Quilling - kemahiran pembuatan kertas. Bengkel untuk Pemula Langkah demi Langkah (165+ Foto)

Quilling - perkataan itu tidak biasa dengan sesiapa pun. Dan ini bermakna ia adalah pembuatan angka dari kertas yang dipintal menjadi spiral. Adakah ia mudah dan mudah dilakukan? Pelbagai pilihan akan mengejutkan anda.

Kandungannya:

.

Seterusnya, saya akan memberitahu anda bagaimana untuk membuat perkara yang indah daripada kertas biasa. Aktiviti semacam ini akan membantu anda mencerahkan malam musim sejuk yang panjang atau membuat sesuatu yang indah dengan tangan anda sendiri dan memberikannya kepada yang anda cintai. Dan mungkin selepas pelajaran saya, dia akan menjadi hobi untuk anda dan akan membawa pendapatan yang kecil.

Tetapi untuk memahami apa itu, untuk mengetahui siapa yang memikirkannya, mari kita menyelami sejarah quilling.

Sedikit sejarah

Bentuk seni ini diciptakan oleh para bhikkhu di Eropah pada Abad Pertengahan. Apabila mereka memotong tepi buku-buku dengan penyepit dan luka mereka di hujung bulu burung. Oleh itu ternyata sesuatu seperti gambar kecil emas.

Membuat angka dari kertas dipintal ke spiral

Membuat angka dari kertas dipintal ke spiral

Oleh itu, nama quilling. Dari perkataan Inggeris "quill", yang diterjemahkan sebagai "bulu burung." Pada mulanya, mereka terlibat dalam gereja-gereja miskin, terutama pada abad ke-19, quilling adalah pekerjaan kegemaran wanita mulia.

Pada abad kedua puluh, dia dilupakan. Dan pada akhir abad yang lalu, quilling mula kembali ke rumah orang sebagai hobi.

Akibat perjalanannya di seluruh dunia, mula membentuk sekolah sendiri di setiap negara. Dan setiap bangsa membawa sesuatu kepada dirinya sendiri dalam seni semacam ini. Sebagai contoh, sekolah-sekolah di Timur berbeza dari orang-orang Eropah dalam kerumitan corak, yang membolehkan orang-orang Timur membuat karya-karya seni.

Dan sekolah Korea berbeza dari orang Eropah apabila kertas itu digulung, batang tidak digunakan, dan segala-galanya dilakukan secara manual. Kerja sekolah Korea sangat rumit. Di sini, seni ini menjadi popular di akhir abad kedua puluh.
Bentuk seni diciptakan oleh para bhikkhu di Eropah pada zaman pertengahan.

Bentuk seni diciptakan oleh para bhikkhu di Eropah pada zaman pertengahan.

Oleh itu, beberapa dari kita tahu butiran bentuk seni ini. Saya akan memperkenalkan anda kepada asas-asas seni jenis ini, memberi nasihat, memberi contoh dan cuba memberi anda semua pengetahuan saya. Mari kita mulakan dengan asas-asasnya.

Tetapi sebelum anda mula terlibat dalam kreativiti semacam ini, anda perlu menyediakan. Iaitu, untuk membeli alat yang diperlukan untuk pekerjaan itu.

kembali ke menu ↑

Senarai alat yang diperlukan

Di bawah ini saya telah memberikan senarai alat yang diperlukan, jika kita ingin mencipta semua keindahan dari kertas.

 • Jalur berwarna panjang dan sempit kertas.
 • Gam
 • Gunting kecil.
 • Teras untuk gulungan roll.
 • Pinser
 • Garis pegawai. Jika tidak, maka corak kertas bersalut grid dan radii.

Anda tidak boleh membelanjakan pembelian set untuk quilling. Dan buat alat yang diperlukan dari peralatan rumah.

Kecantikan ini tidak mahal

Kecantikan ini tidak mahal

Untuk melakukan ini, sesuai dengan gunting kuku wanita biasa dengan hujung lurus, awl atau tusuk gigi. Antara kedua-dua hujung gunting anda perlu meletakkan jalur kertas panjang, perlahan-lahan memerah, supaya tidak dipotong dan angin. Dengan awl dan tusuk gigi sedikit berbeza: pada akhir awl untuk berbaring di pinggir kertas dan berpegang teguh pada jari, dan selebihnya jalur itu dilukai di atasnya dengan tangan yang lain.

Kini, mengetahui dan memelihara alat-alat yang kita perlukan, kita boleh teruskan untuk mempelajari asas-asas quilling.

kembali ke menu ↑

Asas Quilling untuk pemula

Pengeluaran produk kertas dari lukisan bermula. Dalam seni semacam ini, lukisan adalah skema yang menurutnya pada masa akan datang kraf yang luar biasa akan dibuat yang boleh membawa sedikit kecerahan dan kecerobohan ke pedalaman anda. Sebagai permulaan, kita akan melihat bagaimana skim mudah ditarik dan mana antara mereka membuat kraf sihir menggunakan contoh membuat kepingan salji.

Hadiah yang indah dengan tangan anda sendiri

Hadiah yang indah dengan tangan anda sendiri

Kita perlukan:

 • Pensil.
 • Kertas warna.
 • Gunting

Sekarang ambil kertas A4 dan lipat helai supaya ia adalah segitiga yang betul. Potong sebahagian yang tidak perlu dan lipat tiga kali. Kemudian kami melukis corak dan memotongnya.

Apabila kita telah menguasai teknik awal dan mudah membuat kerajinan, yang telah kita bahas di atas, kita beralih kepada yang lebih kompleks. Mari belajar bagaimana membuat gulungan. Dia adalah elemen utama dalam teknik quilling.

Selera kerja seni

Selera kerja seni

Kita perlukan:

 • Kertas warna.
 • Pensil.
 • Gam PVA.
 • Gunting

kembali ke menu ↑

Roll Bar

Pada mulanya, adalah perlu untuk menggariskan dengan pensil komposisi masa depan pada kosong untuk kad ucapan atau tempat di mana produk ini akan terletak pada akhir. Perkara seterusnya yang perlu kita lakukan ialah menggulung. Untuk melakukan ini, kita perlu mengambil jalur kertas yang nipis dan panjang dan angin ke rod khusus disediakan.

Selepas ini, kita perlu membiarkan roll mekar. Akhir roll perlu berhati-hati terpaku pada lingkaran, yang ternyata. Sekarang anda boleh memberikan apa-apa jenis roll, sama ada penurunan, jantung atau sebulan.

Hiaskan mana-mana rumah

Hiaskan mana-mana rumah

Lembaga
Agar tidak diletupkan di lem, ia perlu meletakkannya pada butiran produk agak sedikit. Ini boleh dilakukan dengan tusuk gigi.

Dijual kertas khas untuk quilling. Gunakannya dengan lebih baik.

Dan jadi kami mendapat unsur utama quilling.

kembali ke menu ↑

Unsur utama

Sekarang mari kita lihat apa bahagian-bahagian ciptaan dalam quilling. Mana-mana kerja bermula dengan lingkaran ketat. Ini adalah elemen pertama dalam quilling apabila menyediakan produk.

Di atas, apabila kami melancarkan, sebenarnya kami menggunakan elemen ini. Tetapi kita tidak tahu nama sebenarnya. Sekarang kita tahu itu.

Ulangi proses membuat lingkaran yang ketat. Barangan diambil, jalur kertas sempit digulung ke atasnya. Dan hujung kedua perlahan-lahan terpaku pada lingkaran.
Hati yang indah

Hati yang indah

Untuk maklumat
 • Jika anda tangan kanan, anda perlu memegang jalur dengan tangan kiri anda, dan rod dengan betul.
 • Sekiranya jalur itu mempunyai dua sisi, maka bahagian belakangnya harus menghadap batangnya.
 • Batang mesti diputar mengikut arah jam.

Elemen seterusnya adalah "lingkaran bebas". Ia juga dibuat seperti "lingkaran ketat". Tetapi selepas kami selesai menggulungnya, anda perlu mengeluarkan heliks dari batang dan memberi sedikit kelegaan.

Sekarang kita telah belajar bagaimana membuat pelbagai jenis spiral. Angka "curl" dicipta menggunakan teknologi yang sama. Tetapi pada akhir kerja, hujung pita kertas tidak melekat dan hang bebas di udara.

Dalam teknik ini, anda boleh melakukan apa-apa nama.

Dalam teknik ini, anda boleh melakukan apa-apa nama.

Untuk membuat kejatuhan, anda perlu memerah satu bahagian "lingkaran bebas" dengan jari anda dan tahan selama beberapa saat. Ini dilakukan supaya angka itu mengambil bentuk kejatuhan.Anda juga boleh membengkokkan hujung bentuk "drop", mendapatkan elemen yang sedikit berbeza dari "drop melengkung".

Lembaga
Jika anda baru mula belajar quilling - jangan ambil masa anda!

Nah, kami telah mempertimbangkan bentuk mudah quilling. Kini sudah tiba masanya untuk bergerak ke tahap yang lebih sukar. Bentuk sedemikian diperoleh dari dua atau lebih yang dilipat bersama.

kembali ke menu ↑

Borang-borang kompleks dalam quilling

Unsur "tanduk" yang rumit dibuat daripada dua "spiral percuma" yang dipintal ke arah yang berbeza.

Baginya, ambil kertas panjang dan pulangkan separuh. Sisi kanan akan luka dalam satu arah, kiri - ke arah yang bertentangan. Unsur tersebut boleh dilampirkan kepada kad ucapan yang menyenangkan.

Tema bawah air - menghias rumah berhampiran laut

Tema bawah air - menghias rumah berhampiran laut

Angka seterusnya adalah "jantung".

Ia dilakukan dengan cara yang sama seperti "tanduk". Hanya arah di mana ranting angin berubah. Dan persimpangan diapit dengan jari anda. Jenis produk ini sesuai untuk menghias hadiah untuk teman wanita atau pasangan anda.

Kerumitan berikutnya akan menjadi "sabit".

Ia dibuat dari bentuk "mata" yang mudah hanya sudut bertentangan yang dibengkokkan. Ternyata sesuatu seperti huruf "C". Untuk bentuk, yang dalam psikologi menunjukkan seorang pemimpin, iaitu, untuk segitiga "lingkaran bebas" diambil. Kemudian ia dimampatkan dalam tiga bahagian dengan jari dan diadakan untuk beberapa waktu.

Elemen seterusnya diperoleh dari bentuk segitiga.

Untuk ini, perlu untuk membongkok dua pihak bertentangan ke pusat. Dan kita mendapat "kaki". Untuk pembuatan borang "persegi" saya ambil "lingkaran bebas". Kemudian perasnya dalam empat bahagian, untuk mendapatkan persegi.

Sesuai untuk menghias kanak-kanak

Sesuai untuk menghias kanak-kanak

Oleh itu, kami mengetahui bentuk produk asas dalam quilling. Dan sekarang kita tahu apa alat yang kita perlukan untuk kreativiti semacam ini. Dan kita mempunyai asas tertentu, yang akan membolehkan kita meneruskan penciptaan produk yang lebih kompleks.

kembali ke menu ↑

Bunga Quilling

Bunga-bunga semacam itu akan menjadi tuan permulaan quilling sebagai jenis peralihan dari sederhana ke kompleks. Malah, ini bukanlah produk yang paling kompleks, tetapi ia mengandungi banyak unsur mudah yang merumitkan pembuatan produk. Oleh itu, pencipta baru mendapat pengalaman dan keindahan yang tidak ternilai di rumah buatan sendiri.

Untuk membuat warna tersebut, anda perlu membuat "drop" dari "lingkaran bebas". Dan agar kelopak bunga mempunyai warna yang berbeza, anda perlu kertas berwarna.

Seperti yang anda dapat lihat teras bunga dicipta dari "lingkaran bebas". Selanjutnya, jantung bunga pertama kali terpaku pada poskad atau permukaan yang anda ingin dekorasi. Sekitar angka ini, saya melekatkan "titisan" yang telah saya buat.

"Jatuh" - sejenis kelopak. Mereka boleh melakukan satu warna, dan anda boleh warna yang berbeza.

Warna yang lebih berbeza dalam produk, lebih cantik dan lebih cerah akan kelihatan. Perkara utama - jangan keterlaluan dengan warna.

Anda juga boleh menghiasi kad dengan bentuk "hati" atau "mata". Ia akan menjadi hadiah yang sangat baik pada kelapan bulan Mac untuk yang dicintai.

Oleh itu, kita belajar bagaimana membuat produk yang lebih kompleks. Sekarang mari kita kembali ke kepingan salji. Hanya kali ini saya akan merumitkan tugas.

kembali ke menu ↑

Quilling - Snowflake

Di sini kita kembali ke topik membuat kepingan salji. Kali ini kami akan membuat kepingan salji quilling. Ia berbeza dari bentuk dan pola mudah yang lebih kompleks. Untuk rasa dan warna anda, kepingan salji itu boleh sama ada berwarna atau putih, atau dengan campuran warna biru.

Untuk membuat salji salji Tahun Baru, kami memerlukan:

 • Kertas quilling.
 • Pin.
 • Stensil
 • Gam
 • Inti.

Hiasan Krismas

Hiasan Krismas

Pada mulanya ia adalah perlu untuk melukis templat mengikut mana ia akan dibuat. Ia perlu untuk membahagi jalur kertas dengan separuh. Harus ada tiga. Kemudian saya memutarkan lingkaran pertama. Kemudian saya memasukkannya ke lubang stensil. Ia perlu untuk membuat bilah-bilah yang selebihnya sama dengan saiznya.Oleh itu, saya mengetahui bahawa lubang itu adalah satu sentimeter, yang bermaksud empat spiral yang lain akan menjadi saiz yang sama.

Agar tidak merosakkan bahan kerja, saya dengan hati-hati mengeluarkannya dengan tusuk gigi dan kemudian memberikan sedikit kelegaan. Dan selepas itu saya melekatkan hujung ke lingkaran. Kemudian kosong ini diletakkan di tengah susun atur yang disediakan.

Bagi pemula, adalah dinasihatkan untuk menggunakan pin untuk melampirkan spiral ke susun atur. Dan kemudian mereka boleh terpaku bersama.

Model seterusnya yang saya lakukan adalah "mata". Kemudian sekitar satu helix saya menyebarkan beberapa "mata". Dan kemudian terpaku. Kemudian saya membuat lingkaran yang ketat. Prinsip penciptaannya, saya katakan di atas, jadi saya tidak akan mengulangi. Dan melekatkannya ke puncak kepingan salji. Ini akan menjadi elemen terakhir. Hasilnya dapat dilihat pada gambar di atas.

Lembaga
Bagi pemula, mungkin sukar untuk membuat model "spiral percuma" tidak dapat diputar. Oleh itu, adalah perlu untuk mengalihkan pusat lingkaran ke pinggir dan tekannya. Anda juga boleh meletakkan gam sedikit.

Bila kepingan salji siap, anda boleh menggantungnya Pokok Krismas atau melampirkan tingkap. Produk sedemikian akan sentiasa memberi anda kehangatan dan kegembiraan. Dan membuat perkara-perkara seperti itu dengan tangan anda sendiri akan memberi keyakinan kepada kemampuan anda dan rasa ketinggian kekuatan dan mood.

Pilihan lebih sukar daripada salji salji

Pilihan lebih sukar daripada salji salji

Kini kita telah belajar bagaimana membuat kepingan salji yang kompleks. Langkah seterusnya ialah pembuatan perhiasan hiasan dalam bentuk anting-anting wanita yang menawan. Mereka sesuai untuk hadiah ulang tahun untuk teman wanita anda.

kembali ke menu ↑

Membuat anting-anting wanita

Untuk mencipta seperti yang dikasihi oleh wanita, perhiasan kita, kita perlukan:

 • Kertas warna. Saya akan mempunyai warna biru dan putih.
 • Gunting
 • Rod Quilling.
 • Papan Quilling.
 • Gam PVA.
 • Pensil.

Pada mulanya, agar perhiasan pakaian sedemikian berubah menjadi simetri, saya perlu membayangkan apa yang akan kelihatan seperti anting-anting dan lukis gambarajah di atas kertas. Skim ini akan berfungsi sebagai templat untuk melekatkan pelbagai bahagian.

Tolonglah orang yang anda sayangi

Tolonglah orang yang anda sayangi

Langkah demi langkah
 • Saya memotong enam jalur satu sentimeter lebar dari kertas biru dan lem mereka bersama-sama.
 • Dari kertas putih, tiga jalur dan terpaku pada akhir pita yang dihasilkan jalur biru. Dan saya melengkapinya dengan melekat bersama tiga helai kertas biru. Jadi saya melakukannya dua kali untuk membuat dua pita panjang.
 • Kemudian, dengan bantuan batang, saya mengubahnya menjadi "lingkaran ketat". Kami membongkar penciptaan borang ini pada mulanya.
 • Saya membuat pita yang sama sekali lagi, hanya potong dua. Iaitu, bukannya enam jalur, saya memotong empat kertas biru, tiga kertas putih, dan pergi dan lem mereka bersama, sambil menambah dua jalur dan kertas biru pada akhirnya.
 • Dengan bantuan rod, saya juga menjadikan pita ini menjadi "lingkaran ketat". Hanya sekarang ia menjadi lebih kecil daripada yang pertama. Dan buat satu lagi lingkaran semacam itu.

Hadiah yang bagus untuk Hari Valentine

Hadiah yang bagus untuk Hari Valentine

Jangan tergesa-gesa, teknik ini tidak suka apabila tergesa-gesa.

Langkah demi langkah
 • Dan buat kali ketiga saya berurusan dengan kertas yang sama seperti dua kali pertama, hanya bilangan jalur reben biru pertama dikurangkan menjadi dua.
 • Sekali lagi, saya menghidupkan pita yang dihasilkan menjadi "lingkaran ketat". Untuk pertama kalinya, saya memerlukan dua spiral tersebut. Anda mungkin sudah meneka mengapa saya memerlukan bentuk sepasang quilling. Sudah tentu, kerana anting-anting wanita mestilah dua keping! Sekarang saya menyebarkan borang yang disediakan pada templat yang sudah dicipta dan lem mereka bersama.
 • Terakhir, saya memotong beberapa lagi kertas biru, melekatkannya bersama-sama dan memutarnya dengan batang. Tetapi sekarang saya mengubah bentuk bukan "lingkaran ketat", tetapi ke dalam "lingkaran bebas" dan mengikatnya di sepanjang tepi dengan jari saya dan membentangkannya sedikit untuk membentuk bentuk "mata".
 • Saya membuat empat jenis bentuk sedemikian. Dua untuk setiap anting-anting dan tampal mengikut template.
 • Peringkat akhir akan menanggalkan cincin dari ritsleting melalui lubang-lubang dalam bentuk "mata".Angka di bawah menunjukkan bagaimana saya mempunyai kecantikan yang sangat baik.

Seperti mana-mana wanita

Seperti mana-mana wanita

Jadi kita belajar bagaimana untuk membuat perhiasan wanita yang kompleks dan indah. Mari kita cuba membuat bunga yang luar biasa.

kembali ke menu ↑

Membuat bunga yang luar biasa

Kini kita menjadi lebih serius. Saya akan memberitahu anda dan menunjukkan kepada anda cara membuat bunga quilling volumetric. Untuk melakukan ini, anda perlu membeli atau mendapatkan alat yang telah disediakan, iaitu:

 • Kertas putih A4.
 • Gunting biasa dan digambarkan.
 • Maskara kuning dan merah cat.
 • Sponge, pisau, pensil.
 • Gam, pipet, rod quilling.

Bunga dari hati

Bunga dari hati

Langkah demi langkah
 • Saya mengambil selekoh kertas putih dan membahagi-bahagikannya menjadi selebar tiga sentimeter lebar. Kemudian saya memotong mereka dan gam satu selepas jalur lain panjangnya. Hasilnya adalah satu pita panjang.
 • Sekarang kita perlu catnya. Cat cat pada span. Sapukan maskara kuning pada separuh daripada span dan cat merah pada separuh lagi.
 • Kemudian kami cat riben kertas putih kami yang disediakan dengan spons. Dan selepas cat kering di atas kertas, kami memotong corak dengan gunting kerinting. Apa yang anda perlu dapat dilihat dalam gambar.
 • Sekarang pergi ke penciptaan kelopak untuk bunga kita. Mereka mesti dipotong supaya kedua-dua kelopak dan sudut-sudut melekat di antara mereka. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk meninggalkan empat milimeter di tepi yang tidak dipotong untuk mengelakkan pita dari pecah. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.
 • Kemudian saya membuat hati untuk bunga. Untuk ini, saya memutarkan jalur kertas untuk menjerat ke dalam lingkaran yang ketat. Diameter roll hendaklah sepadan dengan diameter pensil.

Sekiranya diameter lebih kecil, maka anda boleh menambah pita dengan selamat.

Hack volumetrik yang lebih kompleks

Hack volumetrik yang lebih kompleks

Sapukan gam hanya pada tepi yang belum dipotong!
Langkah demi langkah
 • Langkah seterusnya adalah untuk membuat bunga gam akan disalut dengan pita dicelup pada bahagian permohonan.
 • Kemudian saya melekatkan kelopak bunga dengan inti, seperti ditunjukkan dalam gambar.
 • Selepas bunga dipintal, ia perlu untuk melekatkan bahagian bawahnya dengan gam PVA untuk memastikan ia tidak akan runtuh pada masa akan datang.
 • Sekarang saya mengeluarkan bunga dari batang dan menggunakan jari saya untuk meluruskan tepinya. Hasilnya adalah satu keajaiban.
 • Sudah tentu, mengikut budi bicara anda - anda boleh meluruskan tepi, tetapi anda tidak boleh. Saya meluruskan mereka untuk memasukkan "pistil" di sana, dan dengan itu membuat bunga kelihatan lebih seperti yang sebenar.
 • Saya memotong sebahagian daripada pensil yang tajam, gris bahagian potong dengan gam dan masukkan ke tengah-tengah bunga. Itulah yang kita lakukan!

Komposisi terang

Komposisi terang

Mana-mana produk ini boleh menghiasi kad pada hari pertama sekolah tahun ini, untuk menggembirakan kanak-kanak itu dengan kecantikan dan keistimewaannya.

Sebelum ini, kami menganggap teknik quilling untuk orang dewasa. Tetapi anda boleh menarik kanak-kanak untuk kerja-kerja ini. Oleh itu, mereka akan mengembangkan keluasan dan keaslian pemikiran.

kembali ke menu ↑

Quilling untuk kanak-kanak

Menurut ahli psikologi dan pakar kanak-kanak kanak-kanak, kanak-kanak moden kini kurang membangun kemahiran motor di tangan dan jari mereka. Bagi mereka, sukar untuk betul dan tegas memegang pen atau pensil di tangan anda.

Oleh itu, sukar bagi mereka untuk mempelajari kemahiran standard dan layan diri sederhana dalam kehidupan. Quilling untuk kanak-kanak menyumbang kepada perkembangan motiliti jenis ini. Pada masa yang sama, dia menimbulkan tahap pemikiran logik.

Mudah untuk membuat kanak-kanak

Mudah untuk membuat kanak-kanak

Perkembangan kemahiran motor halus menyumbang kepada peningkatan perhatian dan ingatan pada anak. Semua ini sangat diperlukan untuknya dalam kehidupan masa depan dan teknik quilling boleh membantu banyak perkara ini.

Ia juga membantu memupuk ketekunan anak, ketepatan, estetik rasa. Kita mesti mula, tentu saja, dengan perkara-perkara sederhana.

kembali ke menu ↑

Kelas induk untuk kanak-kanak - kumbang

Untuk membuat kumbang kami memerlukan bahan berikut:

 • Lembaran kadbod.
 • Kertas warna.
 • Batang penggulungan.
 • Gam PVA.
 • Gunting

Kumbang

Kumbang

Langkah demi langkah
 • Pada mulanya, saya memotong badan ladybird keluar dari kadbod - bujur separa bulat. Kemudian dari kepingan kertas berwarna merah saya membuat bujur dalam bentuk badan dan memotong bahagian bawah seperti ditunjukkan dalam gambar.
 • Sekarang saya menyediakan bahagian bawah lembaran kuning cahaya dan gam pada kadbod. Kemudian saya mengambil dan memotong jalur hitam panjang dan gam di tengah kadbod.
 • Apabila badan bujur untuk "kumbang" siap, anda boleh meneruskan ke "kertas berpusing". Dari "spiral percuma" akan menjadi titik hitam pada badan kumbang. Kemudian saya tampalkan borang yang dibuat ke kadbod ini.

Kanak-kanak berusia enam tahun boleh membuat artikel buatan tangan yang mudah. Selepas membuat bentuk mudah, anda boleh beralih kepada yang lebih kompleks.

kembali ke menu ↑

Butterfly

Untuk membuat rama-rama, kami memerlukan bahan berikut:

Kini mari kita buat.

Warna warna kertas harus digabungkan.
Langkah demi langkah
 • Mari buat sayap untuk rama-rama. Untuk ini, saya akan memotong tiga jalur kertas panjang, tetapi tidak sama dengan saiznya. Dan tentu saja saya akan membuat mereka dari kepingan warna yang berbeza.
 • Kemudian saya melekatkan jalur bersama. Dan sejak saya memotong mereka dari pelbagai panjang, saya mula dengan yang pendek dan berakhir dengan yang lama.

Buat hiasan dengan tangan anda sendiri

Buat hiasan dengan tangan anda sendiri

Langkah demi langkah
 • Kemudian saya perlahan-lahan memutar mereka. Ia adalah perlu bahawa jalur terpendek kekal di dalam. Dan saya melekatkan tip percuma dari luar.
 • Saya masukkan spiral yang dihasilkan ke dalam lubang papan quilling, di mana mereka berehat dengan bebas dan mengambil bentuk yang diingini.
 • Kemudian saya menekan pusat lingkaran ke satu sisi dan melekat semua band ke bahagian yang sama. Saya membuat badan dari dua pilin. Saya mengubah satu helix ke dalam bentuk "mata", dan meninggalkan yang lain dalam bentuk "heliks bebas". "Mata" akan berfungsi sebagai badan, dan "lingkaran bebas" kepala rama-rama itu.
 • Sekarang saya melekat satu hujung bentuk "mata" dengan bentuk "lingkaran bebas", dan kemudian saya melekatkan sayap ke badan yang dihasilkan, penciptaan yang kita telah membongkar sedikit lebih tinggi.

Ia boleh menghiasi bahagian dalam ruang tamu atau bilik kanak-kanak.

Ia boleh menghiasi bahagian dalam ruang tamu atau bilik kanak-kanak.

Sekarang, untuk menjadikannya benar-benar tidak dapat dibezakan daripada yang sebenar, saya perlu melampirkan antena beliau.

Untuk melakukan ini, saya mengambil dua jalur kertas dan membuat bentuk keriting daripada mereka. Dan berpegang kepada kepala rama-rama itu. Berikut adalah rama-rama yang cantik.

Ia boleh menghiasi bahagian dalam ruang tamu atau bilik kanak-kanak. Angka tersebut sesuai walaupun untuk hiasan dalaman di tadika dan dewan pemasangan sekolah untuk matinees.

 

kembali ke menu ↑

Quilling di tadika

Pada zaman Soviet, banyak yang dikhaskan untuk pembangunan kanak-kanak pada zaman prasekolah. Pada tahun sembilan puluhan, topik tersebut mula merosot. Sekarang banyak tadika telah menyambung semula kerja mereka, menjadi, tentu saja, swasta.

Tetapi, jika anda adalah ketua tadika, atau mungkin anda hanya mahu anak anda mempelajari karya ini, anda boleh mengambil kelas dengan anak-anak. Ia akan menjadi menarik untuk kanak-kanak dan akan membangunkan proses pemikiran mereka sebelum memasuki sekolah pada tahap yang sepatutnya. Dengan teknik ini, mereka akan belajar untuk berfikir dengan cepat dan abstrak.

Tangan bayi domba

Tangan bayi domba

Program kerja dengan kanak-kanak di tadika terdiri daripada beberapaup:

 • Kanak-kanak perlu diajar untuk memotong dan mencipta bentuk mudah, pada masa yang sama, bercakap tentang di mana mereka datang dan cara kerja jenis ini timbul.
 • Kanak-kanak perlu diajar untuk mencipta bentuk yang paling mudah dari "lingkaran bebas" pada awal dan membantu melekatkannya berdasarkan pelbagai aplikasi seperti "kumbang", "pokok buah".
 • Kemudian anda perlu menguasai bentuk "drop". Untuk mengajar cara memohon borang ini dalam permohonan seperti hujan, bunga.
 • Jenis latihan seterusnya ialah peralihan dari bentuk sederhana hingga rumit. Itulah, kini kanak-kanak itu mesti diajar untuk membentuk bentuk "segitiga" dan "mata." Kerja akhir dalam bentuk peperiksaan itu perlu membuat sawit mudah.
 • Kini anda perlu membetulkan semua bahan yang dilindungi. Dan praktik pembuatan komposisi berdasarkan bentuk yang dikaji.

Seperti yang anda dapat lihat, peringkat menguasai quilling untuk kanak-kanak tidak berbeza dengan pendidikan dewasa. Latihan dalam jenis kerja jarum pada seorang kanak-kanak, selain semua kualiti yang digambarkan, membentuk ketekunan..

Membangunkan imaginasi anda

Membangunkan imaginasi anda

Setelah menguasai bentuk mudah dan bentuk bayi yang rumit, ia perlu mengajarnya bagaimana membuat bentuk "curl". Untuk menyelesaikan kajian, anda perlu memintanya untuk membuat aplikasi corak beku menggunakan borang ini. Sekarang anda perlu menguasai pembuatan "anak panah" bentuk.

Selepas menguasai borang ini, lakukan peperiksaan kecil untuk membuat aplikasi bunga dengan bentuk jenis ini.

Dan akhirnya, anda perlu menyatukan penciptaan semua bentuk dari mudah ke kompleks dan meneruskan pembuatan komposisi lebih banyak. Contohnya, rama-rama bunga.

Lembaga
Setiap kanak-kanak hanya berkembang mengikut kadarnya sendiri. Oleh itu, untuk tergesa-gesa atau mencela dia kerana ketinggalan di belakang rakan-rakannya, sebagai contoh kerja orang lain tidak mustahil!

Sekarang kita telah membongkar semua jenis tahapan ini, membaca kelas tuan pada beberapa jenis kraf. Dan mereka juga mendapati bahawa anda boleh mengajar anak-anak anda seperti kerja jarum yang berguna. Ia akan membangunkan pemikiran mereka, meningkatkan kelajuan motilitas pergerakan, mengembangkan ketekunan dan membangunkan kualiti lain yang berguna dalam kehidupan.

Akan masuk ke pedalaman mana pun

Akan masuk ke pedalaman mana pun

Akhirnya, beberapa tips yang saya tidak mempunyai masa untuk memberitahu anda dalam artikel ini.

kembali ke menu ↑

Beberapa petua terlepas sebelum ini

 • Ketumpatan kertas quilling hendaklah dalam lingkungan 120-160 g setiap meter persegi. Kerana itu ketumpatan ini yang menghasilkan daya tahan kerajinan dan akan menjaga bentuknya secara kualitatif.
 • Panjang jalur hendaklah 30 sentimeter. Ia bergantung kepada kemegahan dan kelantangan produk. Sekiranya anda boleh, anda perlu cuba mencari jalur quilling siap sedia.
 • Lebar jalur kertas juga harus mematuhi dimensi yang ditentukan, iaitu: 3-5 milimeter.
 • Ia adalah perlu untuk mempelbagaikan pelbagai warna. Produk itu tidak kelihatan membosankan dan sama. Untuk melakukan ini, kertas itu dijual di dalam kertas untuk mencari warna dan corak yang paling berbeza.

Dalam teknik ini, anda boleh membuat sebarang gambar

Dalam teknik ini, anda boleh membuat sebarang gambar

Quilling

Pelajaran Pemula

8 Skor Jumlah
Filigree kertas

Pada pandangan pertama, tiada apa-apa yang berat dan menakutkan dalam kata ini. Dengan bantuan bengkel tertentu, anda boleh membuat bunga yang sangat indah, atau salji salju. Terdapat banyak pilihan, serta maklumat untuk kerja. Kraf itu boleh menjadi kemuncak mana-mana bahagian dalam. Mari buat sesuatu untuk hadiah dengan kami. Lagipun, hadiah yang dibuat dengan tangan jauh lebih berharga dan mahal. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
8
Kebaikan
 • Membangunkan pemikiran logik dan abstrak, motilitas tangan
 • Anda boleh menghiasi pedalaman, membuat hadiah dengan tangan anda sendiri
 • Kehadiran set kelas induk
Cons
 • Alat khas
 • Tidak dapat diakses
 • Masa untuk bekerja
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk