Reka bentuk dapur yang indah di gaya Provence: 240+ Foto Reka Bentuk Moden (dinding, siling, langsir)

Jika anda ingin membawa sekeping percintaan ke rumah anda, menghiasi dapur anda dengan gaya Provence. Kesederhanaan dan keanggunan di dalamnya bersebelahan dengan fungsi dan kemudahan yang luar biasa.

Kandungannya:

Ciri gaya

Pada abad ke-17, perwakilan Bohemia, intelektual dan industrialis Perancis semakin sering mula bergerak dari kelas klasik yang ketat dan berani dan melengkapkan rumah negara dengan keselesaan maksimum. Gaya baru, lebih ergonomik dan selesa, yang dipanggil Provence, secara beransur-ansur menyebar ke seluruh Eropah.

Gaya Provence menjadi popular di seluruh dunia.

Gaya Provence menjadi popular di seluruh dunia.

Sejak dia dilahirkan di selatan Perancis, Gaya ini juga dikenali sebagai Cantre Perancisdan Puncak popularitinya jatuh pada pertengahan abad XIX - pada tahun-tahun ini wakil-wakil majoriti bangsawan Eropah menjadi penganutnya.

Gabungan elemen umur kehidupan pedesaan dengan keanggunan Perancis memberikan kesan yang luar biasa. Pada pandangan pertama, gaya ini seolah-olah mudah dan tidak bersahaja. Hanya melihat butir-butir itu, anda boleh melihat kerja pereka yang teliti. Tidak ada elemen menjerit di sini - semua objek berada dalam keharmonian yang sempurna antara satu sama lain, mewujudkan suasana istimewa kesunyian dan ketenangan.

Gabungan unsur-unsur umur kehidupan pedesaan dengan keanggunan Perancis

Gabungan unsur-unsur umur kehidupan pedesaan dengan keanggunan Perancis

Marilah kita menyenaraikan ciri utama gaya ini secara ringkas:

 • warna pastel dengan aksen terang kecil: kerana banyaknya matahari yang memerintah hampir sepanjang tahun di selatan Perancis, kebanyakan objek kelihatan sedikit terbakar;
 • perabot mudah dengan tempat letak kereta dan rak terbuka;
 • kayu, besi tempa atau kerusi rotan dengan kain tenunan, meja persegi atau bulat;
 • balok siling yang tidak dicat atau teruk;
 • kain semulajadi: linen, kapas dicetak dengan motif bunga, berjalur atau berkotak;
 • aksesori dalam bentuk barang-barang antik atau barang-barang buatan;
 • Barang-barang buatan tangan: ukiran, tenun, dicat, rotan, kaca atau tembikar, serbet bersulam dan taplak meja, berkas herba;
 • lantai adalah jubin tanah liat kayu atau seramik;
 • bunga segar;
 • banyak cahaya: tingkap dan pintu yang tinggi dan jumlah pencahayaan buatan yang mencukupi.

Biru, nada tenang

Biru, nada tenang

 

kembali ke menu ↑

Julat warna

Gaya ini sama-sama sesuai untuk reka bentuk kedua-dua dapur kecil di pangsapuri dan bilik-bilik negara yang luas. Seperti yang dicadangkannya penggunaan nada cahayaDengan itu anda boleh mengembangkan ruang secara visual.

Warna-warna cerah sesuai untuk dapur kecil.

Warna-warna cerah sesuai untuk dapur kecil.

Kain ringan dan cat di dinding dan perabot Mereka kelihatan agak tua dan dibakar di bawah sinar matahari.

Dalam warna yang diguna pakai:

 • kunyit (kuning-oren);
 • kebiruan-lilac (lavender) atau turquoise;
 • mustard;
 • zaitun;
 • lemon manis;
 • tenang beige atau bayangan gading.

Sangat penting untuk menggunakan palet warna yang terdiri daripada hanya 2-3 warna - kelebihan mereka memberikan rasa kekacauan.

Merah, hijau dan coklat digunakan untuk sekurang-kurangnya, hanya sebagai aksen warna cerah dalam tekstil atau aksesori.

Lukisan pada kain adalah dalam bentuk:

 • bunga lavender atau poppies;
 • mawar kecil;
 • cawangan zaitun;
 • spikelet gandum;
 • bunga matahari;
 • tumbuhan sawah.

Merah, hijau dan coklat digunakan untuk sekurang-kurangnya dan hanya untuk aksesori kecil.

Merah, hijau dan coklat digunakan untuk sekurang-kurangnya dan hanya untuk aksesori kecil.

Cetakan yang paling popular adalah bunga dengan mawar elegan atau bunga-bunga liar yang kecil dan besar. Sangkar digunakan terutamanya merah putih atau putih-biru. Strip gaya negara adalah nipis, tidak terlalu terang.

kembali ke menu ↑

Perabot dapur

Gaya Perancis ini bukan sahaja selesa, tetapi juga sangat berfungsi. Perabot dipilih sesederhana mungkin, dengan sejumlah besar rak terbuka atau rak dengan pintu kaca, di mana pemiliknya dengan teliti menempatkan produk buatan tangan. Dibuat dalam gaya retro, ia agak kasar, tetapi mempunyai bentuk elegan.

Perabot yang sesuai adalah gaya retro.

Perabot yang sesuai adalah gaya retro.

Tidak ada peraturan yang ketat di sini - perabot bermutu tinggi dan luas, dicat dengan cat cahaya atau tekstur semulajadi, disusun dengan bebas, mengikut budi bicara pemilik - tidak ada penjajaran yang ketat "di sepanjang dinding". Adalah lebih baik untuk tidak menggunakan siri, tetapi dibuat khas. Ini boleh:

 • terbuka kabinet;
 • almari dan meja tepi katil antik;
 • kayu atau palsu jadual dan kerusi dengan sandaran tangan yang selesa; kerusi goyang juga sangat popular;
 • Paru-2-3 tempat duduk sofayang kelihatan seperti kerusi yang saling berkaitan, dengan banyak bantal.

Pilihan untuk dapur padat

Pilihan untuk dapur padat

Ia boleh menggunakan kedua-dua perabot perabot dan perabot pelbagai warna - dipilih dengan mahir, ia boleh membuat kesatuan yang harmoni. Ia akan sangat dialu-alukan di sini untuk menjadi bufet nenek yang diperbaharui dan dicat dengan warna-warna cerah, atau sebuah almari yang dibeli di pasar loak. Anda boleh membeli dapur dan perabot moden dengan fasad tiruan.

Tabletop adalah lebih baik untuk dipangkas:

 • granit buatan atau semulajadi;
 • marmar;
 • jubin.

Tenggelam adalah wajar untuk menggunakan batu. Kaca apron tidak perlu - lebih baik untuk menyelesaikannya dengan jubin bertekstur. Tidak sepatutnya tiada gloss atau bahagian bersalut krom, serta plastik. Hanya kelengkapan dan paip yang dibenarkan hanya gangsa atau tembaga.

Countertop lebih baik diambil dengan granit buatan atau semulajadi, marmar atau jubin

Countertop lebih baik diambil dengan granit buatan atau semulajadi, marmar atau jubin

Adalah penting untuk melihat perbezaan rapuh antara kesederhanaan dan kraf tangan mentah. Dengan semua kesederhanaan gaya di setiap kawasan pedalaman harus merasakan serbuan karunia Perancis, sama ada besi tempa atau unsur besi tempa.
kembali ke menu ↑

Hiasan dinding

Dalam reka bentuk dinding menguasai sahaja bahan semulajadi:

 • pokok dengan ukiran yang tidak mencolok atau sedikit penyepit yang kelihatan;
 • batu;
 • tembikar dengan lukisan yang tidak mengganggu;
 • bata;
 • sengaja matte plaster.

Malah kecacatan kecil dialu-alukan. Kecuaian yang mudah dan kekurangan gloss yang lengkap menjadikan bilik itu selesa dan bersahaja.

Bahan semulajadi dinding lebih disukai dalam gaya Provence.

Bahan semulajadi dinding lebih disukai dalam gaya Provence.

Apabila menggunakan bahan kertas dinding dipilih dengan:

 • hiasan bunga kecil;
 • monogram;
 • jalur kecil;
 • sangkar.

Hiasan dinding boleh digabungkan dengan meletakkan sebahagian permukaan dengan jubin atau bahan yang meniru batu atau bata, dan sebahagian daripadanya boleh ditampal atau dihiasi dengan kertas dinding ringan.

Wallpaper dengan cetakan bunga - kemuncak Provence

Wallpaper dengan cetakan bunga - kemuncak Provence

Adalah lebih baik untuk tidak terbawa-bawa di dalam bilik kecil dengan kerja keras bata - warna gelapnya akan "memeras" secara visual. Sekiranya dikehendaki, anda boleh mengembalikan sebarang serpihan atau bata hanya satu dinding.
kembali ke menu ↑

Tingkat

Lantai di dapur, dibuat dalam gaya Provence, kebanyakannya kayu. Sekiranya parket digunakan, ia tidak boleh berkilat dan mempunyai kemasan yang berkilat.Hanya papan kayu ringan, sedikit umur, dengan tekstur yang jelas. Linoleum atau terlalu gelap laminate flooring di sini akan kosong.

Lantai biasanya digunakan kayu

Lantai biasanya digunakan kayu

Gunakan untuk penamat seks Anda juga boleh mosaik atau batu. Jubin seramik biasa persegi, segi empat tepat atau dalam bentuk heksagon.

Lembaga
Bilik ini akan menjadi lebih selesa jika terdapat karpet bergaris kecil yang berwarna pastel, bujur atau bulat, di atas lantai. Mereka boleh dijadikan rumah dan diperbuat daripada bulu atau tikar.
kembali ke menu ↑

Siling

Sebaiknya, mereka perlu dipotong dengan kayu atau kayu tiruan kayu asli (jika, sudah tentu, ketinggian siling membenarkannya) atau sekurang-kurangnya dengan plaster bertekstur. Tetapi penamat seperti itu lebih sesuai untuk rumah negara atau kotej. Di apartmen sah siling reganganWalau bagaimanapun, mereka harus tanpa gloss.

Rasuk kayu wajar digunakan dalam dekorasi siling

Rasuk kayu wajar digunakan dalam dekorasi siling

Penggunaan siling pelbagai peringkat tanpa unsur-unsur yang terlalu rumit juga tidak akan menjadi kesilapan yang terlalu besar - selepas semua, pembinaan semula gaya yang lengkap tidak diperlukan di sini, hanya tiruannya. Apabila mereka dicat, skema warna dipilih dengan warna yang sedikit "pudar di bawah sinar matahari". Sekedap kecil stucco akan memberikan bilik sedikit rasa bersemangat.

kembali ke menu ↑

Perkakas rumah tangga

Secara semulajadi, adalah mustahil untuk dilakukan tanpa teknologi moden walaupun di dapur gaya desa. Tetapi masih tidak sepatutnya menonjol dari konsep umum. Adalah lebih baik untuk menyembunyikan peti sejuk, mesin basuh dan microwave di belakang facade hiasan.

Teknik ini harus dipilih dalam gaya retro, atau tersembunyi di belakang fasad.

Teknik ini harus dipilih dalam gaya retro, atau tersembunyi di belakang fasad.

Dijual juga ada peralatan rumah tangga, dibuat dalam gaya negara, dengan permukaan matte dan unsur logam minimum. Peranti sedemikian dicat dalam warna matte cerah: kuning air, gading. Pemegang dan suis dibuat untuk memadankan warna gangsa yang berumur atau logam palsu.

kembali ke menu ↑

Tekstil dan aksesori

Tekstil adalah satu lagi elemen penting dalam muzik negara Perancis. Ia digunakan dalam reka bentuk tingkap, pelapis, dan aksesori. Walaupun harus ada banyak kain, ukuran diperlukan untuk pemilihan mereka.

Sangat penting untuk tidak membebankan pedalaman, sehingga ruangan itu terus terlihat luas dan terbuka untuk matahari.
Tekstil yang dipilih dengan betul, akan menjadikan dapur lebih ringan

Tekstil yang dipilih dengan betul akan menjadikan dapur lebih ringan

Kesan negara desa dapat dicapai melalui langsir ringan dengan ruffles, kain pelapis atau linen dari kerusi dan sofa, taplak meja, tuala, tacks atau beberapa bantal hiasan, santai di sofa dapur. Papan perjudian yang selesa di kerusi goyang akan sesuai.

Kain dipilih dengan mudah, semulajadi, terutamanya dari kapas dan rempah berbunga dengan cetak semulajadi bunga atau Perancis "Vichy". Untuk alas meja atau tuala wanita sering digunakan peralatan "buti"popular di Perancis abad ke-15. Sangat mudah untuk membezakannya - dalam proses unsur-unsur perhiasan, barang-barang kelihatan sedikit cembung.

Gaya ini tidak akan keluar dari fesyen.

Gaya ini tidak akan keluar dari fesyen.

kembali ke menu ↑

Aksesori

Butiran diberi perhatian yang paling dekat. Alat memasak dan perkakas di dapur ini tidak tersembunyi di dalam kabinet, tetapi diletakkan di sisi biasa. Untuk memberikan kesenangan bilik dan mewujudkan suasana santai di rak ditempatkan vas, diwarisi dari nenek atau diperolehi di pasar loak, dari peniaga antik.

Adalah baik jika rumah itu mempunyai peralatan mudah yang biasa dengan kehidupan luar bandar:

 • jag;
 • Krynki;
 • periuk;
 • balang dengan rempah-rempah wangi;
 • tanah liat atau dihiasi dengan vas sayuran yang nipis.

Di salah satu ceruk, anda boleh meletakkan keranjang rotan dengan buah atau wangi.

Bunga dan buah segar akan menjadikan pedalaman lebih semula jadi.

Bunga dan buah segar akan menjadikan pedalaman lebih semula jadi.

Untuk menghiasi rak boleh menjadi kain renda atau kain putih yang dibilas, patung-patung porselin dan tempa candlesticks. Foto berumur, lukisan dengan landskap luar bandar digunakan sebagai hiasan dinding. Pada permukaan cahaya, mereka akan menonjol dengan sempurna. Pohon yang sama digunakan sebagai bingkai.

Tumbuhan kelihatan sangat harmoni di dapur seperti:

 • mawar;
 • tulip dalam pasu;
 • bunga lavender kering;
 • berkas herba.

Sesuai untuk pelargonium bilik gaya negara dengan warna-warna cerah yang boleh diletakkan di atas tingkap.

Tidak sesuai dengannya:

 • begonias mewah;
 • cyclamens;
 • fuchsia;
 • ficuses

Loceng kerinting yang menyerupai tanaman boleh diletakkan di dalam pot tergantung di dinding.

Hiasan Chamomile

Hiasan Chamomile

kembali ke menu ↑

Pencahayaan

Peranti pencahayaan mesti berfungsi bukan sahaja berfungsi, tetapi juga fungsi hiasan.

Bahan penamat
 • batu;
 • pokok tiruan;
 • seramik;
 • porselin;
 • logam palsu;
 • tembaga;
 • perak;
 • nikel;
 • gangsa atau tiruan mereka.

Semua produk harus mempunyai bentuk melengkung lancar, tanpa peralihan kasar dan sudut.

Cahayalah bahagian penting dapur di gaya Provence

Cahayalah bahagian penting dapur di gaya Provence

Penambahan palsu akan menjadi candelier besi tempa, yang akan digabungkan dengan perabot atau aksesori yang serupa dengan reka bentuk.

Tekstil ringan dengan trim lace boleh digunakan bukan sahaja untuk menyelesaikan lampu dinding, tetapi juga candelier. Sememangnya, warna kain terpilih harus bertindih dengan bahagian pedalaman yang lain.

Di dapur, anda boleh menggunakan lampu sorot kecil, tidak terlalu mudah dilihat. Lagipun, kelimpahan cahaya adalah tanda ciri Provence yang lain. Untuk mewujudkan suasana kelembutan dan keselesaan rumah, lampu kuning atau kuning digunakan. Lampu kuasa terlalu banyak tidak boleh - cahaya keras tidak berguna di sini. Adalah lebih baik menggunakan beberapa kecil.

Cerah dan pada masa yang sama suasana yang selesa

Cerah dan pada masa yang sama suasana yang selesa

Jika anda mahu melihat secara langsung bagaimana dapur direka dalam gaya Provence, tonton video ini. Berikut adalah idea terbaik untuk menyelesaikan kedua-dua bilik kecil dan luas:

Reka bentuk Provence

Dapur selesa

9 Skor Jumlah
Provence Kitchen

Provence - gaya yang memikat pada pandangan pertama. Hiaskan segala-galanya dalam satu gaya, dan anda akan mendapat bahagian dalaman dapur yang tiada tandingannya yang tidak akan pernah bosan. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

9Skor pakar
Relevan maklumat
9.5
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
10
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
10Kedudukan pengguna
Relevan maklumat
10
Ketersediaan permohonan
10
Pendedahan topik
10
Kebolehpercayaan maklumat
10
Kebaikan
 • Dalaman yang indah
 • Perpaduan gaya
 • Pelbagai warna
 • Peluang untuk bereksperimen
Cons
 • Kos
 • Bantuan pakar
 • Tidak banyak model
Tambah ulasan anda  |  Baca ulasan dan ulasan

2 komen
Tunjukkan semua Paling berguna Tertinggi tertinggi Skor terendah Tambah ulasan anda
 1. 5
  Relevan maklumat
  100
  Ketersediaan permohonan
  100
  Pendedahan topik
  100
  Kebolehpercayaan maklumat
  100

  terima kasih atas foto itu

  Membantu(0) Tidak baik(0)Anda telah mengundi
 2. Dapur gaya Provence boleh anda beli di sini?

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk