Pangsapuri studio Reka bentuk Moden. 150+ Photo Ideas Interior

Pangsapuri studio reka bentuk mempunyai ciri-ciri tersendiri, di mana penting untuk menghampiri ruang zonasi secara kreatif.

Kandungan artikel ini:

 

Oleh itu dari apartmen kecil biasa anda boleh membuat studio di mana semua keperluan penduduk akan diambil kira.

Tata letak apartmen kecil biasa tidak dapat memberikan keselesaan yang diperlukan, terutama jika lebih dari 1 orang tinggal di sana. Di dalam pangsapuri studio, berbeza dengan klasik, tidak ada partisi dalaman, kecuali dinding beban, dan bilik mandi.

Pangsapuri studio dengan satu tingkap

Reka bentuk studio dengan satu tetingkap untuk membangunkan agak bermasalah. Titik tidak dalam saiz bilik itu sendiri, tetapi dalam susun atur. Tingkap di pangsapuri tersebut terletak tepat pada masa yang singkat dinding, dan bilik dilanjutkan panjang.

Reka bentuk untuk pangsapuri studio dengan satu tingkap

Reka bentuk untuk pangsapuri studio dengan satu tingkap

Untuk menyediakan lebih banyak ruang bebas, gunakan gaya seperti minimalism. Reka bentuk ini bijaksana dalam reka bentuk, kekakuan tertentu, yang dicapai melalui pilihan perabot berfungsi, penggunaan warna asas.

Dalam reka bentuk premis itu adalah penting bukan sahaja untuk memberikan ruang yang selesa di sekitarnya, tetapi juga untuk menyelesaikan masalah dengan cahaya. Oleh kerana apartmen mempunyai hanya satu tingkap, dunia mungkin tidak mencukupi, tetapi soalan ini dapat diselesaikan, perkara utama adalah untuk mendekati masalah dengan betul.

Untuk mengisi ruang dengan menggunakan cahaya banyak peranti cahaya. Anda boleh menggantung satu siling, menambah titik kepadanya lekapan lampu. Anda boleh menggunakan pencahayaan dinding yang dipertingkatkan. Di lorong zonpada dapur pencahayaan tambahan digunakan.

Untuk mencipta gaya tunggal, untuk meletakkan cahaya semula jadi di dalam bilik anda boleh menolak langsir. Dan untuk membuat tingkap kelihatan lebih selesa, gantungkan tirai.

Menamatkan permukaan setiap zon harus menjadi warna semula jadi, mereka akan membantu untuk mengembangkan ruang.

Gunakan lebih banyak warna cahaya

Gunakan lebih banyak warna cahaya

Bilik paling terang di pangsapuri studio adalah ruang tamu. In ruang tamu zon diletakkan sofa. Bergantung pada saiz bilik, sofa boleh berfungsi sebagai katil. Jika ruang boleh menampung katil, maka ia diletakkan di belakang partition untuk membuat keselesaan. Anda boleh melindungi katil almari pakaianmempunyai pintu cermin.Dengan cara ini, meningkatkan ruang secara visual boleh disebabkan oleh permukaan cermin.

Selain kabinet, sistem penyimpanan di pangsapuri studio boleh digunakan:

 • rak digantung;
 • laci di katil;
 • pakaian kecil.

Untuk membuat kesesuaian akan membantu elemen hiasan, seperti:

 • lukisan dinding;
 • foto;
 • poster;
 • tumbuhan dalaman.

Tetapi, hiasan harus sedikit, kerana Sekiranya anda keterlaluan, bilik mungkin kelihatan berantakan.

Tumbuh-tumbuhan, foto, poster akan membantu menambah keselesaan ke pedalaman.

Tumbuh-tumbuhan, foto, poster akan membantu menambah keselesaan ke pedalaman.

Jika anda perlu meletakkan tempat kerja, lebih baik menggunakan bukaan tingkap. By the way, sangat mudah jika tidak ada langsir. Untuk menganjurkan ini, sudah cukup untuk menetapkan luas countertop di jendela.

Lembaga
Jika apartmen studio adalah kecil, maka anda boleh menggunakan visual dengan menggunakan cermin yang bertentangan dengan tetingkap.

Fokus ini akan membolehkan anda secara serentak mengembangkan ruang secara visual, menambah cahaya di dalam bilik, mengisi dengan ringan. Ini adalah nuansa utama sebuah apartmen studio kecil dengan satu tingkap. Setiap zon perlu dipertimbangkan secara berasingan.

Cermin akan meningkatkan ruang secara visual

Cermin akan meningkatkan ruang secara visual

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Dapur studio

Studio dapur dicipta dengan memusnahkan hanya satu partition. Ini memberi anda peluang untuk mendapatkan lebih banyak ruang untuk memasak, makan keluarga atau melepak dengan tetamu anda. Orang yang memasak makanan tidak akan dipotong dari yang lain. Di samping itu, terdapat lebih banyak ruang bebas.

Studio dapur dicipta dengan memusnahkan satu partition.

Studio dapur dicipta dengan memusnahkan satu partition.

Perlu diingati beberapa peraturan dalam penciptaan dapur studio:

Skema warna boleh menjadi apa-apa.

Tetapi lebih baik memilih warna yang tidak begitu berbeza dari warna ruang tamu. Seperti di dalam bilik lain, penekanan utama boleh diletakkan di dapur. Ini boleh menjadi langsir cerah, kerusi atau jubin. Dan kesan ringan, boleh memberikan kaca jadualyang pada masa yang sama akan meningkatkan ruang visual.

Peralihan lancar dapur.

Dapur sebaiknya lancar masuk ke ruang tamu untuk tujuan ini adalah lebih baik memilih partisi semula jadi, contohnya, perbezaan yang berbeza, perbezaan tahap seks atau siling. Selalunya ini dicapai dengan bantuan perabot, iaitu meja makan dengan kerusi atau kaunter bar. Pagar ruang dapur dari ruang tamu adalah disebabkan oleh perabot tidak akan membuat kekacauan yang tidak perlu dan memelihara integriti studio dapur.

Dapur perlu bergerak lancar ke ruang tamu.

Dapur perlu bergerak lancar ke ruang tamu.

Sangat mengecewakan bilik dengan perabot, perkara-perkara tidak berbaloi.

Untuk menjimatkan ruang, pasangkan alatan terbina dalam. Hood, peti sejuk, mesin pencuci pinggan boleh disembunyikan di bawah fasad dapur.

Untuk dapur kecil sesuai dengan almari pakaian yang luas dengan laci, yang akan berada dalam gaya yang sama dengan dapur.

Gaya loteng

Gaya loteng

Ketinggian harus digunakan untuk maksimum.

Kabinet dapur, rak perlu menggantung setinggi mungkin. Jika ketinggian zon dapur terasa sakit, masih terdapat ruang kosong di atas unit dapur, anda boleh mengisinya dengan kotak rotan, bakul atau kotak penyimpanan. Setelah dipasang ketuhar gelombang mikro di atas oven, terdapat lebih banyak ruang untuk perkara lain.

Untuk mencipta ilusi ruang besar, anda perlu memikirkan pencahayaan.

Dapur mempunyai beberapa kawasan fungsional, setiap satunya harus dinyalakan, tanpa campur tangan dengan sorotan lain di kawasan lain. Cahaya adalah lebih baik untuk memilih hangat, ia boleh menjadi lampshades kecil, lampu.

Warna hangat dinding dan perabot akan memberikan lebih banyak cahaya.

Warna hangat dinding dan perabot akan memberikan lebih banyak cahaya.

Semua perabot mestilah padat. Adalah lebih baik untuk membeli perabot lipat modular. Contoh utamanya ialah meja lipat, yang akan dibentangkan untuk seketika. Dan bukannya kerusi, anda boleh menggunakan najis yang meluncur di bawah meja, jangan campur tangan.

Lembaga
Pada peralatan dapur anda tidak boleh menyimpan dalam kes ini, ini terpakai kepada peti sejuk, microwave, terutama hud. Peranti seharusnya bukan sahaja berkuasa, tetapi juga tenang, supaya bunyi keras, bau tidak dapat didengar di bilik sebelah.
Mengenai teknik di pedalaman ini tidak boleh menyelamatkannya

Mengenai teknik di pedalaman ini tidak boleh menyelamatkannya

Kami berfikir melalui setiap detail.

Satu-satunya perkara yang lebih suka adalah untuk memberi teknik saiz kecil (dapur hanya dua pembakar, peti sejuk kecil, ketuhar), tentu saja, jika tidak banyak keluarga yang tinggal di apartmen studio. Untuk melakukan tanpa banyak kuali, periuk, anda boleh membeli periuk perlahan atau periuk tekanan.

Gaya minimalis

Gaya minimalis

Dengan perabot, peralatan, hiasan, tidak keterlaluan, ia akan menempati bilik.

Sebelum ini, anda perlu mempertimbangkan fungsi dapur yang akan dilaksanakan, dan kemudian bandingkan dimensi dan bentuk biliknya.

Nuansa lokasi
 • lokasi sistem komunikasi seperti kumbahan, paip gas, bekalan air;
 • bilangan tingkap, pintu masuk, saiz mereka, lokasi;
 • bilangan orang yang tinggal di pangsapuri studio;
 • kekerapan memasak, kerana seseorang boleh memasak dari pagi hingga petang di dapur, sementara yang lain hanya makan sarapan pagi atau makan malam;
 • mengambil kira nuansa, keinginan (kehadiran bar, tempat kerja, TV, dll).

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Bilik tidur studio

Bilik tidur studio reka bentuk bergantung kepada saiz bilik. Jika beberapa cara bagaimana untuk meletakkan katil di studio:

Hadkan sleeper

Pagar kawasan pedalaman boleh dibuat bersepadu atau mudah alih. Pilihan terbaik untuk zon di bilik tidur studio adalah telus, mudah alih, cahaya dalam partition berat. Serta skrin, rak, langsir, langsir, pintu gelangsar yang tidak menghalang ruang, dan menutup cahaya. Di samping itu, anda boleh menandakan kawasan tidur dengan tekstil, hiasan.

Studio bilik tidur dengan sekatan telus

Studio bilik tidur dengan sekatan telus

Pagar dinding

Niche dinding adalah penyelesaian yang berpatutan untuk bilik yang mempunyai saiz yang berbeza. Perlu diingat bahawa apa-apa partition itu akan mengurangkan ruang, oleh itu, untuk bilik yang sempit dan sempit, pilihan ini lebih baik untuk tidak digunakan. Untuk membataskan kawasan bilik tidur dan menyerlahkan aksen yang terang di pedalaman, anda boleh menggunakan cat yang terang atau lukisan di bahagian dalam pembukaan. Sudah tentu, bilik tidur itu akan melengkapkan pencahayaan yang selesa.

Dinding pagar lebih selesa

Dinding pagar lebih selesa

Katil sofa

Cara yang paling mudah dan ekonomik untuk meletakkan katil di studio ialah membeli sofa, yang dalam satu pergerakan mudah akan berubah tempat tidur. Di pasaran hari ini banyak perabot yang berubah menjadi tempat tidur, sebagai contoh, sofa, kerusi, meja, almari pakaian.

Katil sofa adalah cara yang ekonomik untuk meletakkan katil di studio

Katil sofa adalah cara yang ekonomik untuk meletakkan katil di studio

Katil terbina dalam

Pilihan ini boleh dikaitkan dengan perabot yang diangkut, hanya akan tersembunyi di dinding, siling atau lantai. Mengangkat atau terbina dalam katil lebih sukar untuk dipasang.. Tetapi, dengan reka bentuk sedemikian, ruang bebas akan ditambah dan ia akan kelihatan hebat.

Pilihan perabot yang diangkut

Pilihan perabot yang diangkut

Bed-podium

Dengan membina katil di apartmen, podium boleh melakukan dua tugas sekaligus. Kawasan bilik tidur menonjol, ada tempat untuk menyimpan barang-barang. Di podium boleh dilekatkan laci, yang menjimatkan ruang. Jika anda ingin menyembunyikan katil, maka anda boleh memasang roda kecil kepadanya, dan pada waktu siang menyembunyikan di bawah podium. Kemudian dari atas muncul ruang kosong yang boleh digunakan dengan kelebihan, contohnya, di bawah kawasan kerja.

Kawasan bilik tidur berdedikasi dan ruang simpanan.

Kawasan bilik tidur berdedikasi dan ruang simpanan.

Tahap dua

Jika siling dalam apartmen tinggi, maka pilihan untuk mendirikan tier kedua untuk dermaga adalah sesuai, atau anda hanya boleh mengangkat katil. Reka bentuk ini kelihatan menarik, dan jauh menjimatkan ruang. Perlu bimbang tentang pencahayaan di tempat tidur.

Pilihan yang menarik untuk kanak-kanak

Pilihan yang menarik untuk kanak-kanak

Kompleks perabot

Kompleks itu dibuat bukan sahaja untuk bilik kanak-kanak.Anda boleh menggabungkan kawasan tidur dengan tempat kerja, almari pakaian atau tempat untuk menerima tetamu. Setelah memikirkan semua hasrat anda, anda boleh memesan kompleks mengikut rencana individu.

Kompleks perabot

Kompleks perabot

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Dewan studio reka bentuk

Kekurangan dinding tidak bermakna tidak ada sempadan antara ruang tamu dan kawasan lain di studio. Kawasan dewan juga perlu dihadkan.

Lembaga
Peralihan dari ruang tamu ke ruang makan boleh dibebaskan, hanya warna dinding atau lantai akan berbeza.

Anda boleh memilih zon hanya dengan lampu, contohnya, menggantung satu atau beberapa lampu pada rantaian di atas meja makan, dan memasang lampu sorot di ruang tamu.

Studio lounge dengan ruang makan

Studio lounge dengan ruang makan

Dewan di dapur boleh dipisahkan dengan lancar oleh ruang makan atau kaunter bar. Di tempat-tempat peralihan zon-zon lain di dalam dewan boleh diletakkan:

 • kabinet;
 • sekatan;
 • cermin.

Untuk menjimatkan ruang tv boleh diletakkan di atas rak gantung atau, seperti yang dilakukan sekarang, tergantung di dinding. Di bawahnya ia kekal sebagai ruang bebas, yang boleh diisi dengan kelebihan dengan meletakkan bilik ganti atau loker kecil.

Ruang tamu dengan lorong Anda boleh menguruskan yang sama, ia akan kelihatan menarik. Atau, sebagai pengezonan cahaya, letakkan lantai yang berbeza, contohnya, di lorong untuk berbaring laminate flooring, dan di karpet dewan. Reka bentuk yang sama dari lorong ini secara visual memperluaskan ruang tamu.

Ruang tamu berteknologi tinggi

Ruang tamu berteknologi tinggi

Di ruang tamu, digabungkan dengan lorong adalah lebih baik untuk meletakkan perabot rendah, ia adalah dada laci, rak. Di pintu masuk diletakkan cermin besar. Ia boleh digantung dalam kerangka atau kabinet. Dengan reka bentuk, dewan dan koridor harus sama.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Organisasi kawasan kerja di studio

Bagi sesetengah kawasan, kawasan kerja adalah kawasan yang penting. Ia adalah perlu untuk menyesuaikan diri dengan sempurna ke pedalaman dan melengkapkan.

Terdapat beberapa peraturan organisasi tempat kerja:

 • menentukan sejauh mana ruang harus ditempatkan di kawasan kerja, bergantung pada apa yang sepatutnya ada (komputer, komputer riba, buku, dll.);
 • pilih tempat untuk mengatur sudut ini;
 • fikirkan lampu supaya ia mencukupi untuk bekerja, tetapi ia tidak mengganggu anggota keluarga yang lain di zon lain;
 • Reka bentuk dalaman harus sama dengan kawasan lain.

Pengezonan dengan kabinet

Pengezonan dengan kabinet

Anda boleh meletakkan kawasan kerja di mana-mana bahagian apartmen.

Kerusi untuk kawasan kerja
 • Kawasan hidup. Di kawasan dewan anda boleh dengan bebas meletakkan tempat kerja anda. Ia boleh terletak berdekatan dengan rak, yang, dengan cara itu, akan berfungsi sebagai partition. Anda boleh menganjurkan zon berhampiran tingkap, dan melindunginya dengan kabinet tanpa dinding belakang atau langsir.
 • Tidur. Apa yang boleh menjadi tenang dan lebih senyap daripada tidur. Ini mungkin pilihan ideal untuk kerja. Di sudut di mana bilik tidur terletak, anda boleh menyusun ruang untuk kerja. Mengehadkan katil hanya langsir atau kanopi.
 • Kawasan dapur. Perlu diingat bahawa kawasan dapur tidak dikombinasikan dengan kuat dengan dokumen dan komputer riba. Dan untuk menggabungkan ini, anda boleh menggunakan rak desktop atau meja berganda, di mana dalam satu bahagian ia akan ditulis, di dapur lain.
 • Balkoni. Di pangsapuri studio, balkoni biasanya digabungkan dengan ruang tamu, yang boleh digunakan secara menguntungkan untuk kawasan kerja. Ia cukup untuk meletakkan meja dan kerusi di sana, untuk memagar diri dari selebihnya dengan rak atau tekstil.

Tempat untuk bekerja berhampiran tingkap

Tempat untuk bekerja berhampiran tingkap

Jika tidak banyak ruang di pangsapuri studio, maka terdapat beberapa helah yang akan membantu dalam kes ini.

Sebagai contoh:

1Niche Niches dinding biasanya digunakan sebagai elemen hiasan. Tetapi, anda boleh memasang di sana rak, meja kecil dan mendapatkan kawasan kerja. Sudah tentu, anda perlu ingat tentang pencahayaan.
2ClosetMeletakkan meja di kabinet akan menjimatkan ruang dan menyembunyikan permukaan kerja pada masa yang tidak diperlukan, untuk tujuan ini pintu ditutup. Di samping itu, semua pekerja milik dibersihkan di sana.
3Meja lipat. Terdapat meja lipatan khas, yang dipasang di dinding dan bersandar, jika perlu. Pilihan ini sesuai untuk pangsapuri kecil, di mana tidak ada kemungkinan untuk meletakkan meja.
4Sill. Tingkap tingkap melakukan beberapa fungsi, tetapi dengan meletakkan meja di atas, dengan menggerakkan kerusi dan menetapkan cahaya, anda boleh membuat permukaan kerja keluar dari itu.
Pejabat kecil di dalam almari

Pejabat kecil di dalam almari

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Merancang pangsapuri studio

Pangsapuri studio tanpa bilik berasingan memerlukan perancangan dan zon yang berhati-hati. Terlepas dari siapa yang akan tinggal di sana dan apa dimensi ruang hidup, berikut adalah beberapa sorotan dalam membuat rancangan apartmen studio:

Tempat tidur

Untuk kawasan tidur, anda hanya perlu memilih sudut. Ia tidak perlu meletakkan partisyen besar-besaran. Pagar boleh digunakan untuk sekurang-kurangnya, hanya untuk mempunyai rasa privasi, keselesaan. Terdapat banyak jenis sekatan dan bagaimana untuk melakukannya. Ia boleh seperti:

 • langsir;
 • langsir;
 • partisyen boleh tanggal;
 • rak terbuka;
 • cermin

Pagar ini akan mewujudkan keselesaan di kawasan tidur, lebih-lebih lagi, jika tetamu datang, zon itu boleh dilindungi.

Tempat yang lengkap dan terpencil untuk tidur

Tempat yang lengkap dan terpencil untuk tidur

Dayakan semua ruang yang ada

Apabila merancang sebuah apartmen studio, anda perlu mengambil kira siling-siling tinggi, ceruk-ceruk, sudut-sudut yang luas, balkoni, bilik penyimpanan dan menggunakannya maksimal. Dengan siling tinggi, anda boleh mengangkat katil atau membuat tingkat kedua untuk kawasan kerja.

Sebarang sudut boleh berguna untuk sesuatu. Boleh diletakkan sebagai rak, dan loker kecil atau benda lain. Di sana anda boleh melengkapkan bukan sahaja tempat untuk menyimpan sesuatu, tetapi juga kawasan kerja yang sama.

Dayakan semua ruang kosong

Dayakan semua ruang kosong

Pengagihan zon rasional

Adalah perlu untuk memutuskan apa yang zon pada umumnya diperlukan, berapa banyak mereka menduduki tempat yang penting. Dapur, ruang tamu, kawasan tidur diperlukan dalam apa jua keadaan. Adapun ruang makan, kawasan kerja, di sini berdasarkan kebijaksanaan penduduk. Tidak semua keluarga akan makan di meja besar, seseorang tidak memerlukannya sama sekali.

Perkara yang sama berlaku untuk sudut kerja. Kita perlu membina keperluan ahli keluarga. Kedua, kebanyakan orang menghabiskan waktu di ruang tamu, di dapur, oleh itu, mereka harus diberi lebih banyak ruang. Bilik tidur adalah perlu untuk tidur, untuk zon ini adalah mungkin untuk melindungi hanya katil, ini akan adil, dan akan menjimatkan ruang.

Rasional mengedarkan kawasan apartmen

Rasional mengedarkan kawasan apartmen

Ruang yang agak bebas

Perlu diingati bahawa ini adalah pangsapuri studio dan tidak perlu memuatkan dengan sekatan. Jika anda menyediakan partition, anda boleh membina dinding dengan kejayaan yang sama. Agar pedalaman kelihatan harmonis, tidak sepatutnya peralihan tajam dalam warna.

Zon perlu dilindungi dengan alat ringan.:

 • skrin;
 • langsir;
 • gerbang;
 • rak terbuka;
 • sekatan gelongsor.

Dan perkara lain yang membiarkan cahaya yang cukup, udara. Sekiranya terdapat ruang yang cukup di studio untuk memisahkan satu zon dengan pintu, maka lebih baik memilih bahan yang telus atau kaca beku.

Zon perlu dilindungi dengan alat ringan.

Zon perlu dilindungi dengan alat ringan.

Pencahayaan yang betul

Selalunya, cahaya semulajadi di pangsapuri studio tidak boleh dilepaskan kerana bilangan dan saiz tingkap (walaupun ini juga memainkan peranan penting), tetapi juga kerana pelbagai partition dan langsir. Hakikat bahawa zon lain dipagari dalam menghalang laluan lampu semula jadi melalui apartmen. Oleh itu, kekurangannya harus dikompensasi oleh tiruan.

Dengan cara ini, dengan bantuan pencahayaan, anda juga boleh menetapkan zon yang berbeza, sebagai contoh, supaya orang yang membaca di sofa di bawah lampu tidak mengganggu orang lain di dalam bilik tidur. Masalahnya diselesaikan dengan bantuan ketinggian, lokasi lampu, saiz, arah, keamatan cahaya.

Pencahayaan yang betul adalah unsur penting.

Pencahayaan yang betul adalah unsur penting.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Reka bentuk apartmen studio untuk keluarga dengan anak

Pada masa yang sama adalah perlu untuk mengambil kira bahawa seorang anak kecil akan tinggal di rumah, oleh itu, tempat ditentukan di mana bayi akan tidur dan tempat untuk barang-barangnya, mainan.

Sudutnya harus dibuat selesa, supaya kanak-kanak itu selesa di sana. Di dinding anda boleh melekat kertas dinding dengan cetak ceria, dan meletakkan tikar lembut di atas lantai. Di sudutnya, sebagai tambahan kepada buaian, ada dada laci untuk benda, kotak untuk mainan. Kotak boleh menjadi tujahan di bawah katil.

Pangsapuri studio untuk keluarga dengan anak

Pangsapuri studio untuk keluarga dengan anak

Semua bahan di kawasan kanak-kanak haruslah mesra alam. Sudut harus mempunyai pencahayaan yang baik, kelembapan yang mencukupi.

Meletakkan bayi untuk tidur berhampiran bateri panas tidak digalakkan.

Supaya memasak tidak menghalang bayi dari tidur, anda boleh meletakkan partisi di dapur, maka akan ada sedikit bunyi yang datang dari sana. Agar tidak membuat bunyi di TV, ia boleh diletakkan di tempat yang sama di dapur atau diletakkan di atas tembok terjauh dari sudut kanak-kanak.

Anda boleh membina niche kecil untuk kanak-kanak

Anda boleh membina niche kecil untuk kanak-kanak

Pangsapuri itu sepatutnya mempunyai banyak ruang supaya kanak-kanak mempunyai tempat untuk bermain, oleh itu, jika boleh, angkat rak dan jangan memuat bilik dengan objek yang tidak perlu.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Helah reka bentuk

Untuk mewujudkan keselesaan, ruang, kepraktisan dalam apartmen studio, anda perlu mengingati beberapa teknik yang digunakan pereka dalam kerja mereka:

1Palet warna. Untuk meningkatkan ruang warna pastel yang digunakan secara visual. Mereka memberikan bilik tanpa berat, airiness. Untuk merobohkan sempadan, untuk membuat bilik lebih dalam semua aspek, mereka menggunakan warna warna sejuk, menggabungkan mereka dengan yang hangat.
Warna pastel untuk ruang meningkat

Warna pastel untuk ruang meningkat

2Pencahayaan Cahaya adalah salah satu pembetulkan utama bilik, oleh itu, lebih banyak alat pencahayaan, lebih baik. Anda boleh mengisi apartmen studio dengan cahaya, anda boleh mengembangkan ruang dengan bantuan candelier, lampu lantai, pelbagai lampu sorot, sconce dinding, lampu kecil.
3Sedikit hiasan. Sebilangan besar aksesori boleh membebani bilik, tidak kira saiznya. Oleh itu, di studio adalah lebih baik untuk menekankan satu subjek menarik.
Sejumlah barang dekoratif boleh membuang ruang.

Sejumlah barang dekoratif boleh membuang ruang.

4Pemasangan cermin. Bergantung pada penempatan cermin, anda boleh mencapai ini atau hasilnya.

Sebagai contoh:

 • siling cermin boleh mengangkatnya secara visual;
 • dinding cermin - meningkatkan jumlah bilik;
 • cermin di depan tingkap - menambah cahaya, mengembang secara visual dinding;
 • pemasangan cermin di belakang alat lampu akan memberikan kedalaman tambahan;
 • untuk mengalihkan perhatian tetamu dari dimensi kecil pangsapuri studio, anda boleh menggantungkan cermin berlawanan dengan objek paling terang di pedalaman, maka itu akan menjadi pantulannya yang akan kelihatan.

Cermin yang bertentangan dengan tingkap itu secara visual memperluaskan dinding

Cermin yang bertentangan dengan tingkap itu secara visual memperluaskan dinding

 • Penggunaan barangan pelbagai fungsi. Untuk menempatkan semua perabot yang diperlukan dengan tepat, perabot lain boleh dibeli hanya perkara-perkara pelbagai fungsi. Sebagai contoh, barang-barang dalaman terbina dalam, kabinet, benda lain dengan cermin, permukaan berkilat atau telus, dan, tentu saja, perabot yang boleh diubah.
 • Studio pengezonan yang betul. Anda boleh membahagikan studio ke dalam zon dalam pelbagai cara. Ini adalah cermin yang berbeza, skrin kaca, sekatan, tekstil, podium, lantai bertingkat, siling, keping perabot, pelbagai bahan penamat. Segala-galanya dipilih secara individu.

Pemisahan zon menggunakan tirai

Pemisahan zon menggunakan tirai

Dengan bantuan teknik sedemikian, anda boleh menggunakan semua ruang dalam apartmen studio dengan bijak, mengisi dengan kesegaran, ringan, dan cahaya yang cukup.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Zon studio pangsapuri yang betul

Sebagai tambahan kepada pengedaran zon yang betul, ia perlu membezakannya secara visual.

kembali ke menu ↑

Pemisahan warna

Salah satu cara paling mudah untuk membahagi apartmen studio ke dalam zon adalah pemisahan warna.Pengezonan boleh dicapai melalui penggunaan warna-warna yang berbeza, tekstur di kawasan yang berbeza di dalam bilik.

Pilihan terbaik ialah penggunaan warna cahaya yang memberikan ruang ruang, airiness, mengembangkan bilik secara visual. Dalam sesetengah kes, zon boleh digabungkan dalam warna yang sama, tetapi warnanya harus berbeza. Aksen warna mungkin tetap sama.

Pemisahan zon menggunakan warna

Pemisahan zon menggunakan warna

kembali ke menu ↑

Peruntukkan oleh perabot

Kaedah ini boleh digunakan di antara dapur dan ruang tamu, ruang tamu atau lorong. Untuk ini, rak dibeli yang tidak mempunyai dinding belakang. Ini bukan hanya subjek zon, tetapi juga tempat menyimpan pelbagai perkara kecil. Antara dapur dan ruang tamu, anda boleh menempatkan kaunter bar, yang dalam kombinasi akan memainkan peranan meja makan.

Agar tidak mendapat gambaran bahawa ini adalah satu bilik, gaya perabot mestilah berbeza. Kemudian, peralihan dari satu zon kepada yang lain akan dirasai. Masalah kekurangan ruang kosong diselesaikan dengan bantuan mengubah perabot.. Jadi, meja boleh dilipat, sofa atau almari pakaian boleh berubah menjadi katil.

Peruntukkan oleh perabot

Peruntukkan oleh perabot

kembali ke menu ↑

Akuarium

Akuarium di persimpangan dua zon akan memainkan peranan bukan hanya sekatan, tetapi juga aksen utama di apartmen studio dan yang lebih besar semakin baik. Ia boleh dipasang di sempadan dapur dan ruang tamu, kajian bilik tidur, atau dewan bilik tidur.

kembali ke menu ↑

Siling dan lantai zon

Kaedah ini merujuk kepada yang popular, kerana dengan bantuan siling pelbagai peringkat, lantai, mungkin untuk membahagikan studio dengan berkesan ke dalam zon yang berbeza. Bahan yang berbeza untuk siling, lantai boleh digunakan di semua kawasan sekaligus, atau memilih satu.

Jadi, di dapur boleh menjadi jubin, siling plasterboard, di ruang lamina, siling yang digantung, dan di bilik tidur anda boleh meletakkan permaidani, membuat siling 3D. Juga, anda boleh menggunakan kawasan pagar dengan balok hiasan. Dalam kes ini, terdapat ruang tambahan untuk menyimpan pelbagai perkara, tanpa memuatkan ruang kosong di bawah.

Siling dan lantai zon

Siling dan lantai zon

kembali ke menu ↑

Reka bentuk hiasan

Cara kelahiran membagi sebuah studio ke zon yang berasingan adalah reka bentuk hiasan. Oleh kerana itu struktur dapat digunakan gerbang, yang memberikan pemisahan zona yang tidak mengganggu.

Reka bentuk ini menggunakan rak, melaksanakan beberapa fungsi sekaligus, ia adalah penanda ruang, penyimpanan benda. Pilihan ini menyelesaikan masalah dengan rak, jika rak adalah saiz yang mencukupi, maka anda tidak perlu membelinya.

Dalam reka bentuk hiasan anda boleh meletakkan cermin yang akan membantu untuk mengembangkan ruang secara visual.
Ruang hiasan yang dibahagikan dengan rasuk kayu

Ruang hiasan yang dibahagikan dengan rasuk kayu

kembali ke menu ↑

Pemasangan podium

Satu lagi cara untuk zon ialah podium. Untuk menjimatkan ruang, ia dipasang di kawasan tidur. Podium boleh berfungsi sebagai tempat menyimpan benda, jika anda membina laci di sana. Reka bentuk ini mengatasi agak bergaya, tidak standard. Jika anda perlu membekalkan tempat kerja, dan ia sering digunakan, maka anda boleh meletakkannya di podium.

Catwalk kelihatan bergaya dan tidak standard

Catwalk kelihatan bergaya dan tidak standard

kembali ke menu ↑

Pembahagi palsu

Kaedah zon ini sesuai untuk ruang besar. Di pangsapuri kecil, ia hanya akan menjejaskan ruang. Panel drywall adalah cara mudah, murah untuk berpecah. Sekatan ini boleh dihiasi dengan kertas dinding, corak yang berbeza atau menjadikan mereka rak untuk menyimpan barang-barang kecil, tumbuh-tumbuhan di dalam pasu. Di samping itu, anda boleh memasang lampu latar pada partition.

Pangsapuri studio Reka bentuk Moden. 150+ Photo Ideas Interior

Drywall Panels adalah cara mudah, murah untuk berpecah

Apartmen studio menjadi tempat yang popular untuk tinggal bukan sahaja untuk bujang tetapi juga untuk keluarga muda. Adalah penting untuk secara mendalam mendekati isu reka bentuk bilik untuk mendapatkan ruang hidup yang praktikal dan selesa.

Pangsapuri-pangsapuri ini semakin popular.

Pangsapuri-pangsapuri ini semakin popular.

Pangsapuri studio

Idea perancangan

9 Skor Jumlah
Segala-galanya sudah ada: Saya mempunyai apartmen studio!

Apartmen studio tidak selalu kecil dan tidak selesa. Dengan perancangan yang betul, segala-galanya boleh dilakukan secara ringkas dan praktikal. Dan yang paling penting, anda tidak akan berasa tidak selesa. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Luas, pencahayaan yang baik dari bilik.
 • Kawasan susun atur untuk keperluan, keperluan mereka.
 • Reka bentuk bilik dalam gaya yang anda suka.
 • Jarak kecil antara kawasan kerja, rehat, katil.
 • Peningkatan kawasan apartmen kerana perobohan dinding, kekurangan koridor.
Cons
 • Penginapan yang tidak selesa untuk keluarga besar kerana kekurangan bilik berasingan bagi setiap bilik.
 • Penyelarasan perubahan perancangan apartmen dengan organisasi kawal selia.
 • Pengaturan pendawaian elektrik baru disebabkan oleh perobohan dinding.
 • Penyebaran bunyi bising, bau di seluruh apartmen disebabkan kekurangan sekatan.
 • Menggunakan gerai pancuran bukannya mandi kerana saiz bilik kecil.
Tambah ulasan anda  |  Baca ulasan dan ulasan

1 komen
 1. Susun atur ini sangat mudah untuk tuan rumah, kerana hampir semua yang anda perlukan sentiasa ada. Untuk mendapatkan permukaan berbentuk U, menempah perabot dengan kabinet sudut radial. Salah satu varian pemasangan peralatan tersebut ditunjukkan dalam foto.

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk