Bilik mandi Scandinavia: Kesederhanaan, Kemudahan dan Keselesaan (200+ Foto). Buat zona selesa untuk diri sendiri

Bilik mandi di kawasan utara mempunyai estetika khas. Mungkin ini disebabkan oleh iklim yang keras, tetapi budaya orang-orang saunas Scandinavia meningkatkan seni ruang yang mesra dan mesra. Ia akan menjadi bilik mandi di mana anda ingin tinggal, di mana anda boleh berehat selepas hari yang panjang dan sibuk. Ketahui lebih baik memilih perabot. Bagaimanakah anda dapat menyelesaikannya? Dan apa warna akan harmoni dengan gabungan gaya keseluruhan?

Kandungan artikel ini:

Perbezaan antara bilik mandi gaya Scandi dan gaya Oriental

Prinsip utama reka bentuk dalaman Scandinavia adalah:

 • kesederhanaan;
 • minimalisme;
 • fungsi

Kesederhanaan dan keringkasan gaya Scandinavia

Kesederhanaan dan keringkasan gaya Scandinavia

Bersama nada putih dan pastel, serta kontras hitam dalam beberapa kes - ini adalah gaya bilik mandi Scandi yang menggambarkan. Mereka mewujudkan rasa tenang, energik, lapang dan ringan - ini adalah ciri khas setiap bilik mandi di Scandinavia.

Bilik mandi Skandinavia adalah cermin dalaman yang tenang, menyegarkan dan moden, kelihatan sangat bersih, kemas dan selesa. Jika anda seorang penggemar santai dan pada masa yang sama persekitaran yang berani dan ekspresif, maka anda harus memikirkan tentang memilih tema Scandinavia sebagai tema utama untuk bilik mandi anda. Ia sesuai dengan reka bentuk minimalis, dilengkapi dengan unsur-unsur hiasan yang berani, dan ergonomik mempunyai manifestasi elegan dan pelik.

Mudah, tenang, bertenaga

Mudah, tenang, bertenaga

Sudah tentu, perkataan "minimalis", "bersahaja", "neutral" dan "menenangkan" juga sesuai untuk mandi gaya-Oriental dan kedua-dua gaya ini saling melengkapi.Tetapi warna yang lebih dahsyat yang anda gunakan untuk menjejaskan neutral, semakin anda bergerak ke arah timur ke arah gaya spa. Walaupun bilik mandi di sebelah timur telah menyala, bilik mandi Scandinavia cuba menghidupkan cahaya sebanyak mungkin dan memanfaatkan semua sumber cahaya semulajadi.

Ciri khas bilik mandi Oriental adalah penggunaan bahan buluh, walaupun kemasan luar mandi Jepun sering dilakukan dalam gaya tersendiri. Secara seni bina, bilik mandi Jepun tidak begitu terbuka seperti rakan-rakan Scandi mereka, dibahagikan kepada kawasan mandi berasingan, pancuran mandian dan bilik persalinan.
Memerlukan sumber cahaya besar

Memerlukan sumber cahaya besar

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Bakul dobi di bilik mandi: 145+ (Foto) Dibina, Wicker, Corner

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Warna dan perabot

Gaya Scandinavia melihat keindahan dalam perkara mudah dan menyerupai alam utara - agak serius, tetapi menakjubkan. Melekat pada warna Scandi tradisional:

Adalah lebih baik untuk berpegang kepada satu warna.

Adalah lebih baik untuk berpegang kepada satu warna.

Campurkan mereka mengikut perkadaran yang anda suka. Permukaan seperti batu dan kayu juga bagus untuk mencapai pemandangan santai di spa rumah.Anda boleh memberi bilik mandi Skandinavia anda menyentuh apa sahaja yang anda suka:

Jangan takut untuk mencuba - anda akan mempunyai reka bentuk yang indah dalam gaya ini.

Jangan takut untuk mencuba - anda akan mempunyai reka bentuk yang indah dalam gaya ini.

Peraturan warna juga berlaku untuk tuala, contohnya, tuala gaya spa yang bergolek berwarna putih di rak terbuka dengan sempurna mencerminkan gaya.

Anda boleh menghidupkan unsur-unsur batu semula jadi, tetapi tinggalkan rak kayu ringan atau putih dan tambah tikar mandi serat semula jadi.

Sentuhan logam dalam tembaga atau warna merah jambu emas menambah kehangatan, tetapi harus berfungsi sebagai aksen, dan bukannya menguasai skema gaya yang hangat dan netral. Begitu juga dengan besi tempa - sentuhan yang tidak mengganggu dalam bentuk mandi atau kolam berdiri menambah sentuhan daya tarikan tanpa mendefinisikan semula keutamaan keanggunan neutral.

Barang logam adalah dialu-alukan.

Barang logam adalah dialu-alukan.

Jika anda berhenti pada pilihan yang bersih ini, kebanyakannya kelihatan putih untuk bilik mandi anda, dan bimbang bahawa ia kelihatan terlalu steril, anda boleh memulihkan kawasan pedalaman dengan bilik hijau tumbuhanjika anda tidak mempunyai aksen lain. Tumbuhan mempunyai sifat menenangkan semulajadi dan juga merupakan antara aksen yang paling murah tetapi berkesan.

Apa tanaman yang berfungsi dengan baik di bilik mandi:

 • Lily - Jauhkan dari kusen tetingkap atau cahaya matahari langsung, tetapi jangan biarkan tumbuhan di kawasan yang rendang tanpa cahaya.
 • Aloe vera - mana-mana tempat yang sesuai untuk tumbuhan ini! Perkara yang indah tentang lidah buaya ialah sebagai semulajadi, anda boleh mengisi periuk anda dengan kerikil yang bertaburan di permukaan tanah dan menjadikannya aksen berfungsi sepenuhnya.
 • Anthurium - Selagi kilang anda menerima cahaya sederhana dan anda menyimpan tanah lembap, ia akan mempunyai rupa mekar yang indah dengan merah jambu yang sangat terang atau bunga merah.
 • Begonia - Bunga sepanjang tahun yang tumbuh di lembab, keadaan tropika dan boleh bertolak ansur dengan cahaya matahari tidak langsung dengan baik.

Tumbuhan mempunyai sifat yang menenangkan.

Tumbuhan mempunyai sifat yang menenangkan.

Lembaga
Pastikan bilik mandi anda berfungsi, dengan garis yang bersih, jangan membebankannya dengan hiasan kosong. Sebagai contoh, sampah boleh dibuat di bawah gading boleh menggabungkan sebidang perabot dan hiasan.

Logam, tembaga, aksen emas palsu dan merah jambu cukup tepat dalam scandium pertapa, tetapi harus digunakan dengan berhati-hati.

Hiasan minimum, hiasan minimum

Hiasan minimum, hiasan minimum

Harus ada hiasan yang sangat sedikit, seperti Scandinavia yang praktikal selalu mencintai setiap benda untuk berguna. Aksen, pemegang atau kelengkapan batu dan bumi berfungsi dengan baik dengan estetika Scandi, dengan syarat mereka tidak menyekat keseluruhan keseimbangan utara neutral.

Petua untuk mencipta bilik mandi Scandinavian yang bergaya:

 • Gunakan loket dan lampu adat, lilin dan minicandelier sebagai tambahan kepada cahaya semulajadi. Keluarkan pendarfluor lekapan lampu.
 • Sekiranya bajet membenarkan, tambah bunga yang berair, seperti hydrangeas atau orkid, dan bukan tumbuhan biasa. Orkid dengan daun runcing yang indah akan berfungsi dengan baik di sini.
 • Mimik spa rumah anda dengan menambahkan item seperti tuala, permaidani, cahaya pokok itu atau venir - atau bahkan dinding bertekstur sepenuhnya dengan cermin. Biarkan seluruh dinding mudah dan licin.
 • Sekiranya anda akan menggunakan gaya moden Scandi, anda boleh menambah gaya perindustrian yang hangat dalam bentuk dinding bata.Warna merah dan kelabu menghasilkan helah yang menggoda, sebab ini hanya satu. Pastikan untuk mengelak batu bata dan menyediakan ventilasi yang mencukupi. Jangan gunakan terlalu banyak simen supaya tidak menyimpang dari Scandinavia kepada reka bentuk perindustrian.
 • Tambah mini air terjun mini, jika bajet membenarkan, pilih warna neutral atau cahaya untuknya.
 • Mandi tersambung juga sesuai di sini, jika belanjawan membenarkan, sekali lagi.
 • Gunakan skema monokrom. Mandi hitam dengan dinding kelabu akan berfungsi dengan baik, tetapi berhati-hati dengan ruang untuk memastikan ia tidak terlalu moden, tetapi ke arah atmosfera dan ringan.

Lampu mengikut konsep gaya

Lampu mengikut konsep gaya

Kombinasi keselesaan dan kefungsian dengan warna-warna halus membolehkan anda menyusun bilik mandi kecil dengan bijak. Bahagian dalaman sedemikian akan menyumbang kepada kelonggaran yang diharapkan dari kawasan pedalaman tersebut.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Reka bentuk dan selesaikan bilik mandi dengan panel plastik 110+ Photo - Cara yang cepat dan murah untuk hiasan

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Bilik mandi kecil

Pilih kombinasi terbaik putih, halus beige, kelabu dan coklat, serta palet biru dan hijau untuk mandi kecil anda.Jangan buat kelemahan di dalam pokok - sebaik-baiknya dalam warna terang, yang terletak di keselesaan dan kehangatan.

Banyak cahaya dan banyak warna - bilik mandi anda akan hidup

Banyak cahaya dan banyak warna - bilik mandi anda akan hidup

Jenis kayu eksotik akan kelihatan lebih baik, walaupun anda boleh menggunakan jenis lain, jika mereka dilindungi dengan baik dari kelembapan dan tidak terdedah kepada sentuhan langsung dengan air atau kesan pemeluwapan. Sebaliknya, air bukan faktor berbahaya bagi jenis kayu eksotik seperti jati.

Satu lagi idea untuk mengatur bilik mandi gaya Scandinavia kecil ialah penggunaan seramik jubinmeniru kayu. Hasilnya adalah ideal kerana ia menggabungkan kelebihan jubin, yang berada dalam praktikal melampau bahan penamat ini, digabungkan dengan kecantikan dan kehangatan kayu.

Jubin Woodgrain - penyelesaian alternatif

Jubin Woodgrain - penyelesaian alternatif

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Reka bentuk fesyen moden bilik mandi kecil pada tahun 2017 - Apa yang anda perlu ketahui?

kembali ke menu ↑

Kuasa aksesori

Dinding terang, seramik putih untuk barang kebersihan (contohnya, tab mandi, basuh dan tandas) dan unsur-unsur berwarna kayu menghasilkan kesan kelapangan, yang mana scandium dirawat dengan sangat hati-hati. Bagaimanapun, bahagian dalaman yang harmoni ini perlu dimeriahkan dengan warna-warna seperti warna-warna pastel biru, hijau atau merah jambu. Biru atau warna kelabu gelap juga boleh membantu.

Keramik putih sentiasa meningkatkan ruang.

Keramik putih sentiasa meningkatkan ruang.

Warna bumi ciri-ciri gaya Scandinavia dilengkapi dengan aksesori berwarna-warni dengan cara yang luar biasa. Sebagai contoh, venir dinding dengan jubin matte - licin dan struktur, - dengan mosaik dan sisipan hiasan. Untuk mencipta gaya yang konsisten, anda juga perlu memilih aksesori..

Lembaga
Gunakan bakul rotan, peti kayu atau bekas. Tuala linen atau kapas sempurna melengkapkan dalaman. Hiasan seramik atau kayu juga sesuai, tetapi ingat bahawa bentuknya lebih mudah, lebih baik, kerana gaya Scandinavia adalah penjelmaan minimalism.
Gunakan bakul rotan untuk reka bentuk.

Gunakan bakul rotan untuk reka bentuk.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Bilik mandi kecil digabungkan dengan tandas (50+ Foto): 12 kaedah pembetulan ruang yang unik

kembali ke menu ↑

Sepenuhnya putih

Jika bilik mempunyai cahaya semulajadi yang minimum, anda boleh melihat rupa yang sama sekali putih. Scandinavia adalah tuan kesederhanaan, jadi ikuti contoh mereka, dan anda akan mempunyai ruang yang kelihatan ringan, elegan dan lapang.

Putih ke putih mungkin kelihatan hebat, tetapi anda perlu pastikan bilik anda tidak terlalu steril. Di sinilah reka bentuk, tekstur dan butiran kecil dimainkan.Memberi perhatian khusus kepada bentuk jubin seramik yang luar biasa, gunakan warna gelap mortar simen dan meletakkan jubin lantai pada sudut untuk memberikan kesan yang tidak tradisional dan visual yang menarik.

Tambah berbeza dengan jubin

Tambah berbeza dengan jubin

Jika anda masih prihatin bahawa bilik anda kelihatan terlalu steril, tambah sedikit kontras menggunakan jubin lantai kelabu yang pucat.

Ia akan menjadi menarik untuk anda:TINJAUAN: Reka bentuk bilik mandi bergaya tanpa tandas (+100 Foto) - Kecantikan digabungkan dengan keselesaan

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Selesai

Gaya bilik mandi ini adalah untuk menjaga segala-galanya minimalisme. Bilik ini mempunyai banyak garis bersih dan bentuk mudah. Anda juga akan mendapati bahawa terdapat ruang yang cukup baik dengan ruang yang cukup untuk aliran udara, untuk tujuan ini, meja persalinan dengan kesan melambung tinggi di udara atau pada kaki nipis juga dipilih. Ini membuatkan bilik berasa agak ringan, tidak seperti perabot berat "dalam lantai».

Bilik gaya Scandi sentiasa mengandungi latar belakang putih yang cerah dengan kayu hangat dan bilik mandi tidak berbeza. Oleh itu fikirkan tentang di mana anda boleh memasukkan kayu yang digilap, menambah batu putih kepadanya untuk mewujudkan rasa keseimbangan yang menyenangkan.

Semua dalam gaya minimalis

Semua dalam gaya minimalis

Ia akan menjadi menarik untuk anda:ULASAN: Tile untuk bilik mandi kecil (150 + Design Photos): Gabungan optimum gaya dan hiasan

kembali ke menu ↑

Warna putih dan kayu, tetapi bukan sahaja

Sudah tentu, bilik mandi gaya Skandinavia anda mesti putih dan kayu. Tetapi ia juga penting untuk membawa beberapa warna kepada penamat.

Sebagai contoh, tembikar hitam memungut trend moden dan menjadikan kawasan itu dengan meja persalinan bersih dan rapi. Untuk menjadikannya semudah mungkin, suplemen dengan beberapa paip keluli tahan karat.

Lembaga
Ia juga berfungsi dengan kelabu yang berkilat. Kemasan berkilat mencerminkan cahaya dan menjadikan seluruh ruang lebih terbuka.

Ia akan menjadi menarik untuk anda: ULASAN: Pilihan Selesai Mandi Bilik Mandi (175+ Foto). Buat reka bentuk yang akan diingati

kembali ke menu ↑

Cahaya semulajadi

Bilik mandi utama mesti mempunyai akses yang mencukupi untuk cahaya semulajadi dari tingkap atau skylight agar tetap menjadi rekaan Skandinavia. Dalam rumah dua tingkat, bilik mandi loteng sangat bagus untuk gaya ini, di mana cahaya semulajadi lebih disukai untuk buatan. Jika cahaya semulajadi yang mencukupi tidak dapat dicapai, meniru perasaan cahaya semulajadi adalah pencahayaan tersembunyi yang baik, dengan mana anda dapat menyalakan seluruh ruangan.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Gaya yang paling popular untuk bilik mandi - konsep utama

8 peraturan untuk mencipta gaya

Apakah sebab populariti?

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

Kesimpulan

Dalam ruang yang seperti bersih dan minima, anda tidak perlu terlalu banyak memberi perhatian kepada gaya. Pastikan hiasan anda, yang anda pilih, agak mudah, tetapi menarik. Penambahan yang bagus boleh menjadi bahagian kulit. Dispenser sabun marmar juga merupakan idea hebat yang akan berguna. Dan walaupun hanya sedikit logam hangat boleh mencipta ruang bergaya.

kembali ke menu ↑ kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO (lebih daripada 200 gambar)

8.8 Skor Jumlah
Bersantai di bilik mandi gaya Scandinavia

Keindahan dan minimalisme bilik mandi gaya ini tidak akan meninggalkan sesiapa yang tidak peduli. Anda akan menghargai semua manfaat dengan serta-merta, semasa anda mula menggunakannya. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
8
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
9.5
Kebaikan
 • kesederhanaan;
 • fungsi;
 • kemudahan.
Cons
 • bahan mahal;
 • adalah perlu untuk menyembunyikan semua objek untuk mengekalkan estetika;
 • kekurangan pelbagai warna.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk