Lipat meja dapur (kecil, bujur, kaca): Bagaimana untuk memilih? Di mana hendak meletakkan? Bagaimana untuk menghiasi?

Salah satu penyelesaian terbaik di pedalaman sebuah pangsapuri kecil adalah meja lipat untuk dapur. Ia mengambil sedikit ruang di negeri yang dilipat - cukup untuk menampung satu, dua, tiga orang. Tetapi sebaik sahaja keperluan itu timbul, ia dapat diuraikan, dan kemudian ia boleh duduk lebih jauh.

Kandungannya:

Anda mempunyai dapur kecil seperti itu yang anda tidak akan menghidupkannya jika anda meletakkan meja besar? Adakah anda ingin menerima tetamu, mengatur pesta dan perayaan? Adakah ahli keluarga atau kawan tercinta datang kepada anda dari semasa ke semasa? Kemudian jadual pegun yang biasa dalam keadaan anda ternyata kehilangan lipat.

Tetapi walaupun kelebihan praktikal tidak dapat dipertikaikan, adalah perlu untuk menyelidiki sedikit ke dalam pertanyaan untuk membeli apa yang anda perlukan - baik dari segi anggaran, dari segi prestasi, dan dari segi prospek pemasangan ke pedalaman.

Meja lipat untuk keluarga besar

Meja lipat untuk keluarga besar

Ciri pembinaan

Reka bentuk meja dapur lipat adalah aspek yang menentukan yang lebih penting daripada bahan yang digunakan atau diberikan atas meja borang. Ia bergantung kepada reka bentuk berapa mekanisme lipatan yang akan digunakan, dan juga bagaimana ia mudah untuk menampungnya setiap kali tetamu tiba.

kembali ke menu ↑

Meja lipat Tsargovy

Dengan reka bentuk, jadual lipat boleh dibahagikan kepada dua kumpulan besar. Yang pertama mereka - raja. Mereka berbeza dari yang lain dengan kehadiran bingkai tsarga, yang mana di atas meja dilampirkan. Sebagai peraturan, apabila berlaku mereka bergerak hanya permukaan kerja. Walau bagaimanapun, kadang-kadang mungkin ada varian di mana kaki juga bergerak.

Mekanisme lipatan bergantung pada reka bentuk meja.

Mekanisme lipatan bergantung pada reka bentuk meja.

Terdapat beberapa jenis jadual raja berikut:

 • Dengan sentuhan pusat. Jadual ini menjadi lebih kurang kurang daripada satu pertiga - masukkan tambahan khas disimpan di dalam kotaknya di bawah jadual atas. Apabila perlu untuk memisahkannya, kedua-dua bahagian tablet dipindahkan ke sisi, sisipan dikeluarkan dan diletakkan di ruang yang kosong, dan kemudiannya dipasang di dalamnya. Malah seorang remaja akan menghadapi, terdapat dua lipit yang ketara di atas meja.
 • Masukkan pusingan pusat. Evolusi pembinaan sebelumnya. Tidak perlu untuk mencapai dan meletakkan sisipan - dalam jadual ini dibahagikan kepada dua, apabila meja bergerak berasingan, separuh daripadanya naik pada engsel, dan kemudian yang kedua terbentang selepas itu. Permukaan kerja meningkat sebanyak kira-kira sepertiga, bukan sahaja remaja itu akan mengatasi, tetapi juga anak-anak - tidak diperlukan usaha khusus. Jahitan kekal.
 • Dengan meja atas berlapis ganda. Untuk menguraikannya, perlu menghapus lapisan atas, kemudian tolak kedua-dua elemen tersebut.Ruang tengah terbuka, di mana lapisan atas diletakkan kembali. Permukaan kerja sama dua kali ganda, lipit hampir tidak kelihatan. Tetapi remaja itu tidak lagi dapat mengatasi - lapisan atas agak berat - dan selain itu, pembinaan akhir adalah nipis dan rapuh. Jika anda menekan terlalu keras, elemen sampingan boleh memecahkan mekanisme.
 • Gelongsor dengan sisi bergerak. Untuk mengembangkan struktur seperti itu, anda perlu menarik lebih satu tepi dengan kaki, akibatnya mereka akan memandu sedikit ke satu sisi. Selepas itu, ia tetap untuk menolak memasukkan dari bawah bahagian atas meja dan memperbaikinya. Remaja akan menghadapi, kerana jadual itu agak ringan. Permukaan kerja meningkat sebanyak satu pertiga (dalam kes yang jarang berlaku, dua kali). Dalam bentuk terungkap, terdapat perbezaan yang ketara di antara bahagian utama dan yang diajukan.
 • Lipat dengan sisi bergerak. Untuk mengembangkan struktur seperti itu, anda perlu menarik tepi dengan kaki, dan kemudian buka meja dan lapisan atasnya terletak pada ruang kosong. Berurusan dengan ini mungkin sukar - anda perlu mengangkat berat. Di samping itu, reka bentuknya tidak terlalu kuat. Jika anda cuba untuk berdiri di atasnya dalam keadaan terungkap (sebagai contoh, untuk menggantikan mentol lampu atau berus dari web), ia boleh pecah. Permukaan kerja dua kali ganda.

Menggabungkan kekompleksan dan fungsi.

Menggabungkan kekompleksan dan fungsi.

Jadual Royal mempunyai kelebihan berikut terhadap yang lain:

 • Kebolehpercayaan. Berbanding dengan struktur lain, walaupun yang paling rapuhnya agak boleh dipercayai, kerana bahagian atas meja disokong oleh bingkai yang kukuh.
 • Kesederhanaan. Unsur yang kurang dalam strukturnya, semakin kurang peluang itu akan pecah.
 • Lama. Jadual regal yang besar kelihatan hebat dalam gaya klasik. muzik negara, gaya bahasa inggeris, gaya amerika.

Terdapat juga kekurangan:

 • Massive. Jauh dari semua bahagian dalaman, ia adalah tambahan. Dalam cahaya, suasana lapang, mereka akan kelihatan agak tidak masuk akal.

Unsur yang kurang dalam strukturnya, semakin kurang peluang itu akan pecah.

Unsur yang kurang dalam strukturnya, semakin kurang peluang itu akan pecah.

Untuk reka bentuk tsargovye dapur bersaiz sederhana digunakan paling kerap - mereka kelihatan baik sebagai pusat ruang makan.

Lembaga
Memilih jadual, memberi tumpuan kepada gaya. Jika anda mempunyai apa-apa jenis klasik, tsargovy akan sesuai dengan anda dengan baik.
kembali ke menu ↑

Selebihnya

Terdapat beberapa jenis mekanisme dalam pembinaan kuasa dua. Selebihnya lebih miskin, kerana bagi setiap daripada mereka tidak masuk akal untuk memperuntukkan bulatan yang berasingan.

Jadual-jadual ini kelihatan hebat di pedalaman klasik.

Jadual-jadual ini kelihatan hebat di pedalaman klasik.

Sebagai tambahan kepada jadual raja adalah:

Lipat

Reka bentuk yang paling sederhana ini adalah klasik yang tidak akan menjadi usang - secara umum meja seperti ini dipanggil "buku". Mereka mempunyai bahagian tengah sempit dengan lebar tidak lebih daripada lima puluh sentimeter, di sisi yang menggantung unsur-unsur sampingan, menutupnya. Di dalam bahagian tengah biasanya ada rak dan laci untuk menyimpan perkara yang berguna. Sekiranya jadual perlu dibukanya, cukup untuk mengangkat elemen sampingan dan, dengan memperluaskan kaki, menyokongnya, kemudian membetulkannya dengan alur khas di bawahnya. Malah kanak-kanak boleh mengatasinya. Permukaan kerja bertambah banyak kali, contohnya, rempah-rempah boleh disimpan di ruang sub-jadual. Kelebihan tambahan adalah keupayaan untuk mengawal saiz meja, mengangkat elemen sampingan pada satu atau kedua-dua belah pilihan anda.

Meja lipat reka bentuk yang paling mudah

Meja lipat reka bentuk yang paling mudah

Lipat

Ini adalah jenis "buku" yang unik, yang tidak mempunyai prinsip tsarg, seperti kaki, dan bahagian pusat. Bahagian atas meja - biasanya separa bulat atau persegi - bergantung kepada dinding. Untuk menaikkannya, anda hanya perlu membuat sedikit usaha (kanak-kanak boleh mengatasinya). Mekanisme pendukung dibuka, terletak pada dinding itu sendiri. Untuk majlis-majlis yang luas tidak akan berfungsi, mustahil pada dasarnya untuk dipindahkan, permukaan kerja sangat kecil, tetapi untuk dapur kecil, di mana sukar untuk berbalik, ini dapat menjadi solusi yang sangat baik.Terutama jika hanya satu atau dua orang tinggal di rumah.

Penyelesaian yang hebat untuk dapur kecil

Penyelesaian yang hebat untuk dapur kecil

Reka bentuk "rama-rama"

Reka bentuk ini sangat sesuai jika anda tidak mahu meninggalkan meja dapur tanpa henti, tetapi ingin dapat makan ruang tamu - sebagai contoh, sebelum ini tv. Ia adalah meja dengan kaki dipasang di bahagian bawah, melintang dalam bentuk huruf "x". Untuk menterjemahkan ke dalam keadaan terungkap, anda perlu membawa kaki lebih dekat bersama dan mengamankannya dengan kunci khas. Kanak-kanak akan menghadapi, permukaan kerja kecil, tidak mengubah saiznya. Tetapi hanya dapur kecil, di mana anda mahu makan tengah hari tidak setiap kali, akan lakukan.

Dilipat

Reka bentuk sedemikian adalah yang paling pelbagai. Mereka jarang dijumpai, mereka adalah jenis pembina yang mesti dipasang sebelum duduk di atas meja. Kadang-kadang ia adalah meja yang sempit, di mana, jika perlu, kaki dipindahkan, dan bahagian atas meja diletakkan pada panduan yang melanjutkan dari kaki ke kaki. Permukaan kerja meningkat hampir sepuluh kali. Kadang-kadang ini adalah jadual rama-rama kecil yang melipat dan mengikat satu sama lain, membentuk satu permukaan kerja yang besar. Kadang-kadang ini adalah unsur-unsur seperti petal yang perlu disusun untuk membuat meja bulat. Dan di samping mereka, terdapat banyak lagi, dengan ciri-ciri individu.

Memperpanjang ruang

Memperpanjang ruang

Boleh ditarik balik

Rekaan sedemikian biasanya dilampirkan pada set dapur. Tablet itu hanya memanjangkan dari kabinet. Mereka tidak cantik, mudah untuk pecah, tetapi jika terdapat sedikit ruang dan estetika tidak mengganggu, tiada apa yang menghalang anda daripada menggunakan penyelesaian sedemikian.

Meja bukan-raja lebih rapuh, mereka sering digunakan untuk menjimatkan ruang di dapur maksimal, dan tidak dapat menerima tetamu. Sesuai dengan gaya asal moden - lipat, sebagai contoh, dengan sempurna melengkapi minimalism, boleh dilipat sesuai dengan sempurna ke dalam pereka dalaman bergaya eko.

Sempurna melengkapkan gaya minimalis.

Sempurna melengkapkan gaya minimalis.

Impak yang besar ke atas kebolehpercayaan reka bentuk mempunyai bahan apa yang mereka buat.

Lembaga
Jika anda mempunyai dapur kurang dari tujuh meter, hanya ada tempat untuk itu dalam keadaan terbentang untuknya. Adalah lebih baik memilih salah satu pilihan lain.
kembali ke menu ↑

Bahan

Kebolehpercayaan bahan memainkan peranan yang besar. Dan selain itu, ia bergantung kepada bagaimana keputusan estetiknya.

Sangat penting untuk memilih bahan yang boleh dipercayai.

Sangat penting untuk memilih bahan yang boleh dipercayai.

kembali ke menu ↑

Prop

Tsarga atau mana-mana bingkai lain yang mana jadualnya dilampirkan boleh dibuat daripada:

Chipboard

Ini adalah bahan yang paling murah dan paling tidak boleh dipercayai. Ia diperbuat daripada serbuk habuk yang dimampatkan bercampur dengan resin sintetik. Dari penutup di atas dengan filem plastik atau kertas meniru pokok sebenar. DSP mempunyai kecenderungan untuk ubah bentuk di bawah pengaruh masa, filem itu menanggalkannya, dari pukulan kuat yang dapat retak atau pun ditusuk sehingga lubang terbentuk. Ia tidak sensitif kepada kelembapan sehingga ia mendapat di bawah filem - jika ini berlaku, ia akan membengkak dan kehilangan semua penampilan. Mudah terbakar, tetapi tidak sensitif terhadap suhu yang melampau. Rodents, lipas, dan perosak lain tidak berminat dengan mereka - resin sintetik adalah beracun.

MDF

Tolak MDF lebih lama lagi - ini adalah habuk papan yang sama, tetapi sebelum menekan digiling ke dalam bubur gandum kecil, bercampur, cair ke massa homogen. Slab siap di atas juga ditutup dengan filem plastik atau kertas, tetapi ia diadakan lebih selamat daripada pada papan serpih. Plus, resin, yang melekatkan habuk papan, bukan sintetik, tetapi semula jadi. Ia juga akan mengalami kelembapan jika ia mendapat di bawah filem, dan tidak takut perubahan suhu. Ia tidak akan retak dari tamparan yang kuat, tetapi akan mendapat penyok cetek, ia terdedah kepada ancaman biologi. Lama kelamaan, tidak cacat, boleh menahan berat badan yang agak besar.

MDF adalah bahan praktikal dan kerap.

MDF adalah bahan praktikal dan kerap.

Pokok

Hadir pokok itu jangan tutup dengan plastik, dan proses varnis - kesannya ternyata berbeza dengan cara MDF dan pisau serpihan kelihatan. Setiap sokongan kayu adalah unik, kelihatan menarik, mulia, mungkin mempunyai bau samar kayu. Ia tidak cacat dari masa ke masa, jika ia diproses dengan baik, ia tidak takut sebarang ancaman biologi, atau turun naik suhu, atau kelembapan. Jika dipukul, ia tidak akan menyakitkan atau mendapatkan penyok kecil. Boleh tercalar. Kayu adalah baik untuk pedalaman yang dibuat dalam bahan semula jadi yang memerlukan kecantikan klasik.

Logam

Mampu menahan banyak berat (contohnya, bahagian atas kaca paling kerap dipasang pada sokongan logam), tidak takut terhadap sebarang pengaruh luaran - tidak perubahan suhu, atau kelembapan, atau ancaman biologi, atau kebakaran. Jika anda menyerang, ia tidak akan menderita sama sekali - hanya jika anda melakukan usaha yang sangat besar, akan ada penyok, yang kemudiannya dapat diluruskan. Tetapi penampilan pelik yang berbeza. Untuk gaya yang hangat dengan warna, ringan, semula jadi tidak sesuai.

Tidak takut sebarang turun naik suhu

Tidak takut sebarang turun naik suhu

Secara tidak langsung, sebahagian daripada sokongan adalah elemen mekanisme untuk lipatan. Selalunya mereka diperbuat daripada logam.

Sebelum membeli, ia patut memastikan mereka semua terjaga dengan baik di dalam alur mereka, jangan tergesa-gesa, dengan mudah, bergerak dengan mudah.

Chipboard - Satu penyelesaian sementara, hanya sesuai jika anda mempunyai anggaran yang sangat rendah. MDF sesuai untuk pedalaman di mana tidak ada taruhan pada bahan semula jadi, tetapi di mana kayu tiruan dialu-alukan. Pokok sebenar sesuai untuk gaya yang memerlukannya - klasik, bahasa Inggeris, contohnya. Dan logam kelihatan baik dalam hi-tech modern, loteng, minimalism.

Reka bentuk klasik

Reka bentuk klasik

kembali ke menu ↑

Atas meja

Apa yang diperbuat daripada tablet adalah tidak kurang penting daripada sokongan yang dibuat. Lebih-lebih lagi, kerana sos tumpah, pisau tergelincir, seorang kanak-kanak yang memutuskan untuk mencapai siling jatuh di atasnya. Untuk kegunaan pembuatan:

 • Chipboard. Meja ini diperbuat daripada beberapa lapisan bahan, tetapi ia masih agak nipis, rapuh, bersedia untuk retak. Jika sebuah filem dikupas di suatu tempat darinya, kelembapan yang masuk ke dalamnya akan menyebabkan seluruh permukaan membengkak. Satu-satunya kebaikan adalah cahaya. Jadual sedemikian mudah untuk ditolak.
 • MDF. Lebih berat daripada papan serpai, tetapi lebih cantik, lebih selamat, lebih tebal. Ia kelihatan seperti pokok yang sebenar, boleh menanggung berat anak yang telah naik.
 • Pokok. Tebal, berat, tetapi sangat cantik. Ia tidak bertolak ansur dengan wain yang tertumpah, sup yang tumpah - mungkin terdapat bintik-bintik hodoh yang sukar untuk dikurangkan. Pokoknya sensitif kepada bahan kimia isi rumah, anda tidak boleh mencuci dengan agen agresif.
 • Kaca. Bukan hanya cantik, tetapi juga bahan yang sangat tahan lama. Ia tidak akan retak sekalipun orang dewasa mendapatnya, tiada kesan di atasnya, sukar untuk menggaruknya. Satu-satunya negatif - ia licin. Ia adalah perlu untuk meletakkan sesuatu yang tidak stabil di atasnya, ia akan segera digulung, ia boleh jatuh. Daripada kaca struktur retractable biasanya dibuat - ia terlalu berat untuk ia dibentangkan dengan selesa.
 • Plastik. Mereka tidak membuat asasnya, tetapi anda boleh bertemu dengan tablet seperti itu. Mereka sangat ringan, agak tahan lama, tidak kotor, tidak menyerap bau. Tetapi mereka boleh memudar di bawah sinar matahari, tidak bertolak ansur dengan kimia yang agresif, mudah digaru.

Jadual plastik dibezakan oleh warna-warna cerah dan pelbagai warna, tetapi kelihatan murah.

Cantik, boleh dipercayai dan besar

Cantik, boleh dipercayai dan besar

Pada dasarnya, meja makan lipat tidak diperbuat daripada logam - persatuan terlalu kuat dengan bilik operasi akan gagal untuk masuk ke kebanyakan kawasan pedalaman, ia mahal, dan selain itu, ia tidak semestinya diperlukan. Bahan yang selebihnya melakukan kerja yang sangat baik.

Lembaga
Kaca digabungkan dengan sokongan logam lebih daripada yang lain. Dan pengganti kayu buatan tidak boleh digabungkan (dalam meja yang sama atau di dalam bilik yang sama) dengan kayu semula jadi.

kembali ke menu ↑

Sebelah estetik

Reka bentuk akan menjadikan meja selesa, bahan dari mana ia dapat dipercayai. Tetapi hanya kombinasi aspek lain yang menjadikannya cantik, sesuai untuk pedalaman tertentu. Ini adalah:

 • borang - ia bergantung pada betapa mudahnya untuk menyesuaikan jadual, serta gambaran umum bahawa ia akan menghasilkan;
 • dimensi - ia bergantung kepada mereka betapa selesa akan duduk di belakangnya, serta jumlah tetamu yang sesuai;
 • hiasan - akan membenarkan pembinaan konkrit satu individualiti yang jelas;
 • tempat di dapur - menyediakan kemudahan penggunaan, serta penempatan aksen yang betul.

Memberi keperibadian dalaman

Memberi keperibadian dalaman

Dan ia adalah perlu untuk memilih semua ini supaya ia bukan sahaja estetik menyenangkan, tetapi juga mudah.

kembali ke menu ↑

Bentuk atas meja

Bentuk sokongan jadual selalu lebih kurang sama - kaki dari tsarg klasik, bahagian pusat "buku", sukar untuk menggantikan sokongan rama-rama yang bersilang dengan sesuatu yang baru pada dasarnya baru. Di samping itu, mereka hampir tidak memberi perhatian, mereka sentiasa boleh ditutup dengan kain meja tergantung panjang.

Bentuk segi empat tepat akan sesuai dengan reka bentuk apa pun.

Bentuk segi empat tepat akan sesuai dengan reka bentuk apa pun.

Tetapi bentuk atas meja tidak dapat disembunyikan.

Ia mungkin:

 • Rectangular. Yang paling biasa, ada di mana-mana. Jadual segi empat tepat - klasik. Mereka memberi bahagian dalam keterukan tenang yang biasa, sesuai dengan sempurna di mana-mana, tidak menyebabkan kesulitan. Countertop dari chipboard biasanya merujuk kepada jenis ini - untuk memberi mereka bentuk yang berbeza tidak akan berfungsi. Secara umum, meja segi empat tepat tidak terlalu asli, tetapi ia memberi ruang untuk bermain-main. Dalam bentuk terbentang mereka memberikan hanya segi empat tepat sedikit lebih panjang.
 • Square. Juga biasa. Selalunya ia termasuk jadual dengan jadual dua peringkat. Ia mungkin menarik untuk dimainkan, juga tidak terlalu asal. Dalam bentuk terbentang berubah menjadi segi empat.
 • Pusingan. Agak lebih luar biasa - anda mampu membuat meja bulat di dapur hanya jika anda tidak perlu menjimatkan ruang. Ia memberikan keselesaan tambahan, sesuai dengan cahaya, gaya yang agak licik - sama provensi. Dalam bentuk terbentang adalah bujur.
 • Oval. Ia juga agak luar biasa - ia juga memerlukan banyak ruang, walaupun ia adalah jadual yang agak kecil. Ia memberikan keselesaan, mengingatkan kafe, sesuai dengan hiasan klasik, terutamanya jika anda menutupnya dengan taplak meja. Dalam bentuk terungkap mewakili bujur yang agak panjang.
 • Separuh angka. Meja lipat terdiri daripada mereka sepenuhnya - ia adalah separuh bulatan, separuh dilancarkan. Ia kelihatan agak aneh, ia kelihatan seperti meja di kereta api, tetapi terdapat daya tarikan dalam warna-warna hangat ini.

Model pusingan dalam gaya Provence

Model pusingan dalam gaya Provence

Dari reka bentuk lipat tidak ada yang menunggu untuk kerja-kerja pereka yang rumit. Dalam perjalanan bentuk yang sangat sederhana yang mudah diperluas, yang tidak dapat mengganggu keseimbangan.

Lembaga
Sekiranya terdapat kanak-kanak kecil atau haiwan peliharaan yang tidak sihat di dalam rumah, lebih baik untuk mendapatkan meja tanpa sudut tajam - jika tidak bulat, maka sekurang-kurangnya dengan sudut bulat. Ini akan mengurangkan kemungkinan kecederaan.
kembali ke menu ↑

Saiz

Meja besar adalah baik, tetapi jika anda memutuskan untuk mengambil lipatan, maka anda tidak mempunyai banyak ruang di dapur. Dalam keadaan sedemikian, perlu dikira mengikut piawaian - dengan saiz minimum yang dibenarkan.

Saiz jadual adalah penting apabila memilih

Saiz jadual adalah penting apabila memilih

Baginya terdapat peraturan-peraturan berikut:

 • Panjang. Untuk setiap makan di meja mestilah sekurang-kurangnya enam puluh sentimeter. Panjang ini membolehkan anda duduk dengan selesa, meletakkan plat, meletakkan garpu, sudu, sebahagiannya bergantung pada tangan anda, tanpa menjumpai jiran.
 • Lebar. Empat puluh sentimeter untuk setiap orang yang duduk di satu sisi meja, ditambah dua puluh sentimeter di tengah. Maksudnya, jika kita bercakap tentang meja, di mana dua orang akan duduk bertentangan antara satu sama lain, lebarnya perlu membuat satu meter penuh - hanya akan mudah untuk kedua-duanya, dan akan ada tempat di tengah untuk lampu, pasu, hidangan makanan dan apa-apa perkara lain. .
 • Ketinggian. Di meja standard ialah tujuh puluh lima sentimeter, tetapi jadual piawai direka untuk orang yang tidak terlalu tinggi. Kerana ketinggian itu dipilih secara sewenang-wenang, supaya semua ahli keluarga selesa di belakangnya untuk duduk.

Untuk kemudahan, lebar mestilah sekurang-kurangnya satu meter.

Untuk kemudahan, lebar mestilah sekurang-kurangnya satu meter.

Oleh kerana ini adalah jadual lipat, anda mesti mengambil kira panjang dalam keadaan terbentang. Untuk melakukan ini, sudah cukup untuk mengira bilangan maksimum tetamu yang akan duduk di belakangnya dan membiak nombor ini sebanyak enam puluh. Hasilnya ialah bilangan sentimeter.

Lembaga
Jika anda tidak tahu apa yang anda akan mempunyai maksimum tetamu, maka ambil model standard, panjangnya yang menggandakan dengan tepat.
kembali ke menu ↑

Perhiasan

Apabila bentuk dengan saiz ditentukan, seseorang boleh meneruskan ke hiasan - butiran ini nampaknya tidak penting hanya pada pandangan pertama, malah ia bergantung pada bagaimana jadual itu akan dilihat secara keseluruhan.

Dalam reka bentuk setiap perincian adalah penting.

Dalam reka bentuk setiap perincian adalah penting.

Ia tidak mungkin untuk melakukan apa-apa dengan sokongan - perhatian jarang memberi tumpuan kepada itu juga - tetapi ia adalah idea yang baik untuk menukar meja.

Memohon kepada:

 • Lukisan. Ia biasanya dilakukan di atas kayu, tetapi ia juga berlaku pada kaca. Boleh menunjukkan reka bentuk bunga, haiwan, burung, adegan dari cerita dongeng atau buku kegemaran - sebenarnya, apa saja. Anda boleh melakukannya sendiri, anda boleh menyewa seorang profesional. Perkara utama ialah untuk melapangkan hasilnya dengan varnis tanpa warna supaya tidak memburuk, merosot akibat cecair tertumpah atau tercalar.
 • Percetakan foto. Malah, variasi lukisan itu, tetapi tanpa tuan dengan cat. Tidak memerlukan bakat untuk lukisan, hanya memesan cetakan gambar tertentu. Biasanya dilakukan pada MDF atau papan partikel, kerana filem plastik mereka membenarkannya. Adalah mungkin untuk menggambarkan apa-apa gambar dari penduduk apartmen ke poster konsert kumpulan kegemaran anda.
 • Thread. Ia digunakan untuk menghias kayu semulajadi, biasanya berjalan di pinggir meja, kerana ia sebaliknya akan mengganggu. Ia adalah perlu untuk varnis supaya ia tidak tersumbat dengan serbuk, tidak mendapat kotor dengan cecair tertumpah. Menggambarkan biasanya corak geometri mudah, tetapi anda boleh mencari seorang profesional yang akan menggambarkan apa-apa pada seluruh tablet.
 • Fusion. Gelas berwarna bersih untuk hiasan meja jarang digunakan - terlalu rapuh. Tetapi gabungan, di mana bentuk berbentuk berwarna dipanggang di atas gelas utama, akibatnya gambar diperolehi yang cukup kuat untuk digunakan. Corak berulang yang baik, geometri atau bunga.
 • Ukiran pasir. Gelas pasir yang terbelah adalah matte. Tetapi jika pada masa pemprosesan untuk meletakkan stensil di atasnya, anda mendapat kawasan telus dari mana anda boleh membentuk corak. Ia kelihatan sangat mengagumkan, tetapi memerlukan perhatian - kaca ini menjadi lebih rapuh daripada jenis lain.
 • Kaca es. Ia kelihatan sangat baik, jika ia mempunyai warna - maka sebarang cahaya akan memberi kecemerlangan dan kedalaman tambahan.

Corak, lukisan, percetakan foto - untuk setiap rasa

Corak, lukisan, percetakan foto - untuk setiap rasa

Tetapi pengubahsuaian tablet bukan satu-satunya cara untuk menghiasi meja lipat.

Terdapat lebih aksesori:

 • Alas meja. Kadang-kadang tidak boleh digantikan, kerana bahan-bahan sensitif akan menyelamatkan dari cairan, gas tercalar dan masalah lain, dan juga menyembunyikan titisan dan jahitan peringkat, yang merupakan bahagian yang tidak dapat dielakkan dari setiap meja lipat.Paling penting, jika ia diperbuat daripada kain semulajadi, walaupun sintetik mungkin kelihatan baik dalam gaya demokratik abad kedua puluh.
 • Perlawanan cahaya. Membantu memperuntukkan meja makan di kawasan berasingan. Biasanya ia sudah tua lampu di bawah lampu buluh separa bulat - elemen hiasan yang sangat penting dalam gaya atau provensi Amerika.
 • Bunga. Sejambak yang indah boleh melengkapkan pedalaman, mengalihkan perhatian dari kelemahan. Untuk kehidupan sehari-hari yang paling sesuai jenis yang agak sederhana - asters yang sama. Tetapi untuk meletakkan bunga ros lebih baik untuk percutian.
 • Buah mangkuk atau gula-gula. Ia juga boleh menjadi hiasan tetap meja makan, jika ia baik untuk memilih warna untuk reka bentuk pedalaman utama.

Taplak meja - bahagian penting bagi setiap meja

Taplak meja - bahagian penting bagi setiap meja

Apa-apa sahaja boleh menjadi aksesori, tetapi item ini sepadan dengan gaya umum, dan juga mempunyai sekurang-kurangnya beberapa hubungan dengan dapur. Sebagai teddy beruang, contohnya, di tengah-tengah jadual makan malam akan kelihatan tidak masuk akal, walaupun sofa di bilik tidur boleh menjadi tambahan yang bagus untuk hiasan.

Lembaga
Sekiranya anda tidak mahu menghiasi meja sebagai tambahan, anda sentiasa boleh meninggalkannya hanya kayu. Bagi kebanyakan pedalaman, ia sudah cukup cantik.
Hiaskan meja anda dengan pasu bunga

Hiaskan meja anda dengan pasu bunga

kembali ke menu ↑

Lokasi

Apabila gabungan itu dipilih dengan sempurna, ia tetap hanya untuk meletakkannya di dapur supaya ia berada di tempat.

Idea standard ialah:

 • Dengan tingkap. Ini membolehkan anda menyerlahkan meja makan, menyerlahkan gaya itu, serta menikmati hidangan, mengagumi pemandangan jalan - yang sangat bagus jika anda mempunyai pemandangan yang indah. Walau bagaimanapun, jika anda meletakkan meja ke tingkap, tanpa cahaya semulajadi akan menjadi kawasan kerja - anda perlu menyerlahkannya secara berasingan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai dapur kecil, cahaya akan mencukupi.
 • Dengan dinding. Lipat jadual dengan cara yang berbeza dan jangan letakkan, dan yang lain adalah susunan yang paling klasik. Biasanya mereka diletakkan di dinding panjang bilik, menutup, supaya mudah dilalui, hingga peti sejukcontohnya. Susunan ini adalah tipikal untuk dapur lama sempit.
 • Di tengah. Ia hanya sesuai untuk sebuah bilik besar, kerana ia juga perlu untuk menempatkan kerusi, dan masih ada ruang untuk orang yang akan memasak untuk bergerak di sekitar kawasan kerja. Tetapi ternyata cantik, berkesan, secara klasik.

Jangan lupa bahawa apabila memilih anda perlu memberi perhatian kepada mekanisme: ia tidak sepatutnya terhenti dalam alur, ia harus mudah bergerak. Atas sokongan: ia harus stabil, bukan ayunan, tidak perlu skru yang menonjol. Di atas meja: ia sepatutnya licin, ia tidak sepatutnya menjadi jalang, retak.

Jika anda menganggap semuanya, meja lipat yang dipilih akan menggembirakan anda untuk masa yang lama.

Mengubah jadual

Luar biasa tetapi nyata

8.6 Skor Jumlah
Memilih meja di dapur

Jadual di dapur adalah salah satu butiran yang paling penting. Ia adalah orang yang menetapkan atmosfera dan menekankan satu atau satu lagi gaya pilihan. Meja lipat sangat berfungsi dan selesa. Mereka boleh dilipat, dibuka pada lebar yang berlainan. Perkara utama untuk memilih yang sesuai untuk anda, dan akan menggembirakan semua isi rumah dan tetamu anda. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
8
Ketersediaan permohonan
8.5
Pendedahan topik
9
Kebolehpercayaan maklumat
9
Kebaikan
 • Kurang ruang dibelanjakan, dan dapur kecil di studio setiap sentimeter adalah penting.
 • Sekiranya tetamu datang kepada anda, anda sentiasa berada di mana mereka duduk - mereka tidak perlu memegang plat di tangan mereka, menolak siku mereka, duduk di atas katil atau di atas jendela
 • Penyelesaiannya kelihatan asli dan, sebaik sahaja anda ingin mengubah perabot, ia akan mencukupi hanya untuk menyebarkan meja, menutupnya dengan taplak meja baru supaya pedalaman berubah sedikit
Cons
 • Reka bentuk ini akan lebih rapuh berbanding dengan pegun
 • Jika anda tidak suka menerima sebilangan besar tetamu, keputusan ini hanya akan membazir wang.
 • Jadual mestilah dipilih dengan teliti supaya ia berada di tempat.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk