Rak TV di dinding (295+ Foto): nuansa Reka bentuk (hinged, sudut, kaca)

Rak untuk TV di dinding adalah keputusan moden untuk peralatan anda. Adalah penting untuk memilih bahan yang betul dan kedudukannya dengan betul. Ketahui semua nuansa yang perlu anda ketahui.

Kandungan artikel ini:

Rak TV di dinding boleh kelihatan berbeza, diperbuat daripada bahan yang berbeza.

Terdapat tiga tujuan utama yang boleh dilakukan di pedalaman:

 • Penempatan TV. Dari masa ke masa, ia menjadi kurang dan kurang relevan - banyak model kini dipasang terus di dinding dan tidak memerlukan sebarang sokongan tambahan.
 • Penempatan aksesori. Sekiranya terdapat beberapa permukaan penyimpanan mendatar di dalam bilik, rak di bawah TV boleh meningkatkan jumlah mereka. Di samping itu, ia dapat menampung aksesori yang berkaitan dengan TV itu sendiri - pemain DVD, contohnya, atau koleksi cakera.
 • Penambahan dekorasi. Reka bentuk boleh menjadi pelbagai peringkat, dengan dinding, dengan pelbagai hiasan, pencahayaan dan melengkapkan gaya keseluruhan bilik.

Selalunya pelantikan boleh digabungkan. Dalam sesetengah kes, rejimen boleh berkhidmat kesemua tiga sekaligus.

Rak TV yang selesa

Rak TV yang selesa

Apakah rak-rak?

Cuba bayangkan rak yang sesuai untuk TV anda, anda harus terlebih dahulu menentukan bagaimana ia akan kelihatan dari segi reka bentuk. Terdapat beberapa jenis - masing-masing mempunyai kelebihan dan kelemahannya sendiri.

 • Digantung. Dalam struktur tersebut, gunung berada di atas - biasanya mereka digantung di dinding pada rantai yang kuat. Mereka kelihatan hebat, terutamanya jika anda memilih gunung yang indah dan menekankannya, tetapi mereka memerlukan perhitungan yang berhati-hati, kerana rantaian boleh pecah.
 • Pada kurungan. Kurungan adalah bahagian sokongan yang kelihatan seperti segitiga. Satu kaki bersebelahan dengan dinding, yang satu lagi ke permukaan bawah rak. Terdapat kurungan bentuk yang paling rumit. Mereka dianggap kaedah lampiran yang lebih dipercayai daripada penggantungan.
 • Sudut. Struktur sedemikian dipasang di sudut dengan kurungan tersembunyi dan mempunyai bentuk segi tiga. Benarkan meletakkan TV tanpa kehilangan ruang, lebih-lebih lagi, agak boleh dipercayai

Pembinaan digantung

Pembinaan digantung

 • Hantar. Ini diperbuat daripada kaca atau logam, memberikan mereka bentuk yang rumit - tangga, kiub, garis halus, mirip dengan gelombang laut. Kos lebih daripada yang lain.
 • Bingkai. Nampaknya loker tanpa pintu, yang tertanam TV. Bentuk di sekelilingnya seperti niche, membolehkan anda membezakan gaya di pedalaman.

Kemudian anda harus memahami apa bahan rak yang akan dibuat.

Lagipun, ciri struktur menentukan sedikit, kecuali kesan estetik. Tetapi bahan di mana rak dibuat, mempengaruhi ciri-ciri prestasi asas.

Kurungan - bahagian sokongan

Kurungan - bahagian sokongan

kembali ke menu ↑

Rak MDF dan MDF

DSP dan MDF dianggap sebagai bahan sintetik, walaupun ia terbuat dari kayu.

Pada papan serat pergi habuk papan dan cip, yang ditekan di bawah tekanan tinggi dengan menggunakan resin sintetik.

Rak papan serpai akan mempunyai kelebihan berikut:

 • Harga rendah Lembaran papan serpih sangat kecil sehingga anda tidak dapat mengira.
 • Kemampanan. Chipboard tidak sensitif terhadap kelembapan, tidak mengalami suhu ekstrem.
 • Kerugian itu, bagaimanapun, membuat tambah tambah hampir tidak berguna.
 • Kekurangan rintangan kepada kerosakan mekanikal. Papan serpai dengan mudah boleh retak dari mana-mana tamparan - atau sekeping boleh dipecahkan daripadanya.
 • Kemustahilan pemprosesan yang kompleks. Rak papan serpih akan sentiasa mempunyai bentuk segi empat tepat, kerana apabila anda cuba memotongnya, ia hanya akan retak. Kira-kira perkara yang sama akan berlaku jika anda secara tidak sengaja menggerudi lubang untuk pendakap.

Pembinaan sudut

Pembinaan sudut

Chipboard tidak kelihatan terlalu estetis menyenangkan, dan jika ia dihasilkan tanpa mematuhi keperluan teknologi, ia akan menghasilkan wasap toksik bagi manusia.

Lembaga
Rak papan serpai harus dipasang hanya sebagai penyelesaian sementara. Atau jika keseluruhan reka bentuk rumah dibuat menggunakan bahan-bahan yang paling murah.

MDF adalah kelas yang lebih tinggi sedikit. Produk kayu buangan, serpihan dan sampah kecil pergi ke sana, yang bercampur dengan resin, dipanaskan, diaduk sehingga jisim homogen dan ditekan ke dalam lembaran di bawah tekanan tinggi.

Dalam gaya moden

Dalam gaya moden

Rak MDF akan mempunyai kelebihan berikut:
 • Kemudahan pemprosesan. MDF, tidak seperti DSP, dengan mudah mengambil sebarang bentuk.
 • Keselamatan Tidak seperti papan serpihan, MDF tidak mengeluarkan wasap berbahaya.
 • Kemampanan. Dengan pemprosesan yang betul (yang mana kos pembinaannya akan sedikit lebih mahal), rak dari MDF akan tidak sensitif terhadap kelembapan, rangsangan biologi, api. Ia boleh dibasuh dengan bahan kimia yang agresif.
 • Hayat perkhidmatan yang panjang. MDF lebih dipercayai daripada chipboard, ia bertahan lebih lama, tidak membengkak, tidak membengkok, tidak retak dengan masa.

Bukan pilihan besar

Bukan pilihan besar

Hanya dua jenis minima:
 • Harga. Sudah tentu, ia tidak dibandingkan dengan harga kayu semula jadi, tetapi berbanding dengan chipboard ia kelihatan agak tinggi.
 • Kelembutan. Ini adalah kerana kelembutan MDF yang mudah dikendalikan - tetapi kerana itu, rejimen akan sensitif terhadap kerosakan mekanikal. Cip dengan retak di atasnya tidak akan muncul, bagaimanapun, - hanya penyok, melecet.

MDF dengan papan serpihan boleh diberikan penampilan apa-apa bahan semulajadi - ini membolehkan salutan pelindung yang memberikan mereka kestabilan dan boleh mana-mana warna. Pada pemeriksaan yang dekat, perbezaan, tentu saja, akan menjadi nyata, tetapi jika anda tidak melihat dengan teliti, sangat mungkin ditipu.

Lembaga
Jika anda mahu memasang TV dalam bilik tidurdi mana tiada siapa selain anda benar-benar boleh, dan kelembapan udara adalah rendah - MDF atau chipboard akan sesuai dengan anda.
Pilihan untuk bilik yang luas

Pilihan untuk bilik yang luas

kembali ke menu ↑

Daripada kayu

Jika anda tidak melihat dengan teliti, rak MDF atau papan serat boleh melepasi rak kayu. Tetapi ciri prestasi mereka agak berbeza.

Pokok ini mempunyai kelebihan berikut:

 • Kecantikan Sudah tentu, bahan lain boleh menyalin penampilan pokok secara umum - tetapi ia masih akan berbeza daripada mereka. Tekstur khas, kehadiran urat-urat yang unik di permukaan, simpul, lekukan, bau samar-samar menambahnya istimewa.
 • Kemudahan pemprosesan. Pokok ini bukan sahaja dapat memberikan bentuk yang diinginkan, tetapi juga meliputi dengan ukiran yang rumit, yang akan menjadikan hasil akhir lebih menarik.
 • Kebolehpercayaan Rak kayu boleh bertahan selama bertahun-tahun, terutama jika ia ditangani dengan berhati-hati.

Versi kayu

Versi kayu

Dirawat betul - dan dengan itu agak lebih mahal - pokok itu juga tidak sensitif terhadap kelembapan dan rangsangan biologi, tidak boleh meninggalkan serpihan.

Tetapi dia juga mempunyai kelemahan:
 • Kemudahbakaran Pokoknya terbakar, tidak kira bagaimana ia diproses.
 • Kekurangan rintangan kepada kelembapan yang tinggi dan keterlaluan suhu. Kayu dirawat boleh menahan mereka, tetapi selebihnya akan membengkak dengan cepat atau, sebaliknya, retak dalam keadaan yang tidak betul.
 • Harga Kayu semulajadi - terutamanya jenis yang padat dan boleh dipercayai - mahal.

Rak kayu boleh bertahan selama bertahun-tahun

Rak kayu boleh bertahan selama bertahun-tahun

Kayu semulajadi adalah penyelesaian yang baik untuk menegaskan alam semulajadi - eco atau muzik negara. Ia tidak boleh digantikan dengan gaya yang mahal, mulia - barok, art deco. Tetapi pada masa yang sama american gaya minimalismeloteng lebih baik untuk dilakukan tanpa itu.

Lembaga
Ia adalah dari gaya bilik bahawa bahan semua unsur-unsur hiasan harus bergantung - dan rak di bawah TV juga.
kembali ke menu ↑

Daripada logam

Logam adalah penyelesaian yang sangat asli untuk mana-mana pedalaman, terutama jika dibiarkan tanpa warna dan cemerlang. Dia tidak sesuai dengan semua gaya, memberikan ruang yang agak sejuk dan ketat. Ia mempunyai beberapa kelebihan:

 • Ketahanan. Pokok Dari masa ke masa ia retak atau membengkak, chipboard dengan keretakan MDF atau pecah, kaca menjadi berawan atau boleh pecah, tetapi tidak ada yang menakutkan rak logam - ia tidak membakar, tidak memakai, tidak berubah warna di bawah matahari, tidak takut bahaya biologi seperti acuan atau parasit. Banyak logam bahkan tidak berkarat - dan mereka yang karat boleh selalu dicat.

Gaya berteknologi tinggi

Gaya berteknologi tinggi

 • Kemudahan penjagaan. Logam tidak menarik debu. Ia cukup untuk menghapusnya dengan kain lembap untuk membuatnya bersinar lagi, seperti pada hari pertama selepas pembelian.
 • Kebolehpercayaan. Lembaran logam nipis boleh menahan lebih banyak berat daripada papan kayu atau lembaran papan zarah dengan ketebalan yang sama, ditambah dengan praktikalnya tidak sensitif terhadap kerosakan mekanikal. Maksimum - ia akan bertukar menjadi penyimpan di atasnya, yang boleh dengan mudah diluruskan selepas itu.

Dia mempunyai kelemahan:
 • Harga tinggi. Logam tahan karat yang boleh dipercayai adalah setanding dengan kayu semulajadi.
 • Penampilan khusus. Rak logam akan kelihatan ketat, akan membuatkan bilik agak kurang selesa dan lebih sejuk. Ia tidak dapat menyesuaikan diri dengan banyak gaya - yang paling klasik, misalnya - dan menggabungkan dengan banyak bahan. Sebagai contoh, dengan pokok.

Logam dan kaca

Logam dan kaca

Pembinaan logam sesuai dengan gaya berteknologi tinggiyang terdiri daripada gabungan kaca dan logam. Ia akan kelihatan baik dalam minimalism, dalam futurisme, berakar di loteng. Tetapi cuba memasukkannya ke dalam gaya negara, gaya Amerika, eko dan lain-lain, merujuk kepada keintiman dengan alam, kehidupan negara, bahan semula jadi, tidak berbaloi.

Lembaga
Memilih logam sebagai bahan, pastikan ia berkualiti tinggi. Harga yang rendah, kekurangan sijil, tiada maklum balas positif daripada penjual - semua ini mungkin menunjukkan bahawa reka bentuk akan gagal dengan cepat. Akan berkarat, bengkok atau sekadar jatuh.
Logam tidak menarik debu

Logam tidak menarik debu

kembali ke menu ↑

Rak kaca

Kaca adalah bahan asal tidak kurang daripada logam. Fit ke pedalaman sebagai sukar. Ia mempunyai kelebihan:

 • Estetika. Kecantikan ini tidak seperti keindahan pokok - lebih sejuk, ringan. Kaca tidak akan menjadikan bilik lebih selesa, tetapi ia akan menjadi lebih sejuk dan lebih ringan. Di samping itu, ia boleh dihiasi dengan ukiran tambahan atau ukiran laser.
 • Ketahanan. Kaca tidak takut hampir tiada - tidak berubah warna di matahari, tidak membengkak dari kelembapan, tidak retak dari perubahan suhu, tidak mengalami ancaman biologi. Tidak menyerap bau, tidak takut kimia agresif.
 • Kebolehpercayaan. Sekeping gelas kaca nipis boleh menahan berat badan yang sangat baik - jika gelas itu betul-betul marah. Ia boleh berfungsi selama beberapa dekad, tidak berubah bentuk.
 • Pelbagai. Terdapat kaca yang sangat berbeza, yang berbeza dalam prestasi, dalam penampilan.

Kaca - bahan asal

Kaca - bahan asal

Terdapat juga kekurangan:
 • Harga Ia boleh dibandingkan dengan harga logam dan kayu semula jadi.
 • Kekurangan rintangan kepada kerosakan mekanikal. Malah gelas yang paling tahan lama dengan pukulan yang kuat - satu-satunya soalan adalah bagaimana pecahan serpihan itu. Dari kaca murah, mereka mencurahkan serbuk kecil. Dari fly fly jauh di bahagian besar dengan tepi tumpul, yang tidak boleh dipotong.
 • Permukaan licin. Di kaca adalah lebih baik untuk tidak meletakkan apa-apa yang boleh tergelincir.Dan di bawah itu tidak boleh dijadikan asas serbetsupaya tiada calar kekal.
 • Kerumitan penjagaan. Lap kain dengan kain mudah. Tetapi jika ia menjadi kotor, basuhnya supaya tidak ada kesan yang tersisa - tugas yang tidak remeh, yang memerlukan kemahiran khusus, kain lembut khas, bahan kimia khas.

Lembaran nipis kaca boleh menahan banyak berat.

Lembaran nipis kaca boleh menahan banyak berat.

Tidak seperti chipboard, logam, kayu, kaca sangat berbeza dengan harga dan kualiti.

Alokkan:
 • Leafy. Klasik abadi nipis, telus, pecah menjadi serpihan kecil. Sesuai untuk TV ringan sahaja.
 • Tempered. Lembaran yang sama, tetapi diproses oleh suhu yang besar. Lebih tahan lama, pecah menjadi kepingan besar dengan tepi tumpul. Sesuai untuk TV purata.
 • Triplex. Kaca, terpaku dalam beberapa lapisan - di tengah-tengah terdapat lapisan khas yang memegang lapisan bersama. Triplex tidak rosak, hanya retak. Ia digunakan untuk pembuatan kaca peluru. Sesuai untuk TV yang besar.

 • Terapung. Kaca cair dituangkan ke logam cair, dan kemudian disejukkan - hasilnya, ternyata licin mungkin. Kini digunakan untuk rak paling kerap.
 • Berperisai. Jika anda mempunyai TV lama yang sangat besar dan berat, ini adalah kaca yang paling sesuai. Dalam ketebalannya ada grid logam, yang memberikannya dengan kekuatan yang lebih besar daripada semua jenis lain. Apabila melanda, ia tidak pecah, selalunya ia tidak retak. Teksturnya biasanya di dalam alun kecil.
 • Akrilik. Tidak cukup kaca - plastik telus nipis yang meniru kaca. Ia mudah tercalar, dibakar, tetapi lebih kuat daripada kaca biasa. Ia boleh digerudi, anda boleh mengisar, anda boleh cat, potong. Sesuai untuk TV kecil - atau untuk rak hiasan murni, yang mana tidak ada sokongan.

Versi padat dengan elemen logam dan kaca

Versi padat dengan elemen logam dan kaca

Triplex kos yang paling, akrilik dan kaca rata - sekurang-kurangnya.

Lembaga
Kaca berjalan baik dengan logam dan kayu. Ia adalah yang terbaik untuk mencari hi-tech, tetapi ia mungkin kelihatan baik dalam gaya yang lebih klasik.
kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk menghiasi rak?

Setelah membayangkan apa jenis struktur yang sepatutnya dan apa yang perlu dibuat, ia hanya akan menentukan bagaimana ia akan dihiasi.

Dalam gaya klasik

Dalam gaya klasik

Biasa digunakan:
 • Kurungan. Ini adalah penyelesaian yang paling biasa, dengan mana anda boleh menghiasi semua rak, kecuali kaca - anda tidak boleh menggerudi lubang yang diperlukan di dalamnya. Kurungan boleh tegas geometri, dengan corak bunga, dengan corak geometri, serta bentuk yang paling asal - jika pencarian itu boleh didapati dalam bentuk pokok, burung, haiwan, angka manusia. Kurungan yang rumit kelihatan sangat baik dalam pedalaman klasik seperti bahasa Inggeris.
 • Thread. Sesuai untuk menghias rak kayu. Memohon paling kerap pada punggung, di mana ia akan kelihatan. Biasanya ini adalah pola geometri mudah atau motif bunga. Penyelesaian yang hebat untuk eko.
 • Lukisan. Anda boleh melukis sebarang permukaan, walaupun logam - baik, warna yang sesuai boleh didapati di mana-mana kedai seni. Biasanya selekoh sisi dicat.
 • Ukiran. Digunakan untuk kaca atau logam - meninggalkan kesan terang yang cemerlang. Anda boleh membuat corak dengannya, anda boleh meletakkan petikan menarik di bahagian sebelah.

Dalam warna putih

Dalam warna putih

Idea meletakkan aksesori tambahan di sekitar rak utama dan meletakkan aksesori pada mereka juga berjaya - mereka akan lebih baik dilihat daripada corak atau benang.

Ini boleh:
 • Bunga. Bunga-bunga segar dalam pasu - sesuai untuk gaya Amerika, untuk negara yang selesa, remeh-temeh Provence. Pasu kecil dengan bunga yang berubah setiap beberapa hari - tambahan kepada retro Amerika. Pilih bunga secukup rasa, tetapi jangan terlalu besar.
 • Foto. Sesuai dengan hampir semua gaya, kecuali mereka yang tidak bertolak ansur dengan aksesori pada dasarnya. Paling penting, jika ia akan menjadi gambar profesional, yang bagus untuk dilihat, yang bukan hanya nostalgia, tetapi juga nilai artistik.
 • Patung. Jauh dari semua pedalaman adalah sesuai, tetapi mereka boleh kelihatan cantik, terutama jika anda mengatur angka dari satu koleksi.
 • Cakera. Kotak cerah cakera untuk pemain DVD juga merupakan aksesori pelik yang sesuai dengan gaya klasik dua puluhan.

Rak kecil kayu

Rak kecil kayu

Di samping pilihan yang paling biasa, di sekeliling TV boleh diletakkan, sebenarnya, apa-apa - buku, patung-patung wira yang boleh ditagih dari komik, pokok manik, dilipat dalam teknik origami, struktur kompleks.

Lembaga
Anda boleh menghiasi bukan rak itu sendiri, bukan rak tambahan, dan dinding di belakangnya, berhampiran TV. Di sana anda boleh menggantung segmen kertas dinding foto, seorang poster dengan bintang filem atau kumpulan rock, lukiskan grafiti di sana. Sudah tentu, kebebasan itu tidak sesuai dengan semua gaya, tetapi di loteng, sebagai contoh, ia akan sesuai dengan sempurna.
Gaya minimalis

Gaya minimalis

Juga peranan besar dalam reka bentuk rak adalah pencahayaan. Ia dapat menyerlahkan seluruh sudut dengan TV.

Paling sering digunakan untuk ini:
 • Cahaya tempat. Pusingan kecil lekapan lampu ditetapkan siling, pada jarak dari TV. Apabila dihidupkan, apabila seluruh dunia dimatikan, mereka menyerlahkan "kawasan pawagam", ia membolehkan anda menyelamatkan mata anda daripada tekanan yang tidak perlu. Jika dikehendaki, anda boleh menyesuaikan keamatan cahaya mereka. Atau tekan suis berasingan bagi setiap lampu kecil.
 • Jalur LED. Ia biasanya ditarik di sepanjang tepi rak atau rak. Dia akan menekankan mereka dalam kegelapan, akan menambah kedutan misteri mereka. Boleh menukar warna, keamatan cahaya. Ia tidak kelihatan terlalu baik dengan pokok, yang semula jadi dan buatan, yang terbaik untuk kaca - jika anda memasangnya secara rahsia, dengan tepi ditekan ke dinding, rak akan bercahaya dari dalam seperti permata yang terpesona.

Strip LED boleh berfungsi sebagai lampu malam jika digunakan di bilik tidur atau kanak-kanak.

Reka bentuk gabungan untuk buku dan TV

Reka bentuk gabungan untuk buku dan TV

kembali ke menu ↑

Kualiti penginapan

Apabila imej rak telah terbentuk, ia tetap hanya untuk mencari tempat yang sesuai untuknya di dalam rumah. Pertama sekali, ia harus diambil kira di mana bilik rak akan ditempatkan.

Jika ini dapur, maka anda perlu mengambil kira beberapa faktor:
 • Titisan suhu malar. Dapur disediakan hampir setiap hari. Kompor memanas, udara memanaskannya, dan kemudian menyejukkan kembali dalam beberapa jam. Oleh itu, rejimen itu mesti tidak sensitif untuk melepaskan diri.
 • Perubahan berterusan dalam kelembapan. Cerek itu memanaskan - stim dikeluarkan. Air dipanaskan untuk sup - stim dikeluarkan. Udara di dapur tepu dengan kelembapan, kemudian lebih kering. Akibatnya, rejim itu tidak boleh menderita rejim sedemikian.
 • Keadaan operasi yang sukar. Di dapur, sesuatu yang sentiasa menuangkan, telur pecah, salad dicampur, ada yang digoreng dalam minyak, ada yang dibakar dalam ketuhar panas. Dalam keadaan sedemikian, ia sangat mudah untuk membuang rak dengan apa-apa dengan mudah - hampir semudah tidak menyentuh tangan dengan tangan anda. Oleh itu, ia harus mudah dicuci dan tidak sensitif terhadap kerosakan mekanikal.

Dinding di ruang tamu ruang tamu

Dinding di ruang tamu ruang tamu

Akibatnya, adalah perlu untuk meletakkan logam di dapur - dia tidak takut apa-apa sama sekali - atau kaca - dan mencucinya setiap hari. Chipboard dengan MDF akan menjadi tidak dapat digunakan dalam beberapa tahun sahaja, dan kayu asli akan retak atau membengkak, melainkan anda sentiasa memprosesnya dengan penyelesaian khusus.

Jika ini ruang tamu, keperluan rak di bawah. Ia adalah perlu untuk mengambil kira soalan estetik sahaja.Seluruh keluarga berkumpul di ruang tamu, tetamu datang ke sana. Sekiranya dapur tidak begitu penting, maka di ruang tamu harus menjadi bahagian yang ideal dari pedalaman. Semua bahan sesuai untuk keadaan sedemikian, kecuali papan serpih, yang kelihatan terlalu bajet.

Tidak ada keperluan dalam bilik tidur sama sekali - ini adalah ruang peribadi, di dalamnya anda juga boleh meletakkan papan seret jika ia sesuai dengan anda sepenuhnya.
Di bahagian dalam bilik tidur

Di bahagian dalam bilik tidur

Tetapi dalam kes keperluan kanak-kanak untuk rak tidak kurang ketat daripada di dapur - tetapi mereka adalah jenis yang berbeza.

Faktor-faktor berikut perlu diambil kira:
 • Keselamatan. Dalam kes pembibitan, pertama sekali. Para rak tidak boleh mempunyai sudut tajam, lebih baik untuk memperbaikinya pada kurungan yang boleh dipercayai jauh dari katil kanak-kanak. Tidak mustahil untuk meletakkan kanak-kanak itu di atas paras ketinggian (ia berbahaya untuk mata menonton TV dari bahagian bawah), jadi anda perlu berhati-hati bahawa dia tidak menyakitinya.
 • Estetika. Untuk mengharmonikan keindahan rak yang anda perlukan terlebih dahulu dengan penghuni kecil bilik. Dia mungkin suka papan serpai dengan lapisan warna cerah yang dewasa akan mendapati tidak enak. Dan, mungkin, dia ingin melihat pada permukaan haiwan kartun atau ikan.

Adalah jelas bahawa rak logam sesuai hanya jika ia mempunyai garis halus yang bulat, dan kaca itu kemungkinan besar tidak sesuai sama sekali, jika anda tidak mengambil mahal, diperkuat.

Dalam gaya loteng

Dalam gaya loteng

Lembaga
Sekeliling TV di tapak semaian adalah berfaedah untuk meletakkan rak tambahan - kanak-kanak pasti akan mendapati apa yang perlu dipakai. Dari koleksi pereka ke mainan mewah kegemaran anda.
Di semua bilik, TV menjalankan tugas yang berbeza, dan oleh itu rak mempunyai keperluan yang sedikit berbeza:
 • Dapur Di sini, TV paling kerap bertindak sebagai latar belakang, di mana tukang masak mengetuk dengan produk, hanya kadang-kadang melirik pada skrin. Dalam keadaan sedemikian, TV sepatutnya menjadi kecil, dan rak - untuk menduduki sedikit ruang yang berguna. Ia adalah ideal untuk menjadikannya sudut, mungkin lebih tinggi daripada paras mata, supaya sesuatu yang lain dapat diletakkan di bawahnya. Keseimbangan estetika khas tidak diperlukan.

Di bahagian dalam dapur

Di bahagian dalam dapur

 • Ruang tamu. Di sini TV sering menjadi pusat pedalaman - ia berdiri di rak di dinding, di depannya berdiri sofa. Seluruh keluarga berkumpul di sini untuk menonton pertunjukan yang menarik, tetamu duduk di hadapannya menonton filem. Oleh itu, dia sendiri mesti besar, dan rejimen itu harus luas, tebal, lebih baik pada kurungan. Di sini, keseronokan estetik dialu-alukan, terutamanya jika gaya tetapan menerima mereka.
 • Bilik tidur. TV jarang dipasang di sini, kerana orang jarang menghabiskan lebih banyak masa di bilik tidur daripada mereka perlu tidur secara langsung. Oleh itu, jika ia memutuskan untuk meletakkannya, tiada nasihat umum. Perkara utama - bahawa dia tidak keluar.
 • Kanak-kanak. Sebuah TV yang berasingan untuk seorang kanak-kanak, supaya dia boleh menonton kartun, tidak boleh terlalu mahal atau berat - dalam perjalanan permainan mereka boleh menggugurkannya, memukulnya dengan siku, atau batu dia. TV purata di rak yang rendah adalah penyelesaian terbaik. Keseronokan estetik - untuk merasakan bayi.

Di kawasan pedalaman bilik kanak-kanak

Di kawasan pedalaman bilik kanak-kanak

Apabila keputusan itu dibuat, ia tetap hanya meletakkan TV di dinding tanpa melanggar peraturan operasi.

kembali ke menu ↑

lSafety

Agar tidak merosakkan visi, anda perlu mematuhi peraturan mudah apabila meletakkan TV:

 • Julat. Dari orang yang duduk di sofa (atau berbaring di tempat tidur) ke TV sepatutnya sekurang-kurangnya dua meter, jika tidak mata akan terikan, yang berbahaya.
 • Ketinggian. Adalah dipercayai bahawa ketinggian optimum - pada tahap mata seseorang yang melihat skrin. Jadi cara paling mudah untuk menentukan cara menggantung TV adalah duduk di sofa (atau berbaring di atas katil), menutup mata anda, dan kemudian membuka mereka, melihat dinding. Titik di mana pandangan berhenti adalah tempat di mana bahagian atas skrin harus jatuh. Oleh itu, dalam TV kanak-kanak, anda perlu menggantungnya dengan rendah - ia berbahaya bagi anak untuk mengangkat kepalanya.
 • Shadow. TV tidak boleh diletakkan di seberang tingkap. Semasa siang hari, skrin akan menyala, mata akan teruk, dan ini berbahaya. Satu-satunya pengecualian ialah jika tingkap mempunyai langsir tebal yang menghalang hampir semua cahaya.

Penyelesaian pemasangan TV bukan standard

Penyelesaian pemasangan TV bukan standard

Pengecualian adalah TV di dapur, yang tidak banyak menonton, tetapi mendengar. Tetapi jika dapur anda berfungsi sebagai ruang tamu, dan semasa makan yang anda suka menonton berita, lebih baik untuk meletakkannya di bawah, pada paras mata.

Dan agar tidak mengucapkan selamat tinggal kepada peralatan mahal terlalu awal, peraturannya berbeza.

Jangan letakkan TV di tempat berikut:
 • Lebih dari peranti pemanasan. Ini termasuk bateri, nyata perapian, periuk. Haba teruk memberi kesan kepada bahagian dalam TV, boleh merosakkan rak jika ia tidak diperbuat daripada logam.
 • Dalam relung kecil. Meletakkan TV dalam niche adalah penyelesaian yang baik, tetapi hanya jika dari tepi ke tepi niche tidak kurang daripada dua puluh sentimeter pada setiap sisi. Jika tidak, pengudaraan akan terganggu, haba yang dijana oleh TV itu sendiri akan bertakung dan memberi kesan negatif kepadanya.
 • Di dinding rapuh. Ini adalah benar terutamanya mengenai TV plasma besar, yang boleh menimbang hingga tiga puluh kilogram - mereka boleh diletakkan hanya pada batu bata atau dinding konkrit.

Bagi yang lain, adalah mungkin untuk meletakkan TV dan rak di bawahnya untuk rasa anda sendiri - di sudut, di pusat komposisi, dalam bidang yang besar, di dinding akhir ...

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bagaimana untuk membuat rak dengan tangan anda sendiri?

Rak TV

Lakukan sendiri

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO

8.8 Skor Jumlah

Para rak di bawah TV di dinding harus terlebih dahulu masuk ke pedalaman di dalam editor khas untuk mendapatkan gambaran bagaimana ia akan kelihatan. Dan jika anda suka - membeli bahan-bahan dan menjadikannya realiti. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8.5
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Bilik ini menambah permukaan mendatar di mana anda boleh meletakkan apa-apa, dari koleksi cakera untuk pot dengan bunga segar.
 • Di sesetengah kawasan tanpa rak, TV akan kelihatan telanjang, walaupun ia berpegang pada dinding itu sendiri dengan sempurna - lebih-lebih lagi, ia boleh melengkapkan gaya dan sesuai dengan sempurna.
 • Rak ini boleh dibuat dengan tangan anda sendiri, setelah pada masa yang sama menerima pengalaman baru yang menarik, dan hiasan asli yang boleh dipercayai di dinding, yang akan menyenangkan untuk masa yang lama.
Cons
 • Ia perlu memilih dengan berhati-hati tempat supaya rak kelihatan baik, TV akan berfungsi dengan baik dan semuanya berfungsi selama beberapa dekad.
 • Perlu berfikir tentang pencahayaan, hiasan, kedudukan relatif rak tambahan.
 • Kayu semulajadi, logam yang diproses, kaca tahan lama dari mana rak-rak terbaik diperolehi adalah mahal.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk