Katil Single dengan tilam dan tanpa: Bagaimana memilih yang selesa?

Pangsapuri-pangsapuri kecil melengkapkan katil single dengan tilam. Bagaimana untuk memilih model yang sesuai untuk pedalaman?

Kandungannya:

Bahan dan reka bentuk katil tunggal

Tidur padat sering menduduki kedudukan tengah di bilik tiduritulah sebabnya perabot untuk tidur mesti mematuhi gaya dalaman dan selesa untuk rehat harian. Ketahanan dan keselesaan sekeping perabot ditentukan oleh bahan dan reka bentuk yang dipilih.

kembali ke menu ↑

Bahan bingkai

Reka bentuk asas, sokongan, backrest dan kisi untuk tilam adalah bingkai perabot untuk tidur. Kosnya bergantung kepada dimensi dan bahan yang dipilih. Bergantung kepada model, bingkai mungkin "Buka"dari:

 • kayu;
 • logam;
 • Papan hitam;
 • MDF.

Atau "tertutup" - dikeluarkan:

 • pelapis;
 • rhinestones;
 • sulaman.

Katil tunggal di bahagian dalam bilik

Katil tunggal di bahagian dalam bilik

Rangka dari pokok, MDF dan papan serpih

Pilihan tradisional untuk katil single adalah kayu dengan pangkalan logam. Model sedemikian dibuat dalam gaya klasik, dengan punggung rendah dan sokongan. Bingkai kayu padu tahan lama, kelihatan ketat dan sesuai dengan kebanyakan bahagian dalam. Kelemahan bahan tersebut adalah berat badan yang agak tinggi dan harga yang tinggi. Jika bingkai itu dipilih sebagai kayu padat spesies yang berharga, perabot mesti dikekalkan dengan berhati-hati, secara berkala dipernis.

Katil kayu dengan asas logam

Katil kayu dengan asas logam

Katil-katil single dari kombinasi papan serpai, MDF dan lampu asas logam, mereka boleh dipindahkan dari satu bilik ke bilik lain, pelbagai jenis warna tersedia. Asas papan serpih berumur pendek, mereka dipilih untuk bilik kanak-kanak dan penginapan sementara (contohnya, hotel).

Pembinaan ringan dari MDF

Pembinaan ringan dari MDF

Bingkai palsu

Bingkai palsu mempunyai punggung tinggi yang menghiasi unsur-unsur terbuka. Bingkai tersebut:

 • berat;
 • tahan lama;
 • kelihatan laconic;
 • Berikan bilik sentuhan gaya vintaj.

Sokongan tinggi dan punggung bukaan perabot besi tempa untuk tidur digabungkan dengan pedalaman klasik yang ketat, pilihan naungan cahaya akan melengkapkan Gaya Provence.

Backwork backyard perabot untuk tidur

Backwork backyard perabot untuk tidur

Bingkai katil dari bahan apa pun boleh dibuat kain pelapis, yang memberikan perabotnya "kelembutan", melancarkan bentuk segi empat tepat. Pilihan upholsteri dihiasi dengan punggung tinggi, dengan menggunakan tekstur "bersisik" dan warna-warna cerah. Pilihan bahan untuk bingkai katil bergantung pada anggaran yang tersedia dan gaya pedalaman yang dipilih oleh pemiliknya.

Rangka kerja dari chipboard atau MDF dipotong dengan kain perabot - penyelesaian sejagat untuk mana-mana pedalaman.
Headboard Kulit

Headboard Kulit

Pemilik bilik tidur dengan gaya klasik boleh tinggal di kerangka kayu padat - pilihan ini kelihatan mahal, tekstur kayu digabungkan dengan gaya klasik atau vintage. Tempat tidur - pilihan neutral untuk bilik tidur dalam gaya Provence, loteng dan vintaj.

kembali ke menu ↑

Bahan upholsteri

Belakang dan bingkai selesai dengan bantuan fabrik perabot:

 • semulajadi;
 • tiruan;
 • bercampur

Tekstur, ketumpatan dan penampilan bahan bergantung kepada komposisi.

Kain perabot semula jadi

Upholsteri semula jadi diperbuat daripada benang kapas yang tebal dari pelbagai ketumpatan. Pilihan yang popular untuk kain perabot adalah permaidani yang tahan terhadap pudar, lelasan dan cucian kering. Upholstery permaidani tradisional mempunyai corak seni, secara organik melihat di pedalaman gaya vintaj dan Provence.

Permaidani upholsteri perabot

Permaidani upholsteri perabot

Upholstery kulit tulen adalah pelaburan jangka panjang di dalam bilik tidur bilik tidur. Lembut dan elastik, kulit asli mempunyai warna yang lebih sedikit daripada bahan lain, tetapi ia bertahan lebih lama dan kurang khusus dalam penjagaan.

Upholstery kulit

Upholstery kulit

Kain buatan dan dicampur

Upholstery bercampur diwakili oleh kain bertekstur yang terdiri daripada kapas dan benang sintetik. Sebagai peraturan, upholsteri tersebut dibezakan oleh benang berkilat, tekstur terang. Jacquard dan upholsteri boucle mempunyai tekstur yang jelas, penjagaan yang bersahaja dan tahan terhadap pudar.

Upholsteri yang cantik dan praktikal

Upholsteri yang cantik dan praktikal

Kain upholstery buatan perabot diwakili oleh velor, domba dan Chenille - tekstur tebal padat pelbagai warna.

Bahan-bahan sedemikian tahan terhadap:

 • pembakaran;
 • lelasan;
 • cucian kering;
 • murah.

Kain sintetik yang padat dibersihkan dengan penyelesaian sabun kepekatan rendah.

Mudah dibersihkan, berkhidmat panjang.

Mudah dibersihkan, berkhidmat panjang.

Julat warna dan tekstur kain untuk upholsteri bergantung dalaman bilik tidur. Secara tradisinya, perabot untuk tidur dipilih untuk dipadankan dengan persekitaran ambien, upholsteri berbeza yang bercahaya akan menjadikan perabot menjadi aksen dalaman. Bahan campuran untuk upholsteri adalah murah, bersahaja dalam penjagaan, dibentangkan dalam banyak warna dan tekstur. Connoisseurs bahan-bahan semulajadi akan dapat memilih kain permadani, dan reka bentuk katil dengan kulit asli akan memberikan penghalusan dalaman.

kembali ke menu ↑

Pilihan reka bentuk katil

Rekaan katil single padat dengan tilam akan menjadi ruang simpanan tambahan jika bingkai disediakan dengan mekanisme atau laci mengangkat. Ruang bebas di bawah pangkalan digunakan untuk menampung bakul dan penutup pakaian untuk penyimpanan.

Ruang simpanan tambahan untuk dobi

Ruang simpanan tambahan untuk dobi

Katil dengan mekanisme mengangkat

Versi lif adalah asas dengan tilam yang naik di atas tahap sokongan. Pilihan ini meningkatkan kawasan penyimpanan di dalam bingkai, membolehkan anda mengeluarkan linen tempat tidur sebaik sahaja tidur. Versi murah mekanisme mengangkat - pada gegelung mata air, ia mesti dibangkitkan dengan sedikit usaha. Mekanisme dengan penyerap kejutan berfungsi dengan lancar dan tidak memerlukan usaha apabila melanjutkan.

Katil tunggal dengan mekanisme mengangkat

Katil tunggal dengan mekanisme mengangkat

Mekanisme pengangkat akan membolehkan anda menyimpan linen tempat tidur atau tekstil rumah di dasar tempat tidur. Mekanisme transformasi tidak mengambil ruang tambahan dan sesuai untuk bilik kecil.

Berdasarkan laci

Reka bentuk dengan laci - pilihan untuk bilik tidur yang luas. Sebagai peraturan, setiap kotak mempunyai lebar yang bertepatan dengan bingkai, jadi lanjutan mereka "merangkumi" sebahagian lantai di dalam bilik. Reka bentuk ini sesuai untuk mereka yang ingin menggunakan ruang penyimpanan maksima, serta menjimatkan masa untuk membersihkan katil selepas tidur.Kotak terbina dalam melancarkan roda atau pelari logam terbina dalam. Pilihan pertama adalah lebih padat dan tanpa suara.

Bingkai dengan laci tambahan

Bingkai dengan laci tambahan

Reka bentuk asas dengan laci menampung sedikit perkara daripada versi dengan mekanisme mengangkat. Nombor dan kedalaman laci bergantung kepada dimensi perabot, dengan pengubahsuaian dan terbina dalam boleh didapati.

Katil klasik

Reka bentuk pada sokongan dalam bentuk kaki - versi klasik perabot untuk tidur, murah dan mudah untuk dipasang. Ketinggian asas katil di atas paras lantai boleh dilaraskan apabila menempah rangka; perabot tersebut kelihatan lebih "lapang", meninggalkan ruang lantai bebas. Bingkai palsu dan kayu dengan kaki diperlukan dalam tas semaian, kelihatan baik di rumah negara. Kekurangan ruang penyimpanan terbina dalam mengkompensasi bakul yang boleh diletakkan di atas lantai di bawah pangkalan.

Reka bentuk klasik dengan ruang udara

Reka bentuk klasik dengan ruang "udara"

Bahan bingkai katil tahan lama menyediakan hayat perkhidmatan yang panjang, dan pelbagai pilihan upholsteri digabungkan dengan bahagian dalaman yang berbeza. Mengangkat mekanisme dan laci dalam badan tempat penyimpanan ruang berth meningkatkan. Model kaki adalah pilihan padat untuk bilik tidur kecil, sementara linen katil boleh disimpan dalam bakul. Tidur yang selesa memerlukan pemilihan tilam yang sesuai.

kembali ke menu ↑

Pelbagai tilam untuk katil single

Versi dengan tilam termasuk - perabot bilik tidur serba boleh. Membuat tilam untuk memerintahkan akan diperlukan untuk masalah dengan tulang belakang, keperluan untuk bahan khas atau saiz perabot bukan standard.

kembali ke menu ↑

Tilam tanpa bunga

Tilam sedemikian terdiri daripada beberapa lapisan sintetik atau bahan semulajadi, yang memberikan tidur yang selesa pada asas yang keras.

Tilam dari lateks semulajadi atau buatan adalah elastik, kekakuan mereka berbeza-beza dari minimum hingga sederhana. Pilihan ini sesuai untuk orang yang mempunyai masalah kecil di tulang belakang serviks, serta remaja dalam usia peralihan. Di luar, tilam lateks adalah padat, elastik, pengudaraan yang baik dan tahan beban yang sengit.
Tilam lateks springless

Tilam lateks springless

Tilam serat kelapa - yang paling tegar dan elastik, mereka harus dibeli oleh seorang doktor. Mereka agak nipis, mahal, hygroscopic dan tidak menyebabkan alahan.
Serat Kelapa Hypoallergenic

Serat Kelapa Hypoallergenic

Tilam tanpa bunga gabungan termasuk beberapa lapisan gentian kelapa dan getah. Model sedemikian mempunyai kekakuan rata-rata, lebih anjal daripada dibuat hanya dari serat semula jadi.
Gabungan springless tilam

Gabungan springless tilam

Tilam tanpa bunga sesuai untuk orang yang mempunyai masalah kecil dengan tulang belakang, mereka lebih padat dan berpatutan, berbanding dengan rakan musim bunga. Kebanyakan model mempunyai had berat, melebihi yang mengurangkan hayat perkhidmatan. Tilam tanpa bunga paling sering dijual lengkap dengan perabot untuk tidur.

kembali ke menu ↑

Tilam spring

Pilihan tradisional untuk katil single, yang termasuk dalam harga sekeping perabot. Kasur tersebut lebih besar, mempunyai tahap ketegaran yang berbeza, sesuai untuk pembetulan biasa masalah ortopedik.

Blok bunga bergantung pada tilam murah dengan kesan sokongan yang baik. Setiap musim bunga dalam rekabentuk disambungkan dengan tegas kepada yang lain, menyediakan "kesan buaian" semasa tidur. Struktur ini menyokong badan dengan baik semasa tidur, tahan lama dan murah.
Unit spring bergantung

Unit spring bergantung

Tilam spring bebas terdiri daripada mata air individu dalam penutup tekstil yang dijahit bersama. Reka bentuk kurang elastik, beban itu diedarkan secara merata ke atas permukaan tilam, penggunaan senyap. Tilam spring bervariasi dalam diameter dan bilangan mata air bagi satu meter persegi.
Tilam spring bebas

Tilam spring bebas

kembali ke menu ↑

Tilam ortopedi

Pembuatan tilam tersebut difokuskan pada pelanggan dengan pelbagai masalah sistem muskuloskeletal. Tilam spring dan springless menyediakan rehat yang selesa, ortopedik - menjamin kedudukan tulang belakang yang betul semasa rehat malam. Mereka dicipta oleh syarikat-syarikat perubatan, tersedia untuk memesan atau lengkap dengan katil tunggal.

Tilam mengulang semua kontur dan lengkung badan

Tilam mengulang semua kontur dan lengkung badan

 

kembali ke menu ↑

Katil single dengan tilam di pedalaman

Penempatan perabot untuk rehat malam di pedalaman bergantung kepada kawasan bilik, susun atur pangsapuri dan gaya penamat. Kombinasi katil yang harmoni dengan seluruh perabot mematuhi beberapa peraturan.

1Skala warna perabot harus sama-sama digabungkan dengan seluruh perabot, atau bertentangan dengannya. Dalam kes kedua, suhu tepu dan warna mesti sepadan.
Gabungan warna semua perabot

Gabungan warna semua perabot

2Bilik tidur yang kompak disarankan untuk ditambah dengan model pada kaki tinggi, untuk visual "memudahkan" pedalaman. Ruang bebas diduduki oleh bekas yang luas dan bakul untuk simpanan.
Katil dengan kaki tinggi

Katil dengan kaki tinggi

3Sekiranya katil tunggal dipasang di apartmen studio, lebih baik memilih model dengan belakang yang tinggi. Dia akan membahagikan bilik itu kawasan kerja dan ruang untuk rekreasi.
Memisahkan ruang di pangsapuri studio

Memisahkan ruang di pangsapuri studio

4Meliputi dan bantal hendaklah digabungkan dengan sama ada upholsteri perabot itu sendiri, atau dengan warna langsir dan permaidani di dalam bilik.
Buat bantal sebagai elemen hiasan

Buat bantal sebagai elemen hiasan

5Susunan perabot untuk tidur di tengah-tengah bilik akan menjadikan bilik tidur selesa. Jika perabot dipasang di sudut - bilik akan menerima ruang tambahan untuk kawasan kerja.
Kawasan tidur di tengah-tengah bilik

Kawasan tidur di tengah-tengah bilik

6Hiasan tambahan - rhinestones, aksesori, berus, sulaman - disyorkan untuk digunakan dengan sederhana. Butiran sedemikian mewujudkan penekanan pada perabot yang menenggelamkan bahagian pedalaman.

Bentuk tradisional untuk satu katil adalah segi empat tepat, tetapi terdapat varian persegi dan bulat untuk dijual. Perabot bentuk asal adalah aksen pedalaman, sementara perabot bulat untuk tidur mengambil lebih banyak ruang daripada yang biasa.

Bagaimana untuk memilih katil?

Model teratas dengan ilustrasi

9 Skor Jumlah
Cadangan untuk pilihan yang berjaya

Pilihan katil single yang sesuai menyediakan rehat harian yang selesa. Konfigurasi tilam yang selesa, ruang penyimpanan yang mencukupi, bahan tahan lama, skema warna yang sesuai akan memberi keselesaan kepada mana-mana bilik tidur. Meletakkan perabot sedemikian di dalam bilik, mengambil kira kawasan bilik dan pelbagai warna kemasan. Jubah pelapis dan tekstil terbaik digabungkan dengan langsir, seprai dan karpet, atau memilih warna yang berbeza. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
10
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
9.5
Kebaikan
 • Tidak keseluruhannya
 • Pemilihan model yang besar
 • Ruang bebas
 • Mudah bertukar
Cons
 • Tidak lapang
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk