Projek rumah Finland dari kayu terpalut: Apa yang baik dan bagaimana untuk mengatur? (180+ Foto)

Rumah-rumah Finland dari sebuah bar muncul di Rusia baru-baru ini, tetapi sudah mendapat populariti. Mereka serupa dengan rumah bingkai modular yang boleh dibina dalam masa dua minggu dari sifar lengkap. Hanya jika pembinaan modular dibina di atas bingkai logam, yang, selepas pelapisan, terlindung dan siap, adalah Finland yang diperbuat daripada bar terpaku khas - bukan kayu semulajadi, tetapi sangat serupa.

Kandungan artikel ini:

Bagaimana untuk menghasilkan kayu dan pembinaan?

Teknologi moden agak rumit daripada bekas "turun pokok, potong, menggilap" yang dulu.

Rumah Finland moden

Rumah Finland moden

Kayu berlapis terpaku dibuat dalam beberapa peringkat:
 • Yang pertama - menggergaji. Kebanyakan syarikat yang terlibat dalam pengeluaran rumah Finland, perhutanan sendiri atau perjanjian dengan pembekal terkenal. Pokok menyampaikannya, pilih biasa dan gerakkan dengan bantuan peralatan khas yang mengawal komputer. Lamellas ternyata - jalur kayu nipis.
 • Pengeringan kedua. Pokok yang ditebang itu terlalu basah untuk sesuatu yang dibina. Oleh itu, lamellae yang diperolehi pertama kali kering dalam mod lembut, kemudian tertakluk kepada penyaman udara, dengan hasilnya semua kelembapan keluar.
 • Ketiga - gluing. Slats terpaku antara satu sama lain supaya bar saiz standard diperolehi, yang akan digunakan untuk pembinaan. Keuntungan mereka adalah bahawa mereka lebih kuat daripada kayu biasa dan prestasi mereka lebih tinggi.
 • Keempat - profil. Di mesin-mesin, bar-bar yang terhasil dipotong supaya mereka jelas bergabung antara satu sama lain, ditambah mereka membuat alur khas di mana penebat akan dipasang. Selain itu, mereka juga diberi impregnasi dengan sebatian khas yang menjadikannya lebih tahan terhadap pengaruh luaran.
 • Kawalan kelima. Yang tidak diperiksa untuk ketahanan, untuk ketahanan terhadap kelembapan, untuk ketiadaan cacat perkilangan - retak, kerepek, penyok dan kecacatan lain yang merosakkan penampilan.

Pilihan popular untuk rumah dari kayu terpal

Pilihan popular untuk rumah dari kayu terpal

Kayu siap boleh digunakan segera dalam pembinaan dan di sini anda masuk.

Pembinaan juga berlaku secara berperingkat, secara berurutan:
 • Carian syarikat. Sudah tentu, anda boleh membeli kayu dan membina rumah sendiri, tetapi kebanyakan orang lebih suka mempercayai profesional yang mengetahui perniagaan mereka. Mereka hanya perlu mencari. Yang terbaik - melalui rakan-rakan, tetapi anda juga boleh melalui Internet. Perkara utama adalah membaca ulasan dengan berhati-hati.
 • Pemilihan syarikat. Jika anda mempunyai beberapa syarikat di rantau ini untuk dipilih, anda perlu memilih yang lebih dekat dengan anda atau yang mempunyai ulasan terbaik. Jangan ragu untuk memanggil semua nombor berturut-turut dan tanyakan soalan anda.
 • Kesimpulan kontrak. Pada peringkat ini, anda berkomunikasi rapat dengan pakar syarikat dan bersama-sama dengannya membentuk satu projek yang akan menunjukkan rumah masa depan anda.Jangan lupa untuk memastikan bahawa komunikasi boleh dibuat kepada anda, bahawa tingkap-tingkap di dalam rumah berada di tempat, bahawa tandas tidak dihubungkan ke dapur. Selepas itu, anda boleh memasuki kontrak - hanya membacanya dengan teliti.
 • Menunggu. Ia masih menunggu sahaja. Pada mulanya, yayasan itu akan dituangkan selama dua bulan - tidak seperti struktur modular, rumah Finland tidak diletakkan di atas tanah. Pada masa ini bar akan siap. Dan kemudian beberapa minggu lagi akan dibelanjakan untuk perhimpunan itu.
 • Kesimpulannya. Pada akhirnya, pekerja akan membina komunikasi dan, memandangkan rumah Finland tidak duduk, anda boleh segera memulakan hiasan itu.

Versi kayu elit

Versi kayu elit

Lembaga
Sekiranya anda tidak suka mengambil bahagian dalam pembinaan, hanya memesan rumah "turnkey" dan dapatkan dengan serta-merta dengan penamat.
kembali ke menu ↑

Kebaikan dan keburukan reka bentuk ini

Sudah tentu, kedua-dua rumah yang anda terima hasilnya dan bahan yang akan didirikannya mempunyai kekurangan:

 • Kemungkinan penipuan. Kayu tidak mungkin berkualiti jika pengeluar memutuskan untuk menjimatkan pengeluarannya. Sekiranya ia kurang kering, ia agak cepat berubah. Jika ia tidak direndam dengan sebatian khas - atau direndam dengan teruk - ia akan membengkak dari kelembapan atau dimakan oleh serangga.
 • Kos yang tinggi. Apa-apa bahan semulajadi adalah mahal, dan kayu juga memerlukan pemprosesan yang kompleks - tidaklah menghairankan bahawa ia mempunyai harga yang tinggi.
 • Masalah yang mungkin dengan penebat haba. Pohon itu tetap hangat walaupun tanpa lapisan penebat tambahan, tetapi jika ia tidak mengganggu masalah ini terlebih dahulu, jangan mengira segala-galanya dan jangan menyambungkan rumah ke pemanasan pusat, ia mungkin menjadi sejuk.

Rumah-rumah sedemikian mempunyai kos yang tinggi.

Rumah-rumah sedemikian mempunyai kos yang tinggi.

Tetapi mereka lebih daripada mendapat pampasan oleh pro:
 • Kemudahan. Kayu adalah bahan ringan, yang bermaksud bahawa ia tidak memerlukan asas yang terlalu mendalam. Dan yang kurang mendalam yayasan adalah, semakin sedikit masa dan wang yang diperlukan untuk menggali lubang untuk itu dan kemudian tuangkannya.
 • «Bernafas". Mereka mengatakan bahawa ada bahan "pernafasan" - ini benar. Kayu melepasi jumlah tertentu udara di kedua-dua arah, yang mempunyai kesan positif ke atas kelembapan di dalam rumah dan pada suhu di dalamnya. Pada musim panas di rumah kayu sejuk, pada musim sejuk ia adalah panas.
 • Tiada alergi. Malah penghidap alergi tidak mempunyai reaksi terhadap kayu, yang tidak berlaku dengan bahan sintetik yang mempunyai plastik. Selain itu, bau yang lemah dan menyenangkan berasal dari bar.
 • Kelajuan pembuatan. Anda akan menerima rumah anda dari bar hanya dalam tempoh enam bulan selepas menandatangani kontrak dan meluluskan projek itu - melainkan, anda tentu memilih struktur yang terlalu rumit. Bar mudah untuk dilipat sebagai pereka. Secara langsung kepada pembinaan rumah (tanpa mengisi asas dan meletakkan komunikasi) akan mengambil masa tidak lebih dari dua minggu.
 • Tiada ubah bentuk. Kerana fakta bahawa kayu yang terpaku bersama dari lamellae, ia praktikal tidak berubah bentuk dengan masa. Sedikit duduk, tetapi begitu tidak dapat difahami bahawa ia adalah mungkin untuk memandu selepas penamatan penamat.
 • Ketahanan. Dinding kayu tidak takut kelembapan, parasit, bahkan kebakaran. Mereka mudah dicuci.
 • Kecantikan. Malah, rumah siap boleh dibiarkan sepenuhnya tanpa penamat - kayu yang digilap itu sendiri kelihatan cukup baik dan dapat melengkapi sekurang-kurangnya beberapa gaya.

Bahan ringan menarik

Bahan ringan menarik

Rumah kayu terpal tidak memerlukan sebarang penjagaan khas. Ia akan bertahun-tahun lamanya tanpa pembaikan khas.

Lembaga
Jika anda suka gaya klasik, rumah bar Finland pasti akan sesuai dengan anda. Tetapi dengan kayu semula jadi moden semakin teruk.
kembali ke menu ↑

Rumah Finland klasik dan penambahan mungkin

Rumah Finland klasik ada - ia dibezakan oleh ciri-ciri berikut:

 • Lantai - satu. Di negara-negara utara, di mana angin sejuk sentiasa meniup, sebilangan besar lantai biasanya tidak diperlukan dan kerana itu, rumah hanya akan menjadi panas yang lebih buruk.
 • Bumbung - rata, gable. Di bawah bumbung biasanya loteng, siling yang mengulangi bentuknya.
 • Ketiadaan bangunan luar secara langsung di dalam rumah. Segala-galanya dibawa keluar, di dalam bangunan yang berasingan, kerana ruang penyimpanan di dalam rumah adalah tempat pembiakan debu.
 • Rendah siling. Untuk memanaskan bilik dengan siling yang tinggi adalah mahal.
 • Windows sangat besar, sering panorama.. Di negara-negara utara, mana-mana matahari adalah berharga, kerana semakin banyak cahaya masuk ke dalam rumah, semakin baik.
 • Terdapat dua pintu masuk, depan dan hitam. Di pintu depan terdapat dewan pintu masuk berasingan, dipisahkan dari bilik lain, yang membantu untuk memanaskan badan.
 • Perapian. Pemanasan di Finland biasanya dilakukan dengannya, kerana di kebanyakan rumah Finland dari bar ia dianggap sebagai penghormatan kepada tradisi.

Pilihan rumah klasik Finland tidak mempunyai tingkat kedua

Pilihan rumah klasik Finland tidak mempunyai tingkat kedua

Sudah tentu, anda tidak perlu membina sebuah rumah tradisional Finland untuk diri sendiri, terutamanya jika anda tinggal di suatu tempat di selatan Rusia, di mana musim sejuk yang teruk seperti di Finland tidak semestinya berlaku.

Anda boleh membuat rumah itu sendiri dengan sendiri dan gunakan untuk elemen tambahan ini:
 • Lebih banyak lantai. Rasuk ini membolehkan anda membina sebuah rumah sehingga tiga, empat tingkat dan lebih tinggi lagi. Oleh itu, jika anda ingin mengembangkan rumah tinggi, tetapi tidak lebar, tiada apa yang menghalang anda.
 • Teres. Ia juga merupakan tambahan tradisional untuk rumah Finland - anda boleh meletakkan kerusi goyang atau majalah di atasnya pada musim panas jadual dan duduk diam-diam menghadap pandangan. Dengan bahagian fantasi tertentu, anda juga boleh meletakkannya di tingkat dua dan kemudian ia akan menyerupai yang besar balkoni.
 • Attic. Ini tidak perlu, tetapi anda boleh hidup dan menyimpan perkara di atasnya. Mungkin, jika ada seorang kanak-kanak di rumah, dia akan menyukai bilik kecil dengan siling yang licin - terutama jika anda mengaturnya dengan sewajarnya.
 • Garaj. Sekiranya anda mempunyai kereta, maka anda memerlukan garaj, sudah tentu. Tetapi anda tidak perlu menambahnya ke rumah - ia tidak kelihatan terlalu baik.
 • Perapian. Adakah di rumah perapian atau tidak, sekali lagi, anda membuat keputusan. Ia, di satu pihak, cantik - api hidup meningkatkan keselesaan di dalam bilik dan menyesuaikan diri dengan perasaan romantis. Sebaliknya, perapian perlu dipanaskan, paip mesti dibersihkan, ditambah pembinaan itu sendiri menambah artikel kepada perbelanjaan. Ia boleh dilakukan tanpa elektrik atau tanpa ia.
 • Lajur. Selalunya mereka termasuk untuk menyokong bumbung - tidak banyak dari pertimbangan praktikal, dari yang estetik.

Memperbesar ruang - melengkapkan beranda

Memperbesar ruang - melengkapkan beranda

Anda boleh menggabungkan segala-galanya bersama-sama dengan bantuan seorang arkitek atau diri sendiri - jangan lupa untuk menyelaraskan apa yang anda dapatkan dengan pakar supaya tiada apa yang akan runtuh akibatnya.

Berikutan hasilnya, memerintahkan rumah, anda perlu mengingati perkara-perkara berikut:
 • jalan - kayu perlu dibajak entah bagaimana, dan jika tiada apa yang mengarah kepada anda sama sekali, teknik ini sukar untuk dilalui;
 • komunikasi - mereka memerlukan kebenaran untuk pemasangan mereka, mereka perlu menghadiri mereka terlebih dahulu;
 • projek umum - ia mestilah baik dan selesa, arkitek boleh dan harus bertanya, berbincang dengannya bukan sahaja tata letak bilik, tetapi juga bagaimana rumah akan kelihatan di luar;
 • saiz plot - lebih kecil plot, lebih kecil rumah, jika tidak hasilnya akan kelihatan tidak masuk akal.

Pada plot kecil - sebuah rumah kecil

Pada plot kecil - sebuah rumah kecil

Apabila rumah itu dibina, bahagian yang paling menarik dan menyeronokkan kekal, di mana ia adalah lebih sukar untuk membuat kesilapan, apa yang dalam pembinaan segera. Bahagian ini adalah trim dalaman.

kembali ke menu ↑

Gaya yang sesuai

Sebuah rumah kayu - dan sebuah rumah Finland yang terbuat dari kayu gam kelihatan seperti kayu yang paling semula jadi - mencari sebenar bagi seseorang yang ingin menghiasi rumahnya dalam salah satu gaya klasik.

Memilih gaya yang betul

Memilih gaya yang betul

kembali ke menu ↑

Finland

Adalah jelas bahawa rumah itu, dicipta di Finland, cara paling mudah dan mengatur gaya Finland. Dalam kes ini, anda boleh memilih cara sama sekali tradisional atau moden.

Gaya Finland tradisional dibezakan oleh ciri-ciri berikut:

 • Paul. Kayu, kebanyakannya dari kayu gelap. Tidak laminate flooring.
 • Tembok. Juga kayu, tiada cat di atas, hanya semulajadi.
 • Siling. Bleached atau ditutup dengan plaster krim. Hue sepatutnya digabungkan dengan sedikit kayu semulajadi.
 • Perabot. Juga kayu, anda juga boleh sedikit kasar. Banyak yang tidak sepatutnya - cukup untuk memenuhi keperluan asas penduduk.
 • Pencahayaan. Asli - menekankan bahawa cahaya adalah sebanyak mungkin. Biasanya menggunakan langsir pendek, tidak menutup tingkap sepenuhnya, dibuat dalam warna hangat, warna putih dan oren. Buatan - tidak terlalu ketara. Skon kecil, papan comel lampu. Cahaya sedikit teredam, tersebar.
 • Hiasan. Gaya Finland tidak suka knick-knack, tetapi anda boleh mengambil tekstil dengan corak tradisional - bantal pada sofa, permaidani di atas lantai, anda boleh pasu dengan bunga di atas meja sebagai aksen yang terang.

Gaya Finland mempunyai banyak ciri.

Gaya Finland mempunyai banyak ciri.

Dalam gaya Finnish tradisional banyak perhatian perlu dibayar. dapur. Ia perlu luas dan nyaman (ia tidak suka pernak-pernik gaya, tetapi dengan mudah menerima apa-apa barangan berguna seperti ladles dan cawan), sangat diinginkan untuk mempunyai tempat perapian dan kerusi yang mudah di mana seluruh keluarga boleh berkumpul di sekitar api.

Lembaga
Idea utama gaya Finland tradisional adalah keselesaan dan kehangatan. Jangan berlebihan dengan aksen dan aksesori, ia haruslah mudah.
Jangan membebankan pedalaman dengan aksen yang terang.

Jangan membebankan pedalaman dengan aksen yang terang.

Dalam gaya Finnish moden segala-galanya sedikit berbeza:
 • Paul. Pokoknya pada asalnya sangat ringan atau dicat putih.
 • Tembok. Juga pokok dan juga cahaya.
 • Siling. Bleached, plester atau siling yang digantung.
 • Perabot. Mudah, sekurang-kurangnya. Antara ia harus mudah bergerak.
 • Pencahayaan. Semulajadi - cerah, sering di tingkap anda dapat melihat Rom langsir, tirai sama ada tidak melihat apa-apa sama sekali. Buatan - desktop dan luaran yang hangat, tersisih, hangat, terbaik.
 • Hiasan. Minimalis, bunga segar, beberapa tekstil.

Lantai dan dinding adalah kayu.

Lantai dan dinding adalah kayu.

Jika gaya Finnish tradisional membayangkan penggunaan gamut yang hangat, maka yang moden adalah disyorkan untuk menggabungkan warna sejuk - putih dengan warna biru, hijaudalam warna biru.

Lembaga
Idea utama gaya Finnish moden - minimalisme. Selalunya bilik yang dihiasi di dalamnya boleh didapati di katalog Ikea.
kembali ke menu ↑

Kolonial

Gaya ini dilahirkan pada abad ketujuh belas, di era penemuan dan relokasi yang hebat. Orang-orang yang mengembara dari Dunia Lama ke Dunia Baru mendapat diselesaikan di sana dan mengecat semula adat mereka dengan cara yang baru. Hasilnya adalah campuran yang aneh di Eropa dengan gaya dari negara-negara yang ditawan dan dikunjungi.

Gaya kolonial

Gaya kolonial

 • Paul. Kayu. Di dapur anda boleh gunakan jubin - bunga yang tidak mencolok, terbaik meniru alam semula jadi batu.
 • Tembok. Kayu, biasanya mereka ditinggalkan tanpa lukisan.
 • Siling. Sama ada dicat dalam warna cahaya, atau kayu kiri, menambah rasuk.
 • Selebihnya selesai. Pintu adalah lebih baik untuk melepaskan sepenuhnya, hanya meninggalkan bukaan separuh bulatan yang melengkung, yang akan digantung dengan langsir.
 • Perabot. Kayu, boleh menjadi rotan. Ia mesti melihat dan, yang paling penting, boleh dipercayai. Ia boleh dihiasi dengan corak negara yang gayanya paling ketara - jika ia adalah Afrika, mari ada jerapah dan corak geometri tradisional, contohnya. Lihat kerusi rotan yang baik.
 • Pencahayaan. Adalah lebih baik untuk mendasarkan banyak cahaya terang, sumber cahaya buatan di dinding dan di atas lantai, dan menipu mereka dengan sumber cahaya negara yang gaya itu dimiliki.
 • Hiasan. Kain tenun, karpet buatan tangan, lembut bantal, patung-patung yang menghiburkan - bayangkan bahawa anda berada di negara asing, di Afrika yang sama, dan membawa semua yang berkaitan dengannya ke dalam rumah dan semua yang anda mahu lihat di dalamnya. Langsir adalah cahaya, dalam warna asas. Di dalam gerbang anda boleh menggantung bukan sahaja kain, tetapi juga mengetuk manik apabila bergerak.

Warna mungkin berbeza-beza.

Cara pertama untuk melukis rumah adalah warna cahaya.

Sekiranya menurut konsep pedalaman anda menjajah Afrika, di dalam rumah anda akan memerlukannya, kerana putih, pic, krim, beige membantu secara psikologi meringankan perasaan kesederhanaan.

Kaedah kedua adalah cerah, terang, tetapi digabungkan dengan warna.

Bayangkan anda semua berada di Afrika yang sama dan melihat bagaimana orang tempatan berpakaian, bagaimana sifat berwarna-warni di sini. Tepat kesan yang sama perlu dilakukan di rumah. Limpahan warna yang padat dan kelihatan cantik. Cinnabar, azure, kuningwarna merah pokok adalah pembantu terbaik anda.

Lembaga
Idea utama gaya penjajah dikawal kepelbagaian dan kegembiraan dari yang baru. Di sini dia hanya menerima sejumlah besar aksesori dan ia adalah idea yang baik untuk menggantung topeng Afrika yang meluncur di atas pintu depan.
Kami membuat citarasa anda

Kami membuat citarasa anda

kembali ke menu ↑

Bahasa Inggeris

Jika gaya Finnish cenderung kepada minimalisme, dan penjajah ke kepelbagaian, maka Bahasa Inggeris - kepada keterukan dan kekakuan. Ia dilahirkan pada zaman Raja George, tetapi sejak itu terdapat beberapa perubahan, khususnya, ia telah dicairkan oleh motif Eropah dan Asia.

 • Paul. Kayu. Di dapur, supaya tidak merosakkannya, anda boleh meletakkannya permaidani. In bilik mandidi mana ia sentiasa kelembapan tinggi dan bahkan kayu mungkin sedikit meledingkan, anda boleh meletakkan jubin seramik yang dibuat di bawah batu semulajadi.
 • Tembok. Panel kayu, anda boleh menambah kertas dinding kepada mereka, jika anda mahu.
 • Siling. Cahaya, dengan unsur-unsur stuko. Atau, sebaliknya, ciri-ciri gaya klasik adalah kayu dengan balok.
 • Selebihnya selesai. Ciri gaya bahasa Inggeris adalah kehadiran tingkat dua. Jadi jika anda hanya mahu menjadikan rumah Finland anda tinggi, gaya Inggeris akan sesuai dengan anda. Tangga mesti cantik, dengan bentuk pagar yang ketat, walaupun ukiran yang diingini dibenarkan.
 • Perabot. Perabot perabot berkualiti tinggi, kayu, biasanya ditutup dengan kulit atau kain semulajadi biasa. Dapur mesti mempunyai meja makan segi empat tepat besar, dan masuk bilik tidur - katil besar di bawah kanopi.
 • Pencahayaan. Elemen yang diperlukan dalam setiap bilik - besar candelierboleh dengan tembaga dan kristal. Ia dilengkapi dengan lampu lantai dan lampu meja klasik. Cahaya perlu disebarkan, sedikit teredam. Tingkap dibingkai di bingkai kayu, langsir di atasnya hendaklah berat, dengan lipatan dan lambrequins.
 • Barang hiasan. Perlu lama dan nampaknya mahal. Gambar, potret, membaca buku, asap kerinting, set cantik, cermin dalam rangka kayu besar, senjata pengumpulan.

Kehadiran sejumlah besar elemen hiasan

Kehadiran sejumlah besar elemen hiasan

Gamut warna gelap - burgundy, ocher, warna berkayu gelap, hijau gelap. Kepada pedalaman tidak terlalu suram, anda perlu memikirkan di mana tingkap pergi. Terbaik jika di selatan.
Di rumah, dibuat dalam gaya bahasa Inggeris, anda mesti mempunyai perapian dan perpustakaan, anda boleh menggabungkannya ke dalam satu bilik.

Lembaga
Gunakan kayu gelap. Buat rumah dua tingkat. Cuba untuk menjadikannya kelihatan seperti rumah-rumah tradisional Inggeris.

Dan masih rumah Finland adalah hadiah sebenar jika anda telah lama bermimpi rumah dengan gaya klasik. Ia boleh dihiasi dengan rasa dan berubah menjadi ideal, jika anda melabur sejumlah kekuatan, wang dan kesabaran yang mencukupi.

kembali ke menu ↑

VIDEO: Bahagian dalam rumah kayu

Rumah Finland

Projek dari kayu

kembali ke menu ↑

GALERI PHOTO

8.8 Skor Jumlah
Reka bentuk rumah Finland

Sudah tentu, rumah Finland dari bar boleh direka bukan sahaja dalam gaya ini, tetapi juga dalam gaya klasik, desa, Rusia, Scandinavia. Jika anda melabur kekuatan dan kewangan anda, anda juga boleh membangunkan projek yang akan kelihatan baik dalam gaya Jepun, Cina atau Mesir. Satu-satunya perkara yang benar-benar tidak sesuai adalah untuk gaya moden, teknologi seperti berteknologi tinggi. Setelah meninjau maklumat, sila tinggalkan komen anda dengan hujah dalam komen. Mereka akan berguna kepada pembaca lain. Pendapat anda sangat penting kepada kami. Terima kasih kerana penyertaan anda. Kami menghargai setiap ulasan anda dan masa anda.

Relevan maklumat
9
Ketersediaan permohonan
9
Pendedahan topik
8.5
Kebolehpercayaan maklumat
8.5
Kebaikan
 • rumah itu boleh dipesan mengikut lakaran anda sendiri dan tiada siapa yang akan memilikinya;
 • ia akan dilakukan dalam enam bulan jika projek itu tidak terlalu rumit;
 • dia tidak memerlukan penjagaan khas - dia akan berdiri selama bertahun-tahun.
Cons
 • jika anda memilih syarikat yang tidak boleh dipercayai, kayu itu boleh berubah menjadi kualiti yang kurang baik dan cepat retak, atau membengkak dan kehilangan bentuk;
 • projek itu mesti dibangunkan bersama dengan arkitek, untuk menghabiskan masa di atasnya;
 • akan perlu melabur wang - seperti semua bahan yang baik, jalan mudah.
Tambah ulasan anda

Kami akan gembira dan pendapat anda

Tinggalkan jawapan

Penilaian keseluruhan anda

ms2.decorexpro.com - Jurnal harian Reka bentuk, Senibina, Reka Bentuk Dalaman

Bilik-bilik

Halaman dan taman

Reka bentuk