupun untuk kolam kecil boleh dikumpulkan hanya di tapak pelupusan yang terdekat.

kembali ke menu ↑

Dari polipropilena

Kolam ini biasanya dibuat dalam dua cara.

Untuk takungan tiruan, mangkuk propilena siap pakai dari kedalaman dan saiz yang diperlukan dalam pelan, yang dibuat di kilang, dibeli. Daripada pemilik diperlukan hanya untuk menyediakan platform datar atau lubang (dengan versi tersembunyi), dan juga untuk melengkapkan kawasan sekitarnya.
Melengkapkan mangkuk propilena

Melengkapkan mangkuk propilena

Mangkuk yang dihasilkan di kilang mempunyai dimensi yang terhad untuk memastikan pengangkutan selamat mereka. Jika pemilik mahu melampaui dimensi ini - kolam itu boleh dikimpal secara bebas daripada polipropilena lembaran. Pada masa yang sama, untuk kelestarian kolam pengisian dari beban pecah lajur air, adalah mungkin untuk menggunakan kedua-dua sistem kerangka dan dinding tanah lubang terbuka. Helaian propilena dipotong mengikut konfigurasi kolam dan dikimpal bersama dengan bantuan pengering rambut bangunan.

Kelebihan kolam polipropilena ialah bahan ini:

 • mempunyai padat padat untuk struktur air;
 • tahan pengaruh agresif atmosfera, termasuk suhu yang melampau;
 • Ia adalah neutral terhadap kesan ultraviolet matahari, tidak tertakluk kepada pudar dan kehilangan warna asal;

Anda boleh memasak sendiri dari polipropilena lembaran

Anda boleh memasak sendiri dari polipropilena lembaran

 • adalah mesra alam dan tidak berbahaya kepada manusia, tidak melepaskan air ke dalam sebatian kimia berbahaya yang boleh menyebabkan alahan atau keracunan;
 • mempunyai pemindahan haba yang rendah, membolehkan waktu yang lama untuk memastikan air menjadi panas, tanpa bertukar suhu dengan ruang sekitarnya;
 • kelenturan dan keanjalan polipropilena membolehkan pembentukan mangkuk pelbagai konfigurasi dan bentuk daripadanya, termasuk yang mempunyai tepi bulat dan peralihan dinding di bahagian bawah;
 • ia juga dikimpal dengan bantuan pengering rambut bangunan yang memastikan kedap dipercayai.

kembali ke menu ↑

Daripada konkrit

Walaupun kos dan kerumitan yang agak tinggi dalam pembinaan, takungan buatan konkrit bertetulang monolitik adalah yang paling berkesan untuk kegunaan jangka panjang. Kolam jenis ini boleh digunakan selama beberapa dekad, yang memerlukan hanya redecoration minimum dan dalam kes yang jarang berlaku, penggantian hiasan trim.

Jubin seramik, biasanya dicat dengan warna yang berbeza, yang boleh diletakkan dalam bentuk corak atau angka geometri, biasanya bertindak sebagai pelapis. Juga dengan bantuan jubin di kolam renang, seseorang dapat membezakan zon khas, sempadannya yang jelas kelihatan baik di permukaan dan di bawah air.
Pembinaan konkrit

Pembinaan konkrit

Kolam konkrit biasanya disusun dikebumikan dalam jenis tanah.

Pada peringkat pertama, selepas penyediaan dan perancangan tapak, serta pecahan paksi tapak, mereka mula membuka lubang menggunakan buruh manual atau mesin bergerak bumi yang khusus.

Bahagian bawah lubang juga tertakluk kepada meratakan dan perancangan. Untuk ini, pasir kuarza biasa digunakan. Di atas kusyen pasir diletakkan kalis air kalis air dan tuang bitumen panas. Seterusnya, papak konkrit, mengukuhkannya dengan grid rod logam. Jenama konkrit mestilah tidak lebih rendah daripada M300 ... M450 di tanda lama atau dari V22.5 hingga B35 dalam klasifikasi baru.

Selepas 10 ... 14 hari di bahagian bawah memasang kerja tegak menegak dan teruskan ke konkrit dinding mangkuk. Ketebalan dinding kolam, tertanam di tanah pada 1.5 m boleh dari 25 hingga 30 cm. Menguatkan dinding lebih baik dengan grid tegak, dipasang lebih dekat ke pinggir menghadap lubang.Ini disebabkan oleh tekanan tegasan dari tekanan air pada bahagian menegak takungan tiruan, dan armature kerja harus terletak di sebelah yang bertentangan dengan daya yang digunakan.

Jenis ini boleh digunakan selama beberapa dekad.

Jenis ini boleh digunakan selama beberapa dekad.

Selepas menumpuk dinding dan menetapkan konkrit, kalis air dalaman mangkuk yang dihasilkan dilakukan. Untuk tujuan ini, bahan yang dilancarkan, diperkuat dengan gentian kaca, melancarkannya dengan tumpang tindih di sepanjang bahagian bawah dan membalutnya di dinding. Bitumen moletan atau mastik sembuh sejuk khas digunakan sebagai gam.

Cara lain adalah memohon beberapa lapisan komposisi tebal khas berdasarkan getah tiruan. Selepas pempolimeran, ia menjadi penyerap seperti getah yang lancar, sehingga 5 mm tebal. Apabila konkrit adalah perlu, jangan lupa untuk memasang sisipan buih bulat di diameter yang sepadan dengan diameter paip di tempat bekalan komunikasi kejuruteraan.

Jangan biarkan rehat dalam konkrit dinding lebih daripada 5 jam. Dalam kes ini, konkrit akan menjadi berlapis dengan keretakan rambut, yang akan melanggar sifat kalis air dan integriti struktur kolam.

Formwork boleh menjadi inventori - plastik, logam, dari papan lapis khas, atau buatan sendiri - dari perisai kayu, ditumpuk dengan tangan mereka sendiri.

Sebagai bahan acuan untuk menyelamatkan, anda boleh menggunakan pengkritik papan yang tidak dijawab.

Kolam konkrit biasanya disusun ke dalam tanah.

Kolam konkrit biasanya disusun ke dalam tanah.

Unsur-unsur rintangan kuat - kerangka, grid dibuat dengan merajut, apabila bahagian-bahagian yang terpisah diikat bersama dengan wayar merajut lembut.

Arka elektrik dan kimpalan asetilena sangat tidak disyorkan, kerana kesan suhu tinggi mengurangkan kekuatan tegangan bar pengukuhan dan melemahkan daya dukung struktur konkrit bertetulang.

Anda boleh menyediakan sendiri konkrit dengan bantuan pengadun konkrit yang dipasang secara langsung di pondok musim panas. Tetapi untuk mengelakkan kesilapan rawak dengan perkadaran bahan komposit, lebih baik menggunakan konkrit yang dibeli, yang disampaikan oleh kereta pengadun khas. Bonus tambahan ialah penjual atau pembekal akan bertanggungjawab terhadap konkrit berkualiti rendah (jika ini berlaku).

Pilihan kecil sesuai untuk rumah negara

Pilihan kecil sesuai untuk rumah negara

Selepas pembongkaran dan pembongkaran acuan, lompang terbentuk antara tembok konkrit dan dinding lubang, yang dipanggil sinus terbalik. Ke tahap permukaan bumi, mereka berlapis dalam lapisan pasir, menuang air dan menerkam. Lebih jauh di sepanjang perimeter dinding kolam, kawasan buta konkrit disusun untuk lebar sekurang-kurangnya 0.5 m.

Untuk mengelakkan kecederaan tidak sengaja, ia berhadapan dengan jubin seramik dengan salutan anti slip.

Dalam proses penamat dan lapisan akhir kolam dengan jubin seramik, lebih baik menggunakan mesh halus mesh khusus, mesh bertetulang gentian kaca. Untuk meningkatkan kalis air pelapisan, sendi interlayer perlu dipotong dan disapukan dengan silikon silikon.

Anda boleh menyediakan sendiri konkrit menggunakan mixer konkrit

Anda boleh menyediakan sendiri konkrit menggunakan mixer konkrit

kembali ke menu ↑

Dari blok cinder

Batu terapung sering digunakan dalam pemulihan dan pembinaan bangunan pada 50-an abad ke-20. Kemudian ia telah digantikan sepenuhnya dengan batu bata silikat (putih) yang lebih luas. Pada masa ini bahan ini telah menerima kelahiran semula.

Batu terapung kini paling sering digunakan untuk pembinaan bangunan menengah - garaj, gudang, dapur musim panas, pagar. Batu buatan dari konkrit sanga kadang-kadang lebih baik daripada batu bata kerana alasan sedemikian:

 • satu blok cinder, kerana ukurannya yang semakin meningkat, segera menggantikan beberapa batu bata, jadi peletakannya lebih mudah daripada batu bata;
 • lompang dalaman yang luas blok blok meningkatkan sifat pelindung haba;
 • teknologi yang dibangunkan untuk pembuatan blok cinder.

Gaya berteknologi tinggi

Gaya berteknologi tinggi

Pengalaman dalam penggunaan blok cinder untuk kolam peranti di negara ini menunjukkan dirinya dari sisi positif.Kekuatan dinding yang dibarisi dengan bahan ini cukup untuk menahan tekanan sisi air yang dicurahkan.

Perlu diingat bahawa batu itu harus dibuat bukan pada mortar simen-kapur, yang secara tradisinya digunakan untuk bata dan batu, tetapi pada mortar pasir simen. Untuk lekatan yang lebih baik (gluing) penyelesaian kepada blok cinder, bahan tambahan plastik perlu dimasukkan ke dalam larutan. Ini boleh menjadi emulsi polyvinyl asetat (PVA), akrilik atau styrene lateks.

Bekerja pada penyediaan, lubang, serta peranti plat mendatar - bahagian bawah dilakukan dengan cara yang sama seperti ia disediakan untuk konkrit monolitik konkrit bertetulang. Dinding pada ketinggian yang dikehendaki diletakkan di atas ketebalan blok cinder, iaitu sekitar 20 cm. Lapisan mendatar harus diperkuat dengan grid batang dengan diameter 6 mm.

Bangunan ini pasti akan menggembirakan anak-anak anda.

Bangunan ini pasti akan menggembirakan anak-anak anda.

Penutup belakang sinus perlu dilakukan dengan campuran pasir dan runtuhan dengan tamping yang sangat teliti.

Jika terdapat lompang di dalamnya, satu atau beberapa blok cinder di bawah tekanan air boleh diekstrakan dari satah menegak.

Kelembapan terbakar mendapat di bawah bahagian bawah dan akan menyebabkan penenggelaman yang tidak rata dari dasar papak konkrit dengan pembentukan keretakan dan retakan di dalamnya. Kolam ini mungkin tidak sesuai untuk pembaikan dan akan tertakluk kepada pemasangan dan pengubahan.

Selepas pembinaan dinding blok cinder, permukaan dalaman mangkuk yang dibentuk memerlukan kalis air dan penamat akhir. Sebelum menggunakan kalis air roll, disyorkan untuk menggunakan buku primer penembusan penetrasi yang mendalam untuk pengukuhan dan perlindungan tambahan blok dan jahitan cinder.

Untuk pembuatan kolam dan bahan blok lain digunakan, seperti bata, blok konkrit, runtuhan dan batu semula jadi. Peletakan bahan-bahan tersebut secara praktikal tidak berbeza dari peletakan blok cinder.

Apabila mendirikan takungan buatan sedemikian, tidak disyorkan menggunakan bata silikat (putih), serta blok atau panel dengan pengikat gipsum. Ini adalah kerana mereka mempunyai daya tahan yang rendah terhadap cuaca, terutamanya di negeri basah atau air tepu.

Apabila mengendalikan takungan tiruan buatan, anda perlu berhati-hati memantau keadaan teknikal pembinaannya. Jika retak muncul, segera ambil langkah-langkah untuk menghapuskannya dengan sambungan yang mendalam dan mengisi dengan silikon silikon. Kadang-kadang retakan boleh disamarkan sebagai lipit jubin, jadi pemeriksaan dan pembaikan perlu dilakukan dengan kerap dan sangat berhati-hati. Kemudian kolam itu akan sesuai digunakan selama bertahun-tahun. Ini akan membawa banyak kegembiraan kepada pemilik pondok dan ahli keluarganya.

kembali ke menu ↑

Plastik komposit

Mangkuk kolam yang terbuat dari plastik, sebagai struktur bebas, digunakan hanya dalam bentuk siap, dibuat dalam keadaan pengeluaran kilang. Mereka dipasang dengan cara yang sama seperti dari polipropilena secara langsung di tanah atau dalam keadaan tersembunyi ke dalam tanah.

Apabila membuat mangkuk plastik komposit dengan tangan mereka sendiri, ia paling kerap digunakan sebagai penamat dalaman untuk kolam konkrit atau batu..

Plastik komposit adalah beberapa lapisan kaca (3 atau lebih), diresapi dengan resin polimer - epoksi, poliester, akrilik. Selepas pempolimeran, bahan yang tahan lama, tahan cuaca diperolehi, bahan yang mudah diproses - gergajian, gerudi, dipoles, dicat dalam pelbagai warna.

Mangkuk kolam plastik

Mangkuk kolam plastik

Bahan ini sering dijadikan perahu, bahagian badan kereta, pesawat udara, meliputi pelbagai mesin kuasa. Untuk pembuatan masukkan dalaman mangkuk kolam dari plastik komposit, anda perlu menyimpan dengan resin kaca dan resin polimer dalam jumlah yang betul.

Fiberglass memohon yang paling nipis. Pilihan resin kekal dengan pemilik kolam, tetapi harus diperhatikan bahawa komponen yang paling banyak digunakan untuk pembuatan plastik komposit dengan tangannya sendiri adalah resin epoksi.

Sekiranya pelapis dan tambahan tambahan yang lain ditambah kepada resin bersama-sama dengan pengeras, campuran ini dipanggil sebatian epoksi.

Keanehan bekerja dengan resin epoksi ialah ia mesti disediakan dalam bahagian kecil dalam hidangan kecil. Jika tidak, proses yang tidak terkawal yang cepat menyembuhkan dengan pemanasan yang kuat, serta pelepasan asap berbahaya untuk manusia, mungkin berlaku. Setelah menetapkan resin epoksi (peralihan dari cecair ke keadaan pepejal), bahan yang terhasil menjadi selamat dan berkecuali secara kimia. Sebagai contoh, resin epoksi telah digunakan selama beberapa dekad untuk melindungi permukaan dalaman bekas yang digunakan untuk menyimpan dan mengangkut produk dan minuman makanan cair. Dan dalam sistem pembersihan pusat air minuman.

Sebelum bekerja dengan resin dan gentian kaca, pangkalan itu perlu dipasangkan dengan teliti, menghapus semua kesimpulan dan bahagian-bahagian yang menonjol. Jika ini tidak dilakukan, plastik di luar akan mengulang semua kecacatan bersama dengan kecacatan permukaan yang mendasari.

Resin cair digunakan untuk permukaan kolam, kemudian memohon gentian kaca, melicinkannya, sama seperti kertas dinding gam. Kemudian lapisan resin seterusnya digunakan, terus sehingga ketebalan dinding mencapai 5 mm. Selepas pempolimeran, gentian kaca yang dihasilkan digilap dan dicat.

Kolam di kampung

Bagaimana untuk mengelakkan kesilapan?

8 Skor Jumlah
Kami berehat di negara ini dengan kolam renang

Pada pandangan pertama, mungkin kelihatan bahawa membuat kolam di pondok musim panas dengan tangan sendiri agak sukar dilakukan. Bagaimanapun, keperluan untuk mempunyai pelupusan penuh buatan sendiri dan ketabahan dalam merealisasikan pelan ini akan membantu mengatasi semua halangan. Dan pengalaman yang diperoleh akan sentiasa berguna dalam penambahbaikan dan penyempurnaan kampung musim panasnya. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
7
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
8
Kebaikan
 • Kemungkinan berenang setiap hari
 • Pelbagai pilihan yang besar
 • Kebanyakan kolam adalah berpatutan dan mudah dijaga.
Cons
 • Ramai yang mahal
 • Sesetengah spesies memerlukan bantuan pakar.
 • Tahan lama dalam pembinaan dan sukar untuk mengekalkan (pilihan tertentu)
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk