Patina di pedalaman - Mulia lama di rumah anda. 180+ (foto) dengan emas, perak dan lain-lain kesan logam

Perkataan "patina" sering dijumpai dalam reka bentuk dan hiasan, tetapi tidak semua orang tahu maksudnya. Baca ulasan tentang konsep ini dan bagaimana menggunakannya di rumah. Patina akan mengubah rumah anda, melihat diri anda, melihat pemilihan gambar untuk inspirasi.

Kandungan artikel ini:

Apakah patina?

Dalam reka bentuk "patina" bermakna kaedah pemprosesan objek, yang memberikan kesan obvetrivaniya dan ciri-ciri tempat masa. Barang-barang hiasan lama atau antik sering mempunyai patina yang menjadikannya sangat istimewa. Barang hiasan baru kadang-kadang dirawat untuk mempercepatkan penampilan patina di permukaan. Ini adalah untuk membuat objek kelihatan lebih tua daripada yang sebenarnya.

Variasi kesan patina di pedalaman

Variasi kesan patina di pedalaman

Produk tembaga - yang belum dipernis untuk melindungi penamat mereka - akhirnya akan mempamerkan patina hijau.

Patina ini dipanggil "verdigris", ia merujuk kepada naungan hijau yang berkembang di permukaan secara semula jadi di bawah pengaruh proses oksidatif.
Kadang-kadang perabot dirawat khusus untuk membuat objek kelihatan lebih tua.

Kadang-kadang perabot dirawat khusus untuk membuat objek kelihatan lebih tua.

Walaupun sesetengah orang lebih suka kemasan berkilat dan hangat dari tembaga baru, yang lain seperti rupa tembaga lama.

Patina tembaga boleh dipercepat dengan pelbagai bahan kimia dan dicapai menerusi penggunaan khas cat.

Objek logam lain - tembaga, perak, atau besi - juga membangunkan patina pada permukaan mereka dari masa ke masa. Ia mungkin dalam bentuk karat (seperti dalam kes besi), atau dalam bentuk filem gelap di permukaan objek.

Patina tembaga juga boleh dipercepatkan.

Patina tembaga juga boleh dipercepatkan.

Patina ini sangat dihargai oleh beberapa pengumpul, tetapi tidak semua orang menyukai penampilannya. Sekiranya masa ini, ia boleh dikeluarkan dari permukaan objek. Atau semata-mata menggilap permukaan, atau menggunakan pembersih khas.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: 220+ Gambar reka bentuk dapur baru 9 m2: Reka bentuk fungsional dan ringkas

kembali ke menu ↑

Patina coklat

Patina juga boleh dilihat pada objek kayu, di dalam dan di luar. Sebagai contoh, piano lama pasti mempunyai patina. Ia memanifestasikan dirinya dalam warna atau gloss yang diubahsuai, yang sangat berbeza dari rupa asal. Seperti itu pokok itu dengan patina masa, terutamanya yang popular di hiasan rumah, sebab ini adalah kesan lenturan cuaca khas, ciri-ciri yang berkualiti tinggi lama perabot. Perabot sedemikian mempunyai watak dan personaliti tersendiri, yang menggembirakan dan menyebabkan kenangan yang menyenangkan pada masa lalu.

Patina coklat popular di hiasan rumah

Patina coklat popular di hiasan rumah

Lembaga
Objek dengan patina boleh digunakan di rumah semua gaya - dari yang paling tradisional hingga moden. Campurkan mereka dengan objek baru untuk pemetaan tekstur yang sempurna.

Objek berkilat kelihatan hebat berbanding ketika diletakkan di sebelah cuaca.

Digunakan dalam semua gaya.

Digunakan dalam semua gaya.

Tidak perlu berusaha untuk mengemas kini perabot lama, jika ada di rumah anda. Rendamkan patina mereka dan tunjukkan dengan bangga!

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Mosaic on the Apron Kitchen (175+ Foto): Moden, mudah, praktikal. Kaca, ibu mutiara atau logam?

kembali ke menu ↑

Dapur

Kami suka melihat patina di rumah kami, kerana ia memberikan rasa usia, penggunaan dan bahan-bahan berkualiti yang tahan uji masa. Di manakah tempat terbaik untuk mencari ciri-ciri ini? Mungkin pada dapur.

Tempat penggunaan yang popular - dapur

Tempat penggunaan yang popular - dapur

Setiap kali anda mula merasakan bahawa dapur anda agak haus atau sudah lapuk, hanya ingatkan diri anda bahawa dia mempunyai patina!

Ia boleh muncul di banyak tempat, hanya gunakan ini untuk kebaikan anda sendiri:
  • Hidangan logam dan gantung kabinet. Pertimbangkan logam bukan lacquered yang akan menunjukkan cap jari.
  • Kabinet kayu. Kayu pepejal, lasak boleh menjadi lebih cantik daripada papan serpih yang dibuat dengan sempurna.
  • Papak marmar antik. Biarkan tanda-tanda cawan kopi dan gelas wain memberitahu cerita anda, dan bukannya bimbang tentang penggilapan.
  • Batu lantai. Ia mungkin terlalu sejuk, tetapi ia akan bertahan selama bertahun-tahun (dan mungkin dipanaskan dengan permaidani!).

Patina memberikan rasa usia

Patina memberikan rasa usia

Sekiranya anda menyukai pemandangan hangat dapur, maka anda akan sesuai dengan dapur dengan elemen tembaga, yang mempunyai warna dari cahaya ke medium coklat, oren, merah dan emas. Anda boleh mengagumi bagaimana tembaga mengangkat ruang ke tahap yang baru.

Pertimbangkan pelbagai dari aksesori tembaga yang mudah kepada tudung tembaga yang melampau dan lekapan. Terdapat banyak cara untuk menggabungkan tembaga secara unik ke dalam reka bentuk peribadi.

Kami mengemas kini bahagian dalam dapur

Kami mengemas kini bahagian dalam dapur

Ia akan menjadi menarik untuk anda:KAJI: Betapa cantiknya menggantung tulle di dapur? Pendek atau panjang? 145+ Gambar produk baru dalam bidang tekstil dalaman

kembali ke menu ↑

Tembaga terinam

Seperti yang telah disebutkan, apabila menggunakan tembaga yang tidak dirawat, patina boleh berkembang di atasnya dari masa ke masa, terutamanya apabila ia dihubungkan dengan asid. Walaupun sesetengah pemilik rumah mengekalkan kecemerlangan tembaga dengan menggunakan lilin, ramai orang suka melihat kedalaman tembaga dengan patina.

Sebenarnya, banyak pengeluar dengan sengaja memanipulasi tembaga untuk memberikan rupa yang unik, antik yang dibuat oleh patina. Bergantung kepada teknik permohonan, patina boleh dari coklat gelap hingga merah dan biru terang.
Teknik aplikasi mempunyai pelbagai besar.

Teknik aplikasi mempunyai pelbagai besar.

kembali ke menu ↑

Countertops dapur

Sementara batu itu countertops, seperti granit, menguasai dunia reka bentuk dapur, countertop logam adalah alternatif yang menarik dan serba boleh. Shade tembaga yang dapat dikenal pasti sempurna melengkapkan warna kayu ringan dan sederhana atau boleh memberikan kontras yang terang untuk kabinet putih dicat.

Sebagai tambahan kepada estetika, tembaga berfungsi sebagai bahan yang sangat baik untuk countertops kerana sifat antimikrobanya. Rintangan semulajadi terhadap bakteria menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk pemilik rumah yang higienis.
Tembaga boleh digunakan dengan selamat di pedalaman

Tembaga boleh digunakan dengan selamat di pedalaman

Countertop tembaga perlu diproses secara berkala untuk melindungi bersinar, atau jika anda bertekad untuk tegas, anda boleh meninggalkan permukaan yang tidak diproses dan membenarkannya memperoleh patina semulajadi dari masa ke masa.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Bagaimana dapur putih dengan permukaan kerja putih mengubah pedalaman? 145+ Gaya foto dan variasi penyelesaian reka bentuk

kembali ke menu ↑

Tudung

Jika permukaan tembaga kelihatan terlalu dominan di dapur anda, tetapi anda masih mahu tembaga dapat dilihat, cuba menghidupkan hud tembaga. Terlepas dari gaya dapur anda atau rasa peribadi, anda pasti dapat mencari pelbagai tembaga yang berfungsi dengan baik.

Mandi, sink dan paip diperbuat daripada tembaga - penghormatan kepada gaya retro di pedalaman

Mandi, sink dan paip diperbuat daripada tembaga - penghormatan kepada gaya retro di pedalaman

Untuk reka bentuk dapur moden, kemasan yang berkilat dan berkilat boleh menambah watak yang terang kepada rupa keseluruhan. Sebuah hud tembaga yang lebih gelap, sempurna melengkapkan gaya dapur tradisional, desa atau antik.

kembali ke menu ↑

Lekapan lampu

Salah satu cara paling mudah untuk memasukkan tembaga ke dalam reka bentuk dapur adalah dengan menggunakan lampu tembaga. Ini adalah pilihan yang hebat jika anda suka rupa tembaga, tetapi tidak mahu ia menjadi terlalu ketara dalam reka bentuk dapur.

Penggunaan lampu tembaga

Penggunaan lampu tembaga

Kerana pelbagai gaya dan kemasan yang ada, anda boleh mencari lampu tembaga untuk apa-apa gaya. Mereka boleh menjadi tambahan yang menarik, menarik untuk reka bentuk dua tan tanpa bertembung dengan aksen keluli tahan karat, jika mereka juga hadir.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Lampu chandelier moden dan lampu sesuai untuk dewan / dapur / bilik tidur? 205+ Pilihan Foto dengan siling regangan

kembali ke menu ↑

Tenggelam dan keran

Ciri-ciri antimikrobium tembaga juga menjadikannya pilihan bahan yang sangat baik untuk cangkang dan kren. Kerana kus sinki dapur dan keran terus bersentuhan dengan bakteria, memilih bahan semulajadi adalah cara yang baik untuk mencegah penyakit bawaan makanan.

Pilihan faucets dan sinki tembaga

Pilihan faucets dan sinki tembaga

Tenggelam dapur tembaga adalah tambahan yang baik untuk kerja-kerja tembaga di dapur. Dan semua kerana gaya ini membolehkan tenggelam menjadi ketara, dan tidak menyembunyikan di bawah meja. Cengkerang tersebut datang dalam pelbagai corak untuk kepentingan visual tambahan.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Perabot bilik mandi: Ciri-ciri pilihan tenggelam dengan kekaki - bagaimana tidak boleh disalah anggap? (190+ Foto)

kembali ke menu ↑

Bahagian dan pemegang

Untuk penampilan yang kurang ketara tetapi elegan, pertimbangkan untuk memilih peralatan tembaga. Dari matte hingga glossy dan selesai antik, butiran tembaga dan tombol boleh menambah bergaya kepada gaya reka bentuk dapur tanpa pengaruh yang kuat.

Suka perkara ini - jangan menyangkal diri anda keutamaan anda.

Suka perkara ini - jangan menyangkal diri anda keutamaan anda.

Lembaga
Gunakannya untuk memotong monotoni dapur putih klasik atau menambah sentuhan akhir untuk memanaskan kabinet kayu.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Kesegaran dan keselamatan Hijau dalam menghias: 130+ Foto dapur hijau di pedalaman. Apa yang memberikan warna semulajadi ini?

kembali ke menu ↑

Trend reka bentuk: klasik dengan patina

Logam, seperti tembaga dan keluli, telah menjadi trend untuk beberapa waktu dan dianggap klasik. Tetapi mereka juga menambah emas mawar, yang juga ditentukan dengan bantuan Apple, yang mula menghasilkan iPhonenya dengan logam merah jambu. Ia diperbuat daripada campuran tembaga dan aloi emas, yang hangat tetapi moden.

Klasik Aristokrat dalam warna putih

Klasik Aristokrat dalam warna putih

Apabila tembaga dan emas mula muncul dalam majalah reka bentuk, mereka mempunyai suasana yang agak kerap.

Kombinasi logam yang tidak berani menambah sedikit berkilau dan elegan ke hiasan rumah anda. Gabungan mereka adalah penting - emas dan tembaga memanaskan kesan sejuk perak dan platinum.
Tambah aksen dengan lampu patina

Tambah aksen dengan lampu patina

Lembaga
Cara terbaik untuk menambah patina logam ke rumah anda adalah dalam dos kecil. Lampu atau pencahayaan adalah cara terbaik untuk menambah penekanan kepada ruang.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Chandelier Dapur dalam Gaya Moden Moden (255+ Foto). Mana yang patut dipilih?

kembali ke menu ↑

Menambah emas

Sekarang kita melihat lebih banyak emas dan tembaga dalam peralatan dan pencahayaan, terutamanya dalam dapur, dan ia kelihatan hebat.Ia memberi inspirasi kepada anda untuk menggantikan peralatan dapur anda sendiri, terutamanya jika anda mempunyai set hitam atau kelabu. Satu-satunya perkara yang penting untuk dipertimbangkan ketika bekerja dengan aksen emas dan tembaga adalah bermain di sekitar peranti.

Sedikit emas ditambahkan ke bilik mandi

Sedikit emas ditambahkan ke bilik mandi

Lembaga
Pertimbangkan dicat atau boleh mencampur keluli tahan karat dengan emas / tembaga. Kebanyakan dapur ini dicampur dengan baik dengan peralatan keluli tahan karat dan kelihatan cantik.
Oleh itu, jika anda ingin mengalami keberanian dan bergaya apabila mengemas kini dapur anda, trend reka bentuk ini akan sesuai dengan anda.
Cara yang baik untuk menggabungkan patina dengan emas di dapur

Cara yang baik untuk menggabungkan patina dengan emas di dapur

Lembaga
Cuba campurkan patina emas dan perak. Ia seperti jika anda bercampur biru dan hitam dalam pakaian. Ramai orang percaya bahawa mereka hanya perlu memilih emas atau hanya aksen perak dalam reka bentuk. Ini hanya sebahagiannya benar.
kembali ke menu ↑

Perak dan patina logam lain selesai

Lapisan logam kini sangat popular, keupayaan untuk menggabungkan dan memadankan warna logam yang berbeza dengan keperluan khusus adalah penting. Mereka juga sangat baik untuk aplikasi komersil, di mana aplikasi patina semulajadi atau logam berkarat akan mahal. Menghiasi dinding dengan patina kesan metalik juga akan menjadi penyelesaian hebat bukan sahaja untuk klasik, tetapi juga untuk hiasan moden.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bagaimana patina mengubah pedalaman

Patina di pedalaman

Mulia lama

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 180 gambar)

8.6 Skor Jumlah
Cantik lama

Kesan patina mampu mencipta rekaan dengan watak yang mempunyai masa lalu, sejarah tersendiri. Kemasan ini tidak sesuai untuk semua orang, kerana ia agak sukar untuk persepsi dan tidak selalu kelihatan unik, jika digunakan secara salah. Jadi, penjumlahan, kita dapat menyimpulkan bahawa patina adalah penyelesaian yang baik untuk semua sifat berani yang mencari inspirasi dalam hal-hal biasa dan sederhana. Cuba patina dengan terperinci dan secara beransur-ansur bergerak ke imej yang lebih kompleks. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8.5
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
  • mewujudkan bilik dengan watak;
  • boleh digunakan di mana-mana bilik dengan hampir apa-apa gaya;
  • patina semulajadi sering sudah sedia dibuat pada perabot lama, anda hanya perlu belajar cara menggunakannya.
Cons
  • mungkin sukar untuk digunakan;
  • objek dengan patina buatan adalah mahal;
  • penjagaan khas diperlukan, perabot adalah lebih bertentangan.
Tambah ulasan anda

Novozhenina Anna

Hai, saya di sini kerana reka bentuk dalaman adalah kelemahan saya. Saya kerap merasakan daun melalui hauz, mencari inspirasi demi kepentingan dan tidak melupakan Ikea))

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk