Bilik air akrilik atau seterika besi: Kelebihan dan keburukan (160+ Foto). Mana yang lebih baik untuk dipilih?

Mandian akrilik akan memerlukan pilihan yang bijak. Untuk menjadikannya tahan lama, selesa, sesuai dengan ke dalam pedalaman dan tidak runtuh dalam beberapa tahun beroperasi, anda perlu memikirkan apa bahan yang boleh dibuat, ketebalan yang sepatutnya, apa warna yang sepatutnya. Dan juga ingat pengecekan kecil yang boleh anda atur di kedai: di mana hendak melihat? Di mana hendak mengetuk? Bagaimana hendak menggunakan lampu suluh?

Kandungan artikel ini:

Perbezaan dari bahan lain

Akrilik adalah bahan yang agak muda. Dia muncul di pasaran pembinaan hanya sepuluh atau lima belas tahun yang lalu dan belum lagi biasa dengan bahan lain yang lebih biasa. Ia adalah plastik yang kuat, yang boleh diberikan apa-apa warna, apa-apa bentuk, dipalsukan untuk apa-apa bahan lain.

Mandian akrilik boleh menjadi warna apa pun

Mandian akrilik boleh menjadi warna apa pun

Anda mahu mandi marmar, tetapi batu itu terlalu mahal dan berat? Acryl pasti sesuai untuk menyelesaikan masalah ini.

Ia mempunyai beberapa kelebihan tertentu:
 • Kekonduksian terma yang rendah. Untuk mandi Ini sangat penting kerana ia tidak terlalu menyenangkan untuk berbaring dalam air penyejuk cepat. Akrilik juga mengekalkan suhu tidak berubah selama kira-kira setengah jam, dan ia juga mempunyai pemanas khas.
 • Kemuluran. Akrilik boleh diberikan apa-apa, paling pelik, bentuk. Dia boleh masuk gelombang, dia mungkin mempunyai sudut yang tidak dijangka. Terdapat juga firma yang mengeluarkan akrilik buatan sendiri.
 • Kemudahan penjagaan. Acryl tidak terletak pada pembentukan lapisan kotoran di atasnya, mikroorganisma patogenik tidak berlarutan. Ia cukup untuk bilas dengan air suam selepas setiap penggunaan.
 • Berat badan rendah. Ia mudah untuk meningkatkan mandi akrilik ke lantai yang dikehendaki, dan ia tidak mempunyai kesan tertentu di atas lantai.
 • Tiada bunyi. Air terjun menghasilkan bunyi yang membosankan dan lemah.
 • Kebolehpercayaan. Akrilik akan bertahan lebih lama daripada dua dekad, jika anda membeli struktur tidak pada harga terendah, dan kemudian dengan berhati-hati menggunakannya.
 • Lapisan khas. Tidak seperti besi tuang, salutan yang biasanya licin, akrilik disalut dengan plastik khas, di mana, dengan kelancaran luar, sangat sukar untuk tergelincir dan jatuh. Untuk rumah di mana orang tua hidup sangat berguna.

Akrilik - bahan yang agak muda

Akrilik - bahan yang agak muda

Tetapi ada juga kekurangan:
 • Penjagaan khas. Akrilik mudah dibersihkan, tetapi jika ia menjadi kotor, anda perlu menggunakan produk lembut khas yang tidak akan membahayakannya.
 • Kepekaan suhu. Seperti mana-mana plastik, akrilik cair jika suhu meningkat terlalu tinggi. Model dengan harga yang kecil juga boleh cacat jika anda mencurahkan air terlalu panas ke dalamnya. Walau bagaimanapun, biasanya disyorkan untuk menuangkan sejuk pada mulanya, dan kemudian menghidupkan yang panas.
 • Kepekaan Mekanikal. Akrilik boleh tercalar, dan rintangan kesan berbeza dari produk ke produk. Jika dalam model dengan harga yang rendah untuk menjatuhkan sesuatu yang berat, kemungkinan ia akan retak.
Bahan tidak terletak untuk membentuk lapisan kotoran di atasnya.

Bahan tidak terletak untuk membentuk lapisan kotoran di atasnya.

Jika anda membandingkan akrilik dengan besi dan keluli - bahan tradisional untuk pembuatan - anda mendapat hasil yang berikut.

Ciri-ciri keluli:
 • kekuatan - rendah, sensitif kepada kerepotan, retak, menggaruk;
 • penebat haba - rendah, air dengan cepat mengubah suhu dan menyejukkan;
 • berat badan - agak kecil, membawa struktur keluli ke dalam rumah lebih mudah daripada besi tuang;
 • bunyi bising - kuat, apabila jet hits bahagian bawah, boleh didengar di seluruh apartmen;
 • borang - sudut yang jelas, segi empat tepat atau sedikit bulat;
 • harga - rendah, yang merupakan kelebihan utama struktur keluli.

Ia mempunyai kekonduksian haba yang rendah.

Ia mempunyai kekonduksian haba yang rendah.

Ciri-ciri besi tuang:
 • kekuatan - yang paling tinggi, adalah sukar untuk memecahkan mandian besi tuang, walaupun anda membuat keputusan untuk melakukannya dengan tujuan dan akan menggunakan alat binaan;
 • penebat haba - tinggi, tetapi separuh daripada suhu akan dibelanjakan untuk memanaskan besi tuang itu sendiri, akibatnya air akan menyejukkan pula;
 • berat badan - besar, untuk membawa besi tuang ke dalam rumah tidak mudah, ditambah menekan di lantai;
 • bunyi bising - sederhana, anda boleh mendengar air, tetapi jika anda menutup pintu, bunyi akan teredam;
 • borang - didefinisikan tegas, atau segi empat tepat, atau sedikit bulat;
 • harga - tinggi, yang dibenarkan kerana kebolehpercayaan yang tinggi besi tuang, yang boleh berlangsung selama beberapa dekad dan hanya sedikit mengelupas.

Akrilik akan bertahan lebih lama daripada dua dekad.

Akrilik akan bertahan lebih lama daripada dua dekad.

Ciri-ciri akrilik:
 • kekuatan - rendah, menjatuhkan objek berat di dalam bilik mandi tidak berbaloi;
 • penebat haba - tinggi, cukup untuk menjaga suhu selama setengah jam;
 • berat badan - kecil, seperti mana-mana plastik, mudah dibawa ke rumah, tumpang tindih tidak menekan;
 • bunyi bising - tidak hadir, kerana plastik menekan bunyi;
 • borang - apa-apa, sehingga yang dicipta oleh pembeli tertentu;
 • harga - tinggi, yang dibenarkan kerana kualiti produk.

Lembaga
Adalah bernilai membeli akrilik jika anda memerlukan bentuk rumit atau penebat haba yang tinggi. Dalam mana-mana pedalaman moden, ia juga akan sesuai dengan yang terbaik.
Air terjun menghasilkan bunyi yang membosankan dan lemah

Air terjun menghasilkan bunyi yang membosankan dan lemah

kembali ke menu ↑

Petunjuk yang menjejaskan hayat perkhidmatan

Untuk pembinaan akrilik berkhidmat selama bertahun-tahun, anda perlu memberi perhatian kepada dua petunjuk utama - bagaimana, dari apa yang dibuat dan bagaimana ia memberikan kekuatan.

kembali ke menu ↑

Bahan dan ketebalan

Sudah tentu, akrilik sentiasa mempunyai acryl dalam komposisinya - tetapi ia boleh digabungkan dengan bahan lain, dan dalam perkadaran yang ia bergantung pada berapa lama ia boleh digunakan.

 • Tiga lapisan. Sekiranya anda terbiasa dengan kenyataan bahawa lebih banyak lapisan ada, semakin kuat hasilnya, maka di sini kebiasaan ini akan gagal - tiga lapisan dalam tabung akrilik mengatakan bahawa ia tidak berbeza dalam kualiti tinggi. Bahan dalaman ABS - plastik berpori murah, yang digunakan sebagai pangkalan kerana kosnya yang rendah. Kemudian ia ditutup dengan lapisan nipis akrilik (tidak lebih daripada sepuluh peratus), dan kemudian struktur terakhir diperkuat. Akibatnya, selepas kira-kira lima tahun, tetulang itu dihapuskan, seperti lapisan akrilik, dan hanya sisa ABS, yang cepat diserap oleh kelembapan dan menjadi tidak dapat digunakan. Ini bernilai pembelian, hanya jika anda berhasrat menggunakannya secara tidak sengaja - atau anda masih akan mengubahnya dalam masa terdekat.
 • Dua lapisan. Ini terdiri daripada akrilik sepenuhnya, dan bahagian atas ditutup dengan bahan penguat - kadang-kadang dalam satu lapisan, kadang-kadang dalam beberapa. Hasilnya lebih mahal, tetapi ia akan bertahan lebih lama. Ia hampir tidak habis, sangat sukar untuk memastikan retak muncul di atasnya.

Ia cukup untuk bilas dengan air suam.

Ia cukup untuk bilas dengan air suam.

Lembaga
Untuk memeriksa berapa banyak lapisan struktur layan diri terdiri daripada, lihat saja kelebihannya - yang sering kali membongkok. Lapisan di atasnya boleh dilihat dengan mata kasar.
Sebagai tambahan kepada bahan, juga penting bagaimana tebal dinding:
 • dua atau tiga sentimeter sangat tipis - ia mudah retak, berfungsi untuk masa yang singkat;
 • empat sentimeter adalah medium - ia keretakan kurang kerap, bertahan lebih lama, sehingga sepuluh tahun;
 • enam sentimeter tebal - ia sukar untuk membuat retak pada struktur itu, ia boleh berkhidmat selama beberapa dekad jika tidak dibersihkan dengan span logam.

Lembaga
Untuk mengetahui betapa tebal dinding bak mandi, tidak perlu mempunyai pemerintah dengan anda, cukup untuk menyalakannya dengan lampu suluh. Sekiranya cahaya kelihatan dari sisi lain, maka dindingnya terlalu nipis. Selain itu, anda boleh mengetuk dengan buku jari anda - bunyi itu harus tuli.
kembali ke menu ↑

Penguat dan bingkai

Penguat akrilik adalah prosedur wajib, kerana plastik itu sendiri tidak terlalu tahan lama. Epoksi, gentian kaca atau poliuretana biasanya digunakan. Mereka melindungi mandi dari kerosakan mekanikal, dari lelasan, dari retakan kecil dan cip.

Periksa seberapa baik tetulang yang dilakukan, anda boleh menggunakan helah berikut:
 • periksa tepi - ia harus kelihatan mengukuhkan lapisan, dan apa yang akan menjadi lebih tebal, semakin baik dan lebih kuat akan reka bentuk itu sendiri;
 • tekan di dinding, bawah - mereka tidak boleh membengkok, dan jika mereka membengkok, ini bermakna pengeluar telah menipu dan menggunakan lapisan tebal di pinggir daripada struktur lain;
 • menggunakan semula lampu suluh - cahaya harus sama-sama jelas terlihat (atau tidak dapat dilihat jika reka bentuk mahal) dari semua pihak;
 • mengendus - bahan berkualitas buruk untuk penguatan memiliki bau kimia yang jelas, yang akan bertambah kuat ketika Anda menuangkan air panas ke dalam bak mandi.

Mempunyai kepekaan suhu

Mempunyai kepekaan suhu

Di samping itu, ia adalah sengaja menyemak bagaimana licin bahan tetulang itu. Untuk melakukan ini, letakkan tangannya di atasnya dan cuba memegangnya. Sekiranya kulit tergelincir, maka ia pasti akan tergelincir, keluar dari bilik mandi, yang bermaksud lebih baik mencari reka bentuk yang lain. Pada masa yang sama, permukaan juga tidak kasar, yang menunjukkan kualiti yang rendah.

Menyedari bagaimana bahan tetulang berkualiti tinggi, ia tetap hanya untuk memeriksa kerangka - bingkai logam yang menyokong keseluruhan struktur.

Pilihan bilik mandi bergaya yang bergaya

Pilihan bilik mandi bergaya yang bergaya

Lembaga
Jika bingkai mandi segi empat tepat yang paling biasa untuk beberapa sebab diperkuat, terlalu rumit, ini menunjukkan kualiti yang rendah. Tanpa bingkai yang rumit, ia tidak boleh tahan.

Peringkat terakhir - periksa kecacatan. Permukaannya harus rata, licin, tanpa bulges, retak, cip. Jika tidak, ia akan kelihatan buruk, dan ia akan menyusahkan untuk dicuci.

kembali ke menu ↑

Kami menjejaskan keselesaan

Dari bahan, bingkai, pengukuhan bergantung kepada berapa tahun akan berkhidmat. Tetapi ia bergantung pada bentuk dan saiz seberapa baik ia sesuai dengan pedalaman, dan juga bagaimana selesanya menggunakannya.

Produk bukan standard

Produk bukan standard

kembali ke menu ↑

Saiz

Saiz mandi harus dikira berdasarkan pertumbuhan orang-orang yang akan menggunakannya, serta ciri-ciri bilik mandi di mana ia akan diletakkan. Terdapat hanya empat parameter:

 • Ketinggian. Standardnya adalah kira-kira tujuh puluh sentimeter - orang tua, remaja, dan seorang kanak-kanak akan dapat melangkah ke seberang sana. Ketinggian yang tinggi sesuai untuk orang yang suka bersantai di dalam air.
 • Kedalaman. Kedalaman standard adalah enam puluh sentimeter - dari tepi ke lubang saliran. Sekiranya anda kurang, air tidak akan menutupi badan yang terletak di dalamnya. Sekiranya lebih banyak - kepala mesti terus lurus agar tidak ditutup dengan air.

Gaya berteknologi tinggi di bilik mandi

Gaya berteknologi tinggi di bilik mandi

 • Lebar. Lebar standard adalah lapan puluh sentimeter, tetapi di sini ia adalah lebih daripada dalam kes-kes lain, ketinggian dan berat orang yang akan menggunakannya penting. Obesiti lapan puluh akan menjadi terlalu kecil dan anda harus berfikir tentang membeli mandi dengan lebar tidak standard - dan mereka adalah satu meter, satu meter dua puluh malah lebih luas.
 • Panjang. Tidak ada standard mandi panjang - semuanya sangat individu di sini, ia bergantung pada keutamaan. Dua puluh meter adalah tidak aktif, anda tidak boleh berbohong, tetapi duduk dengan selesa dalam kedudukan duduk.Plus, seperti panjang kecil masuk akal di dalam bilik mandi yang kecil. Meter lima puluh - kedudukan berbaring. Meter tujuh puluh - orang yang tinggi ketinggian boleh berbaring, dengan kepalanya di sisi. Meter lapan puluh - boleh meregangkan ke ketinggian penuhnya.

Saiz hendaklah dikira berdasarkan ketinggian pengguna.

Saiz hendaklah dikira berdasarkan ketinggian pengguna.

Lembaga
Terdapat tab mandi persegi untuk bilik-bilik besar, terdapat reka bentuk yang kelihatan lebih seperti kolam renang. Terdapat mandi sempit kecil. Pilihan bergantung semata pada keutamaan peribadi.
kembali ke menu ↑

Borang

Mandi besi tuang selalu segi empat tepat - ini diletakkan oleh bahan-bahan dan, pada prinsipnya, tidak berubah. Tetapi dengan acrylics semuanya lebih menarik - mereka boleh mempunyai apa-apa bentuk, ia hanya bergantung pada belanjawan dan imaginasi.

 • Rectangular. Sebuah klasik yang tidak menjadi tua - ia kelihatan biasa, tidak keluar dari mana-mana, tidak memerlukan apa-apa kos untuk dipasang ke pedalaman, ia akan mudah diintegrasikan ke mana-mana bilik, walaupun yang paling kecil.
 • Square. Pelbagai segi empat tepat, tetapi kelihatannya berbeza. Asal, bergaya, kelihatan menarik dan luar biasa. Dalam mandi seperti (jika anda membeli dengan fungsi jakuzi), anda boleh menghabiskan malam anda dengan orang yang anda sayangi.

Pilihan segi empat tepat

Pilihan segi empat tepat

 • Oval. Malah, perkara yang sama seperti segi empat tepat, tetapi ia kelihatan sedikit lebih tua, dan oleh itu asal. Ia kehilangan sudut yang tajam, yang mana seorang kanak-kanak atau orang tua boleh menangkap, dan garis halus kelihatan selesa dan meyakinkan.
 • Pusingan. Ia jarang berlaku kerana ia memerlukan banyak ruang di bilik mandi. Ia kelihatan asli dan menyenangkan, terutamanya jika anda memegang lampu belakang, adalah baik untuk memilih warna - seperti mangkuk bercahaya dengan air mendidih. Ia boleh menjadi hiasan dalaman sebenar.
 • Duduk. Ini biasanya reka bentuk segi empat tepat atau bujur, yang mempunyai unjuran khas di bahagian bawah, supaya ia selesa untuk duduk di dalamnya. Ia kelihatan agak luar biasa, tetapi sesuai untuk orang tua yang merasa sukar untuk mendaki, duduk di dasar rata.
 • Sudut. Mandi untuk bilik kecil, di mana, bagaimanapun, benar-benar mahu memulakan kolam mini anda. Lebih daripada biasa, membolehkan anda untuk meregangkan sepenuhnya, ia adalah segitiga, dan penting untuk mengambil kira sama ada ia betul atau kiri - ia bergantung pada sudut mana reka bentuk sesuai.

Menariknya, sisi panjang boleh menjadi garis lurus klasik dan separuh bulatan melengkung, yang memberikan mandi semacam daya tarikan.
Pilihan penjuru

Pilihan penjuru

 • Khas. Bentuk ini biasanya mahal, tetapi juga sesuai. Ia boleh menjadi bunga atau mangkuk yang indah, ia boleh menjadi gelombang atau blot yang kabur. Kelebihan utama adalah kecantikan. Untuk estetika dengan bilik mandi sedemikian tidak dapat dibandingkan dengan tiada yang lain. Tetapi sukar untuk dimuatkan ke kawasan pedalaman (jika ia tidak diasah secara khusus untuknya), dan anda juga perlu memberi perhatian khusus kepada kehadiran protrusions dan rongga - adalah penting bahawa mereka tidak stagnate air selepas penyingkiran.

Lembaga
Untuk mempunyai idea yang baik bagaimana mandi bentuk tertentu akan masuk ke kawasan pedalaman anda, lukiskan pelan lantai dan lihat bagaimana ia muncul. Untuk melakukan ini, pastikan untuk mengukur panjang, lebar bilik, serta penunjuk utama mandi.
kembali ke menu ↑

Kami mempengaruhi estetika

Sudah tentu, sedikit sebanyak, saiz dan bentuk mempengaruhi estetika. Tetapi tujuan utama mereka adalah untuk memberikan kemudahan. Dan terdapat petunjuk yang tidak memberi kesan kepadanya, tetapi ia memberi kesan yang signifikan kepada penampilannya.

Produk bujur

Produk bujur

kembali ke menu ↑

Warna

Kesan keseluruhan yang akan dihasilkan bergantung pada warna mandi - kepada tahap yang lebih tinggi daripada apa-apa lagi. Oleh kerana akrilik adalah plastik, palet yang dicadangkan adalah besar, termasuk sejumlah besar warna. Ia mungkin:

 • Putih. Warna tradisional mandi, yang biasa dengan mata, sesuai dengan sempurna ke dalam pedalaman, menjadikannya cerah, menambah kelapangan. Satu-satunya kelemahan, seperti semua warna cahaya - apa-apa kotoran di atasnya adalah sangat ketara.
 • Hitam. Asal, tetapi suram - kelihatan baik di dalam kawasan yang kontras, di mana semuanya berseri dan putih, atau dalam serbuan Gothic, di mana semuanya gelap.Ia kelihatan baik sebagai warna pelengkap - kerana akrilik boleh menjadi beberapa warna sekaligus.
 • Cahaya warna hangat. Mereka menambah ruang keselesaan - merah jambu, pic, kuning air sentiasa membuat pedalaman sedikit lebih ringan, lebih menyenangkan mata. Lebih asli daripada putih biasa, mereka mempunyai kelemahan yang sama - mereka dapat melihat semua kotoran.

Dalam gaya klasik

Dalam gaya klasik

 • Cahaya sejuk cahaya. Beri penjimatan bilik, cobalah dengan cermin, logam. Tambahkan ruang ke bilik kecil.
 • Warna panas yang gelap. Ini adalah warna tepu mana-mana spektrum yang membuat ruangan lebih cerah, lebih kontras, lebih menarik, tetapi kurang begitu.
 • Warna sejuk gelap. Masalah yang sama dengan hitam - ketat, sukar untuk masuk. Tetapi jika ia berfungsi, hasilnya akan sangat asli, menarik.

Selain warna standard, terdapat juga penyelesaian yang lebih menarik:
 • Ketelusan. Terdapat jenis akrilik yang kelihatan seperti kaca. Ini boleh menjadi matte, ia boleh benar-benar telus, ia boleh menjadi tidak berwarna, ia boleh berwarna. Walau apa pun, dalam kombinasi dengan air, ia akan kelihatan seperti permata berkilauan - terutama jika anda meletakkan kedudukan latar belakang dengan betul dan mengatur bilik supaya aksen itu berada di atasnya.
 • Batu tiruan. Akrilik sempurna meniru batu semulajadi - begitu banyak sehingga kadang-kadang ia juga disebut batu buatan. Anda boleh menempah marmar, granit dan lain-lain lagi mandi - anda hanya boleh membezakannya mengikut berat dan kebolehpercayaan yang agak rendah.

Sering digunakan warna - putih

Sering digunakan warna - putih

Anda boleh memasukkan unsur "gelas" atau "batu" dalam reka bentuk mandi warna - jika digabungkan dengan betul, ini akan memberikan "semangat". Contohnya, untuk membuat tembok yang telus, di belakangnya air yang bercahaya akan mendidih secara misterius.
Sebagai tambahan kepada petua mengenai warna tertentu, terdapat juga petua tentang warna apa yang dipilih relatif terhadap pedalaman:
 • Sesuai untuk segala-galanya. Jika semuanya berwarna merah jambu - ia harus menjadi naungan yang sedikit berbeza, hanya berbeza dengan nada. Sekiranya semuanya berwarna biru - biru yang sama. Kombinasi ini masuk akal jika, di samping itu, terdapat aksen yang terang atau jika anda ingin meninggalkan bilik tanpa aksen sama sekali. Lihatlah, bagaimanapun, mungkin agak monoton dan membosankan.
 • Neutral. Putih, warna cahaya warna lain - penyelesaian neutral yang hebat yang membolehkan anda tidak memperuntukkan mandi, tetapi pada masa yang sama tidak muat ke pedalaman supaya ia menyatu dengannya. Agak lebih tradisional.
 • Sebaliknya. Penyelesaian yang memberikan kecerahan bilik, memandu. Bath secara dramatik menonjol dalam perhatian, menjadikan kawasan pedalaman lebih ketara dan menarik. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk memilih warna supaya ia sesuai dengan sempurna, dan ini menggunakan jadual kontras dari Internet.

Tambah beberapa kontras

Tambah beberapa kontras

Lembaga
Pilih warna dengan teliti. Bandingkan Buat lakaran. Dan jika anda tidak mahu menghabiskan masa - ambil putih tradisional, yang sesuai dengan segala-galanya.
kembali ke menu ↑

Ciri-ciri tambahan

Mandian fungsian pada masa kita jauh lebih luas daripada sekurang-kurangnya sepuluh tahun yang lalu. Ia merangkumi senarai keseluruhan ciri berguna atau menarik mata, termasuk:

 • Urut. Sebenarnya, mandi akrilik seperti ini mempunyai fungsi jakuzi - air yang tipis air atau gelembung udara mengurut kulit, membantu untuk berehat selepas hari yang sukar, serta penampilan estetik, terutama jika reka bentuk mempunyai dinding telus.Bagaimanapun, pam itu agak bising, kosnya bertambah dengan ketara, dan lubang-lubang di mana air atau udara akan dipulihkan dengan teliti supaya mereka tidak tersumbat. Juga, dari masa ke masa, sesetengah daripada mereka akan gagal dan perlu menghubungi tuan.
 • Kromoterapi. Ia terbukti bahawa warna yang berbeza menyebabkan sensasi yang berbeza pada seseorang. Biru menyesuaikan diri untuk tidur, menenangkan hijau dan membantu memberi tumpuan, menyebabkan red menjadi kecemasan yang semakin meningkat. Chromoterapi melibatkan kehadiran lampu terbina dalam reka bentuk mandi. Apabila seseorang pergi ke tempat tidur selepas hari yang sibuk, cahaya mula berkedip sedikit, menenangkan, lantang. Di samping itu, lampu latar cantik, terutama apabila digabungkan dengan elemen telus.

Dengan fungsi whirlpool

Dengan fungsi whirlpool

 • Kekangan kepala. Ini bermakna sandaran khas yang dibuat daripada bahan lembut yang tidak tergelincir. Seorang lelaki pergi tidur, mengatur kepalanya dan bahkan boleh tidur - lebih mudah daripada berehat di atas kepalanya yang keras, sejuk dan licin. Dari sudut pandangan estetik, ia boleh menjadi elemen yang berbeza jika anda memilih warna yang sesuai untuknya.
 • Pen. Tidak sangat estetika menyenangkan, tetapi sangat mudah untuk orang tua yang mendapati sukar untuk keluar dari bilik mandi tanpa sokongan. Anda boleh memberi mereka bentuk yang menarik atau memilih logam berkilat yang cantik.

Pens berfungsi dengan baik dengan kaca.
 • TV atau pemain. Mereka membolehkan anda menonton filem dan program kegemaran anda atau mendengar muzik kegemaran anda semasa berbaring di dalam bilik mandi, yang menenangkan. Sebagai peraturan, mereka diatur supaya ia selesa untuk ditonton, mereka mempunyai salutan khas yang tidak merosot dari air.

Bilik dalaman yang bergaya

Bilik dalaman yang bergaya

 • Skrin kawalan. Sekiranya dilengkapi dengan semua peranti baru untuk memastikan keselesaan, kerja mereka disegerakkan menggunakan skrin khas. Dari sana anda boleh menghidupkan dan mematikan urut, menyesuaikan masa apabila air mula mengalir, menetapkan suhu yang diingini dan melakukan banyak perkara berguna lain.
 • Sensor. Tunjukkan suhu dan kualiti air. Ia sangat berguna jika terdapat anak di rumah yang perlu dimandikan dalam air yang baik pada suhu tertentu.
 • Pemanasan. Membolehkan anda mengekalkan suhu air pada tahap yang sama untuk masa yang lama, atau memanaskannya dari awal jika air panas dimatikan.
 • Komunikasi dengan peranti lain. Perkembangan terbaru, yang membolehkan anda mengawal bilik mandi pada jarak dengan bantuan telefon dan memberikan arahan pengisian hanya dalam perjalanan ke rumah. Ia juga membolehkan anda menyambung ke sistem "rumah pintar", yang hanya mendapat populariti.

Lebih banyak ciri - yang lebih mahal sebagai hasil daripada mandi, tetapi semakin banyak kesenangan penggunaannya. Pilihan mereka hanya bergantung pada saiz anggaran dan keinginan untuk keselesaan.
Lebih banyak fungsi, semakin mahal produk.

Lebih banyak fungsi, semakin mahal produk.

kembali ke menu ↑

Aksesori pilihan

Untuk akrilik kelihatan baik di pedalaman, ia tetap hanya untuk mengelilinginya dengan aksesori tambahan yang akan digabungkan dengannya. Antaranya ialah:

 • Cermin. Sangat berguna untuk melakukan kebersihan, biasanya digantung di atas sink. Supaya keharmonian dengan tab mandi akrilik menjadi lengkap, anda boleh memegang latar belakang warna yang sama yang berdiri di belakang lampu mandi - apabila mereka menghidupkan secara serentak, akan ada kesan yang sangat menyenangkan.
 • Tirai. Seperti mana-mana mandi, akrilik memerlukan tirai supaya air tidak mengalir di lantai untuk menyembunyikan orang mandi untuk melengkapkan kawasan pedalaman. Kadang-kadang ia diabaikan - jika penampilan mandi itu sedemikian rupa sehingga ia tidak selaras dengan tekstil dengan cara apapun. Selalunya mereka memilih warna dan corak sedemikian supaya mereka digabungkan dengan warna mandi. Sekiranya ia berwarna putih, tirai juga harus ringan. Jika hitam - sama ada cahaya untuk kontras, atau hitam yang sama.

Dalam gaya moden

Dalam gaya moden

 • Rak. Biasanya sudut, jika tidak terlalu besar, dan, sebagai peraturan, mereka terletak berhampiran dengan mandi, supaya mudah dijangkau mereka, untuk mengambil syampu atau sabun. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa akrilik adalah bahan rapuh. Sekiranya sesuatu jatuh dari ketinggian rak, penyok atau keretakan mungkin tetap. Oleh itu, lebih baik memindahkan mereka ke sudut bertentangan.Idea yang baik, dengan cara ini, jika mandi dengan dinding telus adalah untuk membuat mereka dari kaca yang sama.
 • Aksesori prosedur. Boleh dibenamkan dalam bilik mandi atau dipasang di pinggir, dan boleh diletakkan di sekeliling. Adalah baik jika mereka mendekatinya dengan warna, lebih baik jika ia dalam reka bentuk. Sebagai contoh, hidangan sabun dan bulat separuh bulatan, pendirian untuk sikat gigi, dispenser untuk syampu akan kelihatan hebat untuk reka bentuk bulat klasik.

Idea umum pedalaman harus berfungsi dan tikar di lantai - biarkan ia lembut dan warna yang sama - dan pemegang tuala, dan pegangan tangan, yang dapat dilakukan oleh orang tua itu.

Akrilik sangat sesuai dengan berteknologi tinggi dan minimalism, di loteng dan juga dalam eko. Perkara utama - untuk memilih dengan tepat gabungan bentuk, warna, saiz dan aksesori yang sesuai dengan kawasan pedalaman anda.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bagaimana untuk memilih bilik mandi akrilik?

Mandi akrilik

Bagaimana untuk memilih?

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO

8.5 Skor Jumlah
Bagaimana untuk memilih bilik mandi akrilik?

Bilik mandi akrilik - beli atau tidak? Pilihan ini benar-benar mempunyai banyak kelebihan dan kekurangan. Oleh itu, sebelum anda membelinya, lebih baik membaca semua nuansa yang kemudiannya muncul semasa digunakan. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Pelbagai. Akrilik boleh menjadi apa-apa bentuk, apa-apa warna. Jika apa yang anda perlukan tidak ada di kedai, anda pergi ke kedai lain - atau memesan mandi mengikut lakaran anda sendiri.
 • Inovasi teknologi. Ia tidak mungkin secara fizikal untuk memasukkan sistem hydromassage ke dalam mandi besi. Tetapi akrilik membolehkan apa-apa - urut, pemanasan, lampu, tempat duduk, mengendalikan, skrin kawalan luaran, TV terbina dalam.
 • Ringan Akrilik seberat sedikit, yang bermaksud bahawa ia adalah mudah untuk menyampaikannya ke lantai yang dikehendaki, dan ia juga tidak memberikan tekanan ke atas lantai, seperti mandi besi biasa.
Cons
 • Harga Akrilik adalah bahan yang mahal, terutama jika anda membekalkannya dengan segala macam penambahbaikan teknologi dan bimbang tentang apa yang akan menjadi hasil akhir. Menurut lakaran peribadi, harga akan sangat tinggi.
 • Kemungkinan kesilapan Anda tidak boleh menipu dengan tab mandi besi - dalam mana-mana, ia akan bertahan beberapa dekad, walaupun ia tidak mempunyai liputan yang terbaik. Tetapi akrilik boleh dibuat terlalu murah, tutup dengan lapisan nipis tetulang, gunakan resin epoksi dengan bau kimia yang kuat. Dan anda akan faham semua ini, supaya tidak membeli mandi, yang akan gagal dalam beberapa tahun.
 • Kerapuhan relatif. Kebarangkalian merosakkan akrilik mandi masih lebih besar daripada kebarangkalian merosakkan struktur besi cor.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk