Di mana hendak meletakkan peti sejuk jika dapur kecil? Belajar untuk menjimatkan ruang: 120+ Lokasi foto dalam reka bentuk

Dapur kecil dengan peti sejuk

Memasang peti sejuk di dapur kecil perlu difikirkan. Lagipun, bilik itu perlu ruang kosong yang cukup.

Kandungan artikel ini:

 

Peraturan Segitiga Kerja

Susunan objek biasa linear perabot dan peralatan rumah dianggap tidak terlalu rasional. Peti sejuk harus dimuatkan ke dalam segitiga "emas" "memasak makanan". Pada dasarnya, susun atur linear dalam dapur kecil dibenarkan, kerana jarak antara pekerja zon dengan penempatan ini adalah minimum. Tetapi segitiga masih lebih mudah untuk bekerja.

Dapur kecil dengan peti sejuk

Dapur kecil dengan peti sejuk

Halangan dalam bentuk meja makan atau perabot lain di jalannya tidak seharusnya. Jarak antara zon bersebelahan tidak lebih daripada 1.2 m, minimum ialah 0.6 m. Jika anda melanggar peraturan ini, proses memasak akan menjadi tepung - anda akan menghabiskan banyak masa dan usaha di atasnya.

Buat jarak yang baik antara kawasan kerja.

Buat jarak yang baik antara kawasan kerja.

Proses bekerja di dapur sepatutnya kelihatan seperti ini:

 • Pertama, dari peti sejuk, produk dihantar ke sink atau langsung ke tempat kerja. countertop untuk memotong; dengan jarak antara zon bersebelahan 0.6-1.2 m, ia akan mencukupi untuk mengambil satu atau dua langkah;
 • memotong dari pekerja daripada jadual pergi ke dapur, terletak di sebelah atas meja (produk selesai segera ke meja makan);
 • hidangan yang dimasak diletakkan di atas pinggan dan dihantar ke ruang makan.

Cuba jangan sampah desktop di dapur kecil, tempat keseluruhan harus digunakan dengan cekap.

Cuba jangan sampah desktop di dapur kecil, tempat keseluruhan harus digunakan dengan cekap.

Lembaga
Di sebelah peti sejuk adalah lebih baik untuk menyediakan kawasan untuk pakej pemunggahan. Ini akan memudahkan dan mempercepatkan kerja.
kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Versi diubah dari segitiga "emas"

Menyimpan bahagian segi tiga kerja (idealnya isosceles) di dapur kecil tidak mungkin berfungsi. Dalam amalan, versi susun atur susun atur sedemikian sering digunakan:

 • - berbentuk g: peti sejuk diletakkan dalam barisan yang sama dengan set dapur supaya bersama-sama mereka membentuk huruf "G"; katakan pilihan apabila peti sejuk dipasang bertentangan kabinetberbaris dengan cara yang sama;

Pilihan berbentuk L

Pilihan berbentuk L

 • baris dua selari susun atur: sink, dapur dan meja diletakkan di sebelah, peti sejuk dan seluruh kabinet berada di seberang; dalam kes ini, ia sesuai dengan kemas dalam segitiga kerja;
 • Berbentuk U dengan penempatan salah satu zon (contohnya, mencuci) di dinding ketiga;

U berbentuk dapur dalam warna-warna cerah

U berbentuk dapur dalam warna-warna cerah

 • insular: dengan pengenaan desktop di pusat; Untuk dapur kecil, pilihan ini, malangnya, tidak boleh diterima.

Di antara setiap zon (penyimpanan-basuh-masak) mestilah meja. Ini bukan sahaja perlu untuk kemudahan, tetapi untuk pemisahan peralatan elektrik dan pencucian.
kembali ke menu ↑

Dapur di Khrushchev

Dengan perkiraan perabot dan peralatan, walaupun di dapur kecil, anda boleh meletakkan semua yang anda perlukan. Sebagai peraturan, di dalam bilik padat, jika lebar bilik itu membolehkannya dilakukan, gunakan versi dua baris susun atur. Sepanjang satu dinding dapur, meja dan peti sejuk harus ditempatkan hanya sebagai tempat terakhir.

Untuk tuan rumah kanan, pilihan yang paling mudah adalah untuk meletakkan peranti dari kiri ke kanan: pertama peti sejuk, kemudian tenggelam, dan periuk terakhir. Orang-orang kiri akan lebih selesa jika mereka pergi dalam urutan terbalik, dari kanan ke kiri: di sudut paling kiri ada peti sejuk, dll.

Dengan susunan perabot dan peralatan yang bijaksana, walaupun di dapur kecil, anda boleh meletakkan semua yang anda perlukan.

Dengan susunan perabot dan peralatan yang bijaksana, walaupun di dapur kecil, anda boleh meletakkan semua yang anda perlukan.

Pertimbangkan keperluan dan keperluan keselamatan. Jika ada dapur panas di sebelahnya, ia akan mengambil lebih banyak peralatan untuk bekerja untuk menyejukkan produk ke suhu yang dikehendaki. Ini boleh menyebabkan kegagalan cepat.

Di tingkap di sebelah bateri untuk mengelakkan terlalu panas ia juga lebih baik untuk tidak meletakkannya. Selain itu, pemasangan peralatan besar di tempat ini akan menarik perhatian kepada dirinya sendiri.

Pilihan bergaya untuk Khrushchev kecil

Pilihan bergaya untuk Khrushchev kecil

Jika anda tidak membahagikan ketuhar dan peti sejuk menggunakan desktop atau kabinet, peralatan mesti dipindahkan ke tempat lain dari haba. Anda boleh meletakkan di sebelah pintu depan.

kembali ke menu ↑

Set dapur sudut

Perabot penjuru dengan peti sejuk terbina dalam adalah ruang kerja siap di mana peralatan dapat dengan mudah diletakkan sesuai dengan peraturan segitiga. Di satu pihak adalah kawasan kerja, di sisi lain - ruang makan.

Apabila peti sejuk terletak di pintu masuk, ia boleh berfungsi sebagai partition tambahan.

Apabila peti sejuk terletak di pintu masuk, ia boleh berfungsi sebagai partition tambahan.

Peti sejuk yang besar lebih baik diletakkan di salah satu daripada sudut segitiga khayalan - di sudut di tingkap atau di pintu masuk. Jika unit terletak di pintu, ia akan lebih mudah untuk membongkar pakej yang dibawa dari kedai.

Apabila peti sejuk terletak di pintu masuk, ia boleh berfungsi sebagai partition tambahan, zon ruang. Pintu dibongkar. Akibatnya, portal portal yang luas dan mudah dibentuk.

Lembaga
Jika boleh, lebih baik untuk mengembangkan pintu - ruang akan meningkat secara visual, dan peti sejuk di latar belakangnya akan dilihat secara berbeza.

Kedai yang paling besar mempunyai peluang untuk memilih jumlah yang betul dalam kabinet yang dibuat dalam gaya yang sama. Ini akan menjadi masalah hanya jika terdapat unjuran yang tidak standard atau ceruk di dinding.

Sudut perabot adalah luas

Sudut perabot adalah luas

Perabot penjuru tidak hanya padat, tetapi juga luas. Lagipun, semua sudut digunakan yang tidak dikira dalam unit dapur standard. Ruang tambahan boleh diperolehi apabila menggunakan swing-out rak.

Adalah sukar untuk memilih perabot sedemikian hanya untuk dapur kecil bentuk tidak standard. Untuk menutup dinding sepenuhnya, anda perlu memilih pembuatan sepasang kabinet dimensi yang diperlukan. Ia tidak masuk akal untuk membeli set dapur sudut untuk bilik sempit yang panjang lebar. Lebih baik membina perabot dalam satu baris.

Perabot sudut padat

Perabot sudut padat

Lembaga
Untuk tuan rumah membina besar, sink yang terletak di sudut mungkin menyusahkan. Pastikan anda menyemak sebelum membeli seberapa selesa anda akan bekerjasama dengannya.
kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Di mana untuk memasang peti sejuk tidak sepadan?

Oleh itu, selitkan senarai pilihan yang paling malang untuk penempatannya:

 • dalam garis lurus di samping sink atau dapur (kami telah menerangkan pilihan ini secara terperinci);
 • terlalu dekat dengan dapur dan peralatan elektrik lain yang berkuasa (mesin basuh, pembasuhan kereta) kerana mungkin terlalu panas peranti penyejuk; jarak minimum dari mereka adalah 15 cm;

Cuba letakkan lagi peti sejuk dari dapur.

Cuba letakkan lagi peti sejuk dari dapur.

 • terlalu rapat dengan bateri dan dekat dengan dinding - panel belakang peti sejuk harus ditiup, jika tidak, pertukaran haba akan terganggu;
 • di sinki: penempatan peralatan rumah berhampiran sumber air dipenuhi dengan kelembapan pada kenalan, litar pintas, dan akibatnya, kejutan elektrik atau kebakaran;
 • pada jarak yang jauh dari pintu depan: memunggah produk yang dibawa dari kedai akan menyusahkan dalam kes ini;

Cuba jangan letak peralatan rumah terlalu dekat dengan sinki.

Cuba jangan letak peralatan rumah terlalu dekat dengan sinki.

 • terlalu dekat dengan meja makan: untuk membuka peti sejuk, anda akan sentiasa perlu memindahkan kerusi dekat;
 • memasang unit secara berasingan di dalam secubit - penempatan ini menjadikan ruang lebih berat.

Lembaga

Apabila penempatan pulau di dalam peti sejuk lebih baik untuk dikaitkan secara visual dengan dapur. Untuk melakukan ini, ruang kosong di atasnya dan di sebelahnya ditutup dengan kabinet kecil atau rak. Tetapi pilihan ini hanya sah untuk model dengan lubang dari hujungnya.

Secara visual menghubungkan peti sejuk ke dapur

Secara visual menghubungkan peti sejuk ke dapur

kembali ke menu ↑

Lokasi yang mudah

Adalah masuk akal untuk meletakkan unit yang besar:

 • di sudut: bersatu dengan dinding, ia akan kelihatan kurang besar dan tidak begitu menarik; pilihan pemasangan ini mungkin yang paling biasa;
 • di pintu masuk dapur: dengan itu, anda juga boleh zon ruang, di tempat ini ia akan membentuk partition tambahan;

Lokasi pilihan di sudut dapur

Lokasi pilihan di sudut dapur

 • dalam pesawat yang sama dengan unit dapur: apabila peti sejuk dibenamkan dalam perabot dengan mencipta permukaan seragam berwarna, dapur secara visual "mengembang"; secara semulajadi, ini mengambil kira "peraturan segitiga";
 • di pintu (kami akan memberitahu tentang kaedah ini dengan lebih terperinci di bawah).

Peti sejuk tersembunyi di bawah fasad

Peti sejuk tersembunyi di bawah fasad

Kebiasaan juga penting. Bagi seseorang, lebih mudah jika peti sejuk terletak berhampiran dengan meja memotong. Seseorang lebih suka berdekatan dengan sink. Walau bagaimanapun, apabila memilih pilihan yang paling rasional, anda akan cepat terbiasa dengan inovasi.

kembali ke menu ↑

Pemasangan sudut

Pilihan pemasangan ini boleh diterima jika panjang dinding adalah sekurang-kurangnya 5 m, supaya dalam satu barisan anda boleh memasang bukan sahaja tenggelam, puncak kerja, dapur, tetapi juga peti sejuk. Ia mesti dipisahkan dari pinggan sekurang-kurangnya oleh meja kecil.

Susunan ini sesuai jika panjang dinding sekurang-kurangnya 5 m.

Susunan ini sesuai jika panjang dinding sekurang-kurangnya 5 m.

Untuk menjimatkan ruang dan memasang dapur di sebelah sinki tidak praktikal. Percikan air pada petak akan menyebabkan luka bakar. Selain itu, seperti yang telah kami ketahui, pilihan ini juga berbahaya - jika kelembapan berlaku pada kenalan, penutupan mungkin.

Kebanyakan suri rumah menggunakan dalam memasak hanya beberapa cincin. Selebihnya digunakan hanya pada hari cuti. Oleh itu, untuk menjimatkan ruang, anda boleh memasang ketuhar 2-keselesaan, memisahkannya dari wastafel dengan meja kerja kecil. Dalam keadaan yang tidak dijangka, tambahan membeli jubin 2-keselesaan cahaya. Dengan pengaturan ini, tempat untuk peti sejuk di sudut oleh tingkap juga akan percuma.

Menempatkan dapur di dekat tenggelam tidak praktikal.

Menempatkan dapur di dekat tenggelam tidak praktikal.

Jika tidak ada ruang yang cukup untuk penempatan serentak di sepanjang dinding set dapur dan peti sejuk, lebih baik untuk menolak pilihan susunan ini dan memasang unit di pintu masuk ke bilik atau di sudut yang bertentangan.

Pilihan lain ialah memasang peti sejuk di sudut di bawah meja.. Ini akan membantu meningkatkan kawasan permukaan. Unit padat kecil di bahagian bawah meja benar-benar tidak akan mengganggu kerja.

Dapur bergaya dalam gaya retro

Dapur bergaya dalam gaya retro

Lembaga
Apabila membeli, pilih model dengan pintu boleh tanggal. Peti sejuk ini boleh dipasang di mana-mana sahaja. Dengan cara ini, lebih mudah bagi pihak kiri untuk membuka pintu, digantung di sebelah kanan, dan untuk pembekal kanan, masing-masing, di sebelah kiri.
kembali ke menu ↑

Peti sejuk di pintu

Apabila unit terletak di sebelah kanan atau kiri pintu masuk, di dinding bersebelahan, ia tidak akan jelas. Sehingga ia mengganggu pintu masuk keluar dari dapur, pintu itu perlu dikeluarkan. Adalah wajar untuk memperluaskan pintu itu sendiri - disebabkan portal terbuka yang dihasilkan, ruang itu akan kelihatan lebih luas secara visual.

Lokasi unit berhampiran pintu

Lokasi unit berhampiran pintu

Lembaga
Unit yang dipasang di pintu, lebih baik memilih warna neutral yang cerah - ini akan membantu mengurangkan kesan visual. Secara luaran, pintu masuk akan kelihatan lebih luas.
kembali ke menu ↑

Di pintu

Untuk melengkapkan peralatan ini boleh di bekas pintu, jika anda menutup lama, dan memotong pintu baru di partition antara ruang tamu dan dapur. Teknik ini sering digunakan. di Khrushchev untuk mengembangkan ruang dapur kecil.

Pilihan kecil dalam warna hijau muda.

Pilihan kecil dalam warna hijau muda.

Sebelum memulakan kerja, perlu menjelaskan di jabatan seni bina syarikat pengurusan sama ada dinding adalah modal. Lagipun, pembongkarannya penuh dengan akibat sehingga kemunculan keretakan di bangunan dan bahkan runtuh.. Oleh itu, walaupun perobohan sebahagian dinding utama dilarang sama sekali.

Sebarang pembangunan semula berkaitan dengan pelan asal yang dikeluarkan oleh BTI, termasuk pembongkaran dinding tirai, mesti diselaraskan dengan pihak berkuasa pentadbiran tempatan. Kami mengesyorkan untuk melakukannya dengan segera - tidak akan ada masalah lagi. Jika tidak, menurut Kod Kesalahan Pentadbiran Persekutuan Rusia, anda berkewajipan membayar denda dan memaksa anda untuk memulihkan sepenuhnya tembok yang dihancurkan atau mengesahkan pembangunan semula.

Gaya berteknologi tinggi

Gaya berteknologi tinggi

Sekiranya tidak ada kebenaran yang perlu untuk dijalankan, akan ada banyak - satu kesimpulan teknikal mengenai keselamatan perubahan yang telah dibuat akan diperlukan. Anda boleh mendapatkan dokumen sedemikian hanya dari pengarang projek bangunan atau di jabatan seni bina bandar. Pemeriksaan dan penggubalan perbuatan itu akan membiayai jumlah bulat.

kembali ke menu ↑

Pemasangan dalam niche

Apabila anda masukkan peti sejuk di niche khusus dari drywalldipasang pada profil logam, unit akan kelihatan sebagai satu dengan dinding dan kurang jelas. Pilihan ini paling praktikal. Dalam ceruk pada peti sejuk tidak akan mendapat cahaya matahari dan debu secara langsung. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu beberapa helai drywall dan aluminium atau profil kayu (rel) untuk memasang bingkai.

Pilihan ini dianggap mudah.

Pilihan ini dianggap mudah.

Sebelum memulakan pemasangan, adalah perlu untuk mengukur dengan teliti semua dimensi dan mengiranya supaya pintu boleh dibuka dengan bebas. Dalam niche, bahkan di atas peti sejuk yang tinggi, terdapat beberapa rak kecil untuk barangan kecil. Sekiranya terdapat ruang yang cukup, loker sempit yang disusun secara sempit dilampirkan ke sisi.

Pemasangan dalam niche

Pemasangan dalam niche

Lembaga
Apabila membuat ceruk, anda harus meninggalkan ruang yang cukup untuk peredaran udara. Sebagai peraturan, pengeluar dalam arahan tertutup menentukan saiz minimum indent.
kembali ke menu ↑

Peti sejuk di lorong

Dalam sesetengahnya rumah saiz dapur semata-mata tidak membenarkan memasang peti sejuk bersaiz kecil di dalamnya. Dalam kes ini, ia dibawa keluar ke premis terdekat - yang paling kerap masuk koridor itu. Jika ada pintu sambung antara ruang tamu dan dapur, anda juga boleh memasangnya di bilik sebelah.

Unit yang dipasang di koridor

Unit yang dipasang di koridor

Apabila memindahkan peti sejuk ke bilik lain, perlu mengeluarkan pintu dalaman, jika tidak, membuka dan menutupnya dengan produk di tangan akan menjadi masalah yang sebenar. Anda tidak boleh mengeluarkan pintu, tetapi sentiasa memastikan ia terbuka lebar.

Sekiranya ada ruang penyimpanan yang luas di koridor, ia boleh dipasang di dalamnya. Jangan lupa bahawa ia dilarang memasang peti sejuk berhampiran dinding - perlu meninggalkan ruang kosong untuk pertukaran udara.

Pilihan untuk dapur yang sangat kecil, digabungkan dengan lorong

Pilihan untuk dapur yang sangat kecil, digabungkan dengan lorong

Tetapi ia hanya perlu untuk memindahkan item peralatan rumah ke bilik lain - selepas semua, anda perlu sentiasa pergi ke sana untuk setiap perkara kecil. Ya, dan serbuk produk akan jatuh lantai, dan setelah memasak, anda perlu melakukan pembersihan bukan sahaja di dapur, tetapi di seluruh rumah. Plus, walaupun peti sejuk paling moden mungkin tidak menghiasi ruang tamu.

Pilihan yang luar biasa untuk menyimpan makanan di dalam lorong

Pilihan yang luar biasa untuk menyimpan makanan di dalam lorong

Lembaga
Apabila memindahkan unit gaya lama di kawasan kejiranan ruang tamu, perhatikan bahawa semasa bekerja mereka membuat bunyi yang cukup kuat yang boleh mengganggu tidur anda. Pertimbangkan pilihan ini - bolehkah anda dengan mudah tidur dalam buzznya.
kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Peraturan pemasangan

Agar peti sejuk berkhidmat selagi mungkin, anda harus mematuhi petua berikut:

 • untuk penyejukan peralatan seragam, jarak dari dinding itu sekurang-kurangnya 2-3 cm; jarak dari panel belakang perlu lebih - 15 cm;
 • berhampiran relau atau bateri pemanasan untuk mengelakkan terlalu panas peralatan tidak seharusnya; jarak minimum kepada mereka adalah 50 cm;

Untuk penyejukan seragam peralatan, jarak daripadanya ke dinding harus 2-3 cm.

Untuk penyejukan seragam peralatan, jarak daripadanya ke dinding harus 2-3 cm.

 • Atas sebab yang sama, peti sejuk tidak boleh didedahkan dengan cahaya matahari langsung; jika dapur berada di sebelah cerah, masukkannya tingkap tidak disyorkan;
 • untuk mengelakkan litar pintas adalah dilarang untuk mencari unit di tempat kelembapan yang tinggi;
 • lantai di tapak pemasangan mestilah rata, tanpa titisan;
 • Ia perlu menyambung peti sejuk secara langsung, tanpa kord sambungan atau penyesuai;
 • soket (diinginkan untuk tanah) hendaklah terletak berhampiran supaya pada bila-bila masa ia boleh diputuskan dari rangkaian;

Jangan cari unit di kawasan kelembapan yang tinggi.

Jangan cari unit di kawasan kelembapan yang tinggi.

 • Jangan letakkan soket berhampiran sink atau dapur untuk mengelakkan litar pintas.

Lembaga
Untuk membuat pintu peti sejuk mudah dibuka dan tutup, anda tidak sepatutnya dekat dengan kabinet - anda mesti berundur sekurang-kurangnya 10-15 cm.
kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Adakah mungkin untuk membuat unit besar di balkoni?

Malangnya, hanya penduduk di kawasan selatan negara itu, di mana suhu tidak jatuh di bawah 10 ° C, boleh melakukan ini. Dia takut peti sejuk dan suhu tinggi - dengan kerap melampau panasnya di bawah matahari di atas 30 ° C, ia akan gagal, tidak bekerja selama enam bulan.

Pilihan ini hanya sesuai untuk penduduk di kawasan selatan negara ini.

Penyimpanan di balkoni hanya sesuai untuk penduduk di kawasan selatan negara ini.

Tidak takut model-model cuaca khas yang sejuk sahaja. Sedikit kurang beraroma dan unit dengan sistem Tiada beku. Tetapi dalam kes ini balkoni perlu memanaskan, melindungi dari kesan kelembapan yang merosakkan melalui lubang-lubang. Untuk melindungi terhadap sinar matahari langsung di tingkap yang bersebelahan dengan kelengkapan melengkapkan tirai atau tirai dengan tirai tebal.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, balkoni atau loggias sering terisolasi dan digabungkan dengan ruang tamu atau dapur.Dalam kes ini, kemungkinan untuk mencapai ruang pengembangan yang signifikan.

Balkoni digabungkan dengan dapur

Balkoni digabungkan dengan dapur

Sila ambil perhatian bahawa pemanasan dengan sistem pemanasan pusat balkoni dan loggias adalah dilarang sama sekali. Sebaik sahaja organisasi pengendali mendapati inovasi sedemikian, ia akan segera memaksa anda untuk membongkar bateri terkumpul. Sekiranya anda berazam untuk menggabungkan dapur dan loggia, ia akan dipanaskan dengan elektrik, dan kosnya akan meningkat dengan ketara.

Lembaga
Agar peti sejuk dapat bertahan lebih lama, perlu membersihkannya lebih kerap (sekurang-kurangnya sekali setahun) dengan pembersih vakum atau mencuci radiator kisi yang terletak di panel belakang. Ia akan menggunakan elektrik kurang.
kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Dapur kecil dengan ruang dan peti sejuk

Geyser itu menghilangkan ruang berharga dari dapur kecil. Dalam kes ini, secara literal setiap sentimeter akan dikira. Dan dekat dengan peti sejuk di sebelahnya, namun, dengan peralatan dan perabot elektrik lain, dilarang memasangnya. Menurut peraturan keselamatan, jarak kepada mereka harus sekurang-kurangnya 40-50 cm.

Geyser menghilangkan ruang berharga daripada dapur kecil

Geyser menghilangkan ruang berharga daripada dapur kecil

Pengalihan lajur gas juga dilarang.

Ia boleh dibuat hanya selepas mendapatkan kebenaran daripada syarikat pengurusan. Dan semua kerja itu dilakukan oleh pakar-pakar syarikat gas.

Lebih mudah untuk mengalihkan lajur tidak lebih daripada 1.5 m. Sekiranya jarak ini lebih besar, ini tidak akan dianggap sebagai pemindahan biasa, tetapi penggantian lengkap saluran paip gas. Kelulusan tindakan ini memerlukan lebih banyak usaha - perlu mengumpul tanda tangan dalam lebih dari satu contoh.

Tetapi di bawah pemanas air gas, peti sejuk yang rendah boleh diletakkan. Dalam model moden, pembakar terletak di bahagian atas, dan bahagian bawahnya tidak panas. Plus ruang yang besar untuk mengaksesnya tidak diperlukan - kerana ia dilengkapi dengan sistem pencucuhan automatik.

Memasang lajur dalam kabinet tanpa dinding dan bawah

Memasang lajur dalam kabinet tanpa dinding dan bawah

Menutup kolum sepenuhnya tidak dibenarkan. Untuk mengelakkan pengumpulan gas, hanya boleh memasang kabinet tanpa dinding dan bawah. Malah, anda mempunyai hak memasang hanya pintu.

Lembaga
Semasa membaiki, ajarlah bahawa di dalam bilik dengan peralatan gas untuk mengelakkan penembusan gas ke tempat tinggal, dilarang untuk mengeluarkan pintu. Walau bagaimanapun, anda boleh dengan mudah menggantikannya dengan pilihan gelangsar, dengan itu menjimatkan ruang.
Kawasan khusus untuk lajur

Kawasan khusus untuk lajur

kembali ke menu ↑

Perabot di dapur kecil

Jadi setelah memasang semua perabot yang diperlukan dan peti sejuk, bilik itu tidak kelihatan terlalu ramai, Perlu menggunakan tip berikut:

 • Kabinet standard dengan facades berat di dapur tidak akan menjadi pilihan terbaik - ia akan lebih baik untuk berhenti di modul pasang siap dengan pintu kaca; kaca akan mencerminkan cahaya, mengembangkan ruang secara visual;
 • Perhatikan ceruk di bawah ambang tingkap: ia boleh menyesuaikan hidangan atau peralatan kecil: pembuat kopi, juicer, dan sebagainya;

Gunakan ceruk di bawah tingkap

Gunakan ceruk di bawah tingkap

 • adalah lebih baik untuk membongkar pintu, menggantikannya dengan pembukaan yang melengkung, ini akan membantu untuk mendapatkan beberapa sentimeter lebih sentimeter;
 • mengambil warna-warna cerah - mereka dapat menambah ruang secara visual ke bilik; lukisan besar yang membuat ruang lebih berat harus ditinggalkan sepenuhnya;
 • tekstil padat di dapur kecil tidak berhasil - lebih baik memilih lampu tulle atau tirai tirai Rom sebagai tirai langsir.

Pilih warna selesai cahaya

Pilih warna selesai cahaya

Lembaga
Untuk unit bersaiz besar untuk berdiri di satu barisan dengan unit dapur, apabila meratakan dinding dengan drywall, perlu menyediakannya di dinding niche kecil.
kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Peti sejuk terbina dalam

Bagi keluarga kecil, lebih baik membeli peti sejuk mini padat yang sesuai dengan mudah walaupun di dalam ruang yang ketat.Ia akan mungkin untuk menyimpan di dalamnya hanya yang paling perlu, dan untuk membeli tambahan produk lain.

Dapur ditetapkan dengan peti sejuk terbina dalam

Dapur ditetapkan dengan peti sejuk terbina dalam

Sebagai contoh, anda boleh kekal di atas, 45-55 cm sempit, tetapi tinggi (sehingga 170-180 cm) peti sejuk. Di atas model menegak akan sesuai dengan rak atau kabinet dinding. Ia mudah dipasang di bawah meja dengan cara yang sama seperti, contohnya mesin basuh pinggan mangkuk atau mesin basuh. Walau bagaimanapun, untuk semua estetika, model terbina dalam mempunyai jumlah dalaman yang lebih kecil, dan pilihan ini hanya sesuai untuk keluarga kecil.

Kotak perabot di mana peti sejuk tertanam mestilah bersaiz ketat. Ia mungkin perlu dibuat untuk memerintahkan. Tiada dinding belakang dalam kabinet seperti itu - ia digantikan dengan grid. Fasad perabot digantung di pintu dengan menggunakan sistem pengikat khusus.

Set dapur bergaya Provence

Set dapur bergaya Provence

Cemerlang, tetapi, malangnya, bukan pilihan terbaik - penggunaan peti sejuk terbina dalam yang digantung. Ia akan sesuai dengan sempurna di ruang kosong di tempat kabinet gantung, dan fasadnya akan ditutup dengan sebuah pintu dan tidak akan kelihatan. Walau bagaimanapun, model sedemikian jarang berlaku, mereka perlu diperintahkan. Unit yang tersedia secara komersil tidak selalu mempunyai dimensi yang bersamaan dengan yang diperlukan.

Terdapat juga model padat tanpa pembeku, hanya dengan ruang penyejuk. Ia dengan mudah akan berada di bawah meja. Membekukan pada bila-bila masa anda boleh membeli di kedai, manfaat kekurangan produk di dalamnya.

Pilihan yang menarik untuk peti sejuk mini

Pilihan yang menarik untuk peti sejuk mini

Sekiranya pembeku masih diperlukan, lebih baik untuk membelinya secara berasingan. Model sedemikian lebih padat kerana mereka mempunyai pemampat kecil dan lapisan penebat. Dalam kes ini, sebuah ruangan penyejukan kecil boleh diletakkan di dapur, dan pembeku boleh dipindahkan ke bilik lain - selepas itu, makanan beku tidak diperlukan selalunya. Peranti sedemikian boleh dengan mudah diintegrasikan ke mana-mana kabinet, sama dengan reka bentuk dengan perabot dipasang di ruang tamu.

Lembaga
Dijual ada model khas dengan lubang pengudaraan di hujungnya. Apabila membeli, pastikan untuk memberi perhatian kepada lokasi mereka. Peti sejuk sedemikian boleh dipasang di mana-mana bahagian bilik, serta dipasang di relung.
kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Model asal

Oleh kerana unit penyejukan tradisional dipasang secara berasingan dari perabot dapur, sesetengah pengeluar mencadangkan menggunakan model yang luar biasa dengan kemasan luar biasa yang terang untuk tujuan ini. Menyembunyikan mereka dan memasukkannya ke dalam perabot tidak lagi diperlukan - selepas semua, mereka boleh menjadi hiasan sebenar dapur.

Warna harus digabungkan dengan bahagian pedalaman yang lain

Warna harus digabungkan dengan bahagian pedalaman yang lain

Sememangnya, membeli peti sejuk dengan panel warna yang cerah, jangan lupa bahawa ia harus digabungkan dengan bahagian pedalaman dan sesuai dengan gaya keseluruhan. Ia perlu berhati-hati apabila memilih model sedemikian untuk bilik kecil - produk dengan cetakan besar atau panel terlalu gelap akan mempersempit secara visual ruangan.

Untuk dapur yang padat, anda boleh memilih peti sejuk dengan pintu yang telus - kerana kaca boleh memisahkan ruang secara visual. By the way, untuk premis itu adalah wajar untuk memilih perabot dengan rak terbuka atau kaca.

Gaya retro

Gaya retro

Di dapur moden, model dengan trim keluli tahan karat akan sesuai. Dalam kombinasi dengan perkakas rumah yang lain:

 • gelombang mikro;
 • hood hud;
 • mesin basuh.

Ia membentuk simbiosis yang agak asli.

Anda boleh cuba untuk mencuba dan menyisipkan model lama peti sejuk warna putih standard dengan filem vinil cerah dan juga menghiasi dengan kristal atau rhinestones. Sememangnya, apabila memilih penyelesaian cetak dan warna, perlu memberi tumpuan kepada skema warna keseluruhan bilik.

Susunan perabot di dapur

Pilihan manakah yang akan anda pilih?

8 Skor Jumlah
Peti sejuk di dapur kecil

Letakkan peti sejuk di dapur kecil agak nyata.Untuk kemudahan memasak, adalah wajar bahawa ia sesuai dengan segitiga kerja "mencuci makanan". Selalunya, peti sejuk besar dipasang di sudut atau di pintu masuk ke dapur. Melangkah ke premis lain hanya sebagai usaha terakhir. Ini dan rahsia perancangan lain yang akan anda pelajari dalam artikel ini. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
7.5
Kebolehpercayaan maklumat
7.5
Kebaikan
 • Segala-galanya sudah siap
 • Keupayaan untuk mengeluarkan apa-apa gaya
 • Pilihan peti sejuk terbina dalam
Cons
 • Pengurangan ruang
 • Membawa ke bilik lain
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk