Bagaimana untuk membuat siling panel plastik? 250+ (Foto) Reka bentuk sendiri (di bilik mandi / di dapur / di lorong)

Plastik, sebagai bahan penamat untuk siling, kini menjadi lebih biasa. Jika kita bandingkan dengan jenis lain siling trim, kaedah ini akan lebih mahal daripada bahan dan kerja pemasangan yang digunakan dalam kes lain. Walau bagaimanapun, harga operasi siling plastik seterusnya akan lebih rendah.

Kandungannya:

Konsep siling plastik termasuk jenis tertentu lapisan salutan - Armstrong, Grilyato dan lain-lain. Bagi mereka, skim pemasangan yang direka khas, struktur penggantungan, dipasang dari elemen galas yang mudah, panel plastik pelbagai saiz dan warna. Terdapat pelbagai arahan yang menjelaskan ketepatan dan urutan perhimpunan siling tersebut.

Plastik selepas pemasangan tidak memerlukan sebarang pemprosesan tambahan permukaan hadapan. Dengan pancaran jelaga dan jelaga yang sangat kuat dari dapur gas di dapur, plastik mudah memulihkan ciri-ciri hiasan asalnya dan julat warna. Ini dipastikan dengan basuh mudah dengan air biasa dengan air sabun.

Plastik sebagai bahan penamat untuk siling

Plastik sebagai bahan penamat untuk siling

Plastik PVC adalah kebersihan, di bawah keadaan biasa ia tidak memancarkan sebarang asap kimia yang berbahaya kepada manusia, dan tahan terhadap pencemaran biologi dalam bentuk kerosakan busuk, acuan dan kulat. Kemusnahannya bermula pada suhu tidak lebih rendah dari 120 derajat Celsius.

Penggunaan plastik untuk siling penamat

Sehingga baru-baru ini, panel segi empat atau segi empat segi dengan pelepasan polistirena yang mendalam berdasarkan polistirena yang diperluas (ini sering digunakan untuk pembungkusan perkakas rumah) digunakan untuk menyempurnakan salutan siling.

Permukaan poros panel ini mempunyai ketahanan yang rendah terhadap pencemaran dalam bentuk habuk, sarang laba-laba, gris dan jelaga, diserap dengan baik dan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan seperti asap tembakau ke ruang sekitar. Mencuci lapisan ini tidak memberi sebarang kesan, dan permukaan depan ditutup dengan perceraian kotor yang tidak boleh dilepaskan. Satu-satunya cara untuk memerangi masalah ini adalah untuk menggantikan siling sepenuhnya.

Panel segi empat

Panel segi empat

Oleh itu, panel plastik PVC segi empat tepat dengan dimensi 0.25 x 3 m dan ketebalan 7.5 ... 8.0 mm yang paling biasa digunakan untuk sistem siling. Panel-panel ini, yang dihasilkan oleh kaedah penyemperitan, terdiri daripada dua plat rata yang saling terhubung dengan rusuk pengikat membujur, jarak antara yang tidak melebihi 1 cm.

Bahagian membujur panel dilengkapi dengan kunci dalam bentuk alur dan paku. Mereka juga mempunyai injap menonjol khas untuk dilampirkan ke permukaan untuk dipancarkan.Apabila dipasang, mereka membuat daya yang menarik panel bersebelahan, dan sebagai hasilnya, jahitan di antara mereka menjadi tidak kelihatan.

Terutama liputan yang baik bertindih pada panel dengan permukaan kerja berkilat, serta dengan corak atau perhiasan berkala yang digunakan pada mereka. Malah lebih banyak sendi yang tidak kelihatan antara panel akan menjadi apabila ia dipasang dengan tegak lurus ke dinding di mana bukaan tingkap terletak.

Lokasi jahitan sepanjang pandangan, melihat siling, secara visual membuat bilik lebih lama, dan melintang - lebih luas.

Dalam sesetengah kes, lipit dibuat secara khusus, dan ia berfungsi sebagai salah satu elemen hiasan yang direka khas. Panel plastik PVC dengan lipatan yang kelihatan dipanggil - lapisan.

Menggunakan panel segi empat tepat menyerupai kayu

Menggunakan panel segi empat tepat menyerupai kayu

Kadang-kadang, lembaran PVC berterusan dengan ketebalan sehingga 5 mm digunakan untuk pelapisan plastik dengan pelbagai warna atau cetak. Lembaran ini, menyerupai linoleum yang sangat keras, boleh mempunyai bentuk segi empat tepat atau persegi.

Jahitan antara helaian tersebut biasanya ditutup dengan lapisan hiasan PVC atau polistirena yang dilekatkan di atasnya, meniru unsur kayu balok bumbung atau perigi sistem bumbung.

Panel siling PVC, tidak seperti panel dinding, lebih kurus, lebih ringan dan lebih kuat.

Harga panel siling boleh jauh lebih rendah daripada dinding. Panel PVC sangat jarang dipasang dengan gam. Untuk memilih kaedah ini, anda perlu disamakan dengan lancar, dibersihkan daripada kapur dan warna lain dari substrat. Mastic pelekat harus menyediakan lekatan yang boleh dipercayai antara pesawat terpaku.

Apabila siling diperbuat daripada kayu, panel plastik boleh dipasang secara langsung di atasnya tanpa menggunakan bingkai dan panduan panduan menggunakan kuku, skru atau stapler stapler pembinaan. Tahap mendatar salutan sedemikian disediakan oleh wedges kayu dan kardus dan lapisan.
Di ruang tamu dengan siling tinggi

Di ruang tamu dengan siling tinggi

Panel plastik boleh digabungkan dalam warna, corak, digabungkan dengan lain-lain jenis hiasan siling - plasterboard, plaster hiasan, kain regangan. Plastik PVC boleh digunakan dalam projek reka bentuk vintam yang paling berani dalam reka bentuk premis kediaman dan perniagaan. Lebih banyak, sistem siling bertingkat yang reka bentuk melangkah dengan unsur-unsur bentuk lurus atau rumit dengan peranti luminaire bentuk asal sedang digunakan.

Panel plastik juga menyembunyikan tempat rosak dan penyimpangan lantai kayu dan konkrit, pelbagai komunikasi kejuruteraan. Ini mungkin kehilangan dan penyingkiran salutan plaster lama, lekapan antara permukaan bawah salib konkrit bertetulang bersebelahan.

Komunikasi kejuruteraan mungkin terdiri daripada paip untuk bekalan air panas dan sejuk, pemanasan dan kumbahan. Malah di atas panel plastik boleh dipasang rangkaian kabel pendawaian kabel, telefon, Internet, kabel televisyen antena.

Akses kepada pembaikan penyelenggaraan tidak sukar.

Ini yang paling kerap mungkin memerlukan pembongkaran satu atau lebih panel plastik, kembali ke tempat yang nampaknya agak mudah.

Nah sembunyikan tempat yang rosak

Nah sembunyikan tempat yang rosak

Pencahayaan bilik dengan siling plastik plastik boleh dilakukan menggunakan lampu sorot terbina dalam atau dengan cara lain yang dipersetujui dengan pelanggan atau pemilik bilik. Kadangkala, dengan ketinggian yang sesuai di dalam bilik, peralatan untuk pengudaraan dan penyejukan udara dipasang di atas paras plastik.

Harga siling klad dengan panel plastik adalah setanding dengan harga plasterboard plasterboard. Pada masa yang sama, plastik tidak memerlukan dempul, penggilap, penampal atau lukisan selepas dipasang.
kembali ke menu ↑

Menghadapi

Menghadapi dilakukan dengan cara yang berbeza:

 • pengancing terus panel di atas siling;
 • penggunaan landasan panduan perantaraan, pra-terdedah, sejajar dengan tahap dan berkaitan dengan pertindihan;
 • bingkai pra-pemasangan diperbuat daripada bahagian kayu atau logam dan meratakannya secara mendatar dengan menggunakan paras lantai adalah cara terbaik untuk menyesuaikan mana-mana siling.

Menghadapi dilakukan dengan cara yang berbeza.

Menghadapi dilakukan dengan cara yang berbeza.

Bingkai kayu dibuat dari bilah dengan dimensi 50 x 20 mm. Mereka saling terhubung dengan sudut, bengkok timah, atau timbunan pendek kayu dengan skru. Bingkai logam adalah yang paling mudah untuk dikumpulkan daripada profil timah galvanis yang terbengkalai yang digunakan untuk plasterboard.

Pembinaan bumbung yang rata telah dipasang dengan penyesuaian di atas lantai, maka, setelah dipasang, ia dipasang dalam satah mendatar menggunakan tingkat pembinaan air atau gelembung. Bingkai dilampirkan pada siling dengan paku atau skru menoreh sendiri.

Lembaga
Apabila gantung dan meratakan, lebih baik menggunakan jalur berlubang timah berlubang, bengkokkan dalam konfigurasi yang dikehendaki.

Kepada panel bingkai dilampirkan dengan cara yang standard.

Perhatian tambahan perlu dibayar kepada reka bentuk sambungan melintang antara panel, sudut kanan dan belakang di titik simpang ke dinding, pintu masuk, dan bukaan tingkap. Untuk ini, elemen-elemen yang dipanggil acuan dihasilkan.
Dalam gaya minimalis

Dalam gaya minimalis

Bagi pembuatan kerangka kerangka, perlu mengambil kayu lunak kering - pain, larch. Ini akan memberi peluang untuk mengelakkan pergeseran, gangguan permukaan siling semasa operasi. Sebelum memasang bingkai kayu, unsur-unsurnya mesti dilindungi dengan antiseptik dari membusuk dan kebakaran api terhadap kebakaran. Terdapat impregnasi khas penembusan dalam, menggabungkan kedua-dua yang paling penting untuk perlindungan kayu.

Lompang yang dibentuk di antara panel, tumpang tindih dan elemen bingkai kadang-kadang diisi dengan tikar bulu mineral atau lembaran buih. Ini meningkatkan sifat impermeability bunyi dan melindungi haba premis.
Bahan siling praktikal

Bahan siling praktikal

kembali ke menu ↑

Pemasangan sendiri

Peranti siling plastik dengan tangannya sendiri di bawah daya pelaku yang tidak mempunyai pengalaman dalam melaksanakan kerja tersebut. Lapisan bebas sebarang jenis plastik yang bertindih tidak memerlukan alat yang dibeli khusus. Pemutar skru, latihan, hacksaw, tukul, tahap dan garis plumbum selalu ada dengan mana-mana pengrajin rumah. Semua bahan yang digunakan secara tradisional untuk tujuan ini mudah diproses dan disesuaikan dengan dimensi yang dikehendaki.

 1. Untuk memasang plastik, sudah cukup untuk membiasakan diri dengan teknologi kerja, mengkaji prosedur yang disyorkan untuk operasi.
 2. Seterusnya, anda perlu menyediakan bahan dan bawa alat anda dalam keadaan kerja.
 3. Untuk meminimumkan penyebaran, untuk membataskan sisa-sisa dalam bentuk sisa, lakukan pengiraan awal jumlah bahan yang diperlukan. Ini dilakukan menggunakan konsep dari kursus geometri sekolah. Ini termasuk - lebar, panjang, ketinggian, kaedah untuk mengukur kawasan angka rata, penambahan dan penolakan mereka, teorem Pythagorean sines (kosinus).
 4. Selanjutnya dari pelaksana kerja-kerja untuk menghadapi dan menyelesaikan siling dengan plastik, hanya pengiraan dan ketepatan yang tepat.
Anda boleh memasang sendiri

Anda boleh memasang sendiri

Lembaga
Jangan lupa menggunakan peralatan perlindungan - cermin mata, pernafasan, pakaian. Untuk melindungi kepala dari objek jatuh dari atas, anda memerlukan helmet pembinaan standard. Dan secara umum, apabila menamatkan siling dengan plastik, mustahil untuk tidak mengambil kira keperluan peraturan keselamatan, langkah pencegahan kebakaran.

Langkah langkah yang boleh dipercayai dan perancah mesti dituntut. Pada masa bekerja, adalah disyorkan untuk menjemput pembantu yang, selain menyediakan perkhidmatan dalam kerja sampingan, akan dapat menyediakan pertolongan pertama jika perlu semasa kecederaan mekanikal yang tidak disengajakan atau kejutan elektrik.

kembali ke menu ↑

Permohonan dan operasi

Penutup siling plastik boleh digunakan di kawasan kediaman dan awam. Oleh kerana tujuan bilik tersebut biasanya berbeza, siling plastik di dalamnya mungkin mempunyai ciri-ciri mereka sendiri. Mari lihat ciri-ciri ini dengan lebih terperinci. Kualiti estetika siling dapat dikekalkan dalam keadaan baik selama beberapa dekad, semuanya bergantung pada penjagaan dan penyelenggaraannya yang tetap.

Boleh digunakan di kawasan kediaman dan awam.

Boleh digunakan di kawasan kediaman dan awam.

kembali ke menu ↑

Siling plastik di dapur

Dapur siling kelihatan paling baik dari panel dengan permukaan berkilat. Ia paling mudah dibersihkan dari jelaga yang berminyak dari ketuhar gas, tidak seperti panel dengan embossing atau relief yang mendalam. Warna atau corak boleh dipilih untuk dipadankan dengan seramik yang digunakan. jubin, kertas dinding atau dapur perabot.

Lembaga
Adalah disyorkan untuk mencuci siling plastik sekurang-kurangnya sekali sebulan. Sebagai surfaktan, anda boleh menggunakan penyelesaian berair sabun, detergen dobi atau apa-apa cara untuk membasuh pinggan.

Ia boleh memulihkan gloss dengan menyapu permukaan dengan ammonia atau ammonia yang lemah (1 ... 3%). Proses membersihkan dari kotoran boleh dianjurkan dengan bantuan mop biasa dengan kain atau menggunakan pembersih vakum mencuci.

Pilihan siling dapur

Pilihan siling dapur

kembali ke menu ↑

Di bilik mandi

Menggunakan plastik semasa memasang siling dalam bilik mandi bilik - salah satu cara yang paling progresif penamat. Bilik mandi direka untuk menerima rawatan air, dan, oleh itu, dicirikan oleh kelembapan yang tinggi. Panel PVC plastik sendiri sangat tahan terhadap semburan air atau kelembapan yang tinggi.

Unsur-unsur bingkai kayu harus dilindungi dengan cat kalis air berdasarkan resin polimer - akrilik, epoksi, poliuretan.

Bingkai logam paling baik digunakan dengan bahagian logam lembaran galvanis. Untuk perlindungan yang lebih baik terhadap kakisan, anda boleh menggunakan salutan berdasarkan petunjuk merah atau kromium oksida, dicairkan dalam minyak pengeringan semulajadi. Keputusan yang baik diperoleh dengan lapisan dengan bitumen atau lakuer arang batu. Adalah lebih baik untuk mengasingkan jurang, jurang di tempat simpang ke dinding dan komunikasi kejuruteraan dengan busa pelekap poliuretana atau silikon silikon.

Di bahagian dalam bilik mandi

Di bahagian dalam bilik mandi

Pemasangan, sambungan, penebat peranti lampu elektrik mesti dilakukan oleh juruelektrik yang mempunyai pensijilan. Semua suis, soket adalah lebih baik untuk mengambil dari premis bilik wain. Tindakan ini akan mengelakkan kejutan elektrik semasa operasi.

kembali ke menu ↑

Di lorong

Siling di koridor juga lorong-lorong juga sering mengurangkan panel plastik. Daripada satu lampu dalam bentuk candelier, sconce atau siling, beberapa lampu sorot terbina dalam digunakan. Peranti konsol sambungan individu akan membenarkan peruntukan di dalam zon atau ruang yang berasingan.

Jika almari pakaian atau mezanin terletak di bilik-bilik berjalan kaki, ia juga sangat mudah untuk menyelesaikan permukaan dalaman mereka dengan panel PVC bersih.
Idea untuk lorong

Idea untuk lorong

kembali ke menu ↑

Di dalam bilik tandas

Tidak ada yang lebih baik daripada plastik direka untuk menyelesaikan siling bilik tandas terikat. Panel PVC tidak menyerap dan tidak menyimpan apa-apa bau untuk masa yang lama, tidak seperti plaster, drywall, kain. Plastik menyembunyikan pelbagai kejuruteraan paip siling dan komunikasi lain, serta sistem operasi normal bangunan itu.

Di rumah-rumah yang dibina 30 ... 50an abad yang lalu, anda masih boleh mencari tandas dengan longkang menegak. Dalam kes ini, paip pelepasan keluar dari siling bilik tandas lantai bawah dan menghancurkan ke pembantah pembetung pada sudut yang betul. Perubahan reka bentuk ini memerlukan penggantian mangkuk tandas, pembetung dan pengukuhan geladak lantai. Jika ini tidak mungkin, pembinaan sedemikian boleh disembunyikan di belakang siling plastik yang digantung.

kembali ke menu ↑

Di balkoni dan loggias kaca

Plastik digunakan secara meluas untuk kaca dalaman balkoni dan loggias. Ini memberikan bilik-bilik seperti penampilan yang selesai, menyembunyikan kecacatan dinding bata atau panel, serta menyokong papak balkoni.

kembali ke menu ↑

Di dalam bilik tidur

Pemasangan siling plastik di bilik tidur boleh dilakukan dengan pelbagai cara. Jika ketinggian bilik membenarkan, ia boleh menjadi siling jenis Armstrong atau Grilyato. Mereka menggunakan grid profil standard dengan rak, mewujudkan sistem penggantungan dengan sel-sel saiz yang diingini.

Panel plastik dipasang di dalam sel, yang boleh diperbuat daripada bahan polimer yang sangat ringan yang diperkuat dengan gentian khas. Panel boleh terdiri daripada pelbagai warna atau corak, dalam bentuk piramid atau trapezoid, secara visual meningkatkan ruang dan jumlah bilik.

Ia kelihatan penutup siling menarik lembaran plastik cermin.

Siling di bilik tidur boleh dilakukan dengan pelbagai cara.

Siling di bilik tidur boleh dilakukan dengan pelbagai cara.

Siling di tidur bilik-bilik dengan ketinggian 2.20 ... 2.50 m boleh dibuat daripada panel plastik biasa tiga meter pada bingkai kayu atau logam. Sebagai penyelesaian reka bentuk, anda boleh menggantikan susunan warna dan corak panel bersebelahan. Mereka boleh ditetapkan, kedua-dua nada kepada corak helai tetangga, dan dalam versi kontras-kontras.

Lembaga
Apabila bereksperimen dengan corak warna dan panel, kombinasi yang mendadak harus dielakkan, menyebabkan overexcitement dan insomnia. Ini khusus untuk bilik tidur dan bilik kanak-kanak. Adalah lebih baik untuk menggunakan warna-warna pastel yang menenangkan, yang membolehkan anda menyebabkan tidur santai yang kuat.

Seperti bahan bangunan penamat lain, plastik, termasuk dalam bentuk panel PVC, untuk siling mempunyai kelebihan dan kualiti negatif.

Bagaimana untuk membuat siling?

Arahan terperinci

8 Skor Jumlah
Siling plastik - berpatutan dan nyata

Ingin mengemas kini reka bentuk anda dengan mudah dan menarik? Kami mencadangkan untuk mempertimbangkan pilihan siling plastik. Tidak seperti spesies lain, salutan ini mempunyai banyak kelebihan. Lebih banyak daripada yang anda bayangkan. Dan menjaga mereka semudah pemasangan. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
7.5
Kebaikan
 • Pemasangan mudah
 • Kekurangan kotoran basah dan habuk kering yang sukar dibuang semasa pemasangan
 • Ia tidak memerlukan pembebasan premis dari perabot dan barang-barang dalaman yang besar
 • Pelbagai warna, corak dan tekstur yang meniru spesies bahan penamat yang berharga
 • Penyelenggaraan mudah dan pembersihan permukaan
 • Kemungkinan pembongkaran dan pemindahan plastik yang tidak merosakkan ke tempat lain, memelihara semua ciri-ciri prestasi yang berguna
Cons
 • Mengurangkan ketinggian bilik
 • Rintangan kejutan mekanikal yang rendah
 • Perubahan warna di bawah pengaruh ultraviolet matahari
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk