Kraf Krismas dari doh do-it-yourself: Peluang yang mudah dan menyeronokkan (145+ Foto). Semua rahsia untuk kerja yang menarik dan berjaya.

Kraf dari adunan garam adalah cara yang popular untuk melakukan sesuatu dengan tangan anda sendiri. Mereka tidak memerlukan banyak wang, kerana bahan habis harganya harganya. Membuat hiasan buatan tangan untuk pokok Krismas adalah satu cara untuk membawa suasana Tahun Baru ke dalam rumah anda dan bersenang-senang. Dan kanak-kanak akan sangat gembira. Asterisk, bola, lollipop, pokok Krismas, patung - semua orang boleh melakukan segala-galanya. Ketahui bagaimana ia boleh dibuat kemudian dalam artikel.

Kandungan artikel ini:

Bagaimana untuk bekerja dengan ujian?

Adonan kambing dengan tangan mereka sendiri

Adonan kambing dengan tangan mereka sendiri

Sebelum anda memulakan pemodelan, anda perlu membuat doh itu sendiri. Untuk melakukan ini, anda memerlukan bahan-bahan yang boleh didapati di mana-mana dapur:

 • segelas tepung gandum;
 • segelas garam tanah halus;
 • setengah gelas air sejuk.

Terlihat cantik dan murah

Terlihat cantik dan murah

Untuk membuat adonan lebih mudah untuk dicampur dan bertambah baik, anda boleh menambah tiga sudu kanji ke dalam senarai, tetapi tanpa mereka hasilnya sesuai untuk pemodelan. Pertama, tuangkan tepung dalam mangkuk, kemudian tambah garam dan, secara pilihan, kanji, kemudian cairkan dengan air.

Kemudian ia tetap hanya untuk mencampur bahan dengan sudu terlebih dahulu, dan kemudian letakkan doh dalam benjolan jadual dan gulungkannya dengan baik dan kupas dengan baik. Hasilnya, ia harus fleksibel, lembut, tidak boleh berpegang pada tangan dan runtuh.

Adalah penting untuk membuat adunan dengan betul.

Adalah penting untuk membuat adunan dengan betul.

Lembaga
Jika adunan terlalu rapuh, tambahkan air. Jika terlalu melekit, tepung dan garam.

Untuk terus memberikan kraf warna - kerana doh itu sendiri kekuningan, yang membosankan - anda boleh menggunakan salah satu cara:

 • tambah pewarna makanan pada peringkat menguli - maka anda perlu mencampurkan doh dalam beberapa mangkuk yang berbeza untuk mendapatkan beberapa kepingan warna yang berlainan;
 • gunakan pensel, cat, pensil dan penarik apabila kraf sudah siap.

Bengkel langkah demi langkah buat-diri

Bengkel langkah demi langkah buat-diri

Lembaga
Kaedah pertama membolehkan anda mencapai warna yang lebih mampan. Yang kedua adalah lebih fleksibel dan membolehkan anda menggunakan corak kompleks, lukisan lucu dan tidak bergantung pada bentuk.

Untuk memberikan kekuatan kraf siap pakai, anda boleh mengeringkannya dalam dua cara:

 • perlahan - untuk melakukan ini, letakkan kraf selesai di atas pinggan dan letakkan di tempat yang hangat, jauh dari cahaya matahari langsung, selama seminggu;
 • dengan cepat - untuk beberapa jam untuk meletakkan kraf selesai di ketuhar supaya dibakar di sana (perkara utama tidak adalah keterlaluan, jika tidak, ia akan runtuh).

Hiasan ini boleh digunakan untuk sebarang majlis.

Hiasan ini boleh digunakan untuk sebarang majlis.

Kaedah pertama adalah lebih lambat, tetapi hasilnya akan dicapai dengan agak tepat. Yang kedua adalah lebih cepat, tetapi ada peluang untuk merosakkan kerajinan dengan mengecilkannya, tidak mematuhi atau memecahkannya.

Dan, sememangnya, bentuk yang lebih mudah, semakin kecil kemungkinannya untuk merosakkannya.

Idea terang yang menarik perhatian semua orang

Idea terang yang menarik perhatian semua orang

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Kehidupan Kedua Kapas dan Komputer Disks - Ide-ide cemerlang diri sendiri (95+ Foto). 11 kelas induk langkah demi langkah mudah cemerlang

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Asterisk, bola, lollipop dan bentuk lain yang paling sederhana

Cara paling mudah untuk membuat hiasan dari doh garam adalah untuk mengambil bentuk untuk cookies dan menggunakannya. Algoritma ini mudah:

 • gulung adukkan ke dalam lapisan ketebalan di suatu tempat dalam sentimeter setengah;
 • menggunakan acuan untuk memotong bintang, hati, melingkarinya;
 • membuat lubang di setiap kraf menggunakan tongkat tajam dan panggang mainan rata yang dihasilkan di dalam ketuhar;
 • Dapatkannya keluar dari ketuhar selama dua jam dan keluarkannya.

satu warna - maka anda hanya mendapat cermin, mainan berkilat; jalur - sempit, luas, mendatar, menegak, pepenjuru; kacang tanah - lebih, kurang, satu warna, berwarna-warni; corak - geometri, bunga, abstrak, boleh diambil dari kad, sebagai contoh; lukisan - salji salji, Santa Claus, Snow Maiden, salji, pokok-pokok Krismas.

Kami menggunakan borang untuk kuki

Terdapat pelbagai cara untuk melukis kraf untuk menjadikannya kelihatan baik. Sebagai contoh:

 • satu warna - maka anda hanya mendapat cermin, mainan berkilat;
 • jalur - sempit, luas, mendatar, menegak, pepenjuru;
 • kacang tanah - lebih, kurang, satu warna, berwarna-warni;
 • corak - geometri, bunga, abstrak, boleh diambil dari kad, sebagai contoh;
 • lukisan - salji salji, Santa Claus, Snow Maiden, salji, pokok-pokok Krismas.

Mainan Krismas di pokok Krismas

Mainan Krismas di pokok Krismas

Apabila pewarnaan itu selesai, ia tetap hanya untuk menarik tali melalui lubang, mengikatnya bersama-sama - dan anda boleh menggantung mainan selesai pada pokok Krismas.

Lembaga
Jika anda perlu mengambil kanak-kanak dari tiga hingga enam tahun, membuat angka-angka sedemikian akan memberi faedah kepadanya, kerana ia mengembangkan kemahiran motor, koordinasi dan imaginasi yang baik.
Anda boleh mengambil anak anda untuk masa yang lama dengan doh

Anda boleh mengambil anak anda untuk masa yang lama dengan doh

Ia akan menjadi menarik untuk anda:KAJIAN: Beadwork adalah asas untuk pemula dengan gambar rajah (pokok, bunga, lukisan). Pelajaran kecantikan lakukan sendiri (190+ Foto)

kembali ke menu ↑

Idea menarik

Untuk angka rata kelihatan lebih menarik, anda boleh menggunakan pengalaman orang lain dan memberi mereka keaslian, daya tarikan. Anda boleh, contohnya:

 • Buat angka dengan pelepasan telus. Untuk melakukan ini, potong patung, dan di tengah memotong melalui lubang bentuk yang sama - bulat, dalam bentuk pokok Krismas atau bintang. Sebelum menghantar gambar ke oven, anda perlu meletakkan beberapa manik plastik di dalam lubang. Apabila mereka meleleh, anda mendapat sesuatu seperti tingkap kaca berwarna. Perkara utama adalah untuk meletakkan mereka tidak selama dua jam, tetapi selama dua puluh minit, sebaliknya plastik tidak akan hanya mencair, tetapi akan membakar dan bau yang tidak menyenangkan.
 • Buatlah garland patung. Ia cukup untuk mengikat mereka pada tali panjang, yang boleh dihiasi dengan bulu, manik dan loceng.

Terus pada tali selepas kering

Terus pada tali selepas kering

 • Buat lollipop. Untuk melakukan ini, anda perlu membuat dua benjolan adunan, satu merah, satu lagi putih, gulung kedua-dua sosej panjang, dan kemudian menenun sosej bersama dan bengkok pada akhir. Tepi dipotong supaya mereka licin.

Pelbagai warna melayan, tetapi tidak boleh dimakan

Pelbagai warna melayan, tetapi tidak boleh dimakan

 • Buatlah angka lelaki atau gambar sosok. Untuk melakukan ini, potong bentuk kadbod, pasangkan pada doh dan potong di sekitar pisau. Atau anda boleh mengambil jalur timah nipis (contohnya, potong dari tin aluminium) dan lipat bentuknya.
 • Buat angka rajutan. Untuk melakukan ini, buatkan dua sosej panjang dari adunan dan gulungkannya menjadi flagellum. Potonglah flagellum ke bahagian yang sama dan letakkan pada lembaran doh yang dilancarkan. Apabila acuan digunakan untuk memotong, angka yang dihasilkan akan kelihatan dirajut. Apabila ia kering, anda boleh menggelapkan butang di atas untuk keserupaan yang lebih besar.

Membuat angka rajutan

Membuat angka rajutan

 • Buat sebulan. Ia akan kelihatan sangat baik jika anda memotong hidung dan bibirnya, dan menggantung loceng kecil di tanduk atas.

Untuk angka-angka untuk berkhidmat lebih lama - dan lihat lebih berkesan - mereka boleh diliputi dengan kuku atau warna rambut kuku. Kemudian, apabila varnis kering, mereka akan bersinar.Dan jika varnis itu juga berkilau, maka bukan hanya bersinar, tetapi juga berkilau dalam cahaya garland.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:KAJI: Kerajinan yang paling luar biasa dan menarik dari kopi dan biji kopi 5+. Bengkel mudah untuk pemula langkah demi langkah (130 + Foto)

kembali ke menu ↑

Salji salji

Jenis angka yang berasingan anda boleh mengira kepingan salji. Lebih sukar untuk melakukannya daripada yang lain, kerana tidak ada bentuk siap untuk mereka, dan ia tidak akan begitu mudah untuk membuat mereka dari sepotong aluminium boleh - mereka terlalu rumit.

Hiasan yang hebat untuk pokok Krismas

Hiasan yang hebat untuk pokok Krismas

Terdapat tiga cara utama untuk membuat salji salji:

 • Gunakan tracery serbet. Corak pada serbet kelihatan hebat, jika anda menggunakannya dengan betul - anda perlu melekatkan serbet kepada doh dan tekan lebih keras. Dan kemudian potong bentuk keseluruhan dengan pisau mainan lembut. Kepingan salji ini sangat mudah dan samar-samar seperti kepingan salji, tetapi kanak-kanak kecil seperti itu.
 • Gunakan lukisan. Ia perlu mengambil skema di mana salji salji dipotong dari kertas, dan kemudian memindahkannya ke doh, anda boleh menggunakan pensil. Apabila kerja keras ini selesai, anda perlu berhati-hati memotong corak - ini adalah latihan motor halus yang baik untuk kanak-kanak berumur enam tahun.
 • Gunakan borang yang mudah. Anda perlu melukis salji, kemudian membuat flagella nipis daripada doh dan lipat salji dari mereka. Kerja ini juga sangat teliti, memerlukan ketekunan, dan tidak sesuai untuk kanak-kanak kecil.

Kerja keras, memerlukan ketekunan

Kerja keras, memerlukan ketekunan

Kesan salji kelihatan sangat baik apabila dicat dengan cat perak.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Idea-idea yang eksklusif dan lazat: Hadiah gula-gula sendiri. 90+ (Foto) Kraf Sweet dan Asli untuk Tahun Baru 2019. 7 bengkel cahaya

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Kraf lebih rumit: Santa Claus dan Snow Maiden

Santa Claus dan Snow Maiden terlalu mudah, tetapi bentuk yang paling mudah tidak boleh dilakukan. Terdapat beberapa cara:

 • Ladoshki. Idea yang bagus untuk permainan dengan kanak-kanak kecil - anda perlu melampirkan telapak tangan ke adunan, potong sepanjang kontur, panggang kesan dan kemudian cat: jari anda akan menjadi janggut, ibu jari anda akan menjadi topi, mata biru kecil dan kumis kecil akan kekal.

Kerja lebih rumit, tetapi semua boleh

Kerja lebih rumit, tetapi semua boleh

 • Drop. Ia juga mudah - anda perlu memotong setetes dari adunan, dan kemudian jalur lebar, pinggirnya dipotong ke jalur melintang dan sempit dan melekat pada drop. Kemudian ia tetap untuk sedikit curl jalur sempit, melampirkan bulatan hidung dan misai sedikit melengkung di atas mereka, dan meletakkan segala-galanya di dalam ketuhar. Dan selepas - cat berwarna putih, merah dan berwarna daging.
 • Mosaic. Kita perlu mencari lakaran kertas yang indah dari Santa Claus, kemudian potong patung dari doh, dan kemudian, di atasnya, bahagian berasingan - pen, janggut, muka, topi dan meletakkannya di atas. Hasilnya akan menjadi seperti pewarna besar, keindahan utama yang akan diberikan dengan bantuan warna.

Cantik dan tidak sama sekali sukar - sila anak-anak anda

Cantik dan tidak sama sekali sukar - sila anak-anak anda

Bagi kanak-kanak yang lebih tua - dan untuk orang dewasa yang ingin menguji kemahiran mereka - imej rata wajah Santa Claus, yang terdiri daripada elemen individu, akan dilakukan. Laksanakan secara konsisten:

 • pertama memotong latar belakang - bulatan, atau bintang, atau bentuk lain yang indah;
 • kemudian potong bujur untuk wajah dan segitiga untuk topi, mengenakan satu sama lain;
 • mereka membekalkan topi dengan bulu - iaitu, jalur doh tipis;
 • mereka membuat hidung berwarna merah dan pipi merah jambu, anda boleh menekan mulut anda, serta mata anda, dan anda boleh menjadikannya cembung;
 • mengenakan lurus lutut di atas - mereka boleh dibuat berbulu, dan boleh menjadi dua jalur tipis;
 • mengenakan janggut di atas - ia boleh ditarik, ia boleh dibuat daripada jalur kurus yang kurus, anda boleh membuatnya rata, dengan kelebihan tepi beralun.

Kadang-kadang menakutkan kerumitan yang dilakukan

Kadang-kadang menakutkan kerumitan yang dilakukan

Hasilnya dibakar dan dicat. Dan jika anda tidak membuat janggut dan kumis, dan sebaliknya membuat gelang dan kancing, anda akan mendapat Salji Maiden - dan topinya, tentu saja, perlu dicat biru.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Kerajinan dari penyumbat plastik dan gabus (130+ Foto): Membuat objek unik dengan tangan Anda sendiri

kembali ke menu ↑

Angka 3D

Cara yang lebih menarik untuk membuat Bapa Frost dan Snow Maiden daripada doh adalah untuk menjadikan mereka besar. Ini, tentu saja, adalah lebih sukar daripada membuat siluet dan melukis, tetapi juga lebih seronok, terutamanya kerana anda boleh mencuba dalam proses tersebut. Langkah-langkah utama adalah seperti berikut:

 • untuk membuat bingkai - ia boleh dibuat daripada kerajang, mungkin dari balang kaca tanpa label, mungkin dari mentol lampu lama, mungkin dari cawan tanah liat;
 • letakkan adunan pada bingkai, sama rata dan rapi - ia akan menjadi bulu bulu;
 • membuat bola, tongkat hidung di atasnya, tekan mata anda - kepala;
 • membuat kon - topi, dan kemudian dua kon kecil - mengendalikan.

Dalam proses pelaksanaan, anda boleh mencuba

Dalam proses pelaksanaan, anda boleh mencuba

The Snow Maiden memerlukan jalinan bendera flagella, dan Santa Claus mempunyai janggut yang menggulung di hujungnya dan mempunyai kumis kepadanya. Apabila angka siap, anda boleh membakarnya, dan kemudian menambah aksesori. Anda boleh membuat beg untuk Santa Claus - lebih baik untuk menjahit, tetapi anda juga boleh membuatnya dari adunan - dan kakitangan foil perak panjang. Snow Maiden tidak mempunyai objek yang dapat dikenali, tetapi anda boleh memberinya kelinci yang terbuat dari kapas, misalnya, atau bintang besar yang diperbuat daripada kerajang.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Kraf Asal untuk 2019 Babi Kuning (65+ Foto). 6 bengkel sendiri yang luar biasa dengan pelbagai teknik (dari rasa, makaroni, garam garam) + Ulasan

Kemudian angka dicat dan anda boleh meletakkannya di bawah pokok itu.

kembali ke menu ↑

Herringbone Mandatory

Dan, sudah tentu, adalah mustahil untuk dilakukan tanpa pokok Krismas untuk Tahun Baru, walaupun dibuat dari adunan. Terdapat beberapa cara untuk melakukannya:

 • Paling mudah - untuk membuat bintang-bintang, masing-masing sedikit lebih daripada yang sebelumnya, dan di setiap bahagian tengah untuk menghidupkan lubang. Selepas membakar, cat mereka hijau (atau putih) dan sertai mereka dengan tali. Manik boleh dilampirkan di antara bintang di atas renda untuk menjadikannya lebih cantik.
 • Lebih sukar - Buat kon besar adunan dan, mencubit dengan gunting kuku, tutup dengan jarum. Kerja-kerja kecil dan dengan objek tajam, kerana kanak-kanak harus dipercayai hanya di bawah pengawasan orang dewasa dan setelah menjelaskan apa teknologi keselamatan.
 • Lebih sukar - Buat kerucut besar, kemudian tarik tambahan benih adonan ke dalam akhbar bawang putih. Hasilnya akan panjang, sosis seperti mi. Mereka perlu dipotong dengan teliti dan tersekat pada pokok Krismas, bermula dari atas, lapisan dengan lapisan.

Kencangkan bahagian atas dan boleh dihiasi

Kencangkan bahagian atas dan boleh dihiasi

Untuk dua pilihan mudah terkecil akan dilakukan:

 • Buat pokok Krismas yang berbentuk rata. Untuk melakukan ini, cuma lepaskannya dari adunan dengan pisau mainan yang membosankan dan bakar. Walaupun doh lembut, anda boleh membuat corak yang indah di atasnya.
 • Buat piramid pokok Krismas. Untuk melakukan ini, buatlah tokoh-tokoh yang seperti bodoh seperti starfish dari adonan dan buatnya satu sama lain. Latihan semacam itu bukan sahaja dapat membantu kanak-kanak mengembangkan kemahiran motor halus, tetapi juga amalan dalam menentukan saiz objek - kemahiran yang sangat relevan untuk umur dua atau tiga tahun.

Pastikan anda melakukan kraf itu dengan kanak-kanak

Pastikan anda melakukan kraf itu dengan kanak-kanak

Untuk menjadikan pokok kelihatan lebih seronok, tentu saja, anda perlu menghiasinya.. Untuk melakukan ini, anda boleh membuat bola kecil, kemudian cat dalam warna yang berbeza, anda boleh memotong kalungan dari kertas, anda boleh membuat bintang penting, anda boleh membuat hiasan dari kertas atau melekatkan gula-gula kecil di bungkus terang di atas.

Pilihan yang lebih mudah untuk kecil

Pilihan yang lebih mudah untuk kecil

Perkara utama adalah bahawa akibatnya, pokok Krismas akan kelihatan seperti percutian Tahun Baru dan mewujudkan suasana yang tepat.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Resipi terbaik untuk doh garam untuk kraf

Recipe Doughy Salty

Kelas induk untuk pemula

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Kesimpulannya

Terutamanya perhiasan yang diperolehi, jika anda melakukan seluruh keluarganya di bawah muzik Tahun Baru. Cuba lakukan pekerjaan yang ganjil bersama dengan anak-anak anda - tidak ada had untuk kegembiraan. Dan yang paling penting, anda akan mempunyai memori yang panjang.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 145 gambar)

7.1 Skor Jumlah
Produk dan kraf dari adunan garam

Doh garam boleh membuat pelbagai jenis kerajinan. Terdapat pelbagai pilihan pemodelan yang berbeza untuk umur yang berbeza. Oleh itu, kanak-kanak sangat tertarik dengan aktiviti ini. Kami telah mengumpulkan semua maklumat yang relevan yang akan membantu menguasai semua asas kerja ini. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
4
Kebolehpercayaan maklumat
7.5
Kebaikan
 • mereka benar-benar asli;
 • menjadikan mereka menyeronokkan dan menarik;
 • dalam proses mewujudkan suasana Krismas yang hebat.
Cons
 • tidak semua orang menyukai mereka - sesetengah orang mendapati mereka tidak enak;
 • mereka memerlukan masa dan usaha yang orang dewasa kurang;
 • ada yang boleh salah dengan mereka - mereka boleh retak, runtuh, pecah.
Tambah ulasan anda
Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk