Bahagian dalam ruang tamu dalam gaya Provence - daya tarikan Perancis di rumah anda (170+ Foto)

Gaya Provence dalam reka bentuk dalaman adalah ungkapan yang paling jelas dari apa yang dipanggil "negara Perancis". Beliau mendapat kemasyhuran dunia, berkat kecerahan dan keselesaan yang luar biasa yang memancarkan bilik, dihiasi mengikut peraturan Perancis wilayah. Ciri-ciri gaya yang menonjol adalah sifat luar biasa, keselesaan dan kesederhanaan asal. Dia sering dipilih oleh orang yang penat mewah dan ingin rahmat.

Kandungannya:

Ini adalah gaya yang agak rumit dan anda perlu berhati-hati mempertimbangkan ribuan butiran. Hari ini, kami juga mengharapkan kehangatan dalaman dan romantik gaya hidup luar bandar di sudut yang hangat dan selesa ini.

Sedikit sejarah

Provence adalah rantau di selatan-timur Perancis, pengasas gaya "Negara Perancis". Pada abad ke-17, borjuasi Perancis menetap di sini untuk menjauhkan diri daripada bunyi bising di ibu negara, untuk menikmati kesunyian, ketenangan, pemandangan indah yang mengelilingi tempat ini dari semua pihak. Mereka mula membina rumah mereka dengan elegan, semata-mata keanggunan Perancis, yang menyerap semua yang terbaik - cahaya semulajadi, alam semula jadi, daya tarikan Dunia Lama. Semua ciri-ciri ini dicerminkan dalam muzik negara Perancis yang sahih setakat ini dan dalam erti kata ini Provence adalah keajaibannya.

Provence adalah sebuah rantau di tenggara Perancis

Provence adalah sebuah rantau di tenggara Perancis

Penonton Bohemia segera melihat dan mengambil gaya ini. Dia cepat menjadi popular, pertama di kalangan seniman, penyair dan penulis, dan kemudian di kalangan orang awam yang lebih luas.. Menjelang abad ke-19, Provence menjadi terkenal di seluruh Eropah. Dan hari ini kita diilhamkan oleh tenaga dan atmosfera yang istimewa, yang perlu tenang dan renungan.

Jika anda suka kesederhanaan dan keaslian, maka gaya ini akan sesuai dengan anda. Ia akan kelihatan hebat di rumah negara. Suasana cahaya dan kelonggaran di bawah kanopi alam adalah ciri Provence.

Atmosfera ringan dan kelonggaran

Atmosfera ringan dan kelonggaran

kembali ke menu ↑

Bagaimana untuk mencipta gaya Provencal?

Fikirkan mengubah kawasan pedalaman dengan ciri-ciri vintaj perabotHiasan bergaya yang lusuh, butiran halus, aksen moden di dalam bilik, yang akan menyerupai wilayah Perancis. Pedalaman yang sederhana, dihiasi dengan gaya Provencal, membawa kesederhanaan yang selesa di rumah daerah Perancis, fabrik semulajadi, perabot antik.

Kasar nafas, keselesaan dan kesederhanaan asal

Kasar nafas, keselesaan dan kesederhanaan asal

Gaya Provencal memerlukan reka bentuk dalaman terbuka, warna halus, dilengkapi dengan hiasan putih, warna pastel, aksen terang dan cetakan bunga. Dekorasi rumah wilayah Perancis adalah campuran rasa pasar tempatan, kedai, kafe Perancis, berpengalaman dengan rempah yang lazat, bunga, masakan Provencal.

Rumah-rumah di Provence adalah hangat, cerah dan selesa. Dihiasi dengan kayu oleh pintubesar oleh tingkap dan shuttered, mereka ramah dan menyambut. Taman-taman yang indah dan pemandangan yang menakjubkan dapat dilihat di pedalaman, membawa alam semula jadi ke ruang tamu.

kembali ke menu ↑

Living room Provence di dalam rumah

Di rumah negara yang luas gaya ini dapat dicapai dengan lebih mudah, ia kelihatan lebih organik kotejterutamanya di selatan. Tetapi anda boleh membuat Provence juga dari ruang tamu kecil.

Dalaman yang cantik dan indah

Dalaman yang cantik dan indah

Lembaga
Beigecahayakelabu nada dengan lembut putih idea hiasan, kopi dengan susu, gandum, ungu muda, zaitun, pirus berwarna pucat, biru warna dan warna ungu mendalam membawa suasana Provence ke reka bentuk dan hiasan dalaman.

Sebuah ruang tamu Provence harus menjunam penghuninya ke dalam dunia seni hiasan yang indah, tanpa mana ruangan itu kelihatan terlalu sejuk dan kosong untuk gaya ini. Oleh itu, anda perlu berhati-hati mempertimbangkan semua butiran untuk dinding dan permukaan lain yang akan memperkayakan kawasan pedalaman dengan ciri khas "usang yang dipakai" itu.

Provence menjunam ke dalam dunia seni hiasan yang indah

Provence menjunam ke dalam dunia seni hiasan yang indah

Bagaimana dengan lukisan dinding? Anda boleh mengambil selesai mural atau menyewa seorang artis yang secara profesional akan melukis jalan-jalan Provençal yang selesa di bawah sinaran matahari panas di seluruh dinding, bahkan akan ada motif bunga yang cukup terhadap latar belakang dinding cahaya yang ditampal. Atau tambahkan beberapa lukisan pada kanvas yang menggambarkan padang rumput yang luas, laut biru, bunga terang Provence. Pakai rak seramik hiasan untuk menambah keselesaan, serta peti mati yang dibuat dalam teknik decoupage.

Rumah-rumah dalam gaya ini hangat, cerah dan nyaman.

Rumah-rumah dalam gaya ini hangat, cerah dan nyaman.

kembali ke menu ↑

Perabot

Ia adalah perabot yang membuat suasana di ruang tamu dan bertanggungjawab untuk kesan keseluruhannya. Ia seharusnya bukan sahaja dan tidak begitu berfungsi, tetapi terutamanya hiasan. Perabot yang tidak dicat telah dibuat di wilayah Perancis dari walnut mahal atau kayu ceri dan mempunyai banyak corak ukiran dengan motif haiwan, bunga dan alat muzik.

Kerusi-kerusi itu dibuat dari kayu ringan yang ringan, seperti mulberry atau walnut, dan puncak meja keluarga yang besar biasanya ditutup dengan jubin kaca. hijau, coklat atau kuning warna. By the way, untuk seks ia juga wajar di sini jubindan tidak permaidaniseperti yang mungkin ditebak.

Berfikir tentang ruang tamu Provence yang tipikal, saya segera membayangkan ciri-ciri kaki melengkung ini dari perabot kayu - di mana tanpa mereka. Dan pelapis - sentiasa dengan corak bunga cat air pada latar belakang cahaya, lebih baik dengan kesan craquelure.

Seni hiasan yang indah

Seni hiasan yang indah

Perabot harus kelihatan seolah-olah anda mendapat dari borjuasi datuk besar generasi keenam. Ia boleh menjadi perabot lama dengan patina masa, cat dihapuskan pada kaki dan memudar upholsteri - yang akan menjadi sempurna! Tetapi anda tidak dapat mencari perabot asli era ini di suatu tempat. Adalah baik bahawa mereka belajar bagaimana untuk membiaknya - teknik ini dipanggil "penuaan tiruan" dan digunakan secara meluas dalam reka bentuk dalaman. Mengenai gaya Provence, teknik ini merangkumi banyak kemungkinan, meniru cip, calar, peluru dari eksploitasi khayalan, jejak pepijat kayu dan banyak lagi.

Beri perhatian khusus kepada kesan "haus" ini apabila bekerja pada gaya, kerana ia sangat penting di sini.. Anda boleh melakukannya sendiri. Perkara utama - untuk mencapai perasaan bahawa perabot di ruang tamu anda sudah sekurang-kurangnya sedozen tahun. Di sini juga perkara-perkara yang tidak sesuai dan halus akan kelihatan tidak sesuai, kerana ia perlu untuk mencapai kesan kehidupan desa yang sederhana, kesederhanaan sedikit kasar dan kemudahan dalam reka bentuk.

Perabot membuat suasana di ruang tamu

Perabot membuat suasana di ruang tamu

kembali ke menu ↑

Komposisi warna, bahan dan perabot

Ruang tamu adalah bilik yang paling mewah di sebuah apartmen atau rumah dan dihiasi dengan gaya Provence kelihatan sangat selesa dan mesra.Untuk mengubah ruang tamu standard ke dalam bilik yang luar biasa dengan rupa moden dalam gaya wilayah, anda perlu mengubah perabot kepada penglihatan tua, menambah warna pastel cahaya, menghias dengan aksesori yang indah yang diperbuat daripada kayu, batu atau porselin dan, tentu saja, dengan betul membentangkan semua ini.

Kadang-kadang sukar untuk mencapai rasa harmoni ketika bekerja dengan gaya ini, karena ia mengandung sejumlah besar bagian dan aksesori yang memudahkan sampah ruang tamu.. Oleh itu, setiap item perlu memainkan peranannya.

Gaya membawa rasa harmoni.

Gaya membawa rasa harmoni.

Kepentingan yang besar diberikan kepada bunga. Tembok dan siling berpakaian warna pastel, kebanyakannya putih. Gunakan kasar plaster atau kayu kasar untuk menekankan persekitaran luar bandar yang mudah. Semua bahan ini perlu ditambah hanya dengan perabot kayu - perabot dari bahan lain akan memecahkan keseluruhan imej.

Bilik yang paling mewah di apartmen

Bilik yang paling mewah di apartmen

Perabot kayu boleh dicat bukan sahaja dalam warna-warna terang, tetapi juga di dalam cerah, meniru warna-warna yang terdapat dalam sifat Provence - padang rumput, lavender, laut. Permainan warna sedemikian akan mewujudkan perasaan musim panas yang kekal dan membawa sedikit haba dari selatan Perancis ke rumah anda.

Lembaga
Jika anda bercadang untuk menggunakan objek logam di ruang tamu anda, semua itu perlu ditambah pokok.

Kain juga sangat penting. Ia sepatutnya kelihatan harmonis dengan reka bentuk kami, lebih baik memilih tekstil kapas sederhana dengan corak bunga, pokok dan herba.

kembali ke menu ↑

Ruang tamu dapur

Trend baru untuk bergabung dapur dan ruang tamu kecil bertujuan untuk mendapatkan satu ruang tamu yang selesa. Dan ini adalah alasan yang sangat baik untuk membuat zon berkesan - ruang tamu, dapur, ruang makan - dalam gaya elegan dan pada masa yang sama selesa untuk gaya hidup Provence. Biarkan ini zon akan menjadi penjelmaan keselesaan dan kehangatan - ia akan menjadi mudah bagi anda untuk mencapai kesan ini dengan bantuan warna lembut pada perabot.

Ia kelihatan sangat selesa dan mesra.

Ia kelihatan sangat selesa dan mesra.

Isi bilik dapur dengan cahaya, warna pastel, perabot kecil, aksesori dari bahan semula jadi, bunga dan perhiasan yang diperbuat daripada batu atau porselin.

Gunakan set kayu praktikal untuk menyesuaikan perabot ruang tamu, cahaya langsir dengan motif bunga, pasu dan balang untuk rempah ratus. Sekiranya lebih baik menempatkan gudang dan kontena dapur dalam gaya Provence di rak terbuka, lebih baik untuk menjaga peralatan dapur moden di dalam terbina dan sebagai "bertopeng" mungkin.

Guna alat dengar praktikal

Guna alat dengar praktikal

Dapur memerlukan pencahayaan yang baik dari pelbagai sumber dan, lebih baik, tetingkap besar. Dinding pastel ringan, perabotan lama yang retak dan sedikit bernoda, penggunaan unsur-unsur logam palsu, aksesori tembaga dan perunggu, bunga di tanah liat atau periuk porselin, rak terbuka dengan plat, elemen rotan, tekstil semulajadi - semua ini akan menggabungkan dapur dan reka bentuk ruang tamu anda .

 Dinding pastel cahaya

Dinding pastel cahaya

Gunakan warna kuning air, mustard, zaitun, yang akan membuatkan mood anda. Shades of blue, lavender atau turquoise, warna putih atau krim tradisional juga sering digunakan untuk perabot dapur. Perabot gelap juga boleh digunakan di dapur. Sebagai contoh, coklat coklat atau kacang, tetapi ini adalah pengecualian.
Sofa mempunyai bentuk separa bulat

Sofa mempunyai bentuk separa bulat

kembali ke menu ↑

Perapian

Setiap rantau di Perancis mempunyai gaya tersendiri. perapian. Perapian gaya Provence secara tradisinya diperbuat daripada putih batuyang terdapat dalam jumlah besar di rantau ini (batu Estaillades). Dia diukir dari sekeping monolitik dengan tangan, mempunyai penampilan yang agak kasar. Dia pada mulanya mempunyai saiz yang agak besar - cukup untuknya untuk dapat menyediakan makanan.

Hari ini terdapat pelbagai cara untuk menghasilkan semula ruang tamu Provencal dengan perapian - anda boleh memilih rupa asli atau menggantikannya dengan penyelesaian baru yang sering dijumpai dalam gaya. muzik negara bukan sahaja Perancis, tetapi juga ke arah yang lain.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan batu, bata, jubin.

Gunakan perapian

Gunakan perapian

kembali ke menu ↑

Pencahayaan

Barang-barang palsu untuk pencahayaan - seperti candelabra, candlesticks, candelier - dengan selesa melengkapi ruang tamu dan memberikannya daya tarikan. Perlu diingat bahawa semua bahagian ini mesti hadir, kerana pada abad ke-17, borjuasi belum mengenali elektrik dan menggunakan tepat objek ini. Anda boleh cat mereka sendiri dalam warna cahaya, jika anda hanya terdapat di kedai hitam produk, atau jika cahaya itu banyak kali lebih mahal. Mana-mana sentuhan buruh manual dihargai di sini, mungkin, lebih daripada gaya lain.

kembali ke menu ↑

Warna Provence

Wilayah Provence mempunyai keindahan alam semulajadi yang menakjubkan dengan landskap yang hebat, padang lavender dan langit cerah yang cantik.Semua ini tercermin di pedalaman - terutamanya menarik adalah warna biru dan emas, warna ungu, warna ungu dan warna putih lembut, yang mencerminkan semangat semulajadi Provence.

Gunakan warna kuning air, mustard, zaitun

Gunakan warna kuning air, mustard, zaitun

Di sini neutral hangat selalu relevan - dari krim pucat hingga warna berpasir berwarna gelap dan lembut. Warna-warna ini mewujudkan suasana provinsi Perancis yang tenang, di mana kehidupan damai mengalir melalui berabad-abad di bawah irama yang tidak tergesa-gesa, menggabungkan secara organik dengan idea-idea yang selesa dan moden.
kembali ke menu ↑

Hiasan dan aksesori

Sukar untuk membayangkan gaya ini tanpa bunga segar dan dalaman tumbuhan:

 • mawar;
 • lavender;
 • alfalfa

Cita-cita Perancis untuk bunga dicerminkan dalam banyak barang rumah, tekstil dan warna: sulaman berbentuk tumbuhan, memalsukan corak, menyerupai batang penggulungan, walaupun hidangan tradisional dihiasi dengan cetakan sayuran.

Lembaga
Atmosfer Provencal dapat dicapai dengan keramik buatan tangan, yang dikenal sebagai tembikar.
Neutrals panas yang sebenar

Neutrals panas yang sebenar

kembali ke menu ↑

Gambar

Untuk projek terbukti anda, anda perlu butiran berikut dalam bilangan besar:

 • bingkai foto;
 • perhiasan keramik;
 • pelbagai pasu dan kandil;
 • barangan isi rumah.

Tetapi sebagai aksesori, tempat yang paling penting diduduki oleh lukisan.

Artis sering diilhamkan oleh landskap Provencal dan manusia mempunyai koleksi besar pelbagai karya yang akan memuaskan setiap selera. Ini tidak boleh tetapi bergembira, kerana dengan rasa gambar yang dipilih memang banyak untuk hiasannya. Jika tidak berkata lebih banyak: gambar yang dipilih dapat menentukan keseluruhan hiasan dan menetapkan peranan utama dalam persepsi ruang.

Tumpuan ini mempunyai penjelasan ringkas - gambar biasanya digantung di dinding, tepat di atas paras mata. Oleh itu, ia segera menangkap mata dan menarik mata dengan salah satu lokasinya. Teknik ini digunakan oleh pereka untuk mencipta titik fokus yang terang di pedalaman menggunakan gambar.

Lukisan-lukisan ini lebih ketara daripada kaki-kaki kerusi elegan, contohnya, yang pada awalnya dapat melarikan diri dari perhatian. Dan mereka membuka pandangan mereka kemudian, menyampaikan kesan estetik yang menyenangkan. Dan gambar itu mempunyai misi yang berbeza - untuk berfungsi sebagai aksen terang di dinding.
kembali ke menu ↑

Wallpaper

Di Provence, tentu saja, dinding tidak ditutupi dengan kertas dinding, tetapi dicat dengan warna merah, oren, kuning, dan biru. Di wilayah Perancis itu sendiri, bengkel masih diadakan berdasarkan kaedah tradisional lukisan dinding dan perabot yang telah digunakan selama berabad-abad di rantau ini.

Tetapi hari ini anda boleh menemui banyak yang cantik kertas dindingyang membuat keseluruhan hiasan.

Gaya negara Perancis

Gaya negara Perancis

Lembaga
Jangan takut warna. Sifat Provencal adalah lebihan. Pedalaman juga boleh menjadi berlebihan, seseorang bahkan boleh mengatakan bahawa gaya ini adalah bertentangan dengan minimalisme.Tambahkan warna ke dinding ke palet neutral dengan memilih kertas dinding berwarna-warni.

Sejumlah besar kertas dinding dengan corak rumit memberi banyak ruang untuk kreativiti dan fantasi di atas hiasan.

kembali ke menu ↑

Langsir

Menurut kanon gaya, siling, lantai dan dinding tidak boleh menonjol dan kelihatan. Mereka memainkan peranan latar belakang, dan sebaliknya semua perhatian harus dibayar kepada tirai. Tirai tidak bergabung dengan latar belakang umum, mereka boleh dibezakan dengan warna-warna terang dan bentuk yang menarik.

Tujuan utama mereka di sini adalah untuk memelihara ringan, tidak membayangi secara berlebihan, untuk menyediakan akses udara. Oleh itu, kain tirai hendaklah dibuat dalam warna-warna cerah, nipis, dari bahan bernafas semulajadi.
Fabrik untuk langsir hendaklah dibuat dalam warna-warna terang

Fabrik untuk langsir hendaklah dibuat dalam warna-warna terang

Warna sangat penting untuk langsir, jika anda mengambilnya dengan betul, anda boleh merosakkan walaupun pedalaman yang paling berkualiti tinggi. Adalah penting untuk memilih warna berdasarkan palet Provence: nada gelap dan sejuk akan kelihatan benar-benar tidak sesuai, tetapi pistachio, zaitun atau kuning air akan melakukan segala yang mungkin.

Warna pastel adalah asas gamut warna gaya, walaupun warna cerah tidak dilarang.Dibenarkan untuk memperuntukkan mereka bahagian kecil dan aksesori. Tambahan tambahan tirai untuk langsir akan melengkapi kecanggihan.

Sifat Provencal adalah lebihan

Sifat Provencal adalah lebihan

Bercakap mengenai atap, perlu diperhatikan bahawa, seperti langsir, mereka perlu diperbuat daripada bahan semula jadi: kayu atau logam tanpa apa-apa corak dan bentuk hiasan.

Untuk ruang tamu dapur

Anda boleh menyimpan pada langsir dengan membuatnya sendiri, kerana imej Provencal tidak menyiratkan struktur yang kompleks dengan lambrequins, tetapi mudah, bentuk desa yang tidak bersahaja. Bagaimanapun, kain untuk ruang tamu perlu menarik. Berikut adalah beberapa idea ruang tamu yang ringkas:

 • Langsir Rom. Mereka kelihatan hebat dalam bentuk apa pun, tetapi kelihatan lebih berjaya apabila panjang disesuaikan dengan tangan anda sendiri - dengan bantuan reben atau tali. Tirai Rom sesuai untuk kedua-dua tingkap besar dan tidak besar. Selalunya, langsir ini digantung bersama dengan langsir berpola atau monophonik tanpa corak. Paling sesuai untuk dapur dan ruang tamu.
 • Langsir putih klasik. Ini adalah cara yang paling serba boleh untuk menghiasi tingkap supaya siang tidak membebankan bilik. Baik untuk tingkap besar dan lokasi di sebelah cerah. Anda boleh membawa keaslian dengan menghias langsir dengan tali yang boleh anda buat pada masa lapang anda.
 • Mengawal langsir melakukannya sendiri. Ini adalah tirai yang paling asal, mereka paling sesuai dengan situasi ini. Walau bagaimanapun, ia adalah kerja keras, tetapi hasilnya berbaloi. Jika anda tidak mahu merajut semua kain, anda boleh mengehadkan diri anda ke rim yang sama dengan sisipan rajutan kecil.

Pilih untuk diri sendiri semua yang anda boleh mencipta sekeping Perancis dan akan harmoni sesuai ke pedalaman.

Ruang tamu gaya Provence

Kami mengemas kini pedalaman

8 Skor Jumlah
Sebuah provinsi kecil ke rumah anda

Terdapat banyak cara untuk mewujudkan rupa Provençal yang lengkap, jadi dengan mencipta ruang gaya Provence anda, anda boleh membawa bahagian kreativiti anda sendiri. Bekerja dengan pedalaman dalam gaya ini, tidak perlu menjadi seorang pereka profesional dan melibatkan diri dalam beberapa jenis kerangka, hanya mengikuti beberapa peraturan untuk mendapatkan sepotong Perancis yang nyaman di rumah. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8
Ketersediaan permohonan
7.5
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
8
Kebaikan
 • Selesa
 • Ia boleh menggunakan perabot lama yang dipulihkan.
 • Mudah
Cons
 • Untuk bilik besar, sebaik-baiknya
 • Mengandungi banyak bahagian kecil
 • Marki
Tambah ulasan anda

Novozhenina Anna

Hai, saya di sini kerana reka bentuk dalaman adalah kelemahan saya. Saya kerap merasakan daun melalui hauz, mencari inspirasi demi kepentingan dan tidak melupakan Ikea))

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk