Bagaimana untuk membuat rumah untuk kucing dengan tangan anda sendiri langkah demi langkah? 150+ (gambar) kayu, kadbod, kotak, dengan pengikis

Apabila kucing muncul di rumah, anda perlu memperuntukkan tempat anda untuknya. Ramai pemilik tidak menggunakan bangku kompor dari kedai. Mereka mahu membuat rumah asal dengan tangan mereka sendiri. Tugas ini mungkin kelihatan sukar. Tetapi jika anda memahami semua butiran pengeluaran, struktur dibuat tanpa kesulitan! Anda juga boleh membina sebuah rumah yang sepadan dengan warna gaya pedalaman. Dan di kedai-kedai biasa, sukar untuk mencari ini.

Kandungan artikel ini:

Cadangan am

Terdapat beberapa peraturan yang akan membantu mempersiapkan diri untuk mengatur susunan pondok kucing.

Sebuah rumah kecil untuk haiwan kesayangan anda

Sebuah rumah kecil untuk haiwan kesayangan anda

Untuk bermula, pelajari yang paling asas:

 • Sebelum anda mula membina sebuah rumah untuk haiwan tersebut, fikirkan bahan-bahan yang akan anda gunakan. Lebih baik menggunakan serat semulajadi dan kain semulajadi dalam kerja tersebut. pokok itu. Bahan-bahan ini adalah yang paling selamat untuk kucing. Tetapi di mana-mana kedai mereka mahal. Dan rakan-rakan Cina, sebagai peraturan, terdiri daripada sintetik dan plastik.
 • Anda perlu memahami dengan jelas apa jenis rumah yang anda mahu buat. Untuk melakukan ini, buatnya terlebih dahulu pada sekeping kertas. Lakaran seperti ini akan membantu anda untuk tidak melupakan apa-apa. Anda juga akan merancang dengan betul pembelian bahan, menyediakan alat yang tersedia.
 • Ini adalah aktiviti yang menarik untuk ibu bapa dengan anak-anak. Lagipun, penyertaan dalam proses kreatif selalu membawa kegembiraan.

Gunakan hanya bahan berkualiti.

Gunakan hanya bahan berkualiti.

kembali ke menu ↑

Rumah untuk kucing langkah demi langkah: resipi utama

Buat rumah untuk kucing dengan tangan anda sendiri lebih seronok dengan kanak-kanak. Hanya memberi keutamaan kepada bahan yang selamat. Oleh itu, pilihan paling mudah dan termurah untuk mengatur sebuah pondok adalah seperti berikut:

 • Perlu mengambil kotak besar kadbod bergelombang. Adalah lebih baik bahawa kotak mempunyai parameter tidak kurang daripada 35 hingga 50 cm lebar dan sehingga 50 cm tinggi.
 • Sekarang anda perlu menyediakan alat yang ada: gunting, gam, pisau alat tulis, kertas pasir halus, pita, pensil, kertas berwarna, upholstery dan banyak lagi.
 • Getah busa boleh digunakan untuk merentas dalaman (katil di atas lantai). Tetapi jika ia tidak tersedia, sesuai dengan blaus yang tidak perlu atau sekeping permaidani lama. Untuk bahagian luar rumah, anda boleh menggunakan kertas berwarna. Tetapi ia lebih relevan untuk menggunakan kain boucle atau bulu.
 • Sekarang kita meneruskan penyediaan kotak itu sendiri. Untuk melakukan ini, kami keluarkan stiker dari itu, gam tempat-tempat di mana terdapat retak dengan pita pelekat, memotong burrs, mengisar kekasaran dengan kertas emergen.
Proses kreatif membawa kegembiraan bukan sahaja kepada kanak-kanak

Proses kreatif membawa kegembiraan bukan sahaja kepada kanak-kanak

 • Di hujung kotak lukis lubang. Untuk melakukan ini, memohon kepadanya piringan dengan garis pusat sekurang-kurangnya 20 cm dan mengelilinginya di sekeliling tepi. Kemudian potong lubang dengan pisau alat tulis. Perlahan pasir tepi dengan kertas pasir.
 • Sekali lagi, gam semua sendi dengan pita atau gam scotch.Rumah itu perlu kuat, supaya kucing di dalamnya selesa dan tenang. Keringkan produk sebelum memulakan selesai luaran.
 • Sekarang kita melekat di atas rumah dengan kertas berwarna atau tekstil. Untuk pilihan kedua, gam kering cepat silikon yang sesuai. Dalam kes ini, anda tidak boleh menggunakan stapler perabot, kerana kucing boleh mendapatkan kecederaan mengenai klip dari dalam.
 • Di bawah saiz lantai di rumah menjahit pad kecil busa getah dan kain upholsteri.

Jadikannya mudah

Jadikannya mudah

Sekarang rumah itu sudah bersedia untuk beroperasi. Dan dalam sarang ini anda boleh menjalankan haiwan kesayangan. Ia boleh ditambah dengan mainan terpaku, benang tergantung, jubin.

kembali ke menu ↑

Pilihan popular

Bangunan untuk kucing mungkin mempunyai bentuk yang tidak standard. Anda boleh membuatnya dari cara improvisasi. Juga, ia tidak boleh menjadi cakar sama sekali. Pertimbangkan beberapa pilihan ini:

 • Wigwam. Pembinaan rod logam dibuat dalam bentuk khemah. Kemudian ia ditutupi semua pihak (kecuali satu) dengan kain. Buih dan katil diletakkan di atas lantai rumah itu.
Wigwam sendiri adalah objek yang agak menarik.

Wigwam sendiri adalah objek yang agak menarik.

 • Uthmaniyyah. Uthmaniyyah persegi biasa biasanya terdiri daripada kayu atau rekaan MDF. Oleh itu, keluarkan kain dari bahagian bawah pouf dan jigsaw memotong lubang. Kemudian bahagian kayu boleh ditutup dengan cat lateks, dan meletakkan lapisan lembut di dalamnya.
 • Rumah dermaga. Mana-mana kucing yang berminat di tempat-tempat baru. Membuat tempat tidur gantung untuk percutiannya sangat mudah. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan: jurnal kecil jadual, kerusi atau kerusi. Tetapi keping perabot ini perlu mempunyai 4 kaki. Jadi, di peringkat antara dengan seks dan atas kaunterKanvas diregangkan. Pada sisinya harus dijahit pada dua pita kain untuk masing-masing. Kemudian kanvas dipasang pada kaki melalui tali. Dan voila!
Hammock rumah untuk kucing

Hammock rumah untuk kucing

 • Segitiga rumah. Ini adalah jenis pondok yang paling mudah untuk haiwan kesayangan. Untuk membuatnya anda memerlukan 3 kepingan kecil plat ozb. Mereka boleh dipotong dari papan nipis, tebal 6 ml. Pieces mestilah saiz dan bentuk segi empat tepat. Kemudian letakkan bahagian pertama di lantai, dan di atasnya kita membuat kubah dua yang lain. Betulkan bahagian antara satu sama lain dengan paku atau skru. Di samping itu, anda boleh menggunakan segitiga logam. Menggunakan senjata gam atau bahan penahan perabot kami bingkai rumah dari luar dengan kain. Kami meletakkan lapisan lembut di dalamnya.
 • Rumah-rak. Dari bahan-bahan buangan (plat osb, papan, laminate flooring atau papan serpihan) anda boleh menyediakan rak pelbagai peringkat. Tetapi tugas utamanya adalah untuk menjadi tempat bagi kucing yang lain. Oleh itu, anda perlu memotong item perabot dengan kain dan meletakkannya di atas lantai.

Pilihan dinding dalam bentuk rak

Pilihan dinding dalam bentuk rak

kembali ke menu ↑

Cottages dengan pengikis

Setiap kucing perlu mengasah kuku. Sekiranya haiwan kesayangan di rumah dan tidak mungkin untuk melawat jalan raya secara tetap, anda perlu melakukannya di rumah. Tanpa prosedur mengisar kuku, mereka perlu dipotong kepada pemiliknya.

Dan jika rumah itu tidak mempunyai pengikis, haiwan kesayangan akan mula mengasah kuku tentang perabot.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk membuat rumah untuk kucing dengan jawatan menggaru yang sepenuhnya akan melaksanakan fungsi yang diberikan.

Jangan lupa tentang pengikis

Jangan lupa tentang pengikis

kembali ke menu ↑

Bahan

Pertama, tentukan tempat pembinaan. Kemudian anda perlu mengukur "sudut" yang diperuntukkan dalam ketinggian dan lebar. Sekarang sediakan bahan-bahan yang paling sesuai untuk mengubah cakar haiwan. Ini adalah:

 • permaidani;
 • permaidani;
 • tali jute;
 • bulu;
 • pokok.

Pilihan yang baik dengan tongkat cakar

Pilihan yang baik dengan tongkat cakar

Permaidani - ia agak tahan lama dan bahan lembut. Ia akan menjadi selesa bagi kucing untuk duduk di atasnya dan juga dengan selesa mengasah kuku mengenainya.

Di samping itu, anda perlu:

 • kepingan papan lapis;
 • bar kayu;
 • paip plastik sebagai jawatan sokongan;
 • skru mengetuk diri;
 • sudut;
 • pemutar skru;
 • jigsaw.

Pilih pelbagai bukan sahaja untuk rasa, tetapi juga untuk kemudahan

Pilih pelbagai bukan sahaja untuk rasa, tetapi juga untuk kemudahan

Tetapi alat ini mungkin tidak terdapat di dalam rumah. Oleh itu, ketersediaan mereka harus dijaga terlebih dahulu.

Apa dan di mana untuk membeli?

Untuk membina sebuah pondok dengan cakar untuk haiwan, beli keseluruhan papan lapis sekaligus - 1.5 hingga 1.5 cm.Kemudian potong ke dalam kepingan: 0.50 hingga 0.75 cm.

Untuk sokongan (tiang), anda boleh menggunakan kayu biasa, yang perlu dibahagikan kepada beberapa bahagian. Kayu memilih panjang sehingga 2, 5 m.

Pertama membuat lakaran sebelum melakukan

Pertama membuat lakaran sebelum melakukan

Adalah dinasihatkan untuk memilih kepingan papan lapis dengan ketebalan sekurang-kurangnya 10 mm. Sejak kucing akan sering melompat ke atas mereka pada masa akan datang. Dan bahan ini mesti kuat.

Lembaga
Jangan beli permaidani yang paling mahal. Memilih pilihan yang murah. Anda juga boleh meminta penjual menjual potongan bahan ini.

Terdapat tali jute di setiap kedai perkakasan atau di pasaran. Kesukaran terletak pada fakta bahawa ia dijual borong. Anda perlu membeli seluruh skein atau mencari kedai yang menjual tali dengan meter. Tetapi harga produk yang boleh dilepaskan jauh lebih tinggi. Ambil tali sekurang-kurangnya 1 cm tebal.

Bajet dan selesa

Bajet dan selesa

Di bawah bangunan membeli pengikat keselamatan: sudut dan segitiga untuk penetapan struktur yang lebih baik.

kembali ke menu ↑

Proses pembuatan

Apabila reka bentuk pondok selesai, dan semua bahan berada di tangan, anda boleh bekerja. Bingkai asas boleh menjadi satu-, dua- atau tiga peringkat. Bilangan platform juga bergantung kepada bilangan kucing di dalam rumah. Oleh itu, jika dua haiwan peliharaan tinggal di apartmen, maka masing-masing harus mempunyai tempat duduk sendiri.

Apabila kogtetotochku menggantikan rumah

Apabila kogtetotochku menggantikan rumah

Oleh itu, kami meneruskan:

 • Bar kayu dipasang pada papan lapis.
 • Anda boleh memasangkan paip plastik yang sesuai saiz (supaya paip itu sesuai dengan dinding balok dan tidak memutar).
 • Jika kita membuat beberapa platform, maka pada satu jarak dari satu sama lain, kami menetapkan satu lagi bar.
 • Setiap daripada mereka memasang platformnya (pada tahap yang berbeza). Betulkan mereka di atas dengan skru dan sudut logam di sisi.
Jadikannya mudah dibawa.

Jadikannya mudah dibawa.

 • Rak pertama harus diperbaiki bukan sahaja pada rasuknya, tetapi juga untuk dihubungkan dengan yang kedua. Oleh itu, di papan lapis terlebih dahulu menyediakan pembukaan untuk bar kedua. Dia perlu memasuki papan. Para rak kedua dilekatkan pada ketiga dengan cara yang sama.
 • Kini anda boleh mula membina permukaan papan lapis dengan permaidani. Di sini anda boleh menggunakan stapler atau menggunakan paku biasa dan tukul. Jika anda menghiasi rumah dengan kain biasa, maka tidak lama lagi struktur perlu diganti. Kemungkinan besar haiwan itu ingin mengasah kuku pada kain itu juga.
 • Ikat semua tiang dari awal hingga akhir dengan tali. Cuba simpan cincin mereka saling bertanding.

Sekarang struktur-kogtetochka untuk haiwan kesayangan anda sudah bersedia! Selain itu, anda boleh menghiasnya dengan warna terasa, benang dengan butang, gelang, kerajang.

kembali ke menu ↑

Pilihan kogtetochek

Selain kogtetochek yang paling biasa untuk kucing boleh dibuat mudah, tetapi rakan-rakan asal mereka. Oleh itu, adalah dibenarkan membuat jawatan menggaru dalam bentuk gambar. Untuk melakukan ini, anda memerlukan sekeping papan lapis (bentuk segi empat tepat) dan permaidani.

Apabila banyak ruang, anda boleh membiarkan rumah besar itu

Apabila banyak ruang, anda boleh membiarkan rumah besar itu

Permaidani ditetapkan pada papan dengan paku dan tukul. Sudut kain harus disembunyikan di belakang. Itu ya juga menetapkan penggantung mini. Kemudian selesai gambar itu gantung di dinding di lorong atau bilik. Ia harus digantung pada tahap pertumbuhan haiwan peliharaan. Ini merujuk kepada pertumbuhan kucing di layu, dan bukan dari lantai hingga ke ujung telinganya.

Banyak tuan seperti proses itu akan membawa kesenangan sahaja. Dan tentang fakta bahawa rumah itu tidak berfungsi - ini juga tidak menakutkan. Tetapi ia akan dibuat dengan cinta dan dengan tangannya sendiri.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bagaimana untuk membina rumah kucing dengan tangan anda sendiri?

Rumah kucing

Lakukan sendiri

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 150 gambar)

8.6 Skor Jumlah
Rumah kucing DIY Master

Mewujudkan rumah lengkap untuk kucing adalah bidang yang besar untuk idea-idea kreatif. Untuk merangkum itu tidak begitu sukar. Perkara utama adalah mengambil kira peraturan penting dan memperolehi alat dan bahan yang diperlukan. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain.Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9.5
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • kerja kreatif adalah menyeronokkan;
 • kemungkinan menerjemahkan idea-idea yang paling luar biasa. Penciptaan rumah asli untuk kucing yang tidak dijumpai di kedai;
 • penggunaan bahan semula jadi. Anda akan tahu apa yang rumah untuk haiwan kesayangan anda terdiri daripada semasa anda membeli semua bahan itu sendiri. Dan rumah seperti itu dijamin selamat;
 • pematuhan dengan pedalaman. Pilih warna kain berdasarkan keadaan keseluruhan bilik.
 • padanan saiz. Sekiranya terdapat sudut percuma di dalam bilik, maka ia boleh sepenuhnya "diisi" dengan cakar sendiri yang berkualiti tinggi.
Cons
 • kehilangan masa. Untuk membina sebuah pondok atau cakar untuk haiwan yang anda perlukan lebih daripada satu jam. Mula-mula anda perlu membuat lukisan, kemudian lawati kedai perkakasan. Dan proses kerja untuk tuan baru boleh mengambil masa setengah hari;
 • terdapat risiko bahawa pembinaan akan berubah menjadi tipis, tidak sekata atau tidak selesa untuk kucing.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk