Pilihan dalaman di Lorong: 225+ Rekaan Foto (batu / lamina / jubin / lukisan). Warna dinding mana yang lebih baik?

Dinding lorong di apartmen atau rumah negara dihiasi dengan bahan tahan lama yang tahan terhadap penggunaan yang kerap.

Kandungan artikel ini:

Peraturan umum penamat

Dewan-pangsapuri di pangsapuri bandar mempunyai rakaman sederhana, tidak dilengkapi dengan tingkap, masuk ke koridor biasa. Hiasan bilik termasuk almari atau penyangkut baju pakaian bermusim, cermin, pakaian atau rak untuk menyimpan kunci. Pemilik pangsapuri yang luas atau rumah negara melengkapi kelengkapan koridor dengan banquettes, kerusi atau sofa.

Pilihan untuk menamatkan dinding di lorong

Pilihan untuk menamatkan dinding di lorong

Kerumitan bilik adalah keperluan untuk menyesuaikan objek perabot dalam ruang sempit, tanpa campur tangan dengan penutupan pembukaan pintuyang masuk ke koridor umum. Sebelum membeli bahan, anda perlu memilih skema warna, tekstur bahan yang digabungkan dengan satu sama lain.

kembali ke menu ↑

Julat warna

Pilihan mudah - menamatkan bilik untuk menyesuaikan keseluruhannya pangsapuriAdalah disyorkan untuk memilih warna sedikit lebih ringan untuk mengembangkan ruang secara visual. Nada Neutral:

 • beige;
 • berpasir;
 • kelabu;
 • warna aqua.

Digabungkan dengan gaya hiasan yang berbeza dan sebilangan besar aksesori.

Perhiasan kontras yang terang, motif bunga atau etnik dalam hiasan akan sesuai dengan pemilik pangsapuri yang luas. Seperti itu kertas dinding cadangkan hiasan sederhana bilik dengan cermin atau lukisan.

Gunakan elemen terang di lorong

Gunakan elemen terang di lorong

Jangkauan krim atau krim tradisional sesuai untuk mana-mana apartmen. Shades memberikan "kehangatan" visual ke kawasan pedalaman, melancarkan tahap pencahayaan yang rendah di dalam bilik.

Gamma krim atau krim tradisional

Gamma krim atau krim tradisional

Nada sejuk yang digabungkan dengan banyak cermin memerlukan pemasangan tambahan lekapan, pedalaman secara keseluruhan kelihatan lebih "lapang".

Dalam nada sejuk

Dalam nada sejuk

Warna dalaman yang luar biasa mencipta dalaman eklektik, hi-tech atau loteng. Bilik yang terang di warna merah, oren, berwarna biru menarik perhatian, ia menjadi aksen seluruh apartmen.

Warna kemasan yang luar biasa

Warna kemasan yang luar biasa

Skema warna kertas dinding harus digabungkan dengan tanda-tanda panel pintu yang diletakkan di lorong.

 • Kebanyakan pintu direka "di bawah pokok", jadi dinding dalam warna coklat, coklat atau teduh berpasir akan membentuk ensemble harmoni dengan kanvas.
 • Pemilik pintu kaca telus atau frosted bebas memilih warna.
 • Sebuah dewan pintu masuk di dalam sebuah apartmen tanpa memasang panel pintu (contohnya, dalam sebuah studio) haruslah selesai di tempat yang sama seperti yang lain di premis.

kembali ke menu ↑

Pilihan tekstur

Tekstur kertas dinding licin, plasterkayu jubin atau cat tidak menarik terlalu banyak perhatian kepada dinding. Ekspresi pedalaman memberikan naungan terang ke dinding, hiasan tambahan, aksesori besar.

Tekstur lancar kertas dinding, plaster, kayu

Tekstur lancar kertas dinding, plaster, kayu

Tekstur volumetrik ketara adalah ciri plaster hiasan, panel kayu, drywall atau plastik. Ia dipilih sebagai loghat, manakala keseluruhan penamat harus bijak.

Sebagai contoh, jika pintu di apartmen selesai dalam bentuk lengkung bulat (tanpa panel pintu), tekstur yang jelas akan menekankan sempadan bilik. Adalah disyorkan bahawa pemilik lorong-lorong tradisional dengan banyak pintu memilih tekstur volumetrik dan kemasan monochromatic yang ringan.

Tekstur volum dalam kombinasi dengan nada-nada tenang dinding

Tekstur volum dalam kombinasi dengan nada-nada tenang dinding

Tekstur bahan semulajadi (atau tiruan) sesuai untuk hiasan ekostyle, Scandinavia atau minimalis. Panel kayu, batu atau seramik digabungkan dengan majoriti aksesori, mereka "sesuai" ke dalam gaya loteng, hi-tech, Provence, dalaman klasik.
kembali ke menu ↑

Gabungan bahan

Gaya keseluruhan hiasan bergantung kepada kawasan lorong, tahap pencahayaannya.

Pemilik koridor mini standard, di mana pintu masuk ke semua bilik apartmen ditempatkan, menghiasi dinding dengan gabungan dua bahan. Biasanya ia adalah kertas dinding biasa dan tiang kayu lebar warna cahaya, yang dalam harmoni dalam warna dan saiz dengan fillet siling.

Gabungan beberapa bahan

Gabungan beberapa bahan

Pangsapuri dengan dewan yang luas yang masuk ke koridor boleh dibuat daripada beberapa bahan.. Sebagai contoh, gabungan panel kayu di bahagian bawah dinding dan dinding - di bahagian atas, mewujudkan bilik dalam gaya retro. Lorong di rumah negara untuk keluarga besar membuat tahan lama batu tiruan dan plaster.

Pilihan klasik

Pilihan klasik

Lorong-lorong yang terang besar, dewan di "stok lama", rumah persendirian dan pangsapuri yang luas dilengkapi dengan tingkap-tingkap yang berasingan. Dinding di dalam bilik tersebut telah selesai dengan beberapa bahan:

 • lukisan seni (lukisan fresko);
 • stuko;
 • niche kecil dengan patung-patung.

kembali ke menu ↑

Kaedah menggabungkan bahan

Dinding dipangkas dengan bahan tahan haus, bahagian bawah dihiasi dengan papan kayu lebar, panel batu buatan, kayu keras. Ini melindungi permukaan dari kerosakan mekanikal.

Bahagian bawah boleh dihiasi dengan papan lantai kayu yang luas

Bahagian bawah boleh dihiasi dengan papan lantai kayu yang luas

Tekstur cerah dari bahan buatan atau komposit (gentian kaca, jubin seramik, lamina, plaster bertekstur) mencipta aksen di pedalaman. Contohnya, jubin, lukisan dinding, atau panel kayu yang berbentuk menghias pintu dan komposisi hiasan.

Warna yang berbeza atau bahan tekstur membuat pedalaman klasik yang ketat. Contohnya, gabungan plaster bertekstur cahaya dengan panel walnut hitam yang berlapis menghasilkan rasa vintaj di dalam bilik.

Lembaga
Kertas dinding tanpa tenunan yang padat dalam kombinasi dengan papan lantai plastik dan fillet yang sesuai untuk lorong dengan saiz sederhana. Perhiasan kecil, skala warna laconic dan bersinar kertas dinding sedemikian mewujudkan lorong "elegan".
Dinding almari menetapkan gaya bilik

Dinding almari menetapkan gaya bilik

Reka bentuk dinding lorong mencipta gaya bilik, secara visual meningkatkan saiznya. Bahan penamat harus digabungkan dalam warna dan tekstur. Selesai permukaan:

 • plinths;
 • dumbbells;
 • kertas dinding

Sebagai hiasan saya menggunakan elemen kayu atau batu. Pemilik dewan yang luas dengan tingkap menambah dekorasi lukisan dinding, ceruk-ceruk, patung-patung, lapisan tebal bertekstur bertekstur.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Reka bentuk tradisional dinding lorong

Pilihan bahan untuk hiasan bergantung kepada gaya pedalaman, kawasan dewan, beban di dalam bilik, anggaran yang tersedia. Cara yang murah untuk mereka bentuk - dinding lukisan, dinding dinding, panel, meniru bahan semula jadi.

kembali ke menu ↑

Lukisan dinding

Pilihan cepat untuk menyelesaikan dinding - cat lukisan mereka atau cat gloss. Bergantung pada ketumpatan dan komposisi kimia, terdapat cat minyak, akrilik atau berasaskan air. Untuk pendaftaran lorong menggabungkan beberapa warna dan tekstur.

Pilihan cepat untuk dinding - lukisan

Pilihan cepat untuk dinding - lukisan

Kombinasi dua peringkat nada gelap dan cahaya pada julat yang sama sesuai untuk menghiasi lorong sempit. Cat cahaya menduduki separuh bahagian atas dinding, secara visual memperluaskan ruang dan meningkatkan pencahayaan bilik. Bayangan gelap mendekati tahapnya seks, ia melindungi lorong dari pencemaran, menekankan geometri bilik.

Gabungan sejagat:

 • berpasir dan coklat;
 • kelabu dan biru;
 • turquoise dan botol warna hijau.

Gamma hitam dan putih memerlukan pencahayaan yang tinggi, oleh itu ia sering dijumpai di dewan yang luas oleh tingkap.

Gabungan sejagat - berpasir dan coklat

Gabungan sejagat - berpasir dan coklat

Kombinasi tekstur berkilat dan matte kelihatan kurang ketara daripada pilihan warna yang berbeza, jadi ia sesuai untuk lorong kecil. Peralihan antara permukaan boleh lancar (versi dua peringkat klasik), geometri (tekstur berkilat "menembusi" ke dalam matte dalam bentuk sudut), dan mempunyai bentuk seperti gelombang lembut.

Cat gloss dicat pintu, ruang di sekitar cermin atau lampu. Barisan peralihan dihiasi dengan:

 • plaster bertekstur;
 • glitter;
 • jalur nipis filem PVC dengan warna yang berbeza.

Hiasan cantik dengan lampu

Hiasan cantik dengan lampu

Penempatan aksen di dalam bilik adalah satu cara untuk menekankan geometri yang ketat ruang, untuk memberikan tumpuan kepada pedalaman klasik laconic. Langit gelap cat menarik pintu, kawasan di sekeliling papan bawah tanah, dalam beberapa kes - fillet siling.

Kelebihan dan kelemahan lukisan

Lukisan dinding dewan tidak banyak, penamat dilakukan dalam beberapa hari, pilihan warna dan tekstur sangat besar. Kelemahan utama adalah warna untuk membeli peralatan khas dan melindungi perabot dari titisan komposisi. Cat murah adalah toksik, pemilik pangsapuri, adalah wajar untuk pergi untuk tempoh pembaikan.

Hanya memilih warna yang baik.

Hanya memilih warna yang baik.

Kombinasi beberapa warna dan tekstur cat mewujudkan dalaman yang asli, bahan plastik membolehkan peralihan yang lancar, penempatan aksen. Reka bentuk tradisional lorong menggabungkan warna gelap dan cahaya cat. Glitters terpaku pada cat pengeringan akan membantu mencipta gaya yang cerah.

kembali ke menu ↑

Dinding hiasan dinding

Penggunaan kertas dinding di lorong - bajet dan pilihan terpantas pembaikan kosmetik di bilik ini. Pilihan tekstur, julat warna dan lebar gulung kertas dinding adalah tertakluk kepada peraturan.

Tekstur kertas dinding

Kertas dinding bertekstur

Kertas dinding bertekstur

Rol dengan tekstur yang ditiru meniru kayu, brickwork, tekstil atau plester akan sesuai dengan pemilik lorong dengan dinding halus. Wallpaper-wallpaper ini berat, kelihatan menarik, memerlukan pencahayaan tambahan.

Pada nota
Warna cahaya, perhiasan kecil atau hiasan bunga sesuai untuk pedalaman dalam gaya Provence, vintaj, berteknologi tinggi.

Pemilik lorong-lorong miniatur dengan kekurangan lampu semula jadi memilih kertas dinding dengan tekstur reflektif berkilat yang secara visual mengembang ruang. Kelimpahan zarah "cermin" memberikan rasa lapang dalaman, mengganggu perhatian dari perabot dan hiasan. Wallpaper ini adalah cahaya, tidak memerlukan penjajaran dinding, mudah jatuh pada permukaan kasar, digabungkan dengan kebanyakan gaya.

Wallpaper ini sesuai untuk dewan besar.

Wallpaper ini sesuai untuk dewan besar.

Wallpaper berdasarkan bahan semula jadi:

Sesuai untuk dewan besar, dihiasi dengan gaya yang sama.Sebagai contoh, kertas dinding buluh adalah sifat terang gaya eko, dinding yang menutupi tiruan baldu yang tersebar di gaya retro.

Skema warna kertas dinding

Kertas dinding kosong dengan perhiasannya, corak geometri atau bunga kecil sesuai untuk lorong saiz sederhana. Warna pasir hangat, berkrim, laut atau kayu digabungkan dengan kebanyakan bahan. Warna sejuk, warna-warna cerah, banyak kontras membuat pedalaman "berair", yang terbaik dilengkapi dengan perabot berwarna terang.

Mural dinding sebagai ruang sorotan

Mural dinding sebagai ruang sorotan

Dinding mural atau bahan dengan corak yang besar akan menjadi aksen dewan, mereka memerlukan perabot ringan dan banyak lampu. Sebagai contoh, kertas dinding dengan tiruan ukiran atau peta antik digabungkan dengan perabot bajet yang diperbuat daripada kayu yang tidak dirawat ringan.

Warna "semulajadi" termasuk warna tampan yang bagus:

 • hijau;
 • coklat;
 • biru;
 • merah;
 • bunga beige.

Dekorasi sedemikian memerlukan lampu lantai tambahan atau sconce, mewujudkan pedalaman dalam gaya klasik atau minimalis yang terkawal.

Jenis seni wallpaper

Di antara cara-cara yang luar biasa untuk menghias dinding menonjolkan kertas dinding yang mengubah dinding lorong menjadi lukisan selesai. Bahan ini sesuai untuk pemilik koridor kecil dan terang dengan perabot kecil. Dinding mural - aksen balai, jadi dekorasi diletakkan di sekeliling tanpa mengganggu integriti gambar.

Pandangan seni

Pandangan seni

Wallpaper dalam 3D mewujudkan imej tiga dimensi, yang diletakkan di salah satu dinding bilik dengan mematuhi peraturan:

 • Imej mesti abstrak. Bunga, haiwan, landskap, komposisi geometri tidak akan membebani pedalaman, tayar mata pemiliknya.
 • Skema warna dan gaya keseluruhan gambar harus bertindih dengan bahagian pedalaman yang lain. Contohnya, jika keseluruhan pangsapuri dihiasi dengan tekstur "kasar" warna gelap, landskap industri yang cerah akan menjadi pusat lorong.
 • Mempunyai kertas dinding pada dinding percuma, jumlah perabot dan aksesori perlu disimpan sekurang-kurangnya. Jika tidak, dewan akan dibebani dengan butiran, kesan umum akan dipecahkan.

Unsur yang cerah tetapi bergaya

Unsur yang cerah tetapi bergaya

Kelebihan dan kekurangan kertas dinding penamat

Cara mudah untuk mengemas kini penamat tersedia untuk lorong pelbagai saiz, kertas dinding mempunyai banyak tekstur dan warna, mereka mudah diganti jika rosak. Walau bagaimanapun, kertas dinding berkualiti tinggi mempunyai harga yang tinggi, prosedur penamat memerlukan masa dan kemahiran, bahan sensitif terhadap kelembapan.

Pengendalian dalaman

Pengendalian dalaman

Membuat lorong tekstur kertas tekstur neutral - versi sejagat kemasukan dalaman dengan banyak aksesori dinding. Wallpaper seni membuat reka bentuk terang, bahan bertekstur sesuai untuk penamat minimalis. Kombinasi beberapa warna dan tekstur akan mengembangkan lorong secara visual, meletakkan aksen yang diperlukan.

kembali ke menu ↑

Paneling

Panel secara visual mengurangkan kekasaran dinding di dewan, pemilik pangsapuri yang sesuai di "dana lama", pemilik rumah negara dengan pendawaian terbuka. Paneling tidak memerlukan kerja persediaan, ia dilakukan dengan cepat, mengemas kini bilik. Terdapat beberapa bahan untuk panel dinding.

Panel plastik

Bahan yang murah dan tahan lama untuk menamatkan lorong, yang meningkatkan penebat bunyi di dalam bilik, tidak takut kelembapan.

Panel plastik di pedalaman

Panel plastik di pedalaman

Reka bentuk visual panel PVC adalah pelbagai: permukaan dihiasi dengan lukisan, corak, lapisan glossy atau matte digunakan. Kemasan boleh meniru dinding kayu, terpampang, berselubung tekstil.

Kombinasi panel berkilat warna yang kaya dan kertas dinding untuk lukisan dalam warna neutral menghasilkan kemasan yang kemas dan tahan lasak.

Panel dari papan serpih dan MDF

Bahan sesuai untuk pendaftaran dewan dalam gaya Scandinavia, memberikan warna retro yang tidak mengganggu. Panel seperti meniru permukaan pokok, dibuat dalam warna neutral, digabungkan dengan aksesori yang menarik.

Panel lebar dengan sendi yang ketat

Panel lebar dengan sendi yang ketat

Lembaga
Pemilik lorong kecil lebih baik memilih panel lebar dengan sendi yang ketat yang kelihatan seperti kanvas tunggal.

Panel kayu ringan sepenuhnya boleh menutup dinding lorong dalam gaya negara, provensiretro. Perhiasan ukiran yang diperbuat daripada kayu semulajadi akan memberi ruang sentuhan klasik kuno.

Panel bahan semula jadi

Pelapisan dinding dengan panel kayu sesuai untuk pemilik bilik yang terang dengan kelembapan yang rendah. Bahan tidak memerlukan hiasan tambahan, membuat pedalaman dalam gaya klasik atau eko.

Hiasan panel Cork

Hiasan panel Cork

Panel dinding gabus terkenal di kalangan pemilik lorong-lorong kecil. Tekstur yang ketara dan pelbagai warna bahan dilengkapi dengan banyak cermin, lampu, dan plinths luas.

Panel seramik (jubin)

Hiasan dewan dengan jubin seramik dengan permukaan matte atau berkilat melindungi bilik dari kelembapan, menjajarkan dinding secara visual. Bergantung pada warna dan saiz, jubin seramik dinding mencipta pedalaman klasik, istana atau minimalis.

Pilihan jubin asal

Pilihan jubin asal

Sempadan meluas, gabungan beberapa warna dan saiz jubin membentuk pedalaman yang terang. Jubin Maghribi dari unsur-unsur kecil warna yang berbeza menghiasi pintu dan baseboards di dewan.

Kelebihan dan keburukan panel

Sebelum panel dinding tidak perlu diratakan, bahan itu berpatutan, ia menutup komunikasi di rumah.

Keburukan kemasan itu termasuk keperluan pemasangan profesional, pengurangan ruang lantai yang boleh digunakan, kerumitan mengemaskini kemasan di masa hadapan.

Cara cepat untuk mengemaskini kawasan pedalaman

Cara cepat untuk mengemaskini kawasan pedalaman

Membuat panel - cara cepat mengemas kini pedalaman di sebuah rumah lama tanpa pembaikan besar. Bergantung pada bahan yang dipilih, panel membuat dalaman yang ketat atau eklektik. Hiasan dua peringkat dewan dengan panel kayu dan plaster meniru rumah separuh kayu.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Kemasan seni

Terlepas dari bahan yang dipilih, pewarna lorong mudah dibuat menggunakan lukisan artistik, gabungan beberapa tekstur atau bahan. Antara penyelesaian yang popular ialah:

 • tiruan dinding bata;
 • penciptaan lukisan fresko;
 • penggunaan plaster bertekstur;
 • trim batu semulajadi;
 • laminate flooring;
 • panel cermin.

kembali ke menu ↑

Tiruan dinding bata

Populariti gaya loteng membawa kepada kemunculan pelbagai cara untuk meniru dinding bata di lorong. Brickwork klasik dicat dengan warna cahaya, mewujudkan pedalaman yang anggun.

Tiruan tembok bata dalam nada cahaya

Tiruan tembok bata dalam nada cahaya

Cara yang mudah untuk membuat "kerja keras" adalah dengan menambal dinding dengan panel PVC yang meniru bata klasik. Pilihan ini sesuai untuk pemilik pangsapuri di rumah dengan dinding nipis, yang ingin menyelesaikan selesai dengan segera.

Lebih dipercayai kerja brick meniru plaster bertekstur, dipernis. Pemasangan memerlukan penyediaan permukaan, sementara ia mentolerir pemasangan hiasan tambahan dan meningkatkan penebat bunyi di dalam bilik.

Pemilik premis yang luas sesuai batu bata yang menghadap ke hiasan, yang meletakkan dinding. Pilihan ini mewujudkan pedalaman yang tulen dalam gaya loteng, memerlukan pelaburan kewangan yang besar, kerja panjang.

Gaya loteng

Gaya loteng

Pangsapuri di "stok lama" atau lofts klasik yang diubah dari premis pengeluaran tidak memerlukan bahan tambahan.Ia cukup untuk membersihkan lapisan plaster, untuk merapikan kerja bata, memasang beberapa lampu palsu.

Kelebihan dan keburukan dinding "bata"

Cara semasa, murah dan tahan lama untuk memberi ruang kepada sentuhan gaya loteng mempunyai beberapa kelemahan. Prestasi tiruan dinding yang berkualiti tinggi memerlukan bahan dan pengetahuan khusus, seperti penamat tanpa banyak tekstil yang kelihatan kasar, memerlukan pembersihan tetap.

Cara yang murah dan tahan lasak untuk memberikan dewan sentuhan gaya loteng

Cara yang murah dan tahan lasak untuk memberikan dewan sentuhan gaya loteng

Brickwork tiruan adalah pusat di lorong, disyorkan untuk mengaturnya dalam warna cahaya neutral. Lampu tempa atau hiasan kayu yang diletakkan di atas dinding akan membantu menjadikan lorong selesa. Anda boleh meniru kerja keras dengan panel, plaster hiasan atau batu bata yang nipis.

kembali ke menu ↑

Hiasan Fresco

Lukisan seni dinding akan sesuai dengan peminat dalaman istana, gaya Empayar, dan seni deco. Secara visual, hiasan seperti ini kelihatan menarik dan luar biasa, untuk lukisan dinding memilih reka bentuk bunga, landskap, corak.

Hiasan Fresco

Hiasan Fresco

Dinding dilukis di atas lapisan plaster mentah dari pelbagai warna. Pilihan sejagat - warna putih kelabu atau putih dengan corak yang berbeza.

Lukisan fresko siap
 • Pilihan tradisional adalah permukaan dengan kelegaan kasar, di dekat imej yang kelihatan sedikit kabur. Hiasan ini memerlukan penjajaran yang berhati-hati terhadap permukaan, penggunaan aksesori sederhana.
 • Lukisan dinding dengan tiruan lukisan pada kain kelihatan seperti padat damar padat wallpapers, potret dan imej bangunan kelihatan baik pada tekstur ini.
 • Warna vintaj bilik akan menambah lukisan dinding dengan kesan retak ciri bangunan purba.

Kelebihan dan kekurangan fresko

Penyelesaian asal memberikan bilik gaya vintaj, melengkapi bahagian dalam istana, tidak memerlukan hiasan tambahan. Kekurangan fresko termasuk harga tinggi, keperluan untuk menyediakan dinding, kerumitan gabungan dengan gaya dalaman yang lain.

Memberi bilik gaya vintaj.

Memberi bilik gaya vintaj.

Fresko menghias bilik-bilik yang luas, disyorkan untuk memilih tema abstrak:

 • landskap;
 • masih hidup;
 • perhiasan.

Kemasan ini menjadi aksen lorong, melibatkan penggunaan skema warna neutral di pedalaman. Adalah lebih baik untuk meletakkan gambar di dinding percuma, supaya tidak membebankan bilik.

kembali ke menu ↑

Pendaftaran oleh plaster yang mengagumkan

Pemilik lorong-lorong yang sempit dengan pencahayaan miskin menggunakan plester bertekstur dengan zarah reflektif. Bahan ini menghasilkan tekstur yang lebih ekspresif daripada kertas dinding biasa, sementara pilihan dekorasi dibatasi oleh imaginasi pemiliknya.

Pilihan dekorasi yang mudah adalah penggunaan glitter, keripik granit, skema warna dalam komposisi. Dinding siap mempunyai teduhan cahaya, tekstur yang jelas, permukaan glitters dan mencerminkan cahaya.
Pendaftaran oleh plaster yang mengagumkan

Pendaftaran oleh plaster yang mengagumkan

Penggelek-penggelek yang digambarkan atau setem siap membuat hiasan tunggal di seluruh permukaan dinding. Untuk membuat pedalaman yang cerah, corak diwarnai dengan cat atau glitter. Plaster Venetia meniru tekstur marmar pelbagai warna, digabungkan dengan lukisan fresko dan stuko memberikan naungan ke pedalaman istana.

Kelebihan dan kelemahan plaster bertekstur

Bahan secara visual menyelaraskan permukaan, membolehkan anda mensimulasikan pelbagai permukaan, untuk mencipta corak harmonis. Kelemahan plaster adalah dia:

 • harga yang tinggi;
 • pendedahan kepada kelembapan;
 • kerja penamat lama.

Bahan visual mengukur permukaan.

Bahan visual mengukur permukaan.

Memproses dinding lekapan bertekstur lorong mencipta kawasan asal, membolehkan penggunaan hiasan yang banyak. Tidak seperti kertas dinding, corak pada plaster tidak perlu berlabuh, ada kemungkinan menggabungkan beberapa lapisan bahan. Tekstur atau glitters diucapkan mewujudkan suasana perayaan.

kembali ke menu ↑

Trim batu

Batu asli atau akrilik (buatan) digunakan untuk hiasan dinding berterusan atau penempatan aksen di hiasan lorong.

Menghadapi lorong dengan batu membuat pedalaman laconic dalam gaya perindustrian. Pelengkap bahan:

 • aksesori besar;
 • banyak lampu;
 • cermin besar.

Trim batu

Trim batu

Pintu trim batu, sudut dan baseboat kelihatan lebih lembut. Gabungan plaster bertekstur dengan batu semula jadi putih mencipta gaya negara.

Apabila memilih batu untuk menghadapinya, peraturannya diikuti: pelepasan lebih jelas, semakin kecil saiz setiap papak.

Kelebihan dan keburukan penamat batu

Menghadapi panel batu memberikan dalaman dewan monumen, bahan tahan lama, sesuai untuk kebanyakan gaya dekorasi. Kelemahan batu adalah harga yang tinggi, kerumitan kerja yang dilakukan dan berat bahan yang besar.

Membuat lorong dalaman lorong

Membuat lorong dalaman lorong

Dengan bantuan panel batu tempat aksen di pedalaman lorong: pintu berbingkai, panel cermin, plinths. Menghadapi bilik ini sepenuhnya mencipta dalaman yang monumental dalam gaya perindustrian atau vintaj. Unsur-unsur batu yang berasingan dipadukan dengan aksesori yang cerah, plaster neutral.

kembali ke menu ↑

Menghadapi dinding lamina

Panel kayu dipasang di dinding kosong sebagai aksen lorong dalaman. Adalah disyorkan untuk memilih papan lebar dengan tekstur kayu yang jelas, baki dinding dihiasi dengan plaster atau kertas dinding untuk lukisan.

Laminate dinding di lorong

Laminate dinding di lorong

Peletakan tradisional laminate "herringbone" secara visual mengembang ruang, selari - meningkatkan ketinggian siling. Adalah disyorkan untuk mengelakkan papan sempit pendek yang memerlukan pencahayaan tambahan.

Permukaan dinding yang kasar laminate flooring kelihatan lebih lembut, salutan lacquer parket memberikan bahagian dalam sebuah teduhan vintaj. Permukaan berkilat mencerminkan cahaya yang lebih baik, kelihatan lebih anggun.

Kelebihan dan kelemahan laminasi dinding

Tekstur terang kayu semulajadi mencipta pedalaman luar biasa yang moden, bahan ini mesra alam, digabungkan dengan warna-warna yang paling banyak. Memasang laminat memerlukan kerja persediaan, bahan sensitif terhadap suhu dan kelembapan, sisa penamat mestilah neutral.

Tekstur kayu semulajadi mewujudkan dalaman dalaman yang luar biasa.

Tekstur kayu semulajadi mewujudkan dalaman dalaman yang luar biasa.

Panel sempit yang dipenuhi dengan zink laminat berkilat atau matte ruang koridor. Shades of wood natural digabungkan dengan warna hangat, lampu tambahan dan cermin hiasan.

kembali ke menu ↑

Panel cermin

Cermin permukaan visual mengembangkan ruang lorong, meningkatkan pencahayaan, membuat bilik lebih selesa. Sambungan antara panel dihiasi dengan profil aluminium atau grout dengan perhiasannya.

Panel cermin sempit tinggi diletakkan di tengah lorong, digunakan sebagai elemen hiasan, menggantikan cermin tradisional.
Panel cermin

Panel cermin

Bahagian bebas dari dinding atau sudut bilik meletakkan panel cermin kecil, membahagikan lorong ke kawasan fungsional. Menghadapi bahagian atas dinding dengan ketara meningkatkan ketinggian siling, memberikan "hawa dingin" dalam.

Peminat interior moden yang minimalis, menggunakan panel segi empat tepat gaya berteknologi tinggi, pencinta gaya vintaj memilih bentuk bujur, mengedarkan cermin di seluruh bilik.

Kelebihan dan kelemahan panel cermin

Bahan yang luar biasa yang luar biasa mudah dipasang, meningkatkan ruang secara visual, digabungkan dengan mana-mana warna selesai. Panel cermin memerlukan penyelenggaraan yang teliti, tertakluk kepada kerosakan mekanikal, mempunyai harga yang tinggi.

Secara visual meningkatkan ruang

Secara visual meningkatkan ruang

Susunan cermin hiasan di pedalaman mengembang ruang, membahagikan lorong-lorong yang besar menjadi yang berfungsi. zon. Panel besar kelihatan seperti kanvas tunggal, sendi-sendi elemen kecil dihiasi dengan hiasan.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Keputusan

Pelbagai bahan untuk hiasan dinding membolehkan anda mengatur dewan apa-apa saiz dalam gaya asal, menambah aksesori ke pedalaman, mengatur perabot yang diperlukan. Gabungan warna dan tekstur memberikan aksen, menekankan geometri ruang, zon bilik.

Gabungan bahan tahan lama dan hiasan artistik membentuk pedalaman asal, yang tidak memerlukan penjagaan harian dan mudah diperbarui.

Kemasan jalan raya

Pilihan naik taraf

8 Skor Jumlah
Kemas kini lorong

Bagaimana untuk memilih warna untuk bilik, apa bahan dan tekstur yang digabungkan antara satu sama lain? Mana yang lebih baik? Apabila mengemaskini reka bentuk sentiasa banyak soalan timbul. Tetapi jangan kecewa. Kami telah mengumpulkan maklumat yang paling relevan yang akan membantu menjawab semua soalan anda. Selepas membaca, sila tinggalkan komen anda dalam komen dengan argumen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Permohonan Kebolehcapaian
8
Pendedahan topik
7.5
Kebolehpercayaan maklumat
8
Kebaikan
 • Reka bentuk yang cantik
 • Pemilihan tekstur dan bahan yang besar
 • Keupayaan untuk menggabungkan
Cons
 • Kos
 • Masa
 • Keringkasan beberapa jenis kemasan
Tambah ulasan anda  |  Baca ulasan dan ulasan

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk